A méhcsaládok általános állapota

• 4214 válasz
  • 1358648 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4200 Dátum: 2026. Április 15. 19:12 »
Koki egyetlen sorára válaszolok, a többi ennyit sem ér.
Erre:
"Talán napraforgó végére végeznék is vele, betelelésre meg visszaállítanám."
Akkor meg minek ennyi méhcsalád????
Ezért van nekem csak 180, hogy mindig mindenhova odaérjek, és minden műveletre legyen időm.
Amikor 300 fölött voltam a Hunorokkal, bizony sok művelet kimaradt, és sajna voltak rajaim is.
Ahogy csökkentettem az állományt, az eredményeim szépen javultak.
Egy 600 családos méhésztől sosem lehet elvárni egy akkora átlagot, mint nálam.
Pláne, hogy nem is vándorol.
Neki megfelel ez a mennyiség, az ő dolga.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 427
« Válasz #4201 Dátum: 2026. Április 15. 19:55 »
Azért van ennyi méhcsalád, mert mivel nem csinálok hülyeségeket, ezért még több is lehetne, akkor meg miért legyen több. Csak nem arra gondoltál kérdésedben, hogy miért van ilyen kevés? Ez nem sok. Van 800 termelő. Az sok? Nb-ben rettenet lenne még 200 is.

Tudod én hobbi kertészkedek, és járom az erdőt. Az óriás retkeimet fényképezik a barátaim mielőtt elfogyasztják. Akkora salátáim vannak mint másnál a káposzta. A paprikapalánták 6 levelesek, a paradicsomok 30-40 centisek. Mindent elosztogatok. Amikor megjön egy visszajáró vendég, akkor nem azt kérdezi hány fokos a Balaton, hanem megy fóliasátorba mintha otthon lenne. Te nem tudod milyen egy olyan élet, amiben nincs görcs.

Nem te csökkentetted az állományodat, hanem..... Javítsd ki!!!Nemrég írtad a méhcsaládszám növelésének szándékát.

Te kivágod a herefiast az építtetőből. Gondolom késsel. Aztán nekem magyarázod, aki egy másodperc alatt végzi ezt el. Mutassak videót erről is? Rakjak fel képeket amin egyértelműen látszik: NEM ÉPÍTIK SZÉLSŐKÉNT BERAKVA KAPTÁRFALHOZ, CSAK NÁLAD, MERT AGYON VANNAK SZORÍTVA, ÉS MÉRETHIBÁS A KAPTÁROD.
 Én 3 perc alatt veszem el egy családtól az akácmézet úgy, hogy vissza is rakom a lépeket. Arról is van videó.
Akik NP-ből fizetett előadóktól szívták magukba a tudományt, azokból mindig hobbiméhész lesz, és ha elmondja valaki nekik, akkor megsértődnek.
Értsd már meg végre! Hiába 15+ az átlagod, ha csak 100 egynéhány családdal termeltél. Szorozd be ezt hatszázzal---- a 15-öt! Talán az idén ettől több lesz neked, de ha 800 a szorzó, a 40 kg nem annyi mint a 30-35 ez igaz, de szorozd már be!!!

Na de még mindig nem tudjuk mi az ÉPÍTŐKERET "szerepe"? Nem láttad? Visszakérdeztem. Elmagyaráznád miként "töröd" ki?

*

Koki

• 427
« Válasz #4202 Dátum: 2026. Április 15. 23:14 »
Kicsit megkésve de itt vagyok. Ma jöttek elő a kisrókák először az odúból. Bizonyára emlékeztek rá amikor Rudiról a rókáról raktam fel videókat. Megnősült. Vannak kölykök. Hegyesfülű aranyos picurkák. Imádják a herefiasítást.

