A méhcsaládok általános állapota

• 4509 válasz
  • 1474728 megtekintés
*

robi 75

• 1080
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4500 Dátum: 2026. Szeptember 22. 11:40 »
John Wick.

Ez az utoló hozzászólásod kokinak  teljesen igaz, így van. Erős családok mellett nagyon sokminden teljesen felesleges, nincs rá semmi szükség a méhek intézik.
A téli video meg az egyik legjobb szakmai anyag ami kering a neten. Élőben mutatja milyennek kell lenni egy méhcsaládnak, és az hogy helyezkedik el a kaptárban és miért van akkor még ott pl. Nemcsak beszélgetnek róla meg fekete fehér rajzokon nézegetik mi az ábra.
A méheknek ettől a bemutatótól az égvilágon semmi bajuk nem lessz, fürtöt nem bolygatta senki és semmi.
Ellenben a nagy szakmai ésszel végrehajtott soha véget nem érő zárókezelésekkel, azok tényleg megbolygatják a fürtöt.

Üdv:robi

« Válasz #4501 Dátum: 2026. Szeptember 22. 12:34 »
Erős termelő családoknál a méhek valóban megoldanak mindent, ott felesleges bármilyen beavatkozás. Én csupán arra próbáltam rávilágítani, hogy a gyengébb egységek megmentésére és az anyák átteleltetésére igenis léteznek alternatív, működő módszerek, amik tavasszal aranyat érnek – még ha ez sokaknak idegen is.
Igazad van,lehet, hogy kicsit szándékosan túllihegtem azt a videót, de ettől függetlenül ember módjára is lehetne itt beszélni a másikkal, mert vannak, akik nem ehhez a stílushoz szoktak.

*

Koki

• 547
« Válasz #4502 Dátum: 2026. Szeptember 22. 19:36 »
------------ ember módjára is lehetne itt beszélni a másikkal, -------------

Hazudóssal?

Méhészek! Nehogy valaki felüljön ennek a sok hülyítésnek amit ez Wick nevű probléma előad! Nem anyákat kell átteleltetni. Családokat.

« Válasz #4503 Dátum: 2026. Szeptember 22. 20:41 »
Majdnem lemaradtam erről a meccsről.
Idáig olvastam a hozzászólásokat.
Két napja nem olvastam a Klubot, mert a téli tüzelőt rendeztem.
Na tehát.
Mivel senki nem ismeri a Csányiék anyanevelési technológiáját, Antival egyeztettem, hogy nem teljes részletességgel, de leírom.
Egyben igaza van Kokinak, és a többi kétkedőknek, hogy az Antitól idézett írás kissé félreértelmezhető, nem kivesz egy nyílt fiast és kőbaltás módon, egy söpört rajhoz hozzáteszi, hogy....majd húznak maguknak bölcsőt!
Emiatt szeretnék igazítani a dolgon, mivel sokat toporogtam abban a méhészetben.
Tehát.
Szakmailag ezek a nevelt anyák NEM PÓT bölcsőből kikelt anyák, mivel a a petéző anya jelenlétében húzzák a nyílt fiasra.
Tehát.
Az alsó fiókban van a petéző anya, természetesen anyaráccsal lezárva.
Középen üres fiók, és annak a tetején a harmadikban egy petés keret.
Mivel ehhez a kerethez már nem áramlik olyan intenzitással az anyatermék (feromon), majd,néhány nyílt fiasra rövid időn belül bölcsőt húznak.
És itt jön be a szakmai vita.
Pótbölcsők ezek?
Nem!
De én erről már évekkel ezelőtt írtam, akinek van hozzá türelme keresse meg.
Inkább váltóbölcső, ami a kényszer útján keletkezett, és ezekből a legszebb maradhatott.
Anyanevelők ugye úgy csinálják, hogy a nyílt fiasokat egy anyátlan családhoz teszik (starter család), hogy sokat fogadjanak, majd áthelyezik a tenyészkeretet egy anyás dajkához.
Ezt teszik mindazért, hogy ne gyorsan záródjanak a bölcsők, és több pempőt kapjanak.
Minden hasonló anyanevelési móddal az a gond, hogy én inkább kényszerbölcsőknek hívnám, mivel nehéz ellenőrizni, hogy milyen korú álcára húzzák a bölcsőt.
Én most úgy gondolom, hogy Antiék módszere akkora méhészetben jónak mondható, hatékony, és az anyák teljesítményére sem volt sosem panaszom.
Sajnos azt kell mondanom, hogy az anyanevelőktől vásároltaktól fény évnyire jobbak voltak.
Valamint én még válogathattam is őket, méret szerint, és megnéztem hány ZÁRT fiasuk van.
Így bekerültek nálam június vége, július elején családokhoz, vagy tartalékokat képeztem belőlük.
Napraforgó végén jött el az igazság órája.
Ha tűrték a kiszorítósdit, és szépen dolgoztak, simán maradtak egy évig.
Általában Antitól hozott máhanyák nagy része még egy évig kiválóan üzemelt.
Nincs ezekkel semmi gond.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4504 Dátum: 2026. Szeptember 22. 21:16 »
Csak a fűtésen lovagolsz?

