A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065716 megtekintés
*

Koki

• 222
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3660 Dátum: 2024. November 09. 08:27 »
Kedves Berci!

Most azt hiszed megértette?
Tehát csak a fejük marad. A többit kihordják.
Ami a lágy részekben van azt is. Majd kezdődik a mászkálás. Először a herék...
Na tényleg feladom.

Üdv: Kira

« Válasz #3661 Dátum: 2024. November 09. 08:31 »
Bercinek igaza van, az az anyarács is ugyan ezt okozza.
A mászkálás pedig "külső" ok, amin már túl vagyunk.
Az nem tűnt fel Koki, hogy pont akácvirágzás megkezdése után sétálnak, és napraforgó virágzás után?
Akkor pedig a táplálékban kell keresni az okot, ami meg is van.
Mégpedig a méhpempőben a növényvédő szer.
Most be ne kakilj, Koki!
Annak örülök, hogy feladod.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3662 Dátum: 2024. November 09. 09:22 »
Teljesen felesleges neked bármit írni.
Elszaladt az idő, és nem mentél semmire. Megéltél belőle. Ennyi.
A nagy méhészetek milliárdos vagyont értek el, miközben te azt hiszed vitted valamire, és ezt amikor már nincs adud, akkor megpróbálod elhitetni azokkal akik nem ismernek téged. Álomvilágban élsz. ( A másik álomvilág az OMME. Mert ami most fontosabb lenne a NB-s nyomorúságtól, az a választás. Arról aztán kuss van, mintha minden jól menne.) 
Na arra sem jöttél még rá, hogy amiket a kezelésekkel kapcsolatban olvashattunk tőled, az a nozéma melegágya, és a méhcsaládok felesleges állandó zaklatása. A nozémától mászkáknak neked a méheid, meg az atkától. Akik azt az utat járják mint te, azok méhei is mászkálnak, a repcétől függetlenül. Ősszel meg ismét.
De sok figyelmetlen méhésznek hiába mondják el, hogy mit csináljon. Azoknak szavait szippantják, akik nemzeti programból támogatva hülyeségekkel tömik a fejüket, és évről évre saját állományuk helyreállítása a fő céljuk. Hiába mondom el nekik mikor mit tegyenek, vagy ne tegyenek, ismét belemennek a hülyeségekbe, amit te is nyomsz itt folyamatosan. Én mindig a lehető legegyszerűbb szavakkal és módokon írtam le, és próbáltam a fejekbe gyömöszölni a legegyszerűbb módszerrel kivitelezhető méhészeti teendőket, és munkafolyamatokat. De gyakran feleslegesen. Akik az én "iskolámban" kezdték, és nem lusták, azok már mind vagyonos emberek, és most is milliókat keresnek csak jóval kevesebbet. Nem fognak visszamenni az eredeti szakmájukba, bárki tanácsolja nekik. Aki lusta és letért az útról, azokat meg nem sajnálom. A hozzáértők mézüket is eltudják adni, és a vizsgált mézeik is tökéletesek, nem mind sokaké, amiből még mintát sem vesz a felvásárló. Nem bombák nekik sem a méheik, de  minden családjuk át szokott telelni erőben, és veled ellentétben nem a minden hasznos és haszontalan turkálással a fejlesztés semmitérő erőltetésével kell foglalkozniuk, hanem a rajzásgátlással. De ezt az érzést te már rég elfeledted, arra már csak emlékszel - nosztalgia- milyenek voltak régen a méheid, amikor még viszonylag korszerű kaptárban egyszerűen sokat termeltél.
Az meg nagyon sajnálatos, hogy önmagadnak sikerült bemagyaráznod, hogy visszatérve egy elavult rendszerben kínlódva próbálod a mai helyzetben is megtermelni azt, amit mások könnyedén elérnek. De ez mindenki magánügye. Viszont akik szeretnék még a méhészetben leélni az életüket, és egyszerűen sok családdal nem csak a napi megélhetés anyagi feltételeit szeretnék megteremteni, azokat hadd álljon már jogunkban felvilágosítani! Te meg csak oszt be amit keresel, neked az is elég, de ne vidd őket a kísértésbe.

