Kérdés

• 168 válasz
  • 45390 megtekintés
Re:Kérdés
« Válasz #150 Dátum: 2026. Április 06. 20:07 »
Az idén ha nem fagy el, és május elején indul az akác, addig nagy munka lesz (hál isten) a kaptárba tartani a méheket. Gyönyörűek alig hittem ma is a szememnek, hogy április elején milyenek. El hiszem hogy még nem voltak kibontva, azoknak hihetetlen lehet aki már februárban többször bontott kaptárt mint más az idén összesen eddig. Láttam ma is valaki a feles méz teret 3 keretre szűkíti a 7hunor keretes családnak..John wicknek arra próbáltam célozni hogy ez a sok macera felesleges csak erős családokat kell tartani, és nem kell se lepény se szirup se fűtés.

https://photos.google.com/share/AF1QipPPYbVS1GxjbKE7Bzgo_ZjZ5lAwgJSRDA6BazVTvME3E-fSdFNjwR6ct26aoprqiw?pli=1&key=LUlDVk91M1RKNHhwQTdMQUR2Y3pxUThqcVFsNUx3

Ezeket tegnap fotóztam. 12 keretes Hunor. Még nem voltak kibontva az idén.
Hiába mondasz bármit turalyon ezeknek, hülye leszel, meg biztosan faltólfalig, meg már rajzanak..........................
Óvatosan lehet függőleges állapotban a kereten anyát keresni a festés előtt, mert a lé folyik mindenhova. Etetni??????????????????????????? Bölcsőzni!!!!!!!!!!!!!!!!!

« Válasz #151 Dátum: 2026. Április 06. 20:20 »
Én Kokinak szeretnék válaszolni.
Az egész soron egyetlen család ült ki csupán a 12 keretes Hunorban.
Mennyi is ez NB lépfelületre kiszámítva?
Cirka 8 és fél NB lép!!!!!!!!!!!
Persze, hogy megszorulnak.
Hol a méztér?
Nálam a hordásnak köszönhetően 10-11 kereten vannak a jobbak, de nincsenek kiegyenlítve, így 6-7-8-9 lépen is vannak még családok.
Ma már többet fejtem, szépen alakulnak a csapatok.
Ami viszont nem tetszik, a fészek közepén is vannak szinte táblás virágporos lépek.
Majd a hét közepe után erősen lehűl az idő, akkor szépen megkajázzák.
A méhek tudják mit kell csinálni.
3 hét múlva, az-az május elején ez idén nem lesz akác!
Ahhoz tartósan 25 fok vagy a feletti hőmérsékletnek kéne lenni, de  azt még egyelőre várni kell.
Szerintem május 10 után lesznek a legkorábbi mérések, de inkább utána.
Majd meglátjuk.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 427
« Válasz #152 Dátum: 2026. Április 06. 22:12 »
Én Kokinak szeretnék válaszolni.
Az egész soron egyetlen család ült ki csupán a 12 keretes Hunorban.
Mennyi is ez NB lépfelületre kiszámítva?
Cirka 8 és fél NB lép!!!!!!!!!!!

Megnézted? Vak vagy? Kérj már segítséget! Csináljak még 100 képet? Egy ült ki? Ezek a lányom méhei, holnap kezdjük az első vizsgálatot. Hol lennének a mézterek? A raktárban.

Első kép. 1 Elöl egy halványrózsaszín. 2 Mögötte lévő sorban egy zöld. A következő sor NB a földön. Hófogó, abban nincsenek méhek.

Második kép. Szintén egy zöld kaptár. Visszafelé a második sor. Ha megnézed szélső az is mert sorban vannak a színek és ismétlik egymást , de másik zöld. Tehát a van mögötte másik sor.

A harmadik képen van egy piros, hárommal odébb egy szürke, és láthatod az egyik zöldet. Az én képeim nagyíthatóak, nem rizsa egy lépről.

