A méhcsaládok általános állapota

• 4139 válasz
  • 1269762 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4125 Dátum: 2026. Március 10. 19:26 »
Nem keresem vissza, de valaki nemrég azt írta, hogy ő nem ad a méheknek cukorlepényt, max a fészken kívüli mézes lépeket karcolgatja, ezzel serkenti a családokat.
Igen, én is ezt csinálom, és valóban kiváló módszer a serkentésre.
Valamelyik klubtársunk tavaly itt írta, hogy nem kell a rakodóban a lefedett mézet felkarcolni, a méhek felbontják és behordják a fészekbe.
Már akkor is szinte tiltakoztam, hogy ez nem igaz!
Most nálam a szűk fészken kívüli mézes lépeken is sok méh kint van, különösen nappal, amikor melegebb van.
Mit csinálnak ezek ott?
Gyakorlatilag semmit, csak bóklásznak.
Ellenben a felkarcolt lépeket 2-3 nap alatt koppra kihordják.
Hát ennyit arról, hogy érdemes e felkarcolni a lefedett lépeket.
Később majd amikor eljön a bővítés ideje, ezeket a lépeket meg szoktam locsolni bőségesen sziruppal, és az utolsó  FEDETT fias mellé teszem kívülről.
Ez egy csiki-csuki játéknak tűnik, de a méhcsalád hőgazdálkodásának szempontjából kiváló.
A következő bővítésnél általában a másik oldalon csinálom ugyan ezt.
De mikor van ennek a beavatkozásnak az ideje?
A generációváltás után, amikor már elkezd "dagadni" a család.
Addig tilos, mert maximum bevirágporozzák, de hogy a fészket kihűtjük csak, az szinte biztos.
A méhek súgnak, hogy mit mikor kell megtenni, csak résen kell lenni.
Ma bontottam családokat és már szépen vannak idei méhek is, de várni kell a bővítéssel.
Én ezt úgy március 25-e után gondolom, tehát bő két hét múlva.
Majd meglátjuk.
Mi van akkor ha elkések vele?
Semmi.
Kimennek az anyák a szélső lépekre is (amit szeretek) mert ezzel jelzik, hogy kell nekik a hely.
44 éve működik, az idén is fog.
A barka ontja a virágport, nagyon dobja a családokat, és végre az időjárás is kedvez neki.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 385
« Válasz #4126 Dátum: 2026. Március 10. 22:58 »
Attila!
Te már olyan állapotban vagy, hogy nem kellene méhek közé engedni téged.

« Válasz #4127 Dátum: 2026. Március 11. 08:05 »
Pedig szívesen megyek amikor látom kint az a nagy nyüzsit.
Szépen fejlődnek, hála az égnek nem olvassák a méhek a hablatyolásaidat.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 385
« Válasz #4128 Dátum: 2026. Március 11. 18:31 »

Mivel szövegértelmezési gondod van, megismétlem mit írtam reggel.
"Az átlag, 2-3 keretben két nyitott tenyérnyi vegyes korú fias."
Nagyernyei Attila

Látod a nagy "nyüzsit"? Békemenetet szerveztél? Csak nem azt akarod mondani, hogy 2-3 kereten "nyitott tenyérnyi" és "vegyes korú" fiasítással rendelkező családok népe nyüzsizik?

Na akkor ismét azoknak akik esetleg neked még egy szavadat is elhiszik, nehogy felültesd őket a műlóra. Jónéhányan ma ezt kitárgyaltuk méhésztársaimmal telefonon.
Volt nekem egy katonatársam. Annak akkora keze volt, hogy amikor a kantinban megfogta a kólás üveget, kőrbe értek az ujjai. A lábnyoma is egy úgynevezett "nyúl fekvés"-re hasonlított. Vegyük azt alapul, hogy ekkora kézre gondoltál amikor a "két nyitott tenyérnyi"-t írtad. Legyen az 2 négyzetdeciméter. Ne számoljuk 2 kereten, hanem legyen 3. Akkor az ugye összesen 12 négyzetdeciméter. Az hány fias sejt? Na? 10 000. A videón meg a méhésznek volt 50 000. Attila! Neked 10 000 dolgozó méhed lesz a kaptárodban április elején a legerősebbeknél ami egy röhej, és ezt leírtad. Te írtad le!!! Azok "nyüzsiznek"?

