A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065544 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3915 Dátum: 2025. Április 04. 07:13 »
Ezt írta Belphegor:
" Amit tudtam, hogy amikor jó idő volt (januárban), és előjöttek a kaptárból a méhek, akkor már a röpködésből és a hangból azért láttam/hallottam, hogy van bennük potenciál. Egész biztos voltam abban, hogy az fog rám várni amit ma is tapasztaltam."
Akiknek nagy veszteségük van mind a fentiek szerint nyilatkoztak......(januárban).
És jött a több mint egy hónapos fék a méheknek, majd március elején a rengeteg kaptárbezárás.
Az én saját méhészetem is "legatyásodott", gyakorlatilag lefeleződött a méhtömeg, és 10 % alatt megúsztam a konkrét veszteséget.
Sajnos ismét több anyátlan is lett, de ez benne van a mínuszban.
Mostanra úgy állnak, hogy átlagban 3 NB fiasuk van, aminek jelenleg örvendek, de ehhez iszonyúan be kellett őket takarnom, szűkítenem.
Volt amelyiket már kétszer is meg kellett bővítenem!
Több családocska amelyik három, az az 3 keretre volt bezsúfolva, 3 keret fiasa volt tegnap, tehát a hőtükrös fólia mellett, mindkét oldalon fias, minimális virágporral a keretek sarkában.
Ezeket egy erős mézes léppel a legszélére bővítettem, mivel jön a hideg.
Reményeim szerint egy hét múlva  már simán lehet bővíteni őket, ha visszatér a normális idő.
Most a fészken kívül felkarcolt lépekből serkenti magát a család, no meg  a fűz is szépen ad.
Érdekes, hogy a fészken kívül raktározzák a friss nektárt is.
Bővíteni korábban nem mertem, mert féltettem a nyílt fiast, valamint azt tapasztaltam, ha korán bővítek simán bemeszesedik.
Ezekkel a gyenge családokkal óvatosan kell bánni.
A jobbakat mint ahogy írtam már kétszer bővítettem.
Ha nem fagy meg jövő héten az akác (pedig most úgy néz ki, hogy necces lesz) akkor közepes családokkal talán ki tudom használni.
Most a legérzékenyebb az akác a fagyra, de aggódjanak most a kereskedők.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3916 Dátum: 2025. Április 06. 18:27 »
Holnap és kedd hajnalban az ország nagy részén fagy várható.
A mértéke attól függ mennyire fog lecsendesedni a szél.
Az akác jelenleg (szinte mindenhol) olyan állapotban van, hogy ismét lehet aggódni.
Ha elfagyna, a sarjú, meg hónalj hatásokat, meg másodvirágzásokat hagyjuk a szakemberekre (profi erdészekre), mert annyi marhaságot írtak le erről az elmúlt években a méhészek, hogy csak égetjük magunkat.
Sarj hajtásból kifejlődött virágokról nem igen lehetséges 30 kiló feletti átlag, de a méhészek mindenre rácáfolnak.
Azon pedig kár rugózni, hogy a másodvirágok nem májusban nyílnak, és mézelgetnek, de a zsenik erre is megmondják a frankót.
Nekem az élet megadta azt a lehetőséget, hogy erdész-méhész barátaim megmutatták mire kell figyelni, és mi a másodvirágzás jellemzője.
Ezeket többször leírtam, amit azonnal cáfoltak a magukat okosnak gondolók.
A méhcsaládok állapotának rovatába ezt mind azért írom, mert ha komoly kárt szenvednek az akácerdők, az összes magyarországi méhcsalád azonnal egy szinten lesz.
A legerősebbtől a leggyengébbig, mivel egyik sem fog tudni gyűjteni.
De ne legyen igazam.
Ismétlésként írom, hogy anno, valamikor 30 évvel ezelőtt Györkönybe vándoroltam, mert mindenhol tar fagy volt a környéken.
Ott szép zöldek voltak a fák hajtásai, és amikor virágozni kezdett, lepakoltam.
Annyi virág volt a karnyi vastag fiatal fákon, hogy egy harmat eső után lehúzta az ágakat a milliónyi virág.
Nem vihar volt, nem mosta ki a nektárt, egyszerűen fázott virág volt.
Gyakorlatilag a rügyben megfagyott, virágzott ezerrel, de egy deka gyarapodásunk sem lett.
Utána elvándoroltam Nógrádba, az meg bomba jó volt, haza kellett jönnöm hordókért.
Jelen állapotban az én méhészetem még nem tudná kihasználni a fagymentes, jó virágokat sem, de gyönyörűen fejlődnek.
Az, hogy fogok e velük termelni, részben a fagy, részben az akác előtt 10 nappal prognosztizált időjárás jelentés, és egyéb más tényezők döntik el.
Ha megússzuk a fagyot akkor csinálok termelő családokat, összerakom annyira őket, hogy a megmaradók is életképesek legyenek, akác után pedig visszakapják az erőt.
A másik verzió, hogy az egész csapatot közepesre hozom össze, de akkor a lehetséges termés csak töredékével kell beérnem.
Egyelőre úgy látom nem kell aggódnom, az időjárás mindent megold.
A rengeteg gyümölcsfa szakad le a virágoktól, a vadvirágok, az árvacsalán, a fűz, a gyermekláncfű, a kökény .....minden virágzik.
Ha ezt az elkövetkező 3-4 napot ismét megússzuk, akkor talán tényleg kitavaszodik.
A méhcsaládok közül a fentiek miatt csak a legerősebbeket bővítettem meg, a többieket jövő hét péntektől szeretném.
Ez a szezon nem úgy indul mint ahogy elképzeltük, de mindig a rossz után következnek a jó dolgok.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3917 Dátum: 2025. Április 07. 08:44 »
Sok helyen már este 7-8 tól fagyott egész éjjel, a nárciszok fekszenek úgy megfagytak. Az nem kérdés, hogy a gyümölcstermés nagy része oda. Az akác a nyirségben a legvédettebb helyeken talaj közelében már egy hete megvolt pattanva. A fák tetejét nem néztem, de ha csak egy kicsit is megpattant annak annyi, ez sokkal keményebb fagy volt mint az előző években és még fagyhat a következő 1-2 éjjel.

