De elfelejtené ki írta. Azt elhiszed Oszkár?
-Mester! Dedikálná nekem a könyvét?
-Milyen könyvemet?
-Ezt e. Nagyernyei Attila: Az Hunortól az NB-ig, Nb-től a kasig.
-?.
Azt a"had"-ot, meg már írd 2 d-vel, ha nem hadba mész, ha már olyan jó voltál magyarból.
Nekem van szövegértési problémám?
Magyarból végig kitűnő voltam, soha nem volt szövegértési problémám.
Na figyelj Attila!
Nem a szövegértéssel van gond, az emlékezéssel.
Megpróbálom megértetni veled, amit már évek óta próbálnak itt sokan mások.
Ne röhögjetek, én is tudom, hogy ez lehetetlen, de próbáljuk meg az én szavaimmal, hátha jobban összeáll a kép így egyben. Már megszámlálhatatlan alkalommal leírták Attilának, de mindhiába. Ne vádoljatok plágiummal, mert ugyanazt írom le, csak egyben.
Tehát amikor még éppen az utolsó bővítést csinálod, már megkezded az anya "szűk fészekre" korlátozását. Mit jelent ez a szűk fészek? Ha öt NB keretre + ÉP keret, akkor az nem szűkítés, csak korlátozás. Megfelel a Hunor 9-10 egy fiókra korlátozásának. Annyi a különbség, hogy nem felül van a mézkamra, hanem oldalt. Írásaid alapján nincs is több fias kereted. Ha nem lenne bezsúfolva 5 keretre a fészek, akkor több fiaskeret lenne, de abba nem menjünk bele, mert ezt már tavasszal olvashattuk. Hagyjuk!
Tehát mivel korán jött a tavasz, és gyengécskék voltak a családok, ki kellett 6 fiasra egyenlíteni. Na most mit jelen a kiegyenlítés? Nálam például azt, hogy az erősektől veszek el, mert egyébként is már húzták a bölcsőket. Az is kiegyenlítés természetesen, amikor a tartalékokból kell fejni a termelők javára. (Na jövőre nálam is kell bőven ha olyanokkal akarok akácot termelni mint az idén.)
Csakhogy értsétek:
Akkor mi a gond azzal, hogy Húsvét után én 6 fiasra egyenlítem ki az állományt?
Semmi. De mintha valami méhcsalád értékesítésről is olvashattunk volna nemrég, holott:
Ezt írja nekem oszkár látnoki képességgel:
"Hidd el a jó családokkal tized annyi munka van mint amit Te idáig műveltél a "rosszul" betelelt családokkal."
Akkor csak annyit mivel ilyen badarságokat állítasz látatlanba, hogy az idén még anyátlanom sem volt!
Az összes, az-az összes családom termelő, és a tartalékoktól is alig vettem el még fiast.
Azokat is egyesítem, és szintén termelők lesznek.
Köszi a tanácsokat, de már rég óta elengedett kézzel ülök a bilin.
Üdv:
Nagyernyei Attila
Aztán nem lettek termelők, mert bizony rohamosan jött az akác, és gyorsan korlátozni kellett a 6 kereteseket.
Ja, és még mindig csak április 19-ét írunk!!!!!!
Az ember esze megáll, hogy hová jutunk.
Máskor ilyenkor szokott pattogni a repce, és fehér bimbós a galagonya.
A repce lassan elvirágzik (van ahol már tiszta zöld), a galagonya is csak a hűvösebb részeken van teljes virágzásban.
Nem fogom megkeresgélni az akkori magyarázkodásokat, mert ismét azzal fog Attila vádolni, mintha a nozémáról szeretném elterelni a figyelmet.
Tehát az anyákat 2 héttel a várható akácvirágzás kezdete előtt zárni kellett. Nem megyek bele, -mert ismét felesleges-, hogy az egy kemény munka, amit a rakodósok megúsznak. Az akácvirágzás elhúzódott. Beköszöntött a hideg. Aztán volt ám pánik. Nálam is, mert nyomták a bölcsőket. Majd visszarágták. Hiába a hideg amikor a jó napok szoktak állítólag lenni:
Arra pedig rágondolni is kár, mekkora veszteség ér bennünket naponta!
Ha 25 fok lenne, 5 kiló? 7? 10?
Tegnap reggel 2 fok volt nálunk, ma 3,3.
Talán tényleg a deres fű hiányzott. Majd ugye valaki beszólt, és abban a pillanatban már minden jóra fordult:
Ma nagyon hideg volt hajnalban.