ENNYI:

https://photos.google.com/share/AF1QipOYiFVbWBO1MJrn73PDJvPiMAfSFwFh2TwotSfTe30E9DRDDdSVLErp0IlTNG8gQg/photo/AF1QipMYmR99_cX30OebkYp0-jt8iEJksjLjhHOR2fM5?key=YzY4bkMzMEE1SWZIMGtZY1FWTlJYZG94b1FnaXZB

« Válasz #4203 Dátum: 2026. Április 16. 06:53 »
Egy személyes megjegyzés a képekhez.
Ahhoz képest, hogy mennyit építtetsz a lépeid nem igazolják ezt vissza.
Röviden, nem valami világosak.
A rókákat én is imádom, az egyik kedvenc állatom!
Tehát az ÉK-et miként töröm ki?
Lerázom a méheket, és nyissz, ennyi.
Mi a szerepe?
Egy részét már leírtam mert nem akartam hosszúra húzni, de ha igényled, legyen.
Leköti a fiatal, belső munkás méheket, és azok nem fogják haszontalanul elhullatni a viaszpikkelyeket.
Mivel leköti a dologtalan fiatal méheket az építés, így kisebb a rajzásveszély.
Az ÉK a család tükre, mint ahogy írtam is.
Az első rajbölcsők nagy valószínűséggel ezen jelennek meg.
Ha nem építenek, akkor vagy anyátlan, vagy már annyira "begőzölt" a család, hogy hamarosan kiugrik.
Ha munkást épít ( ez általában nyár vége fele, napraforgó körül szokott előfordulni) akkor új anya van.
Atkacsapda is egyben, ha időben ki van törve, egyébként egy öngól.
Erre a védekezést nem lehet bízni, de minden atka amelyik a túlvilágon végzi, megfelelő helyre kerül.
Én a dandár előtt ki szoktam törni, mert az anyának nincs ideje visszapetézni, és gyönyörű lépes-méz lesz belőle, hófehérre fedik.
Nem kell, vele vacakolni, nincs benne drót.
Általában ebbe e keretbe akasztom be az anyazárkát, ha anyásítok.
Ha valami kimaradt, kérdezz.
Még valami.
Én ilyen kesztyűben képtelen lennék dolgozni. (meg nem valami guszta) mondjuk meg őszintén.
Pörgetéskor, ha "harapnak" én is veszek fel gumikesztyűt, de sokkal vékonyabbat.
Na nem magyart, mert az semmit nem ér, ahogy odacsípem a kerettel azonnal leszakad az ujja.
Van egy osztrák kesztyű, az elnyűhetetlen, és nem tudják átszúrni.
De ha neked ez megfelel, semmi gond.
Annyira azért ne nézz amatőrnek, hogy mérethibás a kaptárom.
Vagy voltál valamikor nálam, és megmérted?
Tényleg kezdek kicsit aggódni.
Ma kezdem az általános kiegyenlítést.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 427
« Válasz #4204 Dátum: 2026. Április 16. 20:17 »
Egy személyes megjegyzés a képekhez.
Ahhoz képest, hogy mennyit építtetsz a lépeid nem igazolják ezt vissza.
Röviden, nem valami világosak.

"Álljunk meg egy szóra!"
(Grétsy László)

Hol látsz te ott lépeket? Az építtetőt látod.
Erre emlékszel?

Te! Én az építtető keretekből is kiveszek 5-8 mázsa vegyeset méztérlevételkor. Ébredj már fel!

Talán ki kellene főznöm? Van ami tízen éve megvan legalább, naná sötétedik. Fiasítás nem kelt belőle, legfeljebb néha  a léc mellé építenek néhány heresejtet. Minden évben újat kellene készítenem?
Emlékszel Berci mit mondott az ilyesmire? Nem vagyok úr, mert nem úr aki nem pazar.

Ha munkást épít ( ez általában nyár vége fele, napraforgó körül szokott előfordulni) akkor új anya van.

Ez mi ez? Nyár vége felé építtető a fészekben? Miről beszélsz? Akác utáni átvizsgálásnál megy  méztérbe. Ja az nálad nincs. Alsó része lépesméz (többnyire heresejtes), felső rész kiperget...

Az első rajbölcsők nagy valószínűséggel ezen jelennek meg.

