A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065531 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3930 Dátum: 2025. Április 14. 20:54 »
Ezt írta neo:
"Attila!
Ha sok atkával teleltek volna, akkor nem lennének ilyen erősek. Azért mondom, hogy kapta őket. "

Sajnos ezzel a megállapításoddal nem értek egyet!
Miért?
Mert ha kapta őket, akiktől kapta azok még atkásabbak lennének.
Amelyik sok atkával indul a télnek, azok már decemberben a túlvilágról szemlélték a mostani eseményeket.
Ezek bizony saját atkái a családnak!
Mivel ilyen erősek, az anyák korán kezdték a fiasítást, és az atkák is korán aktivizálták magukat.
Amikor ott jártam (két napja) már rengeteg kikelt here volt, az anyák a második kört petézték.
Szerintem most nem jó az irány neo, de szeretem az ilyen szakmai csörtéket, csak a matek kicsit gyengém.
Emiatt a gyakorlati tapasztalataimra támaszkodok inkább.
És ott zárul a kör, ha mondjuk 50 atkánál többel megy a méhcsalád telelőbe akkor azok bizony nem egy hanem több telelő méhet megsebeznek, és ennek a kártétele hó esetén a hóban látható, vagy az aljdeszkán lepotyogva.
Ha a telelés alatt többször van kirepülésre alkalmas idő, a méhész ebből csak annyit vesz észre, hogy tavasszal 1 léputcával kevesebb a csapat.
Ha nincs kirepülésre alkalmas idő, akkor az atka is okoz nozemát, mivel folyamatosan zaklatja a családot.
Az idén másról van szó.
De ezt már leírtam, és nem kívánok a véleményemen változtatni.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3931 Dátum: 2025. Április 14. 21:35 »

Jenő bá, a takarók meg a téglák állantó le - fel rakásával nem megy el sok energia??
Kétzázzal többet el tudna látni gond nélkül, miért nem rakat a tetőkre bádogot?

"TSZ-paraszt szorgalmasan kaszálja a lucernát. Az egyik nap ellátogat hozzá Novotny, és így szól:
- Mennyit teljesít egy nap?
- Egy holdat! - válaszolja büszkén a paraszt.
- Az kevés! Nálunk naponta két holdat vágnak le.
- Ez hogy lehet? - ámul a paraszt.
- Úgy, hogy a nyél mindkét végén van kasza, így nincs üresjárat. Oda-vissza vágva van a rend.
A parasztnak tetszik az ötlet, és tényleg többet tud aratni. Egy hónap múlva maga Brezsnyev látogat el hozzá:
- Mennyit kaszál egy nap?
- Két holdat! - húzza ki magát a paraszt.
- Az kevés! Nálunk naponta négy holdat kaszálnak, ugyanis mindenki köt egy gereblyét a derekára, és egyben össze is húzza maga után a rendet.
A paraszt ezt is megfogadja, és tényleg gyorsabban halad. A harmadik hónapban Kádár látogatja meg. A paraszt eldobja az összes szerszámát és rohanni kezd. Mire Kádár:
- Álljon meg, hova rohan? Nem is tudja, mit akarok mondani magának!
- De igen! - válaszolja a paraszt. - Azt, hogy akasszak a tökömre egy viharlámpát, hogy éjszaka is tudjak dolgozni.
"

Üdv: Kira

« Válasz #3932 Dátum: 2025. Április 14. 23:27 »
Azért az tény, hogy a Jenő profi. A néhány elérhető videó alapján amit láttam, irigylésre méltó, el kell ismerni.

*

buksi

• 466
« Válasz #3933 Dátum: 2025. Április 15. 04:36 »
A Jenő az egy profi ROBOT.....

*

Koki

• 222
« Válasz #3934 Dátum: 2025. Április 15. 07:21 »
Köszönöm szépen!
Viszont ne rólam szóljon a  fórum, hanem a méhekről.