Szedresben 4,3 fok, de egyes méhlegelőkön 2-3 fok csupán!
Akkor ma sírnom kell, mert semmi hordás nem várható......vagy mégsem?
Nagyernyei Attila
Szóval vagy 6 hétig korlátozva voltak az anyák. Akácpergetéskor szabadon engedve.
Gondolom serkentve, mint előző években. Te írtad Attila egyszer, hogy akácpergetés után minden nap adtál nekik egy löttyöt hársig. Az nem semmi munka. Virágporozók szokták zümiszűrcsivel.
Na most azok a méhcsaládok akik folyamatos hordás szimulálása után óriási szaporodásba kezdenek, és ezt folyamatosan végzik, miközben viszonylag kevés dajkaméh tud csak dajkálni, egy méhre sokkal nagyobb feladat hárul, korábban elöregszik, az milyen utódokat fog felnevelni? Az a méh, aki már érlelt, gyűjtött annak vissza kell térnie a pempőtermelésre. Annak ismét sok virágport kell fogyasztania ehhez, de már rossz dajka. Mivel eddig nem kellett dajkálnia hosszú életű, ---
eddig. Majd néhány nap múlva kimerülve remegve fog mászkálni. Azok is, akik nyomorodott fészekben születnek, mert nem csak a fiasítás van korlátozva, hanem az atka is. Naná a herék is. Azokat szereti legfőképpen.
A középbél fala nem tud megújulni, mint amikor néptelen műrajokat készítenek, és az egyes méhre elviselhetetlen mennyiségű álca jut. Nem válik le a bélfal, ki tud fejlődni a nosema véglény, és spórásodik. A herék is fertőződnek, és mivel -mint már írtam- nem tudnak kimenni tályolni és szükségüket végezni, hát betojnak. Ezt a dolgozók feltakarítják. A spórákat is. Ez a kinyitom félórára a kijárót és kimennek duma csak a laikusoknál fogantatik. Könnyű rakodósokat is megvezetni az ilyen dumával, mert arra gondolnak, hogy amikor a méztérben ragadt herék kaptárbontáskor eszeveszettül menekülnek, az nem azonos a fészekben lévő vegyes korú herék viselkedésével. Különösen akáchordás utáni pergetéskor, amikor már beáll egy hordástalan időszak, és a dolgozók egyre agresszívebben tartják távol a mézeslépektől a heréket.
A megfogyatkozott nép hárson és napraforgón tovább kopik, mert nincs utánpótlás. Amikor már ismét helyreállna a rend, addigra a nyomorék család tovább szűkül a napraforgótól.
Onnéttól láncreakció.
Nem segít a folyamatos 16x serkentés. Sőt! Káros. Nem volt virágpor elegendő, és beszáradt a száraz melegben mindenhol. Tilos serkenteni. Csak reggel tudtak keveset hordani. Nem petéztek semmilyen serkentésre úgy az anyák mint májusban.
Mi szükség van erre, ilyen marhaságokat írni?
Meg kellett volna tanulni az atkát is írtani! Hányszor olvashattunk itt a következő szuper szerről, mert az előző nem működött? Hányszor kérdezted meg a méhészeket, vagy mordultál rájuk, hony nektek nincsenek mászkáló méheitek, meg atkátok? Nincsenek. Pár léputcásak szoktak lenni, de azokat összerakjuk.
A kollégám Hunor10-ben méhészkedik, már az 5. zacsit adta nekik.
Erről egyből egy b betűvel kezdődő szó jutott eszembe de azt nem illik ide leírni, és hát hogy mennyire "kiváló" a méhész azt döntse el mindenki maga. Nálam 0 db lepényt kaptak eddig a méhek, és nem is kapnak többet, pedig én is hunorban méhészkedem. Ma belenéztem 39 családba úgy, hogy felhúztam a pelusukat.
Én meg nem néztem bele egybe se, részint mert erre nagyon nem volt alkalmas az időjárás, meg egyébként is, minek. Attól hogy 3 naponta nyitogatja valaki a kaptárat még nem fognak jobban fejlődni.
Az örökös macera, zaklatás nem tesz jót a méheknek. Elég háromhetente, illetve akinél valami gond van, azt szükséges megnézni, ez leginkább anyaproblémás családnál szokott előfordulni. Azt nem tudom, csak olvastam, a stressz is gyengíti a családok egészségi állapotát.
Üdv: Kira