A méheid nem olvassák a "hablatyolásaimat", de a méhészek olvassák ám, hogy milyen nyomorék méheid vannak. Próbáld már felfogni! Nem én írom le, hanem te. Én csak felnyitom a szemét a méhészeknek, hogy amit te sikernek tartasz az egy semmitérő kínlódás.
« Utoljára szerkesztve: 2026. Március 11. 21:17 írta Koki »

*

Berci

• 337
« Válasz #4129 Dátum: 2026. Március 11. 21:46 »

Most nálam a szűk fészken kívüli mézes lépeken is sok méh kint van, különösen nappal, amikor melegebb van.
Mit csinálnak ezek ott?
Gyakorlatilag semmit, csak bóklásznak.
Ellenben a felkarcolt lépeket 2-3 nap alatt koppra kihordják.

Melegítik a mézet,hogy be tudják hordani a fészekbe. Annyit amennyire szükségük van.
A karcolással felesleges munkára serkented a méheket, nem az anyát(!), mert nem szeretik a fedetlen mézet. Behordják a fészekbe, többet, mint amennyire szükségük van és ezzel tovább szűkítik az anya lehetőségeit.
Nem tudom elégszer mondani,hogy hagyd békén őket! Nekik most a nyugalom kell nem az okoskodásod...

*

Koki

• 385
« Válasz #4130 Dátum: 2026. Március 11. 23:04 »

A karcolással felesleges munkára serkented a méheket, nem az anyát(!), mert nem szeretik a fedetlen mézet. Behordják a fészekbe,.......

De azt már behordták tavaly. Nem olvastad?

Jenő, vagy Koki!
.............
Az összes hablatyodra nem kívánok válaszolni, mert értelmetlen, erre az egyre azért fogok, mert ez már kóros, hogy nem tudod összerakni a dolgokat időrendi sorrendben.
...............
Még abba is bele szoktál kötni, hogy a fészken kívüli kevésbé mézes lépeket felkarcolom, és állítólag óriási kutatást csinálok ezzel.
..........

...........
Milyen etetésről beszélsz?
Néhány deci szirupról van szó csupán, részben azért, hogy a felkarcolt sűrű mézet kicsit könnyebben feldolgozzák,..........

Természetesen már a múlt héten végeztem a mézkoszorúk felkarcolásával, a méz már jó helyen van.

Variációk:
-Ha már jó helyen volt ősszel a felkarcolt méz, akkor most csak olyan méz lehet a fészken kívül, ami addig a fészekben volt, és bizony a család legyengült, összekellet nyomorítani.
-Elpusztult családok méze került a fészken kívülre. Azokat a bekristályosodott mézeslépeket ki kell takaríttatni a méhekkel, mert bizony ha ez elmarad, akkor megy az akácmézbe.
-Voltak elrakva lépraktárba és onnét kerültek be.
-
-
-
Variációk kerestetnek.

Ugye mennyivel egyszerűbb a fiasmentes mézeslépeket augusztusban leszedni a mézterekkel együtt, kipergetni, 1000-1100-ért eladni aztán szépen a fészekben kiegészíteni 2-3 etetéssel a telelőélelmet 300 forintos átlagárú cukorral. Most meg ha kellene élelmet pótolni, esetleg van valakinek ideje serkenteni, akkor szépen ráérősen egyszerűen megteheti a méhek macerálása nélkül. Nem beszélve részletesen arról, hogy mézet semmilyen formában nem etetünk vissza.