« Válasz #3918 Dátum: 2025. Április 09. 20:33 »
Minden külső nyűg ellenére (ledermedés, szélsőséges időjárás, katasztrofális népveszteség stb.) ma szinte az összes méhcsaládot meg tudtam bővíteni, volt amelyeket 2 kerettel is.
A méhek csodára képesek.
Olvasom más portálokon, hogy rengetegen feladnak a méhészkedéssel.
Ők sosem voltak "ízig-vérig" méhészek, de tiszteletben tartom döntésüket.
Ha rosszmájú szeretnék lenni, akkor bátran leírhatnám, hogy legalább kopik a konkurencia.
De milyen áron?
Remélem, hogy mi akik sosem adjuk fel lesznek még szép eredményeink, és szívet melengető sikereink.
Nekem a mai nap is lélekgyógyító volt, amikor láttam, hogy a 4 keretre agyonszorított családroncs mire képes.
A fészken kívül zugépítmény, és mind a 4 fias.
Akkor adjam fel, ha a méhek erre képesek?
Soha!
Ez adjon mindenkinek erőt, és kitartást.
Az alábbi előadást pedig ajánlom szíves figyelmetekbe.
https://www.google.com/search?q=dr.heged%C5%B1s+d%C3%A9nes+2025.03.22.+szabadka+el%C5%91ad%C3%A1sa&oq=Dr%2C&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBggBECMYJzIGCAAQRRg5MgYIARAjGCcyBggCECMYJzIHCAMQABiABDIQCAQQABiDARixAxiABBiKBTIKCAUQLhixAxiABDIHCAYQABiABDINCAcQLhivARjHARiABDIHCAgQABiABDINCAkQLhivARjHARiABNIBCDM3NTFqMGo3qAIAsAIA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:cec42e56,vid:deT7Hz-Di6A,st:0
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3919 Dátum: 2025. Április 13. 06:25 »
Idézet
A méhek csodára képesek.
De még mekkorára!
Idézet
ma szinte az összes méhcsaládot meg tudtam bővíteni, volt amelyeket 2 kerettel is.
Akkor én még nem tudtam bővíteni, viszont néhány napon belül sürgősen kell, a harmadik fiókkal, mert elkezdtek zugokat építeni a menekülőtérbe. A jobbaknál hellyel közzel megvan a 2 fiók népesség! Ennyit számít, hogy a közeli méhészetek megfeleződtek, illetve harmadolódtak, ennyivel több virágpor jutott az enyémeknek. Fröcsög a friss nektár is a keretekben.
Szóval lehet itt írni meg mondani sok mindent, nem csak a nyári aszályban van virágpor hiány hanem ilyenkor is, ott ahova sok család van bezsúfolva egy röpkörzetbe. Nekem mondhat bárki bármit, teljesen kizártnak tartom, hogy ahol le van téve mondjuk 1000 család egy telephelyre, hogy ott normális tavaszi fejlődés legyen. A normális tavaszi fejlődés az ez, hogy április közepére harmadik fiókot kell tenni a hunorra. És még el is csesztem, mert megint elfelejtettem szűkíteni, mi lett volna akkor?  :D Aki ezer családot tart egy telephelyen az ilyet nyilván nem fog csinálni, látni se, azt se tudja miről beszélek. Gyenge családom meg már egy sincs, azokat mind elvitték 1 fiókon.