Sokan használják így, gondolom, az ő méhcsaládjaik sem nyomorékok. Én a tartalékoknál próbáltam sikerrel, mert elhiheted, hogy még a selejtes anyát is sajnálattal nyomom el – és nem a belefektetett energia meg az idő miatt, elhiheted. Viszont láttam a kaptárbontós, nagyképű YouTube-videódat mínusz valahány fokban... Hát, emberek vagyunk, nem vagyunk egyformák.

Apropó, a YouTube-ról jut eszembe: úgy tudom, hogy az az előadó is használja ezt a módszert a belinkelt videóban, akit nemrég mutattál, igaz, ő nem a tartalékcsaládok temperálására alkalmazza. Szép anyákat tenyészt és sok méhet ad el.

Volt egy eset olyan 10 éves stori.... Elkezdett méhészkedni egy fiatal srác egy helyen ahol volt elég sok méhcsalád a faluba.... aztán a fiatalnak egyre több méhcsaládja lett akik ott voltak meg egyre fogyatkoztak.... nem értették a dolgot a mai napra teljesen elfogytak az öregek mivel nem igazán ment nekik a méhészkedés és amig nem jött a fiatal akinek jo méhei voltak addig az idősebbek elvoltak egymás gyenge családjaival.... most meg nem tudnak méheket tartani mellette mert az "anyatartalékok " nem mennek semmire.... jonny szerencse hogy nem egy ilyen komoly nagy méhészet mellett vagy mert már rég széthordták volna a tartalékokat.... erősebb kutya elvén...