« Válasz #4131 Dátum: 2026. Március 12. 06:56 »
Tele vagyunk látnokokkal méhésztársak!
Egyik sem járt nálam mégis kiállítja a diagnózist.
Ez olyan mint a távgyógyász, nem látta a beteget, de gyógyít....most már jó helyen van mert lecsukták.
Ezekre marhaságokra nem is kívánok válaszolni, csak Koki figyelmébe ajánlom a következőt.
Mit írtam?
"De mikor van ennek a beavatkozásnak az ideje?
A generációváltás után, amikor már elkezd "dagadni" a család.
Addig tilos, mert maximum bevirágporozzák, de hogy a fészket kihűtjük csak, az szinte biztos.
A méhek súgnak, hogy mit mikor kell megtenni, csak résen kell lenni.
Ma bontottam családokat és már szépen vannak idei méhek is, de várni kell a bővítéssel.
Én ezt úgy március 25-e után gondolom, tehát bő két hét múlva....
A barka ontja a virágport, nagyon dobja a családokat, és végre az időjárás is kedvez neki."
"Pedig szívesen megyek amikor látom kint az a nagy nyüzsit."

Erre mit böffentett Koki?
"Látod a nagy "nyüzsit"? Békemenetet szerveztél? Csak nem azt akarod mondani, hogy 2-3 kereten "nyitott tenyérnyi" és "vegyes korú" fiasítással rendelkező családok népe nyüzsizik?"
Valószínű Koki a tájolásra gondolt.
Én a nyüzsit a bomba virágporhordásra értem!
Érted?
Nem.
Azt minden olvasó írásaidból már tudja, Bercivel kezet foghattok.

Nagyernyei Attila

*

Koki

• 385
« Válasz #4132 Dátum: 2026. Március 12. 07:29 »
A fórum arról szó ma már, hogy te írod a sok összevisszaságot, amire felkapják a fejüket a méhészek, aztán vagy elmagyarázzák néhányan a többieknek, vagy kinevetnek téged.
Vannak akik belefáradtak, mások meg próbálják megmagyarázni a hiszékeny, vagy a kezdő méhészeknek a munkafolyamatokat, amelyeket te feleslegesen csinálsz. Amikor nem írsz néhány napig, akkor először csend van, majd valaki feldob egy témát, és azután normális beszélgetések alakulnak ki. A sok felesleges zaklatásra semmi szükség amit a méhekkel csinálsz.

A diagnózist az írásaid alapján állítják ki. Majd elmondják mi a megoldás a betegségre. Na és mi erre a válaszod? Egy másik oda nem illő figyelemelterelő cselekedet. Ez nem távgyógyászat. Amiket közöltél az itt olvasókkal az ősszel, azokból az írásokból már akkor lelehetett vonni mi fog következni tavaszra a családok erősségére koncert-rálva.

Attila nem a tájolásra gondoltam. Arra gondoltam és ki is számoltam neked, hogy ahol most 1,2 vagyis 1 Hunor + 0,2 Hunor fiasítás van, ott nem lehet semmiféle "nyüzsi", mert azok nyüzsiznek, ahol már ennek a 2-4 szerese van. Én is találtam tegnap olyat, ahol csak az általad írt fiasmennyiség van, de azt majd erősítenek kell, annál ott voltak a betelelés után húzott pótbölcső maradékok, tehát oka van ennek a gyenge népességnek, de szerencsére még bepárzott az ősszel az anyja. Vagy van még piros anyás családom, pedig felírtam, hogy tavaly július elején vált. Aztán az nem jött neki össze, most meg csak 5 léputcás. Viszont ezek okkal ilyenek. Bőven van honnét főhordásra erősíteni. Ezek nem "nyüzsiznek". Na de ha mind ilyen lenne?

Bercivel kezet már elég régen fogtunk, de ha találkozunk, akkor bizony ez befog következni, köszönöm a jókívánságot! Meg úgy általában mindenkivel. Még véletlenül sem találkozunk olyan barátokkal, akik elfordítják a fejüket amikor meglátnak, vagy visszaülnek a bolt elött az autójukba, ha meglátnak bennünket abban az üzletben, ahol éppen vásárolunk. Méhészgyűlésen is versenyzünk, ki tud előbb köszönni a másiknak. Itt a fórumon sem szoktuk egymást elküldeni kezelésre, ha véletlenül nem egyezik a véleményünk. Írásaink bizonyítására még képeket és videókat is rakunk fel, nehogy kétségei legyenek méhésztársainknak az állításainkkal összefüggésben. Mi már csak ilyenek vagyunk. Maradiak.

