Méhészeti programok

• 1150 válasz
  • 472942 megtekintés
*

zümi

• 1382
Re:Méhészeti programok
« Válasz #540 Dátum: 2017. Február 11. 21:17 »
Nekem Péter előadása tetszett a legjobban :)
De a többi előadó is kitett magáért ;)
A jókedv felsőfokát élvezhettük, gondoskodott róla Székely barátunk ;D

Köszönet minden résztvevőnek :D
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #541 Dátum: 2017. Február 11. 23:04 »
Valóban nagyon jó program volt színvonalas előadásokkal,csak amire számítani lehetett kicsit alacsony részvétellel.Most jöttünk meg az Attila által meghirdetett esti programról a  Fritz tanyából nagyszerű összejövetel volt az orosz Professzor házaspárral,akik csodálatos emberek.A tolmács Úr is kiváló munkát végzett,nélküle ez nem jöhetett volna létre.Nagyon nagy élmény volt a szakmai napon Dénest és Pétert is hallgatni és nagyon sok kérdésre választ kaphattunk.

« Válasz #542 Dátum: 2017. Február 11. 23:10 »
A Tavaszváró Szakmai Méhésznap minősítése nem az én tisztem.
Nagyon örvendek ha tetszett.
Amit külön köszönök, hogy nagyon sok méhész adott vért!!!!!!!!!!!!!!
A Vörös Kereszt Tolna Megyei Szervezete megkért, hogy ezt közöljem veletek.
Sok emberen segítettetek!!!!!
És a dévai árvákkal mi van?
Bizony, Böjte Csaba gyermekeinek ismét szépen gyűlt mézadomány.
Megható a méhészek adakozása, segítőkészsége.
Ez adja nekem is az erőt.
Van egy jó hírem számotokra.
Az összes előadást hamarosan megtekinthetitek itt a Fekete-Fehér Méhészklubon.
Hihetetlen tanulságos, tartalmas előadások voltak.
Kedden megyek a kész anyagért, figyeljétek mikor lesz fent.
Nagyernyei Attila

« Válasz #543 Dátum: 2017. Február 12. 13:53 »
Attila!

A Professzortól kapott könyvek orosz vagy magyar nyelvűek?
Nagyon el gondolkodtatónak tartom az előadása tartalmát a műlép és a léputca távolság viszonylatában. Bár orosz országban nyilván alacsonyabb az éves hőösszeg, a napi középhőmérséklet, de  ennek ellenére érdemes lenne magyarítani kutatása eredményeit. Mert rendkívül tanulságos a termelés, parazitózis és értelem szerűen a gazdaságosabb méhészkedés felé vezető úton való elindulással kapcsolatban.

