A méhcsaládok általános állapota

• 4117 válasz
  • 1234260 megtekintés
*

Koki

• 373
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4110 Dátum: 2026. Március 03. 19:09 »

Nekem tényleg újra kell tanulnom a méhészkedést!

Újra tanulni? Miért? Már úgy érzed valamit megtanultál a szakmáról?
Nem újra, hanem elkezdeni. De már késő.

Tudod Attila amikor még alig volt fedett fias 2-3 keretben, akkor már abban a 2-3 keretben nem csak fedett fias is volt. Remélem ez nem bonyolult. Aztán ugye azóta az álcákat felnevelték, lefedték. Gondolom valamennyinél így lehet, mert csak párat néztem meg.
Aztán az akkor fedett fiasítás egy része meg már kikelt, ismét peték és fiatal álcák vannak azokban a sejtekben. Így megy ez a méhecskéknél. Nem értem mi a probléma. Mi méhészek nem csak beszélünk a tavaszi robbanásszerű fejlődésről, hanem nálunk ez így is van.

Előtte viszont csinálom azt amit 44 éve elkezdtem, gondosan takarok, szűkítek, és egy hét múlva a fészken kívüli lépekből karcolgatok, ettől jobb serkentés nincs.....rá két héttel meg rajzás lenne?
Kezdek félni.

Tudod mi nem karcolgatunk. Még csak kaptárokat sem nyitogatunk, kivéve a néhányba belekukkantást. Nem is serkentünk, mert akkor még ennyire sem tudnánk kordában tartani a méheinket. A te 44 éve kínlódásodat meg senkinek sem ajánlom. Nem akartam írni a minap, de már vannak rajbölcsőharangok a 4 kereten fiasosoknál, és ha marad a meleg, akkor 3 hét múlva már 7-8 kereten lesz fias, amikor elkezdem őket átvizsgálni. Aztán majd az idén is rakok fel videót április 12-én az első rajomról, mint 25-ben. Jó lesz? Szerinted annak a rajzó családnak mikor petézte be az anyája az első bölcsőt? Szerinted hogyan lehet az, amikor május első napjaiban már van az évi petéző rajanya, vagy lerajzottnál petéző új anya, de még a kék festőtollak is otthon vannak, aztán zöldre festem őket.

Nemrég hívott egy méhész. Vállalkozása van, hobbiméhész. olvassa a fórumokat. ( Ma elég gyenge a nap, mert csak 13 méhésszel telefonáltam.)Évente ha egyszer beszélünk. NB fészek. Rakodó. Három hét múlva elkezdené felrakni a méztereket, mert nem akar annyit kínlódni a rajzással mint tavaly. Jó reggelt! Mondom neki tegyen rá még 2 hetet, mert közben a telelőméhek elfogynak. Na majd figyeli, de nem akarja ismét elcseszni.

Tudod Attila az ilyen írásaid után nem kellene időnként felemlítened, hogy jobban tudjuk milyen gyengécskéd a méhecskéid mint te, hiszen egy nyitott könyv vagy számunkra. Én sem szólnék hozzád semmit, csak próbálom tőled megvédeni a kezdőket.

Szerintem a Balatonnak van valami varázslatos kisugárzása, még jó, hogy nem ott élek, mert Szedresben a való világ vesz körül.

Á! Szedres. Való világ. Ez meg itt a Balatonnál a kisugárzós varázslatos világ. Kevered. Nem dolgoztál te véletlenül atomerőműben?

A varázslatos világban a boszorkány a seprűjén repülve megkérdezi a társát:
– Te figyelj, nem vagyunk mi túl öregek ehhez a száguldozáshoz?
Mire a másik:
– Dehogyis! Csak tudnám, hova tettem a mágikus műfogsoromat, mert anélkül nem tudom rendesen vicsorítani a varázsigét!

« Válasz #4111 Dátum: 2026. Március 03. 20:03 »
Erre ez a válaszom!
" A te 44 éve kínlódásodat meg senkinek sem ajánlom. "
Annyira kínlódok, hogy holnap hajnalban megyek az új kaptárakért.
Nagyon szeretek a méhekkel kínlódni, szinte kívánom!
Annyira elgondolkodtam, hogy mennyire le vagyok maradva tőled, hát nekilátok az állomány bővítésének.
Pár éve adtam el méheket, és 18 kaptárt most veszek zsír új kaptárakat.
Ja ja.
Van 200 kiló NB műlépem, azzal sincs gond, és egy ügyes segédem.
Úgyhogy fejlesztek Koki!
Látod, látod.
Ezt teszi a nyugdíjas korom.
Ismét el kellene kezdenem?
Akik jártak a méhészetemben, és a lakásomon teljesen mást mondnak.
Mivel a te szokásod a dicsekvés, hogy mi mindened van, én csak annyit mondok erre, hogy nekem a negyed vagy talán a harmad állományomból is szépen boldogulok.
Igaz ezért sokat is teszek, emiatt nem tudtam tegnap elmenni Bezzeg Laci előadására sem, mert annyi a méz megrendelésem, hogy nem lazíthatok, mert akkor a méhekre nem lesz időm.
Bezzeg állítólag keresett, és vándortársam mondta neki, hogy dolgom akadt.
Azt a technológiát amit ő csinál már rég elvetettem, úgy kínlódik a rajokkal ahogy te is.
Gondolom ez már egy életforma nálatok a fára mászás, és inkább megyek az unokákhoz, meg a fiammal horgászni, ja és motorozni.
Azt senki nem kérdezte meg még tőlem, hogy mikor pihenek, mikor szoktam lefeküdni.
Mert reggelre kész kell lennie a kicsomagolt, megrendelt méznek.
Hát ilyen ez a méhész élet.
Ma csak kiugrottam a méhesbe, mert oda is mézért jöttek, megnéztem a meleg vizes itatókat, amiket vastagon leptek, és dőlt befelé a virágpor.
Ahogy írtam is ha szükséges, bő egy hét múlva fészken kívül karcolok nekik lépet.
Aztán ha eljő a bővítés ideje, a megkarcolt, híg sziruppal meglocsolt léppel bővítek a szélső fedett fias mellé.
De itt még nem tartunk,....tudod
"Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes.”
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 373
« Válasz #4112 Dátum: 2026. Március 03. 21:36 »
Azt hiszem mindent leírtál helyettem. Ha valakinek valami nem világos nyugodtan kérdezhet.