Az első rajbölcsők bármelyik lépen megjelenhetnek. Az első rajbölcső harangok meg már normális erősségű családoknál az építtető berakásakor ott láthatók bármelyik lépen.

Leköti a fiatal, belső munkás méheket, és azok nem fogják haszontalanul elhullatni a viaszpikkelyeket.

Valamennyit, de az nem jelentős. Pici felület. Kell berakni műlépeset, a méztérbe, és akkor nem hullajtják el!!! Vékony műlépet, mert különben a saját anyagából épít.

Tehát az ÉK-et miként töröm ki?
Lerázom a méheket, és nyissz, ennyi.

Ez sem úgy van. Lerázod a méhek egy részét, a többit meg a nagy keret mérete miatt még rázogatod egy ideig, aztán még mindig előkerül valahonnét néhány, sőt még azután is, majd esetleg előveszed a "lúdtollat", csak ezt most ugye ciki leírni, mert nekem ezerszer megírtad, hogy azzal távolítom el a méheket pergetéskor, mint minden normálisan gyorsan dolgozó nagycsaládos méhész. Szóval mint a videókban látható, aki alul építtet, annak egy mozdulat és már kitört a hereépítmény. Nálad pedig az a "nyíssz" azt jelenti, hogy szépen körbe kell vágnod. A kesztyű meg mindenkinél ragadni fog a méztől, a herefiasítás levétől, amit legegyszerűbb a kaptár alatti száraz földdel tisztítani. Ha mosom csúszik és minden beleragad ismét. A bőrkesztyű átereszt, berothad. Ha koszos ki lehet mosni. Kell venni 200-as csomagot kesztyűből, -egy nagy dobozban hozza a szállító-, akkor mindig van kéznél, és hintő porozni, mint felháborodva telefonon közölte velem a "szamaras" miután ezt a kesztyűs marhaságot elolvasta, tudod a kacsás akit szintén kizártál.

*

robi 75

• 1044
« Válasz #4205 Dátum: 2026. Április 18. 07:48 »
Nem idetartozik de ez a legnézettebb iderakom. A plakátokból remek takarókat lehet szabni, szerintem tartós lessz jó anyag. Itt szabadon szedhető meg lett hirdetve, és már le is van mind takarítva ami elérhető. A nép lecsapott rá mint gyöngytyúk a takonyra.
Üdv:robi

« Válasz #4206 Dátum: 2026. Április 18. 21:19 »
Tegnap és ma a szó szoros értelmében "szívóágon" voltam.
Saját magamnak köszönhetem, ettől függetlenül megérte.
Miről is van szó?
Többször írtam, hogy elég sok tartalék családot is beteleltetek, részben azért ha tavasszal valahol anya gondom támadna lehet hová nyúlni, részben pedig azért mert a tartalékoktól elvett fiasokkal segítem a lemaradó termelőket.
A tartalékok egy része az erre kialakított NB18-as kaptárakban telelnek, egy kaptárban három.
Mondanom sem kell, hogy a középsők mindig a legjobbak, mert a két szélső fűti őket.
Nem is ezekkel szívtam, hanem amelyek termelő kaptárakban vannak, és egyben kettő.
Ezek szinte mind "kinőtték" a rendelkezésükre  álló teret, és így fejnem kell őket.
Egy részről hála az égnek, viszont itt az összes anyát meg kell keresnem, (nem rázom le a méheket) mivel azokon lévő fiatal méhek néhány napon belül az új helyükön betájolnak, és azonnal részt vesznek a munkában.
Természetesen ezektől nem egyszerre veszem el a 4-6 táblás fiast, csak egyet-egyet, hogy ne essen vissza, így ezek a "hústermelők".
Akácra való záráskor a kisebbik marad, a nagyobbikból elviszem az anyát néhány fiassal egy rajládába, és új helyre viszem őket.
Néhai tanító mesterem állomány szinten alkalmazta ezt 120 méhcsaláddal!
Akác előtt (ahogy az imént írtam) egyik anyát elvette, és a két nép egy kaptárra dolgozott.
A 9 NB fias feletti pluszból műrajokat készített.
Bámulatos eredményei voltak, de rettenetesen munkás is egyben.
Sokszor kérte ilyenkor a segítségem, amiért hálás vagyok neki, mert az eredményei magukért beszéltek.
Ő Vasba járt, akik ismerték tudják, hogy a Takler méhészet és annak eredményei ma irigylésre méltóak.
Kemény ember volt, sokan emiatt nem is szerették, de én kivétel voltam, szót értettünk, és amikor megbetegedett egyedül én  nyitottam rá ajtót, de akkor is a méhekről volt mindig szó.
Én a mai napig alkalmazom a tőle tanultakat, és működik.
Raj szinte nuku, a termést meg az időjárás eldönti.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 427
« Válasz #4207 Dátum: 2026. Április 18. 23:00 »