« Utoljára szerkesztve: 2024. November 09. 09:26 írta Koki »

« Válasz #3663 Dátum: 2024. November 10. 18:46 »
Előbb figyelmeztetésként ezt írja nekem Koki:
"Egyébként igen veszélyes a heréket bezárva tartani. Nem rakunk a rakodóban sem a méztérbe herés lépeket, még a lépeken ülő heréket sem ha lehet, mert nem tudják elhagyni a kaptárat ha anyaráccsal dolgozunk. Nekik is van anyagcseréjük, és nem pelenkázzák őket a dolgozók. Biztosan láttak már ilyet az itt fórumozó méhészek. Egy ideig visszatartják, aztán pakk... A dolgozók meg feltakarítják. Folytassam? Rakodóban megfigyelhető amikor távozni szándékozó herék az etető tálcába végzik a dolgukat, de gyakran csak a pötty látszik, ahonnét a dolgozók feltakarították. Nozéma? Egyébként jóétvágyat!"
Majd jön az "elpuhító" magyarázkodása:
"Na arra sem jöttél még rá, hogy amiket a kezelésekkel kapcsolatban olvashattunk tőled, az a nozéma melegágya, és a méhcsaládok felesleges állandó zaklatása. A nozémától mászkáknak neked a méheid, meg az atkától."
Kedves Koki!
Baromira belebonyolódtál saját magad írásaiba.
Ha csak arra gondolok, hogy minimum 2 évtizedig mászkáltak az EGÉSZ ORSZÁGBAN a méhek akác virágzás kezdetén és alatt, no meg a napraforgóvirágzás kezdetén és alatt.
Végül is te azt állítod, hogy ez a szűk fészekbe való bezártságtól van, akkor teljesen megnyugodtam.
Miért?
Mert ez azt bizonyítja, hogy gyakorlatilag néhány méhész kivételével mindenki korlátozza a méhanyákat, de most azt is megtudhattam, hogy már napraforgó virágzás előtt is!
Te Koki!
Nem "Kokózol" kicsit be amikor ezt állítod?
Az összes szakmai fórum évtizedekig arról zengett, hogy mászkálnak a méhek a két időszakban.
Vagy te akkor még nem méhészkedtél?
Csak kezdők írnak ekkora csacskaságokat.
Hopp, aztán a neonikotinoidokat kivonták és megszűnt a méhészek NAGY RÉSZÉNEK ez a gondja.
Idén és már tavaly is csak töredéke panaszkodott.
Lehet olvasták "szakmai" írásaidat és nem korlátozzák az anyákat?
Vicc az összes hozzászólásod, de azért valóban jókat lehet rajtuk derülni.
Beszélj olyanokkal akik régebb óta méhészkednek, hogy mi lehet a nozema valós oka.
Biztosíthatlak, hogy nem a méhek rendszeres, időszakonkénti kezelése, meg az anyaráccsal való korlátozás.
És még valami.
Mi van azokkal akik mondjuk rakodó rendszerben méhészkednek, (1/2NB, Hunor, KB) és a fészekre tesznek csupán egy anyarácsot, és azon van a kijáró is?
Az övéké nem mászkált?
Ezt te sem gondoltad át, és most már nem is kell!
Nekem ennyi elég volt.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3664 Dátum: 2024. November 10. 22:02 »
Neked teljesen felesleges bármit írni, már úgysem érted meg.

Köszönöm az aggódást, de nem kokózok. Régóta olvasva téged viszont ezektől is óvakodom:

Aztán ha szépen elrendeztük őket, kijárók kinyitva indulhat a méheknek a munka!
Ekkor kerül elő a pálinka, és a szekszárdi vörös (na nem csaj) hanem bor.

Bükk méhésztárs:

Jó kis szekszárdi vörösbort esténként rendszeresen iszom.

Nagyernyei Attila

Geddekas!

Ezért szeretem a szekszárdi vörösbort, mert annak fő jellemzője, hogy szőlőből készül.
Nagyernyei Attila

Litterae írta:
" Április harmadikától a Mészáros László nem elnöke az OMME-nek. "
Ilyen finom szekszárdi vörösbort régen ittam, ...............