NEM KIÜLTEK HANEM MÉG NEM ÜLTEK EL! NÉZD MEG A KÉPEN (HARMADIK) AZ ÁRNYÉKOT!

Neked nincsenek 8 és fél NB kereten a méheid. Neked még repce végén sem fognak kiülni.
Soha nem is voltak, és akácmézed sem lenne, ha nem korlátoznád az anyákat. Az idén sem lesz, mert remélem megjön a meleg és amikorra te elkezded zárni az anyákat, mi már mérünk. Amikor nálad még javában kelnek a méhek a "méztérben", már pergetni kell.
Nem tudod miért vannak nálad virágporos lépek a fészek közepén? MOST KOMOLYAN. TUDJA VALAKI? ÍRJA MÁR MEG! AZTÁN JÖN A KÉRDÉS, HONNÉT TUDJUK MELYENEK NAGYERNYEI MÉHEI.

Nincsenek neked annyi kereten a jobbak. Próbálod a népet hülyíteni. Leírtad, hogy 3 hete 2-3 kereten volt nálad 2 tenyérnyi fiasítás.
Aztán kb 10 napja, hogy megtörtént a nemzedékváltás. Azt hiszed itt mindenki hülye? Vannak na igazad van, de nem mindenki.

Látom tetszik a meséd, a hülyeséged "szederkeinek". Legalább annyi rálátása van a világra mint neked. De legalább még semmihez nem szólt hozzá, így nem rontott a semmin. Súlytalan.

« Válasz #153 Dátum: 2026. Április 07. 07:02 »
Úgy látom (olvasom) te semmit nem értesz a szűkítésből, de ezt megszoktuk.
Hát ilyen ez a méhész tábor.
Van aki csinálja, van aki meg reklámozza a tudását.
A tieid akácra túl fejlődnek, rajod ismét ezer, mézed meg......????
Nekem pont jókor lesznek a legjobbak, és szép eredmény várható.
Ha nem lesz addig fagy, ha nem lesz cudar időjárás a virágzás alatt.
Egyelőre minden szépen alakul, és képzeld akác után én is fejlesztek.
Az új kaptáraimat telepakolom, na nem rajokkal, hanem saját állományomból készített, fészkes-böngészett rajokkal.
Ha meguntad saját magad cukkolását, felőlem folytathatjuk.
Jövő héten ha elmegy az újabb hidegfront, akkor elkezdem az állomány teljes kiegyenlítését.
Most csak a legjobbaktól vettem el fedett, kelő fiasokat és ezeket újra megbővítettem.
Dől befelé a virágpor, és már a fészekben is van friss nektár.
A fűz végéről, az árvacsalánról(!) és a gyermekláncfűről.
Ilyenkor a saját méhlegelőm a méheknek egy eldorádó.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 427
« Válasz #154 Dátum: 2026. Április 07. 08:31 »

Én nem értek semmit a szűkítéshez. Ok. Mert te azt gondolod nekem nem volt NB-m.
Kínlódtam én a semmiért eleget, de ezt elfelejtettem.
Te soha nem fogod beleélni magadat a méhek világába.
Felhív egy méhész az elöbb. Ő küldte a 2-3 centiméteres akácbimbó képet, amit felraktam az este.
Kérdezem tőle: te tudod miért tömik a virágport a fészek közepébe?
"Tudom hát. Hova tömjék? A szűkítőn kívülre? Agyon vannak nyomorítva. Ott nem kell félni a rajzástó az idén sem. Ennyi."
Az méheim biztosan túlfejlődnem, mert már tavaly július végén és augusztus elején leszűkítettem őket 12 keretre. Egy hét múlva meg már bővítem 12 kerettel. Ha  akáckor beüt egy 4-5 napos bezártság akkor cumi. Nem lesz 100 hordóval. De kit érdekel...