*

neo

• 1000
« Válasz #3935 Dátum: 2025. Április 15. 08:12 »
Egyébként, van tőlem kb. 4km-re az erdőben egy odúban egy család, két éve költözött be oda, nem tudni kitől, tavaly rajzott, állítólag már az idén is. Senki nem kezelte ott soha semmivel. Miért van még meg?
Wr!
Erre megint csak a matematika tudja megadni a választ. Az első eset, hogy atkamentes volt, és esetleg az  még most is. Szerintem ezt kizárhatjuk. A zöldön írtam, hogy az atkával való befertőződés esélye 100 százalék, pusztán ennek ideje kérdéses. Ausztráliába 100 év után jutott el, 4 km-re egy éven belül is megtörténik.
Nézzük a másik esetet. A családban van atka. Normál esetben az irodalom 2 évet említ az összeomlásig. Ugye 100-as rátával ez az első évben egy atkáéból 100, a másodikban a 100- ból egyenként 100, az 10000. Tízezer atkától már illik összeomlania egy méhcsaládnak. Fogadjuk el ezt sarokszámnak.
Walesben már elég sok olyan méhcsalád  és méhészet van, amit egyáltalán nem kezelnek atka ellen. Ezek átlagosan négy évig élnek. Akkor náluk hogyan fest a matek? Hát pl. úgy, hogy 10*10*10*10=10000. Tehát a tízerezer úgy jön ki, hogy évente egy atkából lesz tíz, aztán a második évben ebből lesz 100, a harmadikban ebből lesz 1000, a negyedikben pedig ebből 10000.
Ott miért csak 10 lesz a 100 helyett?  Svájci tudósok elmentek megvizsgálni a helyzetet. Az egyik ilyen méhészet tulajdonosa azt mondta, hogy ez azért van, mert ő a higiénikus viselkedésre szelektálta a méheit. A méhei megtalálják az atkával fertőzött álcákat, kibontják, és elpusztítják az atkákat. A svájciak hittek is neki, meg nem is. Ezért aztán vittek mintákat a méheiből. Amikor megvizsgálták vírusra, akkor jött a megrökönyödés: ezeknek a méheknek már nem lett volna szabad élniük. Annyira fertőzöttek voltak vírussal. Ami sok nyugat európai államban okozott már óriási téli veszteségeket. Ez a vírus a nálunk is ismert deformált szárny vírusokhoz tartozó nagyon vad vírus volt. Ami ugye a szárnyatlan heréket csinálja.
Hát ők eddig jutottak, ami eztán jön az az én agyszüleményem. Mindenki kezelje ennek megfelelően.
 Az első megállapításom az, hogy nincs Varroa szenzitív higiénikus viselkedés. Vagyis, hogy a méhek felismerik a Varroával fertőzött álcát, és csak azt bontják ki. Én azt mondom, hogy a halott álcát bontják ki. Ahol nem észlelik az álca életjeleit a fedett sejtben. Mint a nyúlósnál. Azt is kibontják, amikor elpusztul az álca. Miért gondolják azt, hogy a varroát ismerték fel. Mert a kibontottak mind Varroásak. Ugye a Varroától alapesetben nem pusztul el az álca. Élő méh kel ki az atkákkal együtt. Egyetlen tanulmányt sem olvastam, amelyben a Varroa sensitív viselkedést tanulmányozták, hogy élő, vagy halott volt-e a kibontott álca. Ha ugyanis halott, akkor kézenfekvő az öszefüggés. Az atka ölte meg az álcát. Miért ölte meg? Nem ő ölte meg, hanem a megváltozott deformált szárny vírus. Amit az atka oltott bele az álcába. Ezáltal az utódai nem tudnak kifejlődni akkor sem, ha olyan méhcsaládban történik, amelyik rosszul ismeri fel a halott álcát a fedett sejtben. Az öreg atka a halott álcán is életben marad, amelyik nem kitinizálódott, tehát fehér atka, azt a méhek megeszik, majd amikor megtalálják, éa fiatal atka nem halt éhen. Na így lesz a százból csak tíz atka egy évben. Hiszen mindig lesz néhány fiatal atka amelyik azért ki tud kelni. Így fog a méhcsalád négy évig élni, közben pedig adni legalább 2 rajt. Tehát nem pusztulnak ki a méhek. Az atka csak korlátozza a méhcsaládok számát.
 Egy bökkenője van a dolognak. Ahhoz, hogy olyan vírusokkal legyen teli a méhcsalád, ami pusztítja beoltás hatására a méhálcát, de nem bántja a nem beoltottakat és a felnőtt méheket (tehát pempőn keresztül nem terjed, de az is elég, hogy nem halálos) ahhoz előbb 95 százalékos pusztulásnak kell lennie. Mert ez a fajta vírus természetes állapotban csak kb. 5 százalékos elterjedtségű. Ahhoz, hogy száz legyen, a másik 95-nek el kell pusztulnia.