*

Koki

• 222
« Válasz #3920 Dátum: 2025. Április 13. 07:10 »

Te WR sok mindent nem tudsz elképzelni, de az nem baj. Az a baj, hogy nem vagy hajlandó megnézni az ilyen telep helyet, és lesznek olyanok akik ezt feltételezést el is hiszik neked.
Nem fogok ismét videót csinálni, mint egy éve, aki "kíváncsi" eljön, megnézi. Akkor -na nem 1000- 728 volt, most 761. 45x60 méteres területen!!! Egy éve ilyenkor már készítettem a műrajokat, mert tele voltam rajbölcsővel. Néhánynál már most is van, de azoknál 10 kereten van fias, és bizony éppen jól jön az öreganyásokhoz erősítésnek, akik csak 5-7 keretnyi fiassal rendelkeznek. Nekem 3 hét a kiegyenlítés, hereépítmények kitörése, és a bennük lévő atkák keresése.
Nem szűkítettem, csak egy farostlemez a takaró, és az etetőtálca. Még nem etettem az idén. Tegnap 60 dkg plusz volt. Talán kiló feletti is összejönne, bizonyára túlterhelem a legelőt.
Egyébként ilyen silány állományom rég nem volt, de azért azt is tudom, hogy minden relatív, mert aki odajön, leállítja a motort, kinyitja az ajtót, az valami olyannal kezdi a társának, hogy HÚB@ZMEG MI A T.K.M van itt. A társa meg: hangosabban , mert semmit sem hallok. Annyi a méh a levegőben, hogy árnyékban harcolunk mint a Diékenész, neki csak 700 harcosa volt.

(„Bár a teljes spártai és theszpiai csapat rendkívüli vitézségről tett tanúbizonyságot, közülük legbátrabbnak mégis a spártai Diékenészt tartották. Állítólag a csata előestéjén az egyik helybeli, trakhiszi lakos azt mondta, a perzsa íjászok olyan sokan vannak, hogy ha mindannyian kilövik nyilaikat, azok tömege elhomályosítja a napot. Diékenész azonban, akit nem nagyon rendített meg ez a kilátás, nevetve mindössze annyit jegyzett meg: „Remek! Legalább árnyékban harcolhatunk.”

Hérodotosz: A görög-perzsa háborúk)

