Kérdés

• 156 válasz
  • 42783 megtekintés
Re:Kérdés
« Válasz #150 Dátum: 2026. Április 06. 20:07 »
Az idén ha nem fagy el, és május elején indul az akác, addig nagy munka lesz (hál isten) a kaptárba tartani a méheket. Gyönyörűek alig hittem ma is a szememnek, hogy április elején milyenek. El hiszem hogy még nem voltak kibontva, azoknak hihetetlen lehet aki már februárban többször bontott kaptárt mint más az idén összesen eddig. Láttam ma is valaki a feles méz teret 3 keretre szűkíti a 7hunor keretes családnak..John wicknek arra próbáltam célozni hogy ez a sok macera felesleges csak erős családokat kell tartani, és nem kell se lepény se szirup se fűtés.

https://photos.google.com/share/AF1QipPPYbVS1GxjbKE7Bzgo_ZjZ5lAwgJSRDA6BazVTvME3E-fSdFNjwR6ct26aoprqiw?pli=1&key=LUlDVk91M1RKNHhwQTdMQUR2Y3pxUThqcVFsNUx3

Ezeket tegnap fotóztam. 12 keretes Hunor. Még nem voltak kibontva az idén.
Hiába mondasz bármit turalyon ezeknek, hülye leszel, meg biztosan faltólfalig, meg már rajzanak..........................
Óvatosan lehet függőleges állapotban a kereten anyát keresni a festés előtt, mert a lé folyik mindenhova. Etetni??????????????????????????? Bölcsőzni!!!!!!!!!!!!!!!!!

« Válasz #151 Dátum: 2026. Április 06. 20:20 »
Én Kokinak szeretnék válaszolni.
Az egész soron egyetlen család ült ki csupán a 12 keretes Hunorban.
Mennyi is ez NB lépfelületre kiszámítva?
Cirka 8 és fél NB lép!!!!!!!!!!!
Persze, hogy megszorulnak.
Hol a méztér?
Nálam a hordásnak köszönhetően 10-11 kereten vannak a jobbak, de nincsenek kiegyenlítve, így 6-7-8-9 lépen is vannak még családok.
Ma már többet fejtem, szépen alakulnak a csapatok.
Ami viszont nem tetszik, a fészek közepén is vannak szinte táblás virágporos lépek.
Majd a hét közepe után erősen lehűl az idő, akkor szépen megkajázzák.
A méhek tudják mit kell csinálni.
3 hét múlva, az-az május elején ez idén nem lesz akác!
Ahhoz tartósan 25 fok vagy a feletti hőmérsékletnek kéne lenni, de  azt még egyelőre várni kell.
Szerintem május 10 után lesznek a legkorábbi mérések, de inkább utána.
Majd meglátjuk.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 406
« Válasz #152 Dátum: 2026. Április 06. 22:12 »
Én Kokinak szeretnék válaszolni.
Az egész soron egyetlen család ült ki csupán a 12 keretes Hunorban.
Mennyi is ez NB lépfelületre kiszámítva?
Cirka 8 és fél NB lép!!!!!!!!!!!

Megnézted? Vak vagy? Kérj már segítséget! Csináljak még 100 képet? Egy ült ki? Ezek a lányom méhei, holnap kezdjük az első vizsgálatot. Hol lennének a mézterek? A raktárban.

Első kép. 1 Elöl egy halványrózsaszín. 2 Mögötte lévő sorban egy zöld. A következő sor NB a földön. Hófogó, abban nincsenek méhek.

Második kép. Szintén egy zöld kaptár. Visszafelé a második sor. Ha megnézed szélső az is mert sorban vannak a színek és ismétlik egymást , de másik zöld. Tehát a van mögötte másik sor.

A harmadik képen van egy piros, hárommal odébb egy szürke, és láthatod az egyik zöldet. Az én képeim nagyíthatóak, nem rizsa egy lépről.

NEM KIÜLTEK HANEM MÉG NEM ÜLTEK EL! NÉZD MEG A KÉPEN (HARMADIK) AZ ÁRNYÉKOT!

Neked nincsenek 8 és fél NB kereten a méheid. Neked még repce végén sem fognak kiülni.
Soha nem is voltak, és akácmézed sem lenne, ha nem korlátoznád az anyákat. Az idén sem lesz, mert remélem megjön a meleg és amikorra te elkezded zárni az anyákat, mi már mérünk. Amikor nálad még javában kelnek a méhek a "méztérben", már pergetni kell.
Nem tudod miért vannak nálad virágporos lépek a fészek közepén? MOST KOMOLYAN. TUDJA VALAKI? ÍRJA MÁR MEG! AZTÁN JÖN A KÉRDÉS, HONNÉT TUDJUK MELYENEK NAGYERNYEI MÉHEI.

Nincsenek neked annyi kereten a jobbak. Próbálod a népet hülyíteni. Leírtad, hogy 3 hete 2-3 kereten volt nálad 2 tenyérnyi fiasítás.
Aztán kb 10 napja, hogy megtörtént a nemzedékváltás. Azt hiszed itt mindenki hülye? Vannak na igazad van, de nem mindenki.

Látom tetszik a meséd, a hülyeséged "szederkeinek". Legalább annyi rálátása van a világra mint neked. De legalább még semmihez nem szólt hozzá, így nem rontott a semmin. Súlytalan.