Tisztelettel: Somogyi csaba

« Válasz #544 Dátum: 2017. Február 12. 17:02 »
Sziasztok!
Tegnap délután folytatódott a Műv.Házban, a Csatári Teremben az orosz professzorok "faggatása".
Nem tudom szavakban kifejezni milyen érzés ekkora tudású emberek társaságában lenni, és kérdezni olyant, amire lazán csuklóból megkapom a választ.
A délelőtti előadásokat majd látjátok, inkább apró pikáns dolgokról írnék, amiből a "nagyérdemű" kimaradt.
Tehát tegnap délután kérdésekkel bombáztuk az orosz előadókat.
Mannapov prof. elmesélte, hogy propolisszal meggyógyított olyan beteget, amelynek bélfalán 10 forintos nagyságú gennyes tályogok voltak, és azonnali műtétre volt előjegyezve, különben meghal.
Megkérte a beteget, hogy ne engedje, hogy megműtsék, higgyen neki, ő megoldja a problémát.
Erről hosszasan beszélt, csak a lényeget írom.
A beteg (cisztás) terület a propolisszal való kezeléstől úgy begyógyult, hogy a röntgenképeket körbeadták az orvosok, mert nem hitték el, hogy ez megtörténhet!!!!!!
A páciens azóta is él, és köszöni szépen jól van.
A másik.
A természetese rajok mindig páratlan lépeket építenek. (Ez tudtuk.)
Emiatt nem érdemes páros lépszámú kaptárban gondolkodni.
Rögtön megjegyzem, hogy ők ketten, tudományos kutatócsoportot vezetnek, több évtizedre való, hegynyi irodalmuk van.
Nem érdemes kételkedni szavaikban.
Elmondta Mannapov prof,hogy megfigyelték, ha a libák páros tojást tojnak, a kislibák sokkal kisebbek lesznek.
Dr.Fendrik Péter kérdezett tőle olyan dolgot, hogy felkiáltva gratulált neki!
Arról volt szó, hogy a "vadméznek" (kristálytiszta környezetben, szabadban építő méhrajoktól elvett méznek) milyen kiváló sebgyógyító hatása van, és ezeknek mik az összetevői.
Bevallom ez már olyan szint volt, ami normál halandó méhésznek érthetetlen, és a fordítás is akadozott.
Fendrik doktort egy tudományos könyvvel jutalmazta, és névjegykártyát cseréltek.
Előkerült a toll is, Mannapov prof. az ideális lépméretet rajzolta fel elénk.
Hunorosok lehet örülni!
Nagyon közel volt a Hunor lépfelülethez a professzor úr által rajzolt.
A pempő ismét téma volt.
Mannapova prof. asszony elmondta, hogy a pempőt nem szabad nagy adagokban fogyasztani, mert a nyirokcsomóban elváltozás lehet, és az immunrendszert rombolja.
Közepes, esetleg kis adagokban, hosszan tartóan kúraszerűen kell fogyasztani.
Az én kérdésemet helyeselte, ami arra irányult, hogy mennyi pempőt kell fogyasztani naponta egy normál testsúlyú felnőttnek.
Nagyon örvendettem, hogy helyeselte hozzászólásomat.
Tehát naponta 1-2 gramm, reggel éhgyomorra, nyelv alá.
Este fél 11-ig együtt voltunk egy kis "tanyabulin" 31 méhész társaságában.
A Mannapov házaspár dalra fakadt, amikor a zenészek orosz népdalokat "bazseváltak".
Ma reggel a mi méhészetünkben kezdtek a vendégek.
Az OMME-ból Bross Péter és Ventner Éva elnökségi tag volt nálunk.
Természetesen megint kérdésekkel bombáztuk a professzorokat.
Én a nyers propoliszomból adtam mintát Mannapovának, és megígérte vissza jelez milyen paraméterei vannak.
FIGYELEM!
Óriási pofont kaptam, kaptunk a propolisz tinktúrával kapcsolatban!
A nyers propoliszt 2 hónapnál nem szabad tovább tartani magas alkoholtartalmú pálinkában, és 2 az-az 2 hétnél tovább tartani tiszta szeszben!!!!!
Valami olyan káros anyagok oldódnak ki a propoliszból, a hosszabb időtartam alatt (sajna nem tudtam jegyzetelni) ami miatt nem szerencsés a fogyasztása.
Körmendy doktor erre többször rákérdezett, de válasz mindig határozott volt, hogy nem szabad elfogyasztani.
Viszont!
Pont ez a nedű gyógyítja a sebeket, és a tályogot!
Tehát külsőleg gyógyszer, belsőleg "méreg" ha nem tartjuk be a tárolhatóság idejét.
Még egy apró érdekesség.
Gondolom sokan tudják, hogy méhészetemben megfordult már egy csomó nemzet méhésze, felsorolnom is nehéz.
Az egyik japán mézkereskedő ajándékba adott egy pici üveg mézet, ezelőtt 5 évvel.
Már lassan elfogy, és mindenkinek azt a kérdést tettem fel, hogy ......milyen méz lehet?
Képzeljétek Mannapovék elmondták, hogy Japán melyik részén virágzik ez a növény,....."de van benne egy kis citrus is".
És ahogy kimondták a nevét, rádöbbentem, hogy mit mondott akkor angolul Fukusimából hozzánk látogató japán úriember.
Pont ezt. (Ne nevessetek ki de megint elfelejtettem.)
Olyan gyorsan pörögtek az események, hogy képtelenség megjegyezni.
Mivel Mannapov Úr az Orosz Méhész Egyesület elnöke, képeket készített, és közölte, hogy a következő (kinti OMME-s lapban) megjelenik.
Tőlünk, ifj.Illés Sándor méhészetébe mentünk.
Az ottani eseményekről majd ő beszámol.
Tisztelt Méhésztársak!
A két orosz professzor olyan magasságokba jár előttünk, hogy elképesztő.
A rengeteg tudományos könyvet amit átadott Bross Péternek az OMME elnökének, javaslom, hogy fordítsák le, és adja közzé az OMME.
Vivaldinak üzenem, hogy nem miatta fogják olvasni a Fekete-Fehér Méhészklubot.
Én nem tartok attól, hogy nézettség hiányában megszűnnénk.
Az viszont elgondolkodtató, hogy amilyen színvonalú előadások voltak Szekszárdon, félig volt a színházterem.
Mégsem vagyok csalódott!
Akik végigülték az előadásokat, nagy élménnyel gazdagodtak.

