A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065897 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3645 Dátum: 2024. November 07. 09:09 »
Akkor egy kis felvilágosítás kokinak, és wr-nek.
De lassan unom ezt a mély színvonalat, próbáljatok felnőni a feladathoz, és kérdezzetek okosabbakat ezektől.
"Ugye a második akácra akkor kell vándorolni, amikor már a délin napok óta semmi hordás sincs. Tényleg hülyének nézel mindenkit?"
Egyáltalán nem nézek mindenkit hülyének, de vannak kivételek.
Aki nem ismeri a méhlegelőimet, ő hogyan tud ekkora marhaságokat kérdezni?
Addig úgy sem fogtok eljutni a provokációmban, hogy elmondjam hova is járok.
Ennek köszönhetően az idén is egyedül voltam.
Amikor Varga Karcsi telefonált, hogy náluk vége, most vett +200 hordót, akkor nálam még szép hordás volt, de később is indult.
Erről ennyit.
A másik butuska kérdésetekre is adok egy szakmai választ.
Ezt kérdezitek:
"Aztán miért nem tudnak azok az anyák a szűk fészekből élve távozni?"
wr már pedzegeti, koki van nagyon mellette.
Azért ölik le, mert a családban amikor kitör a rajzás, a méhek felzúdulnak, és a szűk fészekben lévő anyákat, öreget, fiatalt mind leölik.
Fontos, hogy néhány óráig nem szabad kaptárt bontani!
Amikor lenyugodtak, és vége az öldöklésnek akkor kihúzható az anyarács, a kaptár aljában pedig ott vannak az áldozatok.
Ilyenkor gondosan lebölcsőzök, és hagyok egyetlen kopogós bölcsőt.
Ezekkel tilos vándorolni!
Akác végére (ha ez még a dandár előtt történik meg) a legnagyobbat lehet tőlük pergetni.
A másik megoldás, ha vándorolni szeretnék ezzel, akkor szintén hagyok egy kopogós bölcsőt, és ezt a kerettel együtt elveszem.
Kicserélem egy tartalék család "kövér" anyjával, és azt is a nyílt fiasával együtt visszahelyezem a szűk fészekbe, ekkor anyarács marad.
Koki legfájóbb kérdése, amivel ismét bizonyítja szakmai(?) rátermettségét, csak nem a méhészkedésben.
"Mi van azzal az építtető kerettel? Arra húzzák az első rajbölcsőt? Nem úgy van az. Oda húzzák ha beindulnak, ahol hely van."
Gondolom ÉK csak képen látott, vagy a keret alján építtet.
Mivel az ÉK tetején van a szabad építmény, az első bölcsők 99%-át erre húzzák.
Tehát nekem ki sem kell vennem azokat, mert ha szépen építenek, (ehhez a hordás beindulása után ki kell törni!!!) akkor nincs mit nézegetni.
Ha nem épít, akkor bele kell nézni, mert ilyenkor "agyalnak", rajzásra készülnek.
Ha az anya már lefogyott, vagy balmenet a nyakára, vagy csere egy tartalék "kövér" anyjával, és szent a béke.
Fészken kívül is lehet esetleg bölcső, de ez már hiba.
Emiatt ha anyakorlátozás van, az anyarács mellé kell tenni a nyílt fiasokat.
A távolabb kerül a szűk fészektől, akkor gyakorlatilag csináltunk egy anyás dajkát, de még ekkor sem biztos, hogy megrajzik.
Ha a szűk fészken kívül kikel, és bepárzik, akkor simán lehet egyszerre két anya egy kaptárban, de lehet hogy ekkor valóban megrajzik.
Nálam hosszú ideje elvétve volt raj, de ennek az is az ára, hogy valóban sokat méhészkedek.
Véleményem szerint bevitt, értelmes munka nélkül nincs kiugró eredmény!
Aki karosszékből osztja az észt, annak van bőven raja, no meg fel termése, a lehetőégéhez képest.
Van aki egy ilyen évben egy 30-40 kilós akáccal bőven meg lenne elégedve...én nem tartozok közéjük.
Ha valami konkrét SZAKMAI kérdésetek lesz, és nem úgy kérdezitek, hogy középső ujjatok felfelé, akkor szívesen válaszolok.
Azért szépen megbeszélitek egymással, hogy nálam mi van.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3646 Dátum: 2024. November 07. 13:02 »
Attila! Amikor az atomerőműben tébláboltál volt neked megfelelő védőfelszerelésed?
Szerintem kaptál valamennyi sugárfertőzést! :D

Ekkor én már a "kisstílű vállalkozás" útját jártam. ;)

Amikor te megtalálod a kaptár alján a leölt anyákat neked még vannak kopogós bölcsőid annál a családnál? :)

Szakmaiatlan ez kijelentés kérem!!! Tervezd újra ezt a hozzászólásodat!
Egyáltalán vannak neked méheid?