« Válasz #4133 Dátum: 2026. Március 12. 08:54 »
A vidámság, a nevetés jó dolog.
Egyszer végre odáig jussunk el, hogy nem az a lényeg....felkapjuk a felső takarót, és huhh...milyen bombák.
Egyet felejtetek el, azok a méhek 2-3 hét múlva a túlvilágon lesznek, csak az anya és az a kevés marad ami az idén kikelt.
Tehát komolyra fordítva a szót.
Azért kérdezem én, hogy...mennyi fiasod van?
Nem hány keretben, hanem mennyi?
Ugyanis a fias felületéből lehet arra számolni, hogy milyen lesz a méhcsalád.
No most lehet nevetni!
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 385
« Válasz #4134 Dátum: 2026. Március 12. 19:02 »

Egyet felejtetek el, azok a méhek 2-3 hét múlva a túlvilágon lesznek, csak az anya és az a kevés marad ami az idén kikelt.

Tehát szerinted 2-3 hét múlva "csak az anya és az a kevés marad ami az idén kikelt."
Valamit nem értek.
Már kikelt átlagban 10 000. Nálam.
Az nem fog élni ami a 2-3 hét alatt fog kikelni ezután? Tehát ha 3 hetet veszünk, ami alatt a petéből méhecske lesz, az már nem él? Valamit elírtál. Tudod melyik méhek lesznek a túlvilágon 3 hét múlva?  A telelőméhek. A most 30-40 de van ahol ötven -mint a videón- a méhésznél- 50 négyzetdeciméter fiasból kikeltek nem is lesznek?
Most vannak 3 és közel 5 Hunor keretnyi fiasosak is 5-7 kereten. Ma vettem már el 8 kereten fiasításostól 2 keretet a rajta ülő méhekkel együtt, mert fényesítik a rajbölcső harangokat. Akinek adtam, annak csak 4 kereten volt kb. 2 keretnyi fiasa.
Csak úgy szólok. Ha nem lesz lehűlés hosszabb távon, akkor 50 nap múlva fehérbimbós az akác. Megpattant.

« Válasz #4135 Dátum: 2026. Március 12. 21:49 »
10.000 méh, pont egy kiló!
Hunorban ez + 3 léputca.
Nemáááááááááá
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 385
« Válasz #4136 Dátum: 2026. Március 12. 22:04 »
3 léputca.
Meg még a telelők.

https://drive.google.com/file/d/12pDcDFQJb3tAeG6a2RxH7pYNn5R3eqnd/view

Közben kapom itt a képeket, hogy nézd meg jó lesz-e ez akácra. 10 keretes. Ugye te ezt is szoktad szűkíteni, majd  korlátozni? :)

« Utoljára szerkesztve: 2026. Március 12. 22:27 írta Koki »

*

Koki

• 385
« Válasz #4137 Dátum: 2026. Március 13. 07:29 »

Attila! Tényleg igazad van. Vannak olyan méhcsaládok ahol az állításod valóban megállja a helyét. Kaptam egy videót ennek igazolásaként egyik méhésztől. Ő nem tudja ezt ide felrakni, mert nincs regisztrálva, nem is lesz, mert anélkül is jól szórakozik.
Szeretném megkérdezni. Saját tapasztalatod útján jöttél rá arra, hogy vannak szituációk, amikor "valóban azok a méhek 2-3 hét múlva a túlvilágon lesznek, csak az anya és az a kevés marad ami az idén kikelt.", vagy láttad ezt a videót?

https://www.youtube.com/watch?v=_E4G1sQ3Uh4

« Válasz #4138 Dátum: 2026. Március 13. 07:33 »
Nincs ezzel semmi gond, tényleg szép családokat mutogatsz.
Majd akácon a tele hordóidat is fotózhatnád, ha éppen nem a fán tartózkodsz. :D
Nagyernyei Attila

« Válasz #4139 Dátum: 2026. Március 14. 10:22 »
Ha Ti ketten nem lennétek ez a fórum nem lenne.