« Válasz #3921 Dátum: 2025. Április 13. 19:36 »
Lehet nagyon sok okosságot írni, wr is többször próbálkozott vele, szerintem sikertelenül.
Még szaktanácsadóként voltam több száz családos méhészetekben, és azért nekem is volt ám 320 Hunor méhcsaládom egy telephelyen!
Szinte az összesnél táblás virágporos keretek voltak tavasszal, sokszor azokat ki kellet tennem  a szélére, mert  korlátozták az anyákat.
Nem mondom, hogy wr hülyeséget állít, de a fő ok ettől sokkal egyszerűbb az idei méhpusztulásokkal kapcsolatban.
Ezt én már jó korán beharangoztam, de akkor senki nem törődött vele!
Ezt a hozzászólásomat idén január 31-én tettem közzé!
"Sokat beszéltünk már az évek folyamán arról, hogy mennyire jó nekünk az enyhe tél, vagy mennyire nem.
Általánosságokat állítani nem szabad, mert tájegységenként, országrészenként, de még településeken belül néhány kilométerre a mikroklíma teljesen átírja a történetet.
Általánosságban kijelenthető, hogy a túl korai (januári) fiasítás nagyobb kárt okoz mint hasznot.
Az sem mindegy, hogy mekkora a fias, és annak milyen a korösszetétele.
Miről is van szó?
A minap felhívott egy méhész barátom, hogy mogyoróról dől be a virágpor.
Megkértem, hogy bontson ki egy KB keretméretű családot.
A család 6 keretre volt szűkítve, ezekből 3 keretben volt fiasítás, a keretek mindkét oldalán.
A fedett aránya a csukott, és a nyitott tenyérnyi közötti, körben pete, és álca.
Kell ennek örülni?
Most kizárólag a saját véleményemet és tapasztalatomat osztom meg veletek, aki már olvasta...lapozzon.
Ha a következő 2 hétben lesz ismét kirepülésre alkalmas idő akkor bongó, semmi gond nem lesz ez ilyen családokkal.
Ha mostantól 3 hét, 1 hónap bezártság következik az ilyen izgága családok nozemában elmennek."

Szerintetek?
tehát én nem most kutakodok az országos, és európai méhpusztulások miatt, hanem éppen két és fél hónappal ez előtt leírtam mi fog következni, de az igazsághoz hozzátartozik ekkora bajra én sem gondoltam.
Véleményem és tapasztalatom szerint az idei méhpusztulások első, és fő oka a januári virágporhordás, majd a több mint egy hónapos bezártság.
Pont.
Ahol februárban tudtak tisztulni a méhek, vagy januárban is hideg volt (ÉK Magyarország) ott szinte semmi gond nincs.
Lehet ezen rugózni, a tények makacs dolgok.
Tegnap én is jártam egy olyan méhészetben, hogy kisszéket kellet kérjek a méhcsaládok láttán.
A közepes NB családoknál 6 fedett fias volt az erőseknél 8.
A csúcs, hogy a 17NB keret utolsó, szélső lépén csüngtek a méhek.
És még egy érdekesség, ami nem elhanyagolható.
Sok kikel here volt már, és sok fedett here fias.
Nosza "túrjunk bele" van e atka?
Micsodaaaaaaaa?
Volt olyan álca, hogy 2 atka is tevékenykedett.
Akkor a méhpusztulás oka az atka, ha egy ilyen bomba családnál ennyi atka van?
Felejtős.
Még egyszer, de talán nem utoljára összefoglalom amit én állítok az idei veszteségekről, mindamellett, hogy többtényezős dologról beszélünk.
A februári tartós bezártság az oka, emiatt a családok nagy része nozemás lett.
Még telephelyen belül is látszik a különbség, amelyik kaptárak DNY-nak néznek, és azok a méhcsaládok tudtak tisztulni februárban, ott nincs gond.
A fent említett bomba családok gazdáját is megkérdeztem,...... februárban repültek a méhek?
Válasza....többször is.
Nekem ennyi elég, a többi meg üres rizsa, súlytalan szócséplés.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3922 Dátum: 2025. Április 14. 08:07 »
Mint azt tudjuk, az emberiség ősidők óta használja a füstöt tartósítószerként.
Barátom (B. Gergely a fórumon) valamire rájöhetett.
Raja ugyan még nem volt mint nekem, de azért jók a méhei.