*

Koki

• 222
« Válasz #3647 Dátum: 2024. November 07. 13:16 »
Egyre jobban átérzem azoknak a lelkivilágát, akik nem írnak neked semmi, mert tényleg galambbal sakkoztak.

Na akkor nézzük ki a méhész!

Lényegtelen hova jársz akácra. Szerintem a duma nem érdekel senkit, minden méhésznek vannak méhész barátai akik segítenének északi akácon helyet keresni, vagy bárki talál akácost, és az általad beharangozott szuper hely csak a te világodban létezik. Ha tényleg akkor mész amikor már nálunk vége van 3-4 napja, oda hiába mész, mert ott is gyorsan vége. De ezeket már rég elmagyarázták neked, számtalanszol olvastam, most nem érek rá ezeknek keresésére. Egyébként az én barátaim szerint a Bakony sokkal jobb volt, plusz egy két nap de inkább az már a fagyott másodvirágzás nyalakodása.

A másik. Nem azért nem mentek tömegével a méhészek arra a vándorhelyre meg máshova sem mert lököttek, hanem mert nincs ára az akácméznek. Már háztól is esett az ár. Gazdaságtalan. Ha viszont tényleg mennyiséget is termelnél, akkor téged is érintene a mai helyzet. Mármint az, hogy nem csak ára nincs, hanem felvásárlása sincs. Bizony ám!!!

Azért ölik le, mert a családban amikor kitör a rajzás, a méhek felzúdulnak, és a szűk fészekben lévő anyákat, öreget, fiatalt mind leölik.
Fontos, hogy néhány óráig nem szabad kaptárt bontani!
Amikor lenyugodtak, és vége az öldöklésnek akkor kihúzható az anyarács, a kaptár aljában pedig ott vannak az áldozatok.

Tehát folyamatosan járni kell a sorokat, és azt figyelni, melyiknél zúdulnak fel, mert rajzani szeretnének. Majd ha lenyugszanak, gyorsan elvégezni az általad ajánlottakat. Ez igen.
Na ez még így el is menne, de kérdezem én! Ha már a rajzásra készülődés olyan stádiumában van a méhcsalád, amikor már kelnek az új anyák, akkor mennyi napja is nem volt átvizsgálva az a család? JÓREGGELT!
Továbbá amikor már rajzani készül a család, hány napja nem hord semmit, mert kotlik?
GRATULÁLOK! HELYEDBEN KEDVES ATTILA NEM EMLEGETNÉN AZT A SZAKMAI SZÍNVONALAT.

Húha! Mi vaaaaaaan?

Ilyenkor gondosan lebölcsőzök, és hagyok egyetlen kopogós bölcsőt.

Amikor már ott vannak a kaptár aljában, vagy a kaptár előtt a frissen kelt anyák hullái, akkor már nem hagysz Te egy kopogós bölcsőt sem. Olyankor már van kiválasztott ÚJ anyja a családnak, és a többi bölcsőt lerágják, vagy az idősebb anyákát még a bölcsőben leszúrják. Akkora butaságokat írsz, mintha nem is lennének méheid. Tudod mikor hagysz Te kopogós bölcsőt egy darabot a sok közül? Amikor rossz időjárás esetén nem tud a család megrajozni, és az öreg anyát csomóba fogva leölik, aztán kaptárbontás esetén ezt éppen elcsíped. Na akkor esetleg napokig is lehetnek kopogós bölcsők, vagy amikor már a raj kiszállt az öreg anyával és már vannak érett "kopogós" bölcsők, vagy amikor elment az első raj szűzanyákkal. De akkor egy anya sincs a kaptárban, csak a bölcsőkben. Ilyenkor vagy lemondanak a rajzásról, vagy ledobják a második rajt, az "unokara".
Tehát még egyszer! Amikor már leölték a frissen kelt anyákat, akkor Attilánál még van kopogós bölcső? Gratulálok!

Gondolom ÉK csak képen látott, vagy a keret alján építtet.
Mivel az ÉK tetején van a szabad építmény, az első bölcsők 99%-át erre húzzák.