Akác előtt (ahogy az imént írtam) egyik anyát elvette, és a két nép egy kaptárra dolgozott.

Az anyákat nem kell sehány keretre zárni. A fekvőben is csak azért, mert valaki valamikor kitalálta, és abból a jól működő KÉTCSALÁDOS NB-ből kreáltak okoskák egy családos ládát.
Ami ugye a nyugalom szigete szerinted.

Most bebizonyítottad, hogy amit írtam az mégis csak úgy van. Egyik anya korlátozva a másik elvéve.

Akácra való záráskor a kisebbik marad, a nagyobbikból elviszem az anyát néhány fiassal egy rajládába, és új helyre viszem őket.

Az az "akácra való záráskor" az mikor van? Ekkor:

Szia Jani bátya!
Akinek akác érettek a méhcsaládjai, azoknak jó hír.
Ilyenkor kell elkezdeni anyát zárni.

Sok száz, sőt ezer családos méhészek akác alatt korlátozzák az anyákat.

Nem akác alatt. Akác elött. De mikor? A birsalma virágzásának kezdetén. Az meg már bekövetkezett. Tehát nálad még erősítgetés és bővítés a napi munka, miközben már zárni kellene. Valóságban valójában neked nem is kell zárnod, hiszen annyi kereten van fiasítás amennyire zársz. Kicseréled a válaszfala ami a szűkítő az anyarácsra, aztán kész. Azoknál a gyenge családoknál így nem kell anyát keresni.
Beszélsz te itt mindenféle marhaságokat, a buta sohanemlesz méhészek meg azt sem tudják merre szaladjanak, aki meg még beveszi, annak úgy kell. Én csak idézek, és leírom a lényeget felnyitva a szemeket, már azét aki nem hülye. Valami nagy baj van.

(Nézegettem kik tetszikelgették régen az írásaidat. Lassan eltűntek. Beledumáltak a méhészek beszélgetéseibe, aztán szétestek mint a méhészetük. El kellene nekik gondolkodni, mi az oka!!!!)

« Utoljára szerkesztve: 2026. Április 18. 23:25 írta Koki »

« Válasz #4208 Dátum: 2026. Április 19. 07:54 »
Ismét vaktölténnyel lövöldöztél.
Birsalma virágzás meg tudj a fene mikkel foglalkozol.
Mikor kell anyát zárni?
Ez nagyon soktényezős dolog, és évjárattól függ!
Voltak olyan évek (nem túl rég) amikor már május 12-én a 2. akácnak is vége volt!
Egyik évbe Romhányba június 1-én vándoroltam!
Ha vándorolok északi akácra akkor 3-4 nappal később zárok anyát, mivel hosszú lenne nekik a bezártság.
Ha maradok csak az első akácon akkor is később mint az alföldiek, és a klasszikus első akácosok, mert nálam a dandár egy héttel később van.
Emiatt is nehéz a másodikat eltalálnom, és egyre északabbra kell mennem.
Végül nyugi!
Régen voltak ilyen szépek a méheim.
Azok amelyek elmaradtak, + 1 fiassal teljes értékűek lettek.
Írtam már, soha ne korlátozd az anyákat, egy nincs időd, kettő kell neked a rengeteg raj, három végre lenne egy jó termésed.
És én kínlódok?
Valóban a pörgetéseket nem szeretem, mert a karjaim a végére mindig bedurrannak, és ha kapkodni kell a 2. akácra, az nem egyszerű.
A vándorlásokhoz találni embert meg lassan már művészet.
A városban el kezdtek virágozni a vadgesztenye fák, a löszfalak déli oldalain pattog a galagonya, és a virágos kőris.
Ez is azt jelzi előre, hogy május 10 előtt nagy dolgok nem lesznek akácról.
Majd kiderül.
Neked addigra marad még termelő családod?
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 340
« Válasz #4209 Dátum: 2026. Április 19. 08:46 »
Tegnap és ma a szó szoros értelmében "szívóágon" voltam.
Saját magamnak köszönhetem, ettől függetlenül megérte.