*

Koki

• 222
« Válasz #3936 Dátum: 2025. Április 15. 08:42 »
A svájciak hittek is neki, meg nem is. Ezért aztán vittek mintákat a méheiből. Amikor megvizsgálták vírusra, akkor jött a megrökönyödés: ezeknek a méheknek már nem lett volna szabad élniük.

Egyszer a "tudósok" megvizsgálták a mi méhünket, és azt állapították meg, hogy a méheink nem tudnak repülni a testfelépítésük következtében.

"A repülés minden ismert törvénye szerint kizárt, hogy egy méh képes legyen repülni. A szárnyaik túl kicsik ahhoz, hogy kövér kis testüket felemeljék a földről. A méhecskék persze mégis repülnek. Mert a méheket nem érdekli, hogy az emberek mit tartanak lehetetlennek
"
https://hamuesgyemant.hu/tudomany/meh-repules-mitosz

Egyébként van ennek alapja, mert aki nem védekezik megfelelően az atka ellen, és várja a Varroa toleráns méhek kiválasztódását, annak egy idő után csak gyalogló méhei lesznek. Sőt az a "csökevényességet okozó szárnyvírus" abból is adódhat, hogy mivel a hártyásszárnyúaknál a szárnyak fejlődnek ki utoljára, arra már nem marad elég energia, mert azt kiszívta az atka az álcából.

Egyszer-kétszer mag azután is nyaraltak nálunk a Trier-i  egyetem professzorai az Elte földtani és akármi professzoraival és legalább 30 tagú kisérő kisprofesszorokkal, akik megállapították, hogy a Balaton már rég feltöltődött a belevitt hordalékok miatt, de aszért esténként lementek fürdeni. A mai napig ott vannak a méheim alatti domb aljában a mérőkék a Tetves patakban, ami alapján ezt megállapították.
A tudósok azt is megmondták előre, hogy aki nem lesz beoltva, az mind megfog halni.

Egy halott: Kira

*

neo

• 1000
« Válasz #3937 Dátum: 2025. Április 15. 12:47 »
jenő!
Ezek a méhek azért éltek, mert a vírus módosult. De bármikor lehet belőlük a régi változat is. Amelyiktől pusztulnak.
A tudósok soha nem mondtak olyant, hogy aki nem lesz beoltva az mind meg fog halni. Annyit mondtak, hogy ezerszer nagyobb esélyük van életben maradni. Ennek ott van jelentősége, hogy aki egyébként meghalt volna, de beoltatta magát az életben maradt. Aki pedig egyébként sem halt volna meg, annak mindegy, hogy oltatja magát vagy sem. A baj az, hogy ez utólag derül ki.

*

Koki

• 222
« Válasz #3938 Dátum: 2025. Április 15. 17:55 »

A tudósok soha nem mondtak olyant, hogy aki nem lesz beoltva az mind meg fog halni.

Akkor a Viktor találta ki? Nézd végig!

https://www.facebook.com/hirado.hu/videos/orb%C3%A1n-viktor-csak-akkor-nem-lesz-%C3%B6t%C3%B6dik-hull%C3%A1m-ha-mindenki-beoltatja-mag%C3%A1t/432351128455558/

Ezek a méhek azért éltek, mert a vírus módosult.

Ja. Nem akarok én senkit sem meggyőzni, de elég sokat olvastam azokról a módosult vírusokról. Nézd csak:
https://qubit.hu/2020/12/28/nem-elkepzelhetetlen-hogy-egy-mutalodo-virus-sulyosabb-vagy-meroben-mas-betegseget-okoz

A vírushívőknek jó szándékkal: nagyon gyorsan nézzék meg a herefiasítást, mert van atka. Nem sok, de van. Abból meg igensok lesz hamarosan, aztán jön a vírus duma. Egyébként nekem 111.

*

neo

• 1000
« Válasz #3939 Dátum: 2025. Április 16. 09:05 »
Jenő!
Ezt nem a tudósok mondták, hanem Orbán Viktor.
Ami a Covid változását illeti: én elkaptam a vuhanit, egy kis megfázás volt. A kollégám  belehalt, egyik ismerősöm orvos testvére fél évig volt az intenzívem. Aztán jött a brit. Attól én is kórházba kerültem. Utána 3-szor kaptam még el. Sorban: Omikron, FLIRT, XEC. Ezek otthoni betegségek voltak, a véroxigénem is rendben volt. Mégsem akarok még egy újabbat elkapni. Azonban megkockáztatom a kijentést: az oltások nem védtek meg senkit. Mert az adott variáns , ami ellen készült, már heted-hét határon túl volt. A FLIRT és XEC ellen nem is készítettek vakcinát.
Aztán van aki észre sem vette, hogy átesett rajta. Valószínűleg kivételes interferon termeléssel rendelkezik.
A vakcinázás múltja azonban több, mint 200 éves. Ennyi idő alatt már milliárdszor bizonyította, hogy működik. Tudod ez olyan, mint amikor valaki be akarná neked bizonyítani, hogy a darázs az méh. Vagy a sárga csíkos méhen azért van a sárga csík, mert az anya egy darázzsal párzott. Ezt most a vírushívők kifejezés miatt írtam. Ami a szárnydeformitást érinti: én miért nem láttam szárnyatlan méhet a méhészetemben 30 évig? Atkát viszont bőven.