Azt sem tudom hol kezdjem a választ, mert némelyik szakma, másik meg szakmapolitika.
Egy jó szekszárdi vörös fröccs után megjött az ihletem.
Kivancsi111 a könnyebbik eset, Vivaldinak még néznem kell egy arra alkalmas rendelőt.,

Álmatlanság ellen van egy jó receptem Arisztaiosztnak.
Igyon meg lefekvés előtt egy pohárka szekszárdi vörösbort,

Nagyernyei Attila

Ezt írja wr:
"Szóval nem a többi méhészt kell szidni, hanem azt, aki 1200-ért veszi meg az akácot. "

Ha nincs seduxened megteszi egy pohár jó vörös bor is.

Tehát kérdezték nagyapámat, hogy készül a jó szekszárdi vörösbor?
Szőlőből...volt a válasza.

LEHET ABBÓL IS. Azt viszont kihagytad: DE NAGYON GAZDASÁGTALAN.

Mondom, hogy Vivaldit megijesztette Nógrádban egy medve.
-----------
Az alacsony IQ szinted miatt nem írok  csúnyábbakat, mert ez valamilyen felmentés számodra.
---------------------
Nálunk az a mondás járja,....hogy a vörösbor vérré válik.
---------------------

Amikor vörös bort szeretnék inni, én is ugyanahhoz a borászhoz megyek akihez eddig, és nem érdekel, hogy mennyibe kerül másnál.

A pohár sör 600.

Egy liter szekszárdi vörösbor 800 Ft (kimérve).

.
Így inkább egy hideg sör mellett döntöttem.

Ezt megmondom!

Jó, ha nem figyel az ember akár 4-5 eurót is elkérnek egy korsó sörért, de van 1 eurós ár is.

Finom véméndi puszedlit vásároltunk, mert egy 34 főből álló bringás turista csoport látogatott a méhészetünkbe.
Puszedli, mézes pálinka, "zsíros deszka", házi lekvár volt a kínálatunkban.

A busz tartozéka a mézes pálinka, és természetesen a szekszárdi borászok kiváló ............

Petronus!
A stílusod miatt nem kéne rád pazarolnom az időm.
Aranyjelvényes ifjúsági sportoló is voltam, a Halász-Liska-Pálinkás csapatban.

Én elmondtam neki, hogy egy jól felkészített, bomba család akár 20 Kg-ot is képes naponta akácból gyűjteni.

Én meg azt hittem ezidáig, hogy a PÁLINKÁS egy vezetéknév.

« Utoljára szerkesztve: 2024. November 10. 22:05 írta Koki »

« Válasz #3665 Dátum: 2024. November 11. 08:55 »
Ne terelj Koki!
A mellébeszélésnek nem jó módját választod.
Igen, szeretem a szekszárdi minőségi vörösborokat, de csak és kizárólag szabad időmben, főként este szoktam keveset fogyasztani, de ez hogy jön a nozemához?
Arra válaszolj élesben amit állítasz.
A rendszeres méhcsalád vizsgálat, kezelés és az anyakorlátozás okozza szerinted a nozemát.
Ezt fejts ki részletesen, mert este méhészklub lesz, had okosítsam fel a helyi méhészeket.
Tehát nem bújj ki a lényegi téma alól, kérlek válaszolj.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3666 Dátum: 2024. November 11. 10:09 »
Tanúságos olvasmányok ezek. Rávilágít a "MESTER" tehetségére és munkabíró képességére.

Biztatnálak, ezeket jelentesd meg könyv formájában!

A láda kifejlesztője Boczonádi Szabó Imre meglepődve tapasztalná mennyi újítási lehetőséget tartogatott az utókor számára.

1. A fészken kívüli méhek söprögetése a szűk fészekhez
2.A herék kijárójának nyitogatása.
3. Tartalék családokkal való tuningolása,szűkítgetés ,bővítgetés napi szinten stb stb.

Az atka irtásod, heti szintű locspocsolása, a melegben való vízpótlási technológiád is megérne egy fejezetet.

A vándorlásaidról kiadott könyv címe lehetne az mint  a Jack London Storynak, Nagy kalandom északon (deres füves akácerdőbe)

A mézértékesítésről szóló  könyved címe: Hogyan lehet eladni egy szatyor mézet több éves marketinges tapasztalatommal.

Ha a könyv kiadásához sokára találnál kiadót még mindig marad másik lehetőséged.   Az OMME szak lapban írj cikkeket ezekről a témákról ,emelve ezzel is a meglévő szakmai színvonalát!