https://www.youtube.com/watch?v=s5haim7ybHY

Üdv:Kira

*

neo

• 1000
« Válasz #3924 Dátum: 2025. Április 14. 10:47 »
Nosza "túrjunk bele" van e atka?
Micsodaaaaaaaa?
Volt olyan álca, hogy 2 atka is tevékenykedett.
Akkor a méhpusztulás oka az atka, ha egy ilyen bomba családnál ennyi atka van?
Felejtős.
Attila! Én nem tudom, hogy mit jelentett a túrjunk bele. Vagyis hány sejtet bontottatok fel. Nekem 10-20 nál el szokott fogyni a türelmem.  De számoljunk egy kicsit. Tételezzük fel, hogy felbontottatok 100 heresejtet. Ha jól értelmezem, akkor legalább 2-ben is találtatok atkát (Volt olyan álca, hogy 2 atka is tevékenykedett. tehát volt olyan, hogy egy atka). Na most,  júniusban az atkák fele van kb. a herefiasban, ilyenkor tételezzük fel, hogy 1/3-a, mert most kezd felfutni a herefiasítás. Ha a herefiasban 50-ből egyet találtatok, akkor egy jó családnál már van kb. 3 ezer herefias. Így a fiasban lévő aták száma 60 plusz 120 a munkásban. Ez 180. havonta duplázódva júniusra 1000 feletti. Ez egy kétségbeejtő szám.
Egy biztos. Én mindig a "mérethibás" fél NB fiókok szétszakításakor látható széttépett heresejteket nézem. A mérethiba Jenőtől származik: rossz a herejárat mérete, ezért tud oda heresejtetet húzni a család.  Ha ott egyetlen atkát látok az egész méhészetben, akkor lehet számolni, hogy mennyi ideje van még a méhészetnek vissza. Na az említett méhészet esetén szerintem már nem sok, mert a számolásnál szerintem a többszöröse van most a valóságban.
Ezzel nem azt mondom, hogy az említett méhész hibázott. Ezzel azt mondom, hogy Te látod rosszul a dolgokat. Remélem nem sértődsz meg, nem annak szánom, meg nem is úgy ismerlek, mint akivel nem lehet őszintén beszélgetni. Én azt gondolom, hogy sok helyen az országban azokban az esetekben, amikor az első kirepüléskor még megvoltak a méhek, és utána eltűntek (tehát nem a kaptár alján voltak), azok az ilyen méhészetekbe vitték át az atkáikat. Nem kellett ehhez nagyon magas atkaszámnak lennie,de a folyamatos téli zaklatás túl sok méhet elért, amiért nem akartak a méhek egy ilyen családban maradni. Elmentek hát a szomszédba. Ott pedig most vígan szaporodnak. Kíváncsi lennék, milyen tapasztalatai lesznek ennek a méhésznek akác után.
Én már lassan egy évtizede riogatom a méhészeket azzal, hogy az egyensúly fenntartásához 100-ból 99 atkát mindenkinek el kell pusztítania. Ha bármi okból ez nem sikerül, akkor elindul felfelé az adott időszakra jellemző atkaszám (évenkénti összehasonlításban). Tehát, ha 98- at pusztítunk el a 99 helyett minden évben, akkor a 11. évben fog összeomlani a család. Tehát idő az van, korrigálni a dolgokat. Csakhogy a hatóanyagok hatékonysága csökken. Vagyis ugyanahhoz az eredményhez többet kell kezelni. Amennyiben ez nem sikerül, akkor az atka nem pusztul el, hanem gazdát cserél. Oszkárnak volt egy zseniális beköpése évekkel ezelőtt, de lehet Jenőtől származik. Hiába a szomszédból jön az atka, az attól fogva az enyém, ahogyan bekerült hozzám, tehát nekem kell kiirtanom. De nem ám 99-et a százból, hanem többet.m Hogyan lehetséges az utóbbi, Hát úgy, hogy legyen egy százas méhészet átterlelő atkáinak száma a 0. évben családonként 5. Ebből év végére kezelés nélkül lesz 500. Egy családban. A 100-as méhészetben: 50000.
 99 kiirtása a 100-ból azt jelenti, hogy a 0. évet követő évben a méhészetében lesz 500. Azaz családonként 5. Ez az egyensúlyi állapot. Ha azonban kap a szomszédból atkát pl. januárban, családonként még 5-öt, akkor év végére a méhészetében 100 ezer atka lesz. Ha csak 99-et irt ki, akkor családonként 10 marad (a méhészetnek 10 ezer atkája lesz.) Ekkor is csak az történik, hogy mindent ugyanúgy csinálva, ezentúl nem 5 atkával telel, hanem 10-zel. Ebből semmi baj nem lesz. Ha újra 5-tel akar telelni, akkor neki 1000 atkából nem 10-et szabad meghagynia (1%), hanem csak 9-et, vagy 8-at, vagy még kevesebbet.
De mi van akkor, ha ő sem tud többet kiirtani, hanem csak kevesebbet, mint az 1%. Ahogyan esetleg túl sokan lesznek így az országban. Akkor nem áll meg az, hogy megemelkedik  egyszer az áttelelő atkaszám és ott is marad, hanem egyre nő. Aztán egyszer összeomlik a teljes rendszer. Mármint a rendszer alatt az ország  összes méhészetét értem. Ehhez elég az, hogy a méhészek ne tudják elérni a 99 százalékos irtási hatékonyságot. Ha csökken a hatékonyság, akkor azt a kezelések számával lehet kompenzálni. Csakhogy a mellékhatások is szaporodni fognak. Amitől aztán néhányan megijednek, inkább nem kezelnek, de az árát majd később megfizetik. Meg mások is, akik megkapják az atkákat.
Nos arra akartam rávilágítani, hogy rendszerszinten egy 99 százalékról 98 százalékra történő irtási hatékonyság csökkenés is az ország teljes méhállományának elvesztéséhez tud vezetni. Na most ezek után azt írni, hogy volt olyan álca, ahol 2 atka is volt (na persze kelés előtti álca esetében ez természetes, de éppen befedettnél már katasztrófa), és itt nincs atkaprobléma, az bizony teljes félreértése a Varroa problémájának. Ott lehet 2 atkát találni egy frissen fedett sejtben, ahol az atkaszám már óriási. Kelés előttiben az már lehet a szaporulat is. Ugye azt írtam , hogy az említett méhész nem követett el hibát. Azt sem tartanám hibának, ha most nem kezdene kezelni. Csakhogy anélkül júniusban már ő fogja fertőzni a szomszédot. Ez csak annyit jelent, hogy atkakérdésben egy hajszálon el lehet csúszni.