« Válasz #153 Dátum: 2026. Április 07. 07:02 »
Úgy látom (olvasom) te semmit nem értesz a szűkítésből, de ezt megszoktuk.
Hát ilyen ez a méhész tábor.
Van aki csinálja, van aki meg reklámozza a tudását.
A tieid akácra túl fejlődnek, rajod ismét ezer, mézed meg......????
Nekem pont jókor lesznek a legjobbak, és szép eredmény várható.
Ha nem lesz addig fagy, ha nem lesz cudar időjárás a virágzás alatt.
Egyelőre minden szépen alakul, és képzeld akác után én is fejlesztek.
Az új kaptáraimat telepakolom, na nem rajokkal, hanem saját állományomból készített, fészkes-böngészett rajokkal.
Ha meguntad saját magad cukkolását, felőlem folytathatjuk.
Jövő héten ha elmegy az újabb hidegfront, akkor elkezdem az állomány teljes kiegyenlítését.
Most csak a legjobbaktól vettem el fedett, kelő fiasokat és ezeket újra megbővítettem.
Dől befelé a virágpor, és már a fészekben is van friss nektár.
A fűz végéről, az árvacsalánról(!) és a gyermekláncfűről.
Ilyenkor a saját méhlegelőm a méheknek egy eldorádó.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 406
« Válasz #154 Dátum: 2026. Április 07. 08:31 »

Én nem értek semmit a szűkítéshez. Ok. Mert te azt gondolod nekem nem volt NB-m.
Kínlódtam én a semmiért eleget, de ezt elfelejtettem.
Te soha nem fogod beleélni magadat a méhek világába.
Felhív egy méhész az elöbb. Ő küldte a 2-3 centiméteres akácbimbó képet, amit felraktam az este.
Kérdezem tőle: te tudod miért tömik a virágport a fészek közepébe?
"Tudom hát. Hova tömjék? A szűkítőn kívülre? Agyon vannak nyomorítva. Ott nem kell félni a rajzástó az idén sem. Ennyi."
Az méheim biztosan túlfejlődnem, mert már tavaly július végén és augusztus elején leszűkítettem őket 12 keretre. Egy hét múlva meg már bővítem 12 kerettel. Ha  akáckor beüt egy 4-5 napos bezártság akkor cumi. Nem lesz 100 hordóval. De kit érdekel...

« Válasz #155 Dátum: 2026. Április 07. 08:42 »
Az ismétlés nem árt úgy látom.
Mit írtam az előző hozzászólásomban?
"Nálam a hordásnak köszönhetően 10-11 kereten vannak a jobbak, de nincsenek kiegyenlítve, így 6-7-8-9 lépen is vannak még családok."
Tehát az átlag ebből mennyi?
8,5 NB lép!
Neked a 12-es Hunor fészked pont ennyi!
Akkor mi van összenyomorítva?
Egyszerűen dől befelé a virágpor, de majd hét közepe után lesz idejük rendet rakni, mert ki sem repülnek.
Ez végre egy önismeret!
"Én nem értek semmit a szűkítéshez. Ok. Mert te azt gondolod nekem nem volt NB-m.
Kínlódtam én a semmiért eleget, de ezt elfelejtettem."

Hát ez az, kínlódtál mert nem tudtad, hogy működik.
Én a Hunor 10-ben is eredményesen méhészkedtem, csak a pakolászást untam meg, ja és a derekam.
Ha neked passzol a téglapakolászás, össze-vissza rakosgatás, fára mászás az a te bajod.
Az NB a nyugalom szigete, kevesebbel is szép eredményeim vannak, nekem nem kell magyarázkodnom.
Azért vannak nagy menők is, akik már csináltak az IDÉN 300 kölyökcsaládot, és kiegyenlítették az állományukat.
Én messze nem tartok itt, várok még a kiegyenlítéssel a hidegfront utánig.
Nagyernyei Attila

« Válasz #156 Dátum: 2026. Április 07. 11:47 »

Én nem értek semmit a szűkítéshez. Ok. Mert te azt gondolod nekem nem volt NB-m.
Kínlódtam én a semmiért eleget, de ezt elfelejtettem.
Te soha nem fogod beleélni magadat a méhek világába.
Felhív egy méhész az elöbb. Ő küldte a 2-3 centiméteres akácbimbó képet, amit felraktam az este.
Kérdezem tőle: te tudod miért tömik a virágport a fészek közepébe?
"Tudom hát. Hova tömjék? A szűkítőn kívülre? Agyon vannak nyomorítva. Ott nem kell félni a rajzástó az idén sem. Ennyi."
Az méheim biztosan túlfejlődnem, mert már tavaly július végén és augusztus elején leszűkítettem őket 12 keretre. Egy hét múlva meg már bővítem 12 kerettel. Ha  akáckor beüt egy 4-5 napos bezártság akkor cumi. Nem lesz 100 hordóval. De kit érdekel...

Ezt megcàfolnàm mivel nekem nincsenek szükitve söt! 4 napja mért 60 negyzetdeci fiasitas 5 nb kereten van, a hiànyzò sejtekben virágpor és méz,kicsi mézkoszorù. Behordtàk és mégsincs szükìtve,pedig majd 2 nb mézes virágporos van nàluk.
« Utoljára szerkesztve: 2026. Április 07. 11:55 írta John Wick »