*

Koki

• 222
« Válasz #3667 Dátum: 2024. November 11. 15:22 »
De elfelejtené ki írta. Azt elhiszed Oszkár?
-Mester! Dedikálná nekem a könyvét?
-Milyen könyvemet?
-Ezt e. Nagyernyei Attila: Az Hunortól az NB-ig, Nb-től a kasig.
-?.

Azt  a"had"-ot, meg már írd 2 d-vel, ha nem hadba mész, ha már olyan jó voltál magyarból.

Nekem van szövegértési problémám?
Magyarból végig kitűnő voltam, soha nem volt szövegértési problémám.

Na figyelj Attila!
Nem a szövegértéssel van gond, az emlékezéssel.

Megpróbálom megértetni veled, amit már évek óta próbálnak itt sokan mások.
Ne röhögjetek, én is tudom, hogy ez lehetetlen, de próbáljuk meg az én szavaimmal, hátha jobban összeáll a kép így egyben. Már megszámlálhatatlan alkalommal leírták Attilának, de mindhiába. Ne vádoljatok plágiummal, mert ugyanazt írom le, csak egyben.

Tehát amikor még éppen az utolsó bővítést csinálod, már megkezded az anya "szűk fészekre" korlátozását. Mit jelent ez a szűk fészek? Ha öt NB keretre + ÉP keret, akkor az nem szűkítés, csak korlátozás. Megfelel a Hunor 9-10 egy fiókra korlátozásának. Annyi a különbség, hogy nem felül van a mézkamra, hanem oldalt. Írásaid alapján nincs is több fias kereted. Ha nem lenne bezsúfolva 5 keretre a fészek, akkor több fiaskeret lenne, de abba nem menjünk bele, mert ezt már tavasszal olvashattuk. Hagyjuk!
Tehát mivel korán jött a tavasz, és gyengécskék voltak a családok, ki kellett 6 fiasra egyenlíteni. Na most mit jelen a kiegyenlítés? Nálam például azt, hogy az erősektől veszek el, mert egyébként is már húzták a bölcsőket. Az is kiegyenlítés természetesen, amikor a tartalékokból kell fejni a termelők javára. (Na jövőre nálam is kell bőven ha olyanokkal akarok akácot termelni mint az idén.)

Csakhogy értsétek:

Akkor mi a gond azzal, hogy Húsvét után én 6 fiasra egyenlítem ki az állományt?

Semmi. De mintha valami méhcsalád értékesítésről is olvashattunk volna nemrég, holott:

Ezt írja nekem oszkár látnoki képességgel:
"Hidd el a jó családokkal tized annyi munka van mint amit Te idáig műveltél a "rosszul" betelelt családokkal."
Akkor csak annyit mivel ilyen badarságokat állítasz látatlanba, hogy az idén még anyátlanom sem volt!
Az összes, az-az összes családom termelő, és a tartalékoktól is alig vettem el még fiast.
Azokat is egyesítem, és szintén termelők lesznek.
Köszi a tanácsokat, de már rég óta elengedett kézzel ülök a bilin.
Üdv:
Nagyernyei Attila

Aztán nem lettek termelők, mert bizony rohamosan jött az akác, és gyorsan korlátozni kellett a 6 kereteseket.

Ja, és még mindig csak április 19-ét írunk!!!!!!
Az ember esze megáll, hogy hová jutunk.
Máskor ilyenkor szokott pattogni a repce, és fehér bimbós a galagonya.
A repce lassan elvirágzik (van ahol már tiszta zöld), a galagonya is csak a hűvösebb részeken van teljes virágzásban.

Nem fogom megkeresgélni az akkori magyarázkodásokat, mert ismét azzal fog Attila vádolni, mintha a nozémáról szeretném elterelni a figyelmet.

Tehát az anyákat 2 héttel a várható akácvirágzás kezdete előtt zárni kellett. Nem megyek bele, -mert ismét felesleges-, hogy az egy kemény munka, amit a rakodósok megúsznak. Az akácvirágzás elhúzódott. Beköszöntött a hideg. Aztán volt ám pánik. Nálam is, mert nyomták a bölcsőket. Majd visszarágták. Hiába a hideg amikor a jó napok szoktak állítólag lenni:

Arra pedig rágondolni is kár, mekkora veszteség ér bennünket naponta!
Ha 25 fok lenne, 5 kiló? 7? 10?
Tegnap reggel 2 fok volt nálunk, ma 3,3.