« Válasz #3925 Dátum: 2025. Április 14. 11:10 »
Neo!
Nem számháborút szerettem volna generálni, hanem egyetlen dologra fókuszálni csupán, de azt meg sem említed!
Mégpedig ezt!!!!!!!!!!!
(A közepes NB családoknál 6 fedett fias volt az erőseknél 8.
A csúcs, hogy a 17NB keret utolsó, szélső lépén csüngtek a méhek.")

Lehet itt matekozni, de akinek az NB méhéhcsaládjai között a gyengébbeknek is megvan már most a 6 fedett fiasa, az erőseknél pedig a 8, valamint a 17.keret után volt egy "vak keret" és abban úgy csüngtek a méhek mint egy raj!
Akkor ha már matekozunk, egy ilyen család jelenleg 6 kilós, az-az 60.000 méh van benne!
Az öreg azt mondta már ősszel is nagyon jók voltak.
Én azt nem firtatom, hogy ezek a bomba családok valahol összeszedték az atkákat, de semmi bajt nem fog náluk okozni, mert a tartós hordozó majd rendbe teszi őket!
Sokan a fele erősséggel is megelégednének!
Az atka addig nem okoz komoly gondot amíg az anyák naponta ezres nagyságrendű petéket raknak le.
Akác után azonnal kezel, és semmi gondja nem lesz.
És mi van, ha most ezeknél az atombombáknál van néhány száz atka?
Semmi.
És arra is rá szerettem volna világítani, ha most ennyi atka van ezeknél a családoknál, akkor télen sem voltak atkamentesek, mert ezeket a migránsokat nem most tavasszal fogadták be!
Ez is azt bizonyítja, hogy nem az atka a fő bűnös az idei méhcsalád pusztulásokban.
Akár hogy is ragozzuk ezt a dolgot, akiknél nagy pusztulások vannak, náluk februárban nem repültek a méhek.
Az atka, a virágporhiány, vírusok, a növényvédő szerek okozta káros hatások csak tetézték a bajt.
A nozema a hosszú bezártság miatt alakult ki, a januári meleg becsapta a méheket.
Én ez mellett törtem eddig is pálcát.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3926 Dátum: 2025. Április 14. 11:13 »
https://photos.google.com/share/AF1QipMVvJJAp-BX03nw66wxMwbV6mlgFK11QoEgFEwRoc4QVOA-VBNKmQjQp109g2sclA/photo/AF1QipMPhXGUM7wmlsCxEsw0XAJV2Blq7E31jdKvtuZA?key=WjAwaWlmUEYxZGNqZk1GTG5vdUhyeUp2Um1yVHBB