Szoktam mondani, hogy jelenlegi élethelyzetünk megítélésében sokat segít, ha tudjuk, hogy a szopott f.sz melyik végén állunk...Vadász, vadász! :D

*

Koki

• 427
« Válasz #4210 Dátum: 2026. Április 19. 20:01 »
Ismét vaktölténnyel lövöldöztél.
Birsalma virágzás meg tudj a fene mikkel foglalkozol.
Mikor kell anyát zárni?

Mikor kell? Még mindig nem tudom. Azért bátorkodtam megkérdezni, mert valaki azt írta pár éve........na inkább megkeresem.

A birs van ahol már javában virágzik, van ahol csak most kezd.
Mi következik ebből?
Átlagos időjárási körülmények között a virágzás 3 hét múlva kezdődik.

A virágzás. Mármint az akác. Nem én írtam. Idéztem.
Na szóval ha nem akar az NB-s méhész tisztító, vagy repce mézet úgy pergetni, hogy közben a kelő méhek -heréket nem sajnáljuk- kelnek a léphordó ládában, a fedelezőn és a pergetőben, akkor már zárni kellene, nem ám még a gyengéket a roncsoktól erősítgetni mint írtad. Én a helyedben megköszönném a felvilágosítást.

Régen voltak ilyen szépek a méheim.

Ezzel ugye ismét elismerted, hogy a tavalyi meg az azelőtti, sőt az azt megelőző, és amikor előtte Sancho Panza a "kacsás", tudod aki nem állt meg a szamarával, meg a másik méhész aki mesélte nekem, hogy a szamaras igazat beszél, csak itt nem szeretne veled belebonyolódni............szóval még ettől a mai állapottól is gyengébbek voltak. Tehát még egyszer. HA MOST 4-5 KERET FIAS VAN ERŐSÍTÉSSEL, AKKOR NEKED MIVEL 4-5 KERETRE ZÁROD AZ ANYÁT NEM KELL ANYÁT KERESNI, HANEM EGYSZERŰEN KICSERÉLED A SZŰKÍTŐ VÁLASZFALAT AZ ANYARÁCSOSRA. Ennyi.

Ez is azt jelzi előre, hogy május 10 előtt nagy dolgok nem lesznek akácról.
Majd kiderül.
Neked addigra marad még termelő családod?

Fene tudja előre. Majd rakok fel videókat és képeket az akácméz pergetésről is. Nem felejtettem el, hogy kérted csináljak képet az akácmézes hordókról. Oda azért kellenek szavahihető méhészek nekem, mert ugye lehet üres hordókat is teleként hirdetni, mert a képen nem látszik a méz. Hazudozni meg nem illik.  Én szoktam ilyesmiket készíteni veled ellentétben, meg is osztom a méhészekkel, habár már mindenki azt mondja "hagyd ezt a ......, nem látod....." de látom, nem is neked írom, hanem azoknak, akiket próbálok megvédeni tőled. Amikor aztán megfognának mert nem adtam el annyi mézet amivel kétkedtem, akkor nem kellene kínomban az előző években felhalmozott egy-két hordó ....szóval ciki na.