« Válasz #4505 Dátum: 2026. Szeptember 22. 21:24 »
Na tehát.
Mivel senki nem ismeri a Csányiék anyanevelési technológiáját, Antival egyeztettem, hogy nem teljes részletességgel, de leírom.
Egyben igaza van Kokinak, és a többi kétkedőknek, hogy az Antitól idézett írás kissé félreértelmezhető, nem kivesz egy nyílt fiast és kőbaltás módon, egy söpört rajhoz hozzáteszi, hogy....majd húznak maguknak bölcsőt!
Emiatt szeretnék igazítani a dolgon, mivel sokat toporogtam abban a méhészetben.
Tehát.
Szakmailag ezek a nevelt anyák NEM PÓT bölcsőből kikelt anyák, mivel a a petéző anya jelenlétében húzzák a nyílt fiasra.
Tehát.
Mivel ehhez a kerethez már nem áramlik olyan intenzitással az anyatermék (feromon), majd,néhány nyílt fiasra rövid időn belül bölcsőt húznak.
Pótbölcsők ezek?
Nem!
Inkább váltóbölcső, ami a kényszer útján keletkezett, és ezekből a legszebb maradhatott.
Anyanevelők ugye úgy csinálják, hogy a nyílt fiasokat egy anyátlan családhoz teszik (starter család), hogy sokat fogadjanak, majd áthelyezik a tenyészkeretet egy anyás dajkához.
Ezt teszik mindazért, hogy ne gyorsan záródjanak a bölcsők, és több pempőt kapjanak.
Minden hasonló anyanevelési móddal az a gond, hogy én inkább kényszerbölcsőknek hívnám, mivel nehéz ellenőrizni, hogy milyen korú álcára húzzák a bölcsőt.
Én most úgy gondolom, hogy Antiék módszere akkora méhészetben jónak mondható, hatékony, és az anyák teljesítményére sem volt sosem panaszom.
Sajnos azt kell mondanom, hogy az anyanevelőktől vásároltaktól fény évnyire jobbak voltak.
Valamint én még válogathattam is őket, méret szerint, és megnéztem hány ZÁRT fiasuk van.
Így bekerültek nálam június vége, július elején családokhoz, vagy tartalékokat képeztem belőlük.
Nagyernyei Attila
Attila ez most komoly? hát ez ugyan az mint az anyátlan dajka által nevelt bölcső magyar pót bölcső.....
ez ugyan az a kategória mintha elveszne az anyjuk és nevelnek másikat....
ugye van ez a technika amiről írsz ezek jók egy évig csak te elvileg egy év után kaptad meg ez igen jó üzlet volt gratula.... én ugy tudom bár lehet vakon vagyok hogy a kombinált anyaneveléssel lehet rajanyától kicsit gyengébb minőségű anyákat nevelni azt lehet a ráálcázással vagy a petés neveléssel még fokozni de a legjobb a raj meg a váltott anya..... de ha neked jó az anyátlan dajkával nevelt pót anya örülünk neki majd ilyen nyár után betérdel az egész állomány a silány anyák miatt....

« Válasz #4506 Dátum: 2026. Szeptember 22. 21:41 »
Na tehát.
Tehát.
Tehát.
Pótbölcsők ezek?
Nem!
Nagyernyei Attila
Attila ez most komoly? hát ez ugyan az mint az anyátlan dajka által nevelt bölcső magyar pót bölcső.....
ez ugyan az a kategória mintha elveszne az anyjuk és nevelnek másikat....
ugye van ez a technika amiről írsz ezek jók egy évig csak te elvileg egy év után kaptad meg ez igen jó üzlet volt gratula.... én ugy tudom bár lehet vakon vagyok hogy a kombinált anyaneveléssel lehet rajanyától kicsit gyengébb minőségű anyákat nevelni azt lehet a ráálcázással vagy a petés neveléssel még fokozni de a legjobb a raj meg a váltott anya..... de ha neked jó az anyátlan dajkával nevelt pót anya örülünk neki majd ilyen nyár után betérdel az egész állomány a silány anyák miatt....

Ha ott van az anya, csak gyengébb lesz a kibocsájtott feromon, akkor inkább váltó, nem?

« Válasz #4507 Dátum: 2026. Szeptember 22. 21:46 »
------------ ember módjára is lehetne itt beszélni a másikkal, -------------

Hazudóssal?

Méhészek! Nehogy valaki felüljön ennek a sok hülyítésnek amit ez Wick nevű probléma előad! Nem anyákat kell átteleltetni. Családokat.

Nem én irtam.

Idézet
A kényszer vitt rá. Gyenge családokkal teleltem be, és főállású méhészként tudtam, hogy valamit tennem kell, egyébként nem lesz repce- és akácmézem.

Azon gondolkodtam, hogy télutótól április végéig hogyan tudnám a lehető legkedvezőbb körülményeket megteremteni, biztosítani a méhcsaládok fejlődése érdekében. A legfontosabb tényező a meleg.

Idézet
Fel tudná sorolni a módszer előnyeit és hátrányait?

Kezdem az utóbbival, a hátrányokkal: a többletmunka és annak költségei.