*

Koki

• 222
« Válasz #3940 Dátum: 2025. Április 16. 19:55 »
Vagy a sárga csíkos méhen azért van a sárga csík, mert az anya egy darázzsal párzott.

Pedig nekem erről képem is van. Nézd csak:

« Válasz #3941 Dátum: 2025. Április 17. 07:38 »
Azért a méhek is érzik, hogy "helyzet van", óriásit fejlődtek a közepes, és a közepesnél szebb méhcsaládok, a gyengék meg olyanok amilyenek.
Nálam mit jelent az idén  április közepén a közepes, és a jó?
Sajnos minimum egy fiassal el vagyok még mindig maradva a kívánatostól, de ennek is örülök.
Tehát a közepeseknél most 3-4 NB fias van, a szebbeknél 5-6.
A gyenguszoknál 2-3 .
A kiegyenlítéssel még várok, csak azoknak adtam erőt amelyek nem tudtak "maguktól" fejlődni, tehát nem lehetett megbővíteni.
Jelenleg valamiről (gyermekláncfű, árvacsalán, juhar...) szép hordás van, és a friss nektár szorongatta az anyákat.
Emiatt, és a melegnek köszönhetően megtűztem a fészkeket, és néhány léppel bővítettem a mézkamrát.
Az tisztán látszik (nálam) hogy György napra, április 24-re nem lesz meg átlagban a 6NB fiasom, tehát valamilyen egyéb taktikát kell bevetnem.
Még nem tartok ott, de a méheim nagyon akarják.
A Bonyhádi Méhészklubon kérdezték tőlem mikorra jósolom az akác indulását?
Sportszerűen be kell vallanom, nagyon nehéz okosat mondani.
A fagymenetes korai akácvirágok közelítik az 5 millimétert, és a diók barkái is 4-5 centisek.
Ezek a legkorábbi részek szerintem május 10 előtt nem fognak mézelni.
Az idén nagyon sok csavar van a történetben a komoly fagykár miatt.
A jó virágok nálunk Dél-Dunántúlon tehát május 10 után fognak mézelni.
A fázott, és sarjú virágok pedig minimálisat adnak.
Ebben én sosem hittem, és badarságnak tartom, hogy sarjúról 30 kiló felett lehet pergetni, valamint időben is óriási a különbség.
A sarjú minimum 3 héttel később virágzik mint a JÓ virág, attól sokkal kisebb, és kevésbé illatozik.
Ez minden évben téma, de arra kiváló, hogy rugózzanak rajta a méhészek.
Aki tudja mit kell nézni az akáchajtáson, és hol várható hordás ha a virágzás alatt is passzol az időjárás, na meg a méhek is odaérnek, ők a méhészek.
A többiek meg amolyan.....csapódik a vége.
Sokszor leírtam már, hogy a méhészkedés sikere nem CSAK abban rejlik, hogy bújjuk a kaptárakat, és tuningoljuk a méhcsaládokat.
A méhlegelő ismerete ugyan ilyen fontos a sikeres méhészkedéshez.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3942 Dátum: 2025. Április 17. 07:55 »
Most már a legfontosabb, hogy tudjuk benntartani a méheket akácvirágzásig.
Egy éve ilyenkor már nyílott, és most kb. (nálam) két hét csúszásban vannak a családok, az akác meg háromban.

Dandárban van a galagonya, és az akác is virágzik.

*

Koki

• 222
« Válasz #3943 Dátum: 2025. Április 17. 09:36 »
Kaptam képet 3 centis bimbóról. Nálam csak 2 cm. Nem tudom feltölteni.

*

neo

• 1000
« Válasz #3944 Dátum: 2025. Április 17. 11:28 »
Jenő!
Neked mindenre van válaszod. A darázsra gondolok. Szenzációs!