Eddig egy rajzott meg, benéztem egy bölcsőt. Ma találtam meg, ma került sorra az átvizsgálás alkalmával a csibész. Amikor kibontottam ezt nem láttam, mert közben ugye keltek a méhek a 10 kereten fiasosokból, és nagyon népes a rajzás ellenére. Még nem petézik az új anya nála, és kapni fog 10 keret kelőt a méztérbe, majd mint írtam, ha jó a év, ad egy fél hordó mézet.

Valóban a pörgetéseket nem szeretem, mert a karjaim a végére mindig bedurrannak, és ha

Miért nem szöktetsz? Heheheheheh.

Ha végeztem elmegyek a "lúdtollal", megmutatom mi az amit én munka alatt értek.

Egyik haver mondta egyszer amikor nála végeztünk a pergetéssel, (nem messze laki tőlem): "Ma este ismét békén hagyom az asszonyt."
Mondom neki, ha otthon végeztem, szívesen átmegyek.

« Válasz #4211 Dátum: 2026. Április 20. 07:19 »
Nem is tudom hol kezdjem, talán itt:
"...és nagyon népes a rajzás ellenére. Még nem petézik az új anya nála, és kapni fog 10 keret kelőt a méztérbe,.."
Tehát ha nagyon népes akkor minek adni neki 10 keret kelő fiast még?
Ezt egy kicsit elhamarkodottan írtad.
Tavaly nagyon gyengén jöttem ki a télből, de erről írtunk már.
10 családot vettem "tuningnak".
2024-ben pedig 20 deka híján 50 kilós akácom volt!!!
Voltak már rosszabb éveim, de ezt mind az akácosokat ért fagy, vagy a pillanatnyi időjárás rontotta el.
Látszik írásaidban, hogy sokszor elragad a hév, és csak nyomod a rizsát mint itt is:
"HA MOST 4-5 KERET FIAS VAN ERŐSÍTÉSSEL, AKKOR NEKED MIVEL 4-5 KERETRE ZÁROD AZ ANYÁT NEM KELL ANYÁT KERESNI, HANEM EGYSZERŰEN KICSERÉLED A SZŰKÍTŐ VÁLASZFALAT AZ ANYARÁCSOSRA. Ennyi"
Mit is írtam?
"A tartalékok egy része az erre kialakított NB18-as kaptárakban telelnek, egy kaptárban három.
Mondanom sem kell, hogy a középsők mindig a legjobbak, mert a két szélső fűti őket.
Nem is ezekkel szívtam, hanem amelyek termelő kaptárakban vannak, és egyben kettő.
Ezek szinte mind "kinőtték" a rendelkezésükre  álló teret, és így fejnem kell őket."

Tehát TARTALÉK családokról írtam!!!!!!!!!
Érted?
Ja nem.
Akkor olvasd el még egyszer, hátha másodikra megérted!
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 427
« Válasz #4212 Dátum: 2026. Április 20. 12:05 »
Nem is tudom hol kezdjem, talán itt:
"...és nagyon népes a rajzás ellenére. Még nem petézik az új anya nála, és kapni fog 10 keret kelőt a méztérbe,.."
Tehát ha nagyon népes akkor minek adni neki 10 keret kelő fiast még?
Ezt egy kicsit elhamarkodottan írtad.