Előnyei:

mínusz 10 Celsius-fokban is fejlődik a család, ami megmutatja a módszer nagyszerűségét;
folyamatos a fejlődés, nem törik meg a lendület, nincs meg a tavasz szeszélyességéből adódó ingadozás;
nincs hirtelen nemzedékváltás, ami sokszor okoz gondot április elején, közepén;
bátrabban lehet bővíteni, nem kell félni, hogy a bővítés utáni esetleges lehűlés esetén csak bajt csináltunk;
a fiasítás minden sejtjéből egészséges méh kel ki, gondolok itt arra, hogy fűtetlen kaptárban a fiasítás szélén könnyebben megfázhatnak a méhek;
több hordó „bogaram” van, hiszen nem kell a fiasítást melegíteni, több méh tud vizet, virágport, nektárt hordani;
gyönyörűen és gyorsan építenek a méhek, március végére, akármilyen hihetetlen, a harmadik műlépet szoktam kiépíttetni.

https://magyarmezogazdasag.hu/2023/06/12/belso-kaptarfutes/

« Válasz #4508 Dátum: 2026. Szeptember 22. 21:53 »
Csak a fűtésen lovagolsz?

Sokan használják így, gondolom, az ő méhcsaládjaik sem nyomorékok. Én a tartalékoknál próbáltam sikerrel, mert elhiheted, hogy még a selejtes anyát is sajnálattal nyomom el – és nem a belefektetett energia meg az idő miatt, elhiheted. Viszont láttam a kaptárbontós, nagyképű YouTube-videódat mínusz valahány fokban... Hát, emberek vagyunk, nem vagyunk egyformák.

Apropó, a YouTube-ról jut eszembe: úgy tudom, hogy az az előadó is használja ezt a módszert a belinkelt videóban, akit nemrég mutattál, igaz, ő nem a tartalékcsaládok temperálására alkalmazza. Szép anyákat tenyészt és sok méhet ad el.

Volt egy eset olyan 10 éves stori.... Elkezdett méhészkedni egy fiatal srác egy helyen ahol volt elég sok méhcsalád a faluba.... aztán a fiatalnak egyre több méhcsaládja lett akik ott voltak meg egyre fogyatkoztak.... nem értették a dolgot a mai napra teljesen elfogytak az öregek mivel nem igazán ment nekik a méhészkedés és amig nem jött a fiatal akinek jo méhei voltak addig az idősebbek elvoltak egymás gyenge családjaival.... most meg nem tudnak méheket tartani mellette mert az "anyatartalékok " nem mennek semmire.... jonny szerencse hogy nem egy ilyen komoly nagy méhészet mellett vagy mert már rég széthordták volna a tartalékokat.... erősebb kutya elvén...

Ha nem vigyáznék, igaz lenne, jogos. De jobban tartok a darazsaktól, amikből rengeteg van, és ugye járnak elég hűvösben is.

*

Koki

• 547
« Válasz #4509 Dátum: 2026. Szeptember 22. 22:10 »
Gyerekek ami itt folyik....................................BESZARÁS.
Attila!  a

Nebasszamármegakurvaistenaztabárcáckurvaanyjátarohadtkurvaáéleteben!!!!!!!!!!!!!!!!
EMBER! NYÍLT FIASRA HÚZZÁK. MEGBESZÉLTÜK TELEFONON. TEHÁT PÓT. NEM BÖLCSŐALAPOT ÉPÍTENEK MINT RAJZÁSRA VAGY VÁLTÁSRA KÉSZÜLŐDÉS ESETÉN AMIKOR AZ ANYA ABBA PETÉT TOJIK. A ELSŐ PEMPŐ BEADÁSÁTÓL AZ UTOLSÓ CSEPPIG ANYÁT AKARNAK NEVELNI A MÉHEK ÉS MÉG A FELESLEG IS OTT LÁTHATÓ A KIKELT BÖLCSŐBEN A KELÉS UTÁN.
A pótbölcsős meg már kaphatott mézesvirágporos málét pempő helyett, amit az álcák 3 napos korukig kapnak ismereteink szerint, majd ismét pempőt ha anyát akarnak belőle nevelni anyatermék hiányában, ami által nem lesz teljes értékű anya. Hiába van anyatermék a fészekben, ha komolyan vennék, nem nevelnének ott fent. Nem akarok én anyanevelőkkel bas.@kodni, de ezért váltják ---szerintem---le a sok vásárolt anyát.