https://www.youtube.com/watch?v=i0-Hiu11dU8

*

Koki

• 373
« Válasz #4113 Dátum: 2026. Március 04. 12:59 »

Annyira elgondolkodtam, hogy mennyire le vagyok maradva tőled, hát nekilátok az állomány bővítésének.
Pár éve adtam el méheket, és 18 kaptárt most veszek zsír új kaptárakat.
Ja ja.
Van 200 kiló NB műlépem, azzal sincs gond, és egy ügyes segédem.
Úgyhogy fejlesztek Koki!

Méheket adtál el? A hirdetés szerint üres kaptárokat akkor. Az a hirdetés máshol volt, nem a fórumon, mert akkor beidézném, vagy legalábbis nekem nincs meg. Mások küldték, de valószínűleg töröltem, vagy ott sem találom. Akkor méheket vásároltál. Te írtad. Persze attól még adhattál el, azt nem tudom, és amit nem tudok azt én nem állítom. Szerintem te csak a szétesetteket pótlod, de aztán aki neked még elhisz valamit annak úgy kell!!!

Viszont ennek -ha így van- örülök. Ez a beszéd! Előre! Végre nem a múltat építed.
Nem ám így pesszimistán mint régen:

Kedves Oszkár!
Azért nincs több és nem is lesz, mert nekem ennyi elegendő.
.............
Tavaly eladtam a 24 db meleg-építményű NB 18-as kaptáraimat, szaporítani pedig nem fogok.
...................

Pesszimista:
-Depi vagyok, öngyi leszek.

Optimista:
-Peti vagyok, Gyöngyi leszek.

« Válasz #4114 Dátum: 2026. Március 05. 06:57 »
Mi bajod van Koki?
Talán megmártóztál a Balatonban, és lelassultak az érzékszerveid?
Időben-térben teljesen eltértek azok a dolgok amiket írsz.
2 vagy 3 éve a meleg építményű NB18-asokat eladtam, csak a méhesház marad.
A bennük lévő méheket nem kellett hirdetnem, mert azoknak nem kellett a kaptár!!!!!!!!!!!!!!
Hozták a sajátjukat.
Tavaly valóban vettem, tízet de ezzel mi a gondod, ezerszer leírtam.
Ramaty volt az állományom, de te akkoriban még telefonban azt mondtad nekem, hogy........ ilyen sz@r állományod még nem volt, aztán meg itt a klubon küzdöttél a rajokkal.
Voltak ilyen ismerőseim, hogy nekik minden ok, aztán meg fele állományuk kapufa.
Tegnap bizony gyönyörű hideg építményű kaptárakat vettem, nagyon kedvező áron.
Ha valamit nem tudsz, kérdezz!
Ja te szoktad hirdetni a méheladásaidat?
Nem?
Akkor rajtam miért kéred számon?
Mondom én, hogy hideg még  a Balcsi vize, mert normális esetben nem írsz ennyi csacskaságot.
Azért maradjunk a szakmánál is.
A bomba NB családoknál 4 fias van, amik vegyes korúak, az először lerakott petékből tenyérnyi helyen el kezdtek kelni.
Az átlag, 2-3 keretben két nyitott tenyérnyi vegyes korú fias.
Én még nem szedtem szét családokat, ezt az a méhész mondta kitől tavaly vettem méheket, valamint egy Baranya megyei méhész guru lesett bele néhány családba.
Mondtam, hogy le vannak maradva, van akinél bő két hét múlva rajzanak.
Válaszukat nem írom le, mert elég cifra.
Aki olvassa írásaimat azok mind a valóságról szólnak, ha rossz, ha jó.
A dicsekvő szájhősöket már gondolom képzettek méhészek ki tudják szűrni.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 373
« Válasz #4115 Dátum: 2026. Március 05. 07:53 »
Szépen sorban nézzük csak mekkora mellébeszélések születtek ismét a galambomtól, kivel sakkozok!
Én szoktam válaszolni a kérdésekre, veled ellentétben. Bármikor józan vagyok, viszonylag jól emlékszem az írásokra. Nem mártóztam még meg a Balatonban, mert hideg a víz. Az érzékszerveim sem lassultak le és a mozgásom is még fitt fiatalos. Sokaknál már fordítva van ebben a korban, de nekem még mindig egy merev és négy rugalmas testrészem van. Egész télen pihentem a keretkészítés, hobbikertészkedés meg ilyesmiket művelve, nem kellett időnként kipihennem a semmittevést "velnesszezéssel".