Talán tényleg a deres fű hiányzott. Majd ugye valaki beszólt, és abban a pillanatban már minden jóra fordult:
Ma nagyon hideg volt hajnalban.
Szedresben 4,3 fok, de egyes méhlegelőkön 2-3 fok csupán!
Akkor ma sírnom kell, mert semmi hordás nem várható......vagy mégsem?
Nagyernyei Attila

Szóval vagy 6 hétig korlátozva voltak az anyák. Akácpergetéskor szabadon engedve.
Gondolom serkentve, mint előző években. Te írtad Attila egyszer, hogy akácpergetés után minden nap adtál nekik egy löttyöt hársig. Az nem semmi munka. Virágporozók szokták zümiszűrcsivel.
Na most azok a méhcsaládok akik folyamatos hordás szimulálása után óriási szaporodásba kezdenek, és ezt folyamatosan végzik, miközben viszonylag kevés dajkaméh tud csak dajkálni, egy méhre sokkal nagyobb feladat hárul, korábban elöregszik, az milyen utódokat fog felnevelni? Az a méh, aki már érlelt, gyűjtött annak vissza kell térnie a pempőtermelésre. Annak ismét sok virágport kell fogyasztania ehhez, de már rossz dajka. Mivel eddig nem kellett dajkálnia hosszú életű, ---eddig. Majd néhány nap múlva kimerülve remegve fog mászkálni. Azok is, akik nyomorodott fészekben születnek, mert  nem csak a fiasítás van korlátozva, hanem az atka is. Naná a herék is. Azokat szereti legfőképpen.
A középbél fala nem tud megújulni, mint amikor néptelen műrajokat készítenek, és az egyes méhre elviselhetetlen mennyiségű álca jut. Nem válik le a bélfal, ki tud fejlődni a nosema véglény, és spórásodik. A herék is fertőződnek, és mivel -mint már írtam- nem tudnak kimenni tályolni és szükségüket végezni, hát betojnak. Ezt a dolgozók feltakarítják. A spórákat is. Ez a kinyitom félórára a kijárót és kimennek duma csak a laikusoknál fogantatik. Könnyű rakodósokat is megvezetni az ilyen dumával, mert arra gondolnak, hogy amikor a méztérben ragadt herék kaptárbontáskor eszeveszettül menekülnek, az nem azonos a fészekben lévő vegyes korú herék viselkedésével. Különösen akáchordás utáni pergetéskor, amikor már beáll egy hordástalan időszak, és a dolgozók egyre agresszívebben tartják távol a mézeslépektől a heréket.
A megfogyatkozott nép hárson és napraforgón tovább kopik, mert nincs utánpótlás. Amikor már ismét helyreállna a rend, addigra a nyomorék család tovább szűkül a napraforgótól.
Onnéttól láncreakció.
Nem segít a folyamatos 16x serkentés. Sőt! Káros. Nem volt virágpor elegendő, és beszáradt a száraz melegben mindenhol. Tilos serkenteni. Csak reggel tudtak keveset hordani. Nem petéztek semmilyen serkentésre úgy az anyák mint májusban.
Mi szükség van erre, ilyen marhaságokat írni?
Meg kellett volna tanulni az atkát is írtani! Hányszor olvashattunk itt a következő szuper szerről, mert az előző nem működött? Hányszor kérdezted meg a méhészeket, vagy mordultál rájuk, hony nektek nincsenek mászkáló méheitek, meg atkátok? Nincsenek. Pár léputcásak szoktak lenni, de azokat összerakjuk.
Idézet
A kollégám Hunor10-ben méhészkedik, már az 5. zacsit adta nekik.
Erről egyből egy b betűvel kezdődő szó jutott eszembe de azt nem illik ide leírni, és hát hogy mennyire "kiváló" a méhész azt döntse el mindenki maga. Nálam 0 db lepényt kaptak eddig a méhek, és nem is kapnak többet, pedig én is hunorban méhészkedem.
Idézet
Ma belenéztem 39 családba úgy, hogy felhúztam a pelusukat.
Én meg nem néztem bele egybe se, részint mert erre nagyon nem volt alkalmas az időjárás, meg egyébként is, minek. Attól hogy 3 naponta nyitogatja valaki a kaptárat még nem fognak jobban fejlődni.