« Válasz #155 Dátum: 2026. Április 07. 08:42 »
Az ismétlés nem árt úgy látom.
Mit írtam az előző hozzászólásomban?
"Nálam a hordásnak köszönhetően 10-11 kereten vannak a jobbak, de nincsenek kiegyenlítve, így 6-7-8-9 lépen is vannak még családok."
Tehát az átlag ebből mennyi?
8,5 NB lép!
Neked a 12-es Hunor fészked pont ennyi!
Akkor mi van összenyomorítva?
Egyszerűen dől befelé a virágpor, de majd hét közepe után lesz idejük rendet rakni, mert ki sem repülnek.
Ez végre egy önismeret!
"Én nem értek semmit a szűkítéshez. Ok. Mert te azt gondolod nekem nem volt NB-m.
Kínlódtam én a semmiért eleget, de ezt elfelejtettem."

Hát ez az, kínlódtál mert nem tudtad, hogy működik.
Én a Hunor 10-ben is eredményesen méhészkedtem, csak a pakolászást untam meg, ja és a derekam.
Ha neked passzol a téglapakolászás, össze-vissza rakosgatás, fára mászás az a te bajod.
Az NB a nyugalom szigete, kevesebbel is szép eredményeim vannak, nekem nem kell magyarázkodnom.
Azért vannak nagy menők is, akik már csináltak az IDÉN 300 kölyökcsaládot, és kiegyenlítették az állományukat.
Én messze nem tartok itt, várok még a kiegyenlítéssel a hidegfront utánig.
Nagyernyei Attila

« Válasz #156 Dátum: 2026. Április 07. 11:47 »

Én nem értek semmit a szűkítéshez. Ok. Mert te azt gondolod nekem nem volt NB-m.
Kínlódtam én a semmiért eleget, de ezt elfelejtettem.
Te soha nem fogod beleélni magadat a méhek világába.
Felhív egy méhész az elöbb. Ő küldte a 2-3 centiméteres akácbimbó képet, amit felraktam az este.
Kérdezem tőle: te tudod miért tömik a virágport a fészek közepébe?
"Tudom hát. Hova tömjék? A szűkítőn kívülre? Agyon vannak nyomorítva. Ott nem kell félni a rajzástó az idén sem. Ennyi."
Az méheim biztosan túlfejlődnem, mert már tavaly július végén és augusztus elején leszűkítettem őket 12 keretre. Egy hét múlva meg már bővítem 12 kerettel. Ha  akáckor beüt egy 4-5 napos bezártság akkor cumi. Nem lesz 100 hordóval. De kit érdekel...

Ezt megcàfolnàm mivel nekem nincsenek szükitve söt! 4 napja mért 60 negyzetdeci fiasitas 5 nb kereten van, a hiànyzò sejtekben virágpor és méz,kicsi mézkoszorù. Behordtàk és mégsincs szükìtve,pedig majd 2 nb mézes virágporos van nàluk.
« Utoljára szerkesztve: 2026. Április 07. 11:55 írta John Wick »

*

Koki

• 427
« Válasz #157 Dátum: 2026. Április 07. 19:11 »

Én a Hunor 10-ben is eredményesen méhészkedtem, csak a pakolászást untam meg, ja és a derekam.

Ez sem igaz.