Nagyernyei Attila

« Válasz #545 Dátum: 2017. Február 12. 19:54 »
Holnap a Budapesti Méhészegyesület meghívott előadói a Szekszárdon járt orosz professzorok!

Helyszín: 1113 Bp. Zsombolyai u. 6. TIT stúdió Kezdési időpont: 17.00.

Február 13.:
Mannapova Ramziya Timergaleevna: Apiterápiás kutatás a Tyimirjaev Akadémián
Mannapov Alfir Gabdullovich: Amit a méhviaszról tudni kell!

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #546 Dátum: 2017. Február 12. 20:16 »
A mai napon meglátogatta méhészetünket a rendezvényen részt vevő OMME küldöttség.Nagyon nagy megtiszteltetés volt számunkra,hogy Prof Mannapov,Prof Mannapova és a küldöttség többi tagja elfogadta meghívásunkat.Érkezésükkor egy rövid köszöntő után feleségemmel bemutattunk egy konténert aztán az anyanevelő telepet,majd kérdésekkel megválaszolásával egybekötve részletesen ismertettük anyanevelési módszereinket.A Prof házaspár rengeteg fotót készített.Egy kis bor és mézkóstoló következett,a bort a vendégek a pincémben fogyasztották el,ahol szezonban a pároztatókat pincézzük,majd Bross Péter, Prof Mannapov és felesége a pincefalat egy-egy emlékfelirattal látták el ami szinte hihetetlen volt számomra.Külön köszönet Rozs Istvánnak a fordításért.A találkozó Mannapova Asszony fantasztikus beszédével zárult,majd mint a mai utolsó szekszárdi helyszín itt köszöntek el Attilától is.

« Válasz #547 Dátum: 2017. Február 12. 21:11 »
Óriási pofont kaptam, kaptunk a propolisz tinktúrával kapcsolatban!
A nyers propoliszt 2 hónapnál nem szabad tovább tartani magas alkoholtartalmú pálinkában, és 2 az-az 2 hétnél tovább tartani tiszta szeszben!!!!!
Valami olyan káros anyagok oldódnak ki a propoliszból, a hosszabb időtartam alatt (sajna nem tudtam jegyzetelni) ami miatt nem szerencsés a fogyasztása.
Körmendy doktor erre többször rákérdezett, de válasz mindig határozott volt, hogy nem szabad elfogyasztani.
Viszont!
Pont ez a nedű gyógyítja a sebeket, és a tályogot!
Tehát külsőleg gyógyszer, belsőleg "méreg" ha nem tartjuk be a tárolhatóság idejét.