"Időben és térben" nem eltérőek az írásaim. Csúsztatsz. Nem szép dolog. Nézzük csak a számokat!

A bomba NB családoknál 4 fias van, amik vegyes korúak, az először lerakott petékből tenyérnyi helyen el kezdtek kelni.

Nem ezt írtam én is?
AKKOR:

Tudod Attila amikor még alig volt fedett fias 2-3 keretben, akkor már abban a 2-3 keretben nem csak fedett fias is volt. Remélem ez nem bonyolult. Aztán ugye azóta az álcákat felnevelték, lefedték.

MAJD KÉSÖBB:

, de már vannak rajbölcsőharangok a 4 kereten fiasosoknál,

Tehát mint írtad, vannak már másoknál is 4 NB kereten is fiasok, mint nálam. Nálad viszont csak 4 keret van a fészekben, mert szűkítéssel olyan erősek lesznek azok a szerencsétlen törpe családok, hogy mindenkit lefölöznek majd májusban. Hát hogyne. :)

Pár éve ami 2024-ben volt adtál el kaptárakat. Egyszer 18-at írtál, máskor meg 24-et. Ott van lentebb. Nem én írtam. IDÉZTEM
Méheket még az előző Isten idejében adtál el, amikor előző életedben is méhész voltál, és a következőben is az leszel.

Nekem valóban régen volt olyan gyenge állományom tavasszal mint tavaly, a száraz év után, de mivel minden reális, ne keverd össze a te állományod erősségével! Ahhoz voltam szokva, mint amit az NB-s jelenleg négy kereten fiasos mondott neked. Azt is írtam, hogy az idén -ha nem vigyázok- még több fog megrajzani.

Én még nem szedtem szét családokat, ezt az a méhész mondta kitől tavaly vettem méheket, valamint egy Baranya megyei méhész guru lesett bele néhány családba.
Mondtam, hogy le vannak maradva, van akinél bő két hét múlva rajzanak.
Válaszukat nem írom le, mert elég cifra.

Nagyon csúnya dolog hazudni. Naponta érlek tetten. Teljesen hiteledet vesztetted ezzel.
Hívd fel azt a méhészt, akitől a méheket vásároltad, és mondd el neki, hogy ismét egy nagyon csúnya dolgot követtél el, és kérj elnézést mind azoktól akiket ismét félre vezettél!
Én azt írtam, hogy három hét múlva azoknál megjelennek az első petés bölcsők.
Idézem, mert sokan még hátha elhiszik egy szavadat is:

Megnéztem ma párat.
Jelenleg vannak 4 kereten fiasosak már, és fedett herefiasok is. 3 hét múlva, ha nem hűl le ismét az idő, akkor megjelennek az első petés bölcsők.

Na ezért nem mentél el te Bezzeg Laci előadására, nem ám a mézkiszerelés terhei okán. Ott majd élőben találkoztál volna profi méhésszel, aztán sorba adta volna az intőket, és még lehet, hogy egy méhésztanfolyamra is elküldött volna, a gyónás után.
« Utoljára szerkesztve: 2026. Március 05. 08:00 írta Koki »

*

oszkár

• 1227
« Válasz #4116 Dátum: 2026. Március 05. 08:38 »
Üdv!

Már elég régen olvasgattam,de úgy látom itt semmi sem változik!

"Csak egy legény maradt talpon a vidéken"! ;D   Ő válaszolgat a főnök mantrázgatott írásaira.

Nincs új a nap alatt!

:A méhcsaládok általános állapota?   6 család kiment ,eladó 70 család. (Na nem tartalék!)

Tanúságos olvasmányok ezek egy időre pont elég is lesz megint. ;)

« Válasz #4117 Dátum: 2026. Március 05. 08:46 »
Koki ismét járt a méhészetemben!
Vigyázzatok mert veszélyes, bejár a méhészetekbe, ugyanis ezt írja:
" Nálad viszont csak 4 keret van a fészekben, mert szűkítéssel olyan erősek lesznek azok a szerencsétlen törpe családok, hogy mindenkit lefölöznek majd májusban."
Most ezekre a marhaságokra válaszoljak?
Frászt.
Mivel nálad az összesnél 4 keret fias van már (pedig csak párba néztél bele, ezt írtad) így fejet kell hajtsak előtted.
Mivel szövegértelmezési gondod van, megismétlem mit írtam reggel.
"Az átlag, 2-3 keretben két nyitott tenyérnyi vegyes korú fias."
Nagyernyei Attila