2013-ban mentünk a kijevi Apimondiára. Haláleset miatt volt egy üresedés a buszon. Rábeszéltem fórumtársunkat deGonoszt, hogy jöjjön el velünk. Olvassa a fórumot, de elege lett belőled. Ha valamit rosszul mondok, esetleg amit írok nem lenne igaz, majd deGonosz kijavít, vagy kérdezz rá, írj neki privátot! Természetesen mellettem ült. A feleségem és a lányom meg hátul. Hazafelé árulták el, hogy átrendezték a csibészek az ülésrendet, mert szerették volna ha közöttük utazok mint amikor a  francia Apimondiára mentünk. Az utódod K. Robi meg az anyukájával előttem ült. Hiába kérdeztek tőle bármit rólad mert szerették volna állításaikat vele bizonygatni: a "Noteszos", vagy "Józsibácsi" esetleg "Binláden", meg a többiek, semmire nem válaszolt, csak mosolygott. Egy idő után Te voltál a téma. Én voltam aki folyamatosan megvédett, mert nem hittem nekik. Egy szaktanácsadó...........azok a legprofibb méhészek.
Nem hittem el amit állítottak rólad. Azóta naponta bizonygatod, hogy minden szavuk igaz volt. Soha nem leszel képes megérteni a méhek világát. De ez engem nem érdekel. Az viszont igen, hogy nem hagyom a hiszékeny méhészeket a csapdába belesétálni. Te csinálj amit akarsz a méheiddel, de ne próbálkozz jóravaló embereket belevinni abba amiben te dolgozol és szenvedsz! Nekem meg ne regélj az eredményeidről, mert nem igaz amiket írsz.
Le mered írni hány éve adtál el utoljára hordóban akácot? Tudom háztól elmegy. Duma.

« Válasz #158 Dátum: 2026. Április 08. 19:44 »
Erre a benyögésedre saját szavaddal válaszolok!
"Ez sem igaz."
Nagyernyei Attila

« Válasz #159 Dátum: 2026. Április 08. 20:17 »
Csak nem bírom ki, hogy ne válaszoljak erre az alaptalan, lejárató írásra.
A "noteszos emberrel" néhány napja beszéltem, és megköszöntem neki, hogy annak ellenére, hogy az OMME székház avatójára nem kapott meghívót, én a valamikori Tolna Megyei Méhész egyesület elnöke, megköszönöm az OMME-ért tett munkáját. (Téglajegyek és sorolhatnám.)
Ha őt valóban megkérdezted volna mennyi mézet vitt ki az udvaromból, nem írnál ilyen badarságokat.
Aztán a "Józsi bácsit" sem kell bemutatnod, mert feleségem volt falujában, néhány házra laktak tőlük.
Én az asszonyt kiraktam, és menetem "Józsi bácsihoz", a méhekhez.
Sokszor "Józsi bácsi" felesége szedett nekem zöldséget, gyümölcsöt (annyira utáltak).
Hagyjuk ezt a hasbaakasztós dumát.
Nekem minden vagyonom a méhekből van!
Egyszer már írtam, hogy a jelenlegi politikai szembenállást az egyik párt a negatív kampányra alapozza.
Te is ezt az utat járod, próbálsz lejáratni, de nem működik.
Akik látták a méhészetemet miért nem tőlük érdeklődsz?
Zavar a valóság?
Nyugodj meg, régen voltak ilyen szépek a méheim, ma már kicsit "pofozgattam" a lemaradókat, és még a sok tartalékomból egyetlen fiast sem vettem el.
Ha azoktól elveszem a pluszt, szinte az egész állományomat termelőre hozom, még a repcevirágzás előtt.
Tudom ez rossz hír számodra, de ez van.
Hordóban pedig csak akkor értékesítek, ha valami nagyobb beruházást szeretnék megejteni.
Nem ecsetelem ezeket, mert a dicsekvés ne, az én asztalom.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 427
« Válasz #160 Dátum: 2026. Április 08. 22:01 »

Az 30 éve volt, aztán kiismeretek. Akkor még mézed is volt valamennyi.
Na még egyszer:

Le mered írni hány éve adtál el utoljára hordóban akácot?

« Válasz #161 Dátum: 2026. Április 09. 19:36 »
Persze, hogy le merem.
Tavaly is adtam le 27 hordóval, de nem az adóhivataltól érdeklődsz?
Ennek a fele kis kiszerelőknél (piacozós méhészeknél) landolt, mindössze 2.500 Ft/Kg-os áron.
Ide a faluba is adtam el 2 hordóval.
És van szépen készletem is, ha esetleg gond lenne az akácterméssel, nekem akkor is kell minimum 1 évet kihúznom.
Azt ne kérdezd, hogy mekkora a készletem.
Öt éve adtam el nagyobb mennyiséget is, amikor az új VW Multivant vettem.
Ja meg egy új motort is.
Más kérdésed nincs?
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 427
« Válasz #162 Dátum: 2026. Április 09. 20:59 »
27 hordó? Vazze! Az első nap ebéd után egy órával már a 4 csapon kifolyt nálam ennyi. Az nem mennyiség. Ezt komolyan gondolod? Legalább ne írnád le. Meg még ötvenezer tonnát háztól is eladtál ugye?