Egészen pontosan erről volt szó. A általános propolisz tinktúra ízét (általános ízlés szerint) rontja és általában nem hasznos anyagokat, pl. csersavakat old ki a hosszú oldás. Ez azt jelenti, hogy amikor a propoliszt feloldjuk, akkor nem célszerű túl hosszú ideig "oldani" mert akkor olyan komponensek is kioldódnak, amelyeknek az alap tinktúrában nincs szerepe, sőt inkább károsak. Természetesen a szűrést követően maga a tárolás már nem ront vagy javít a tinktúrán, pláne ha azt szakszerűen (sötét üveg, hűvös helyen) tároljuk. A célszerű oldási idő: 96 %os tisztaszesznél maximum 2 hét, míg az 50-60 százalékos pálesznél maximum 2 hónap.

A kérdéseim speciális esetekre vonatkoztak. Mannapova professzor asszony egyetértett velem, hogy egyes esetekben, mint pl. gyomorfekély a csersavaknak is lehet szerepe, így ezen esetekben nem hátrányos, hanem inkább előnyös a hosszú oldás.

Előadásainak esszenciája itt is lecsapódott: milyen célra, mennyit alkalmazzunk. A nagy adag alkalmazása 3-7 napra erőteljesen meglódítja a szervezetet, ami egy legyengült szervezet esetében akár káros, megerőltető is lehet. A nagymérvű fogyasztást egy rohamos rosszabbodás, immun gyengülés követi.  Magyarul az emberi szervezetre ható aktív komponensek esetében - ugyanúgy ahogyan a gyógyszereknél - nem szabad túladagolni. A méhészeti termékek szerencséje, hogy itt a túladagolás nagyon ritkán következik be, de azért nem árt figyelni; a 15-20 gramm méhpempő pl. már túladagolási mennyiség.

Ugyanakkor a hirtelen abbahagyásnak is vannak szabályai, a szervezetet az átmenetben segíteni kell.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

« Válasz #548 Dátum: 2017. Február 13. 15:15 »
Száz szónak is egy a vége:

Aki nem volt ott Szekszárdon a "tavaszvárón" , de ha ott is volt az előadásokon nem vett részt önhibájából, az vessen magára, vagy menjen Gödöllőre és hallgassa meg ott!

A két Orosz előadó (Professzor házaspár) rendkívül jó és "ütős" - ahogy Attila írta -  előadását hallhattuk.
Főleg azok akik a propolisz , a virágpor, vagy a méhpempő bármely formáját  állítják elő, nagyon sokat tanulhattak belőle!!!!

Csak zárójelbe Írom: Kár, hogy ezeket az előadásokat "boldog boldogtalan" csak úgy a neten bármikor és bérmentve megtekintheti!!! Mert ezek igazi "kincsek" voltak.

Természetesen a Dr. Hegedűs Dénes, és a Bross Péter előadásai is nagyon jók és tanulságosak voltak.

Gratulálok a szervezők remek munkájához!!!!

Üdv: Bercsényi János

*

trobi

• *
  • 35
« Válasz #549 Dátum: 2017. Február 13. 16:10 »
Kedves János

Ezeket a gondolatait inkább megtarthatta volna magának magának:

Csak zárójelbe Írom: Kár, hogy ezeket az előadásokat "boldog boldogtalan" csak úgy a neten bármikor és bérmentve megtekintheti!!! Mert ezek igazi "kincsek" voltak.

Ennek szerintem inkább örülnünk kellene .Van itt baj elég, az ismeretek hiányával.Az ismeretek eltitkolása nem a legjobb módszer az ismeretterjesztéshez.....Szerencsére Attiláék nem osztják ebbéli véleményét .
Üdv T Róbert