Üdv: Kira

Na ehez nem kell semmi komment, csak figyelni és tanulni.
Egyetlen dolgot amit megemlítenék az a rengeteg tégla😂😂😂.
Jenő bá, a takarók meg a téglák állantó le - fel rakásával nem megy el sok energia??
Kétzázzal többet el tudna látni gond nélkül, miért nem rakat a tetőkre bádogot?
Azok a vastagfalú kaptárak magát már kiböjtölik bőven.
Üdv:robi

*

neo

• 1000
« Válasz #3927 Dátum: 2025. Április 14. 11:40 »
Attila!
Ha sok atkával teleltek volna, akkor nem lennének ilyen erősek. Azért mondom, hogy kapta őket. Én csak arra a jelenségre hívtam fel a figyelmet, ahol repültek a méhek a télen, és eltűntek. Sokféle dolog volt ezen a télen, és a végén összeadódott a veszteségek számában. Ez az eset, amit én leírtam, az nem ért véget, hanem most kezdődik. A Nosemás sztorik sem feltétlenül értek még véget. De ott már kifelé megyünk belőle. A mézharmatos, napraforgós esetek pedig már véget értek.

*

Berci

• 317
« Válasz #3928 Dátum: 2025. Április 14. 11:41 »

Kétzázzal többet el tudna látni gond nélkül, miért nem rakat a tetőkre bádogot?

Somogyba?! Fémet?!... :D

Mondtam neki tegnap a telefonba, hogy nem tőle jött az a raj, de nem hitte... ( nem néztem végig a videót. Tőle ment ki?)

*

wr

• 1013
« Válasz #3929 Dátum: 2025. Április 14. 16:27 »
Idézet
Egy éve ilyenkor már készítettem a műrajokat, mert tele voltam rajbölcsővel. Néhánynál már most is van, de azoknál 10 kereten van fias, és bizony éppen jól jön az öreganyásokhoz erősítésnek, akik csak 5-7 keretnyi fiassal rendelkeznek.
Szerencsére én tele nem vagyok, de tegnap nekem is volt 3 rajom. Nem vagyok rá büszke, nem értem oda időben. Két hunor fiókról! Van akinek még 1 fiókon van a teljes állománya? Akkor azok milyen családok?
Sárgul a repce, elkezdtem pakolászni a harmadik fiókokat a másodikba pedig mindegyik kap 3 műlépet is.

Idézet
az valami olyannal kezdi a társának, hogy HÚB@ZMEG MI A T.K.M van itt. A társa meg: hangosabban , mert semmit sem hallok. Annyi a méh a levegőben, hogy árnyékban harcolunk mint a Diékenész, neki csak 700 harcosa volt.
Nyilván, ahol több vagy ott a hangzavar is nagyobb. Nekem nem kell annyi, mert nem bírok el velük, és a méz is náluk maradna mert nem lenne segítségem. Akkor meg minek.

Én annak hiszek amit látok. Sok évvel ezelőtt itt 400-zal több volt mint most. A tavaszi fejlődés sem volt olyan, meg a mézelés sem. Pedig akkor is pont úgy méhészkedtem mint ma. Amióta azzal a 400-zal kevesebb van, elképesztő fejlődést produkálnak a méhek, pedig mint tudjuk én nem tornázok velük naponta, soknál még csak most jön a második kaptárnyitás. És nem 9 kereten teletek, hanem a legjobb is 7 volt, de átlagban 5-6. Ezek nőtték ki most a 2 fiókot. Nálam is voltak nagyon gyengék, azok még épp belefértek 1 fiókba, azoktól már megszabadultam. Szóval igenis számít hogy mennyi van egy röpkörzeten belül, mert ezen a földön egyedül a hülyeség az ami határtalan, minden más véges, a méhlegelő is. A több táblás virágporos keret is csak annyit jelent, hogy épp akkor van. Na de később is van? Meg nyáron is van?

Idézet
Így a fiasban lévő atkák száma 60 plusz 120 a munkásban. Ez 180. havonta duplázódva júniusra 1000 feletti. Ez egy kétségbeejtő szám.
Azért nem kétségbeejtő, de kicsit sok. Ezer sosem lesz annál, aki akác után egyből kezel. Egyébként, van tőlem kb. 4km-re az erdőben egy odúban egy család, két éve költözött be oda, nem tudni kitől, tavaly rajzott, állítólag már az idén is. Senki nem kezelte ott soha semmivel. Miért van még meg?
« Utoljára szerkesztve: 2025. Április 14. 16:34 írta wr »