Még drótozok kereteket, mert az 5 000 műlépes kevés lesz, nem mint nálad a 200 évente. Telefonál egyik haverom, hogy ezt láttam amit írtál? Nem láttam. Feljöttem. Most gyorsan válaszolok. Jól elszórakozunk rajtad. Ne hagyd abba Attila, nélküled üresek lennének a napjaink, leépülne minden mint a "ződön"!

Na akkor én is elmondom mit pergettél.
Volt 100 egynéhány családod, de csak azért mert vásároltál hozzá még valamennyit. A mai napig nem tudjuk, hogy beleszámít-e az átlagba a vásároltak mennyisége, mert ugye te úgy számolod az átlagot, hogy amit beteleltél az az osztó. ---talán. Szorozza be aki tudja!

A legjobb családjaimtól menet közben már vettem el 3-4 NB mézes lépet, így összességében ezek olyan 30-35 kilót emelkedtek, de az átlagom ennek a fele körül lehet.

Duma. 7-8 hordó összesen.

Azt mondja az egyik méhésztárs, hogy lehet 27 hordó is, de azok akkor a pici 40-50 literesek. :) Ébredj már fel!

« Válasz #163 Dátum: 2026. Április 09. 22:01 »
Gyenge számolás!
Kérdezd meg a méhegészségügyi felelősömtől, hogy az utóbbi 15 évben hány méhcsaláddal teleltem!
Segítek.
322 volt a csúcson, évek óta 178 és 224 között mozog.
Ha az idén betelepítem az új kaptárakat ismét 200 fölött leszek, de senkivel nem kívánok versenyezni.
Ha lenne segítségem minimum kétszer ekkora volna a méhészetem.
Mivel a vándorláson és a pergetésen kívül mindent, még egyszer leírom, mindent egyedül csinálok, így ennyivel tudok elbánni jó szinten.
A haverod biztosan nem járt még a méhészetemben, úgy ahogy te sem, így hiteltelen.
De végül is ezekkel a hablatyolásaiddal mi a célod?
Nem unod még?
A tények, a valóság jobban érdekel.
Mint például a mai napom.
Hajnalban keltem, kiruccantunk Szabadkára.
Vettünk pólókat, farmert, zöldséget, halászlé alapot, és a határdiszkontban két bevásárló kocsit megpakoltunk.
Hazafelé Csávolyon a Texas Éteremben kajáztunk, majd hazajöttem, átöltöztem és mentem egy anyáért a barátomhoz, mert volt egy anyátlanom, az-az párzatlan anya már volt de kinyírtam.
A méheket megetettem, szirupot kevertem és 1 litert kaptak.
Na ez a mai napom tényszerű valósága.
Most pedig azért nem alszok még, mert mézet szerelek ki!
Szombaton jön a méhesembe (már nem először) 50 bringás, egy kis előadás nekik, aztán vásárolgatnak.
Két hét múlva egy túraautós klub 44 tagja fog meglátogatni, kértek 90 kiló mézet.
Nálam lesz az egyik állomásuk, kvíz kérdések a méhekről, és pontozás.
Ha nem tudsz valamit a magánéletemről, az eredményeimről akkor ne képzelődj, és ne állíts valótlanságot.
Mindenre válaszolok, még a marhaságaidra is.
Most is ezt tettem.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 427
« Válasz #164 Dátum: 2026. Április 09. 23:15 »
Nem érdekel a magánéleted.
Másokat sem érdekel.
Te írsz róla most is. Miért?