Az örökös macera, zaklatás nem tesz jót a méheknek. Elég háromhetente, illetve akinél valami gond van, azt szükséges megnézni, ez leginkább anyaproblémás családnál szokott előfordulni. Azt nem tudom, csak olvastam, a stressz is gyengíti a családok egészségi állapotát.

« Válasz #3668 Dátum: 2024. November 11. 18:51 »
Koki rengeteg zagyvaságát még meg kell emésztenem, de lehet nem is válaszolok rá!
Gyakorlatilag saját magába is belezavarodott amikor ezt írja:
"Hagyjuk!
Tehát mivel korán jött a tavasz, és gyengécskék voltak a családok, ki kellett 6 fiasra egyenlíteni. Na most mit jelen a kiegyenlítés? Nálam például azt, hogy az erősektől veszek el, mert egyébként is már húzták a bölcsőket."

Majd azt írja nem kell a méheket sűrűn macerálni:
"Az örökös macera, zaklatás nem tesz jót a méheknek. Elég háromhetente,.."
Aha, tavasszal amikor te is csapolod az erőseket?
Komolytalan az egész.
Lassan feladom.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3669 Dátum: 2024. November 11. 20:42 »

Majd azt írja nem kell a méheket sűrűn macerálni:
"Az örökös macera, zaklatás nem tesz jót a méheknek. Elég háromhetente,.."
Aha, tavasszal amikor te is csapolod az erőseket?

Azért ne hasonlítsd össze az egyszeri csapolást (1-2 fias keret elvétele) a 3 naponkénti kaptárnyitogatásoddal! Te pont akkor nem tudsz a seggeden maradni,amikor kellene...és ezt dokumentálod is itt a fórumon.

Mért adat: Egy kaptárnyitás -0.5kg.

*

Koki

• 222
« Válasz #3670 Dátum: 2024. November 11. 22:01 »

Első átvizsgálás 3 hét. Építtető be, kb. 750 keret ki.
Kiegyenlítés 14 nap. Nem minden család.
(Tudod Attila nálam 9-10 fias keret volt, és bölcsőztek úgy 8-10%-a.)
Ellenőrzés méztérfelrakással egybekötve, építtető kitörve, ahol kellett bölcsőrombolás és már kényszerszaporítás.
Ellenőrzés, bölcsőzés, kényszer szaporítás. Már tartaléklép nem volt, ezért csak műléppel helyettesítés. (750 ami kikerült az építtető helyéről, az ment a műrajoknak.)
(Tisztító pergetés nem volt. Szinte 0 élelem, galagonyán megéltek. Néhány kapott Apiinvertet.)
Akácpergetés. Még nem volt raj. Fészket nem is látom.
Akác utáni átvizsgálás, építtető kitörése. Aki nem bírt magával, csapolás. 41 megrajzott amikorra végig értem. Természetesen az utolsók akiket vizsgáltam, az elején egy sem. Kettő ledobta a második rajt is. Rajokat etettem 1x 2x 5 literrel.
Építtető kitörve, ment a méztérbe, helyette szűzlép a fészkekbe, plusz  a rajok átvizsgálása. Öreglépek 2-4 fel, szűz le. Méhek lerázva, egyenlő lépes.
Egy gyors átvizsgálás hárson, mert akkor nincs kutatás.
Méztérlevétel. 24 nap. Sok szűzlépbe nem petézett az anya, ezek mentek a pergetőbe, helyettük mézes le szélsőnek. Ha sok élelem maradt némelyiknél, akkor az megjelölve, első etetés azoknál kimaradt.
3 etetés 10 naponta, kaptárbontás nélkül. Az első Apiinvert, majd cukor.
Kötelező monitoring. 7+ 6+ 5 nap. Azóta nincs kaptárbontás, csak kíváncsiságból volt kb 250 takaráskor. Tálca ki, takaró be. 11 nap. Volt egy anyátlan, kikezdték, megszüntettem. Ahol nem sikerült a párzás, oda mindig volt valakinél váltóbölcső. Amikor méztérlevételkor valami anyagondot vagy anyátlanságot találtam, azt megszüntettem.
Volt 6 akik nem hordták el az utolsó szörpöt. Nem volt hova. Megkapták másikak. Felírtam, azokat kb egy héttel később takartam. Ez összesen + egy óra munka.
Na akkor hányszor bontottam kaptárat?
Atka nulla, de füstöltem akác után, és méztérlevétel után, és októberben is, mert rábeszéltek. Felesleges volt. Egy füstölés kettő óra, plusz az előkészület, és a javítás.
Azt hiszem még szaporítok jövőre, mert megöl az unalom.