« Válasz #550 Dátum: 2017. Február 14. 08:00 »
Tegnap ismét órási megtiszteltetésben volt részem.
Kazincbarcikán a termet pótszékezni kellett.
Nagyon jó érzés, hogy ennyi méhész kíváncsi mondandómra.
Szívet melengető, hogy egy méhészkolléga felállt, és elmondta, hogy Salgótarjánban hallott először 1999-ben.
Akkor még a Hunorról tartottam előadást, ás azt mondta azóta úgy csinálják ("L alakú takarás"), és minden úgy van, ahogy akkor mondtam.
Kicsit pörgősre sikerült mondandóm, mert a téma óriási, és sokan kérdeztek is.
Egy ebédlői székre felállva elmondtam nekik, hogy meggyőződésem szerint az idén az ország telelés szempontjából két részre fog szakadni.
Itt délen (Somogy-Baranya-Tolna stb.) sokkal nagyobb gondok lesznek mint, Északon, ahol jelenleg is kemény fürtben van a méhcsaládok nagy része.
Az északi országrészben tegnap hideg, nyirkos, párás ködös idő volt, nálunk szikrázó napsütés.
Hogy ebből mi lesz?
A szaktanácsadó elmondta, a méhcsaládok  eddigi átlagos fogyasztása még a 2 kilót sem igen éri el.
Tehát a méhcsaládokkal érdemes a hidegebb országrészben telelni, és tavasszal délre vándorolni?
Hamarosan kiderül, hogy állításom megállja e a helyét.
Köszönöm a szervezőknek (Balla György elnöknek) és az összes borsodi méhésznek a szívélyes fogadtatást.
Jó volt közöttük lenni.
Hajnali 2 órakor mát itthon is voltam.
Nagyernyei Attila

*

Firgabá

• *
  • 15
  • Kérem törölni!
« Válasz #551 Dátum: 2017. Február 14. 13:57 »
Üdvözletem!

Bizony így igaz amit Attila mond és ír.   
Nagyon jóra sikeredett  Attila  színvonalas előadása amiben érződött a magas szakmai felkészültsége is. Tisztelem őt is amiért annyi mindent megosztott velünk. Bátorkodom úgy fogalmazni, hogy köszönjük szépen. Remélem lesz még lehetőség meghallgatni más méhészettel kapcsolatos szakmai témában is őt. Őszintén örülök, hogy megismerhettem egy olyan embert Attila személyében aki szívén viseli a méhész társadalom problémáit.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Február 14. 14:09 írta Firgabá »

« Válasz #552 Dátum: 2017. Február 14. 15:54 »
...
Az egyik japán mézkereskedő ajándékba adott egy pici üveg mézet, ezelőtt 5 évvel.
Már lassan elfogy, és mindenkinek azt a kérdést tettem fel, hogy ......milyen méz lehet?
Képzeljétek Mannapovék elmondták, hogy Japán melyik részén virágzik ez a növény,....."de van benne egy kis citrus is".
És ahogy kimondták a nevét, rádöbbentem, hogy mit mondott akkor angolul Fukusimából hozzánk látogató japán úriember.
Pont ezt. (Ne nevessetek ki de megint elfelejtettem.)
Olyan gyorsan pörögtek az események, hogy képtelenség megjegyezni.

A megfejtés: Sakura méz volt citromfű beütéssel.

Ma a reptérre menet hosszas elemzés tárgya volt a kérdés, ugyanis a citrom citrus és citromfű oroszban is csak pár betű különbséggel hallik, amit nem ártott mégegyszer pontosítani. ez egyébként a japánok egyik legbecsesebb méze.
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

« Válasz #553 Dátum: 2017. Február 14. 16:31 »

A Professzortól kapott könyvek orosz vagy magyar nyelvűek?
...
Tisztelettel: Somogyi csaba
orosz

« Válasz #554 Dátum: 2017. Február 14. 18:09 »
Tisztelt Fekete-Fehér Méhészklub olvasók!
A mellékelt linken láthatjátok a XIII.Szekszárdi Tavaszváró Szakmai Méhésznap beharangozóját.
A riport reggel készült, a rendezvény megnyitója előtt közvetlenül.
Az előadások néhány napon belül itt lesznek láthatók.
Gondolom sokan fognak örvendezni, ha a "vásári forgatagban" felismerik magukat.
Az újságcikk is mai!
http://zoldmagazin.blogspot.hu/
Nagyernyei Attila