Azt mondta ma deGonosz, hogy haddjalak. "Kapkodtam a fejemet a buszban, én sem hittem el." Megérdemli aki egy szavadat is elhiszi.

Az viszont érdekel, hogy neked is köszönhetően nincs érdekképviselete a méhészeknek, de van új székház. Te prédikálsz időnként a napi politikáról. Ugyanaz a helyzet. Vannak stadionok, de nincsenek kórházak. Van új székház, és akik kifizették tönkre mennek. Te is, de hadobálsz.
Te Attila! A 322 réges-régen volt Hunorban. Azóta még az NB-k egy részét is eladtad---üresen. Megkeressem? Beidézzem? Most csináltatsz a szétesettek helyett néhányat és azt úgy állítod be itt az olvasók elé, mintha fejlesztenél? Mindenkit hülyének nézel?

Miért etetsz? Nem tudtak a jó napok alatt a hordástól petézni az anyák. Olyan gyengék? Nálunk kiültek. Láttad a képeket, Csináljak még? Nem nálam, másoknál. Nálad nem hordtak? Hogyan hordtak volna nálad, hiszen már régen elvesztek a telelőméhek. Te írtad. Az nen nemzedékváltás volt. Vedd már észre, hogy amit te csinálsz, az nem méhészeti munka, hanem kínlódás!!!

Dehogy leszel 200 fölött. Esetleg ha veszel.

Próbálj már más célpontot találni, hátha vevő lesz valaki rá.
Szétvágtad ismét a méheidet.

1. Egy olyan atkaírtási technológiá propagálsz amit most csinálsz először. Nyilván kib.szott nagy tapasztalatod van benne és 100%-ig biztos vagy abban amit csinálsz! Ja...nem...
2. Ha valamit kipróbálsz, és ezzel semmi baj sincs, akkor legalább lehetne annyi eszed, hogy csak akkor teszed nyilvánossá, amikor tudod az eredményét. Az atkaírtásnak nem az az eredménye, hogy hullik az atka, ahnem az, hogy áttelel a család!!!
3. Te sem cáfolod azt amit írtam. Ismétlen: " Amig vannak nyári méheid addig nem fogod észrevenni, hogy hülyeséget csinálsz. A telelőméheken majd sokkal hamarabb észreveszed..." Mikor is kelnek a teleőméhek?
4. Szerinted mi a bánat különbség lesz ha kiveszed a kotyvalékodból a hangyasavat és a citromsavat?! ...hidd azt, hogy lesz...én meg tudom, hogy nem.

Az atka, ahogy írtad 40 éve itt van. Pont az ilyen korai homemade/DIY okoskodások miatt nem sikerült olyan szintre visszaszorítani, hogy ne legyen több , mint "apró kellemetlenég"!
Hozzáteszem, hogy a csorgatásos védekezés a németeknél nagyon elterjedt. Azt nem szabad elfelejteni, hogy náluk sokkal kisebb a méhsűrűség.

KEZDŐK! Atkaírtási technológiáért forduljatok olyan méhészhez, akinek több éve/évtizede vannak méhei és az állománya növekszik vagy tavaszi eladással tartja szinten a létszámot! Aztán, ha 2-3 év után 2-5 családdal más technológiákat is kipróbáltok azzal semmi gond nincs. A véleményem szerint, 60-100 családig, érdemes a német méhészeti technológiákat tanulmányozni.

Erre emlékszel?
Idézet
Az atkavédekezést egyelőre befejeztem, mert átfogtam a 21 napos kelési ciklust, ................
............

Ezt a ziccert átadom valakinek.

Vadász vadász...

Ezért vagy ismét bajban, és játszod itt sakkot galambként. Miközben még azt sem érted hány napig kellett volna atkát írtani. Senki nem ütötte le  a magas labdát, de ma többen kibeszéltük. Ennyit értettél meg a szakmából 40 év alatt.

.

« Utoljára szerkesztve: 2026. Április 09. 23:28 írta Koki »