« Utoljára szerkesztve: 2024. November 11. 22:07 írta Koki »

« Válasz #3671 Dátum: 2024. November 25. 18:14 »
Ma Tolna Vár....megyében sok helyen szépen repültek a méhek.
Az ilyen kirepülésre alkalmas időszak a telelés alatt mindig jól jöhet, ha nem tartós a felmelegedés.
A tél, és a klasszikus telelés gyakorlatilag még el sem kezdődött, mert nem sokáig voltak fogságra ítélve a méhek.
Én most úgy látom, hogy az idei tél kicsit szigorúbb lesz, ami nem lenne mar.
A sok poloska, harlekin katica, és a rengeteg haszontalan kártevő legalább tudná hol a helye.
A méhek tartósan tűrik a -10, de akár a -20 fokot is, akkor ha jó helyen van a téli élelmük.
Én nem aggódok egy cseppet sem, mert jó "combos" kereteken telelnek.
Azért jó volt egy kicsit közöttük sétálni, és hallani a méhzsongást.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3672 Dátum: 2024. November 26. 11:21 »
Majdnem minden méhész így csinálja a téli felkészülést csak nem ír le minden részletet,és nem közli a napi teendőket,mert tudja "mindenki másképp csinálja."

« Válasz #3673 Dátum: 2024. November 27. 17:06 »
Pont ez a lényeg amit buksi írt!
Mindenki másként csinálja, és ha ezt leírjátok ti is, az működteti a klubot.
Meg legalább akkor én is látnám, hogy mit csinálnak a kollégák máshogy.
Abból nem lehet tanulni, hogy a más módon méhészkedőt szekáljuk, sőt kikiáltjuk hülyének.
Az NB-ben ezer módon méhészkednek.
Van belőle meleg építményű, hideg építményű, kétanyás, fészek mézkamrás, konténerben és a keretszám sem egységes.
Mi ezzel a baj?
Kinek mi tetszik, úgy méhészkedik.
Akinek valamelyik technológiában megfelel a pergetési eredménye, ne változtasson rajta.
Ezért parttalan vita a kaptárkérdés.
Azonos méhtömeg mellett, azonos korösszetételű állománnyal, azonos méhlegelőn, azonos mennyiségű fias (nyitott-fedett is azonos), olyan egyforma lesz a termés mint két tojás.
Az nem mind1, hogy hol helyezkedik el a begyűlt méz, és abból mennyi vehető el, a méhcsalád károsodása nélkül.
A fentieket én úgy szoktam jellemezni, hogy ideális állapotot feltételezünk a különböző technológiák összehasonlításakor.
Az-az, minden méhcsalád egyforma (ahogy fent írtam) csak a kaptárak különböznek.
Emiatt nem érdemes ezen vitázni!
Azonosnak feltételezett méhcsaládok, tök egyforma gyarapodást érnek el.
Hogy ebből mennyi kerül a hordóba, az a méhészen múlik.
Nagyernyei Attila 

*

buksi

• 466
« Válasz #3674 Dátum: 2024. November 28. 08:46 »
Ez helyes meglátás Attila,nekem is van még pár fekvőm,könnyű benne szaporítani,tiszta méz már más kérdés,valamikor 80 családom volt fekvőben akác végén hordástalanságban néha káosz volt a pörgetés és a kutatás de kitaláltam könnyebb lefuvásos módszert.Azért a rakodó más csak ne fájna az ember dereka a nehéz fiókoktól,főleg ha idősebb vagy,vagy nincs segítség.De talán mindent megold majd ha nem lehet eladni a mézet.