Néhány éve méhészkedő kérdezi tőlem, ezt olvastam-e? Nem olvastam, csak most, de felolvasta nekem végig nevetve. Attila! Már a kezdők is kiröhögnek téged.
 Na akkor okosodj, hátha még lesz belőled méhész! Tudod most a méhészek már nem "fejik" a tartalékjaikat, mert megy a repce. Ilyenkor nincsenek tartalékok, nálam meg soha. Mostanra már csak termelők vannak, vagy szaporulatok. Azok lehetnek gyengébbek, főleg ott ahol nagy veszteségek voltak, és pl. az állatjóléti miatt igencsak sürgősen vissza kell állítani a családszámot.
Te komolyan gondoltad azt, hogy ennyi év után én a lerajzottnak azért adok a mézterébe 10 keret kelőt ilyenkor mert gyenge? Te fel tudod azt fogni egyszer végre, hogy nálam nem azért kell oda vagy valahova fiasokat berakni, mert erősítek, HANEM MERT KELL ELVENNEM A RAJZÁSRA KÉSÜLŐDŐKTŐL. Világos? Már egyszer leírtam. A rajánál és a rajt adónál a méztérben kikelnek a méhek, fullra hordják, jó évben kettő fiókot is, és az új anyával eszébe se jut a rajzani, akármennyi népet rakok rá. Nem úgy vagyok mint te, akinek még most is "fejnie" kell a tartalékokat, amiket ha belevennél a számításba, akkor egyszámjegyű lenne az az átlag. Végre már ráébredhetnél, méhekkel pénzt is lehet keresni annyit, amit egyéb vállalkozásokba fektetve ismét pénzt hoz, de ha nem hozna, akkor sem inflálódik, sőt.

2024-ben pedig 20 deka híján 50 kilós akácom volt!!!
Voltak már rosszabb éveim, de ezt mind az akácosokat ért fagy, vagy a pillanatnyi időjárás

https://www.youtube.com/watch?v=WQ15Yi0I8X0

(Kedvenc videóm.)
50kg. 20 dkg híján. Lehetett az 50 felett is, mert vannak a hordók között kicsit eltérő súlyúak, de akár az is előfordulhat, hogy 25 deka híján volt, de az még inkább: valami híján biztosan vagy, ha ekkora marhaságot leírsz felnőtt emberek elé, és ráadásul azért valljuk be, a nagy részének még méhei is vannak itt.

Amivel "szívtál" azt a szülőatyám Berci írta. Neki válaszolj, én tudom miben szenvedsz...

Aztán miért kell mindent azzal a színezéssel erőltetni? Azok a gondolatok amit hozzáraksz mind értéktelenek, sőt gyakran károsak. Jut eszembe, valamikor Demeter is jelezte:

Azt sem tudom hol kezdjem a választ, mert némelyik szakma, másik meg szakmapolitika.
Egy jó szekszárdi vörös fröccs után megjött az ihletem.
Kivancsi111 a könnyebbik eset, Vivaldinak még néznem kell egy arra alkalmas rendelőt., annyi marhaságot hozott ismét össze.
.........
Nagyernyei Attila

Aranyos Atilla Nagy Király, OMME Kemény Magja, OMME Ostora, Tévelygő Méhészek Nagy Útbaigazítója!
................
 Kérném, hogy a bocsánatkérést erősen nagyitott és páviánpicsa-színű betűkkel írd majd meg, valamint kérném, hogy a bocsánatkérésed terjedjen ki a tények beismerésén túl az alkoholfogyasztási szokásaim elemzésének helytelen voltára is, nem lévén releváns kapcsolat az alkoholizmusom és a te pszichiátriai problémáid között.

« Válasz #4213 Dátum: 2026. Április 20. 15:10 »
Ma a rádióban elmondta Bross, hogy elfagyott sokfelé az akác, hát el bizony... Újabb hidegfront itt ÉK újra lehet fagy, kis enyhülés aztán a jövő héten újra jöhet egy ilyen szeles hidegfront. A méhekkel nem tudom mi lesz addig, a héten ahogy engedi az idő kiegyenlítek, de utána tehetem a fülem mögé a fiast mert nem lesz kinek adni. Festem az aljakat tetőket mert kelleni fog 1-2hét múlva. Van egymás mellett 5 hasonló család (1anyás)a hét végére ellepik az összes lépet NB18.

*

Koki

• 427
« Válasz #4214 Dátum: 2026. Április 20. 19:40 »
Van egymás mellett 5 hasonló család (1anyás)a hét végére ellepik az összes lépet NB18.

Ezt  a Klubvezető simán 3 keretre szűkítené, és azután Bicska fényképével  -amit nem lehet nagyítani, és nincsenek adatok, pl készítés időpontja stb-  bizonyítaná, hogy 20 deka híján egy hordó akácot termelt. Átlagban.