Nem. Ha kitöröd az építtetőt, és az abban az időben történik amikor van hordás (REPCE AKÁC), és a család elérkezettnek látja az időt a szaporodásra, akkor egy nap alatt kiépíti az építtetőt, és ARRA IS HÚZ BÖLCSŐALAPOKAT. Ha már vannak bölcsök a családnál, akkor gyakran néhány lépnyelvet húznak csak a kitört helyre, és azokra SOK bölcsőt, függetlenül attól, hogy alul vagy felül építtetünk. Egyébként csak a lépek szélére -helyhiány miatt-, ami lehet az építtető is. Néha a kikelt fiasítás sejtjeit átalakítják bölcsőharanggá, illetve kedvelik a lép sérülésének pontjait, esetleg a lerágott heresejteket. Ha visszamész és elolvasod, a lépek szélét írtam.

Tényleg nem láttam már régóta építtető keretet.
Hamarosan fogok, mert az állatjólétiben bevállaltam, tehát úgy 800-at át kell vizsgálnom, tisztítanom, és kell készíteni 220-at az újaknak.
Üdv: Kira

*

wr

• 1013
« Válasz #3648 Dátum: 2024. November 07. 13:21 »
Idézet
Van aki egy ilyen évben egy 30-40 kilós akáccal bőven meg lenne elégedve...én nem tartozok közéjük.
Ha igazak a pletykák (nagyon remélem hogy nem) akkor be fogod érni kevesebbel is, mert állítólag el is akarják tüntetni teljesen a nyugati piacról az akácot mint fajtamézet, és csak méz lesz, nem nehéz elképzelni, hogy akkor mennyit fognak majd adni az akácért (vegyes árat).

Vagy netán ebben bízol? : https://youtu.be/UWSZj1GNBd4?t=450

« Válasz #3649 Dátum: 2024. November 08. 07:42 »
Koki hozzászólásából azonnal kiderült, hogy sosem vándorolt.
A barátainak információira alapozza óriási, fejét szétfeszítő "gyakorlati" tudását.
Én pedig élesben vándorolok, már 41 éve.
Bizony Koki.
Kérdez egy újabb marhaságot, de ez biztosan az én hibám, hogy ismét nem gondoltam arra, hogy ez a szint ahová ő lekényszerít nem a kezdőké, mert talán még ők sem kérdeznek ilyent.
Ezt:
"Tehát folyamatosan járni kell a sorokat, és azt figyelni, melyiknél zúdulnak fel, mert rajzani szeretnének. Majd ha lenyugszanak, gyorsan elvégezni az általad ajánlottakat. Ez igen."
Akkor kezdjük azzal milyen KÜLSŐ jelekből lehet látni, hogy rajzásra készül egy család?
Vagy most csak provokálsz?
Tehát ha a nagy hordásban (gyengébbek kedvéért, legalább 5 kiló/nap) néhány család csak "pötyög", nem dolgozik, vagy tőgyel, az már jelzés.
Ha pedig már ömlik a kijárón a fiatal méhtömeg, akkor megindult a valós rajzás...náalatok.
Jól figyelj Koki, nálatok.
Nálam is hömpölyög kifelé a kijárón a méhtömeg, de nem ülnek össze rajként a fán, csak egy nagy méhfelhőt alkotnak, mivel az anya nem tudott velük távozni.
Emiatt hamarosan visszamennek abba kaptárba ahonnan kijöttek.
Bezony.
Ez a különbség a szakma, meg a pancserok között.
Tehát a szűk fészeknek több előnye is van, ez sem elhanyagolható.
Amikor látom, hogy tódulnak ki a méhek, akkor fel szoktam kapni a szűk fészekről a takarót, és azonnal rádobom a rostaszövetet, a kaptártetőt pedig felhajtom.
A raj sose megy így ki.
Amikor megnyugodtak akkor megy a fészek átnézése.
Nem másnap, nem majd ha ráérek, hanem amikor már csend van.
Senkit nem kívánok megsérteni, és nem hordom fent az orrom, de 41 éve koptatom a talajt a méhek között, 10 évig voltam szaktanácsadó, ami alatt rengeteg méhészetben jártam, és ha egymástól kérdeztünk, vagy mondtuk el adott témáról más véleményünket, azt a kölcsönös tisztelet szem előtt tartása mellett tettük.
Koki azzal átlép egy határt, hogy soha a büdös életben nem vándorolt, sosem használt szűk fészket, de osztja az észt.
Szakmai csörtét pedig olyan emberrel szeretek folytatni, aki legalább nem kérdez, vagy állít hülyeséget.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3650 Dátum: 2024. November 08. 08:37 »
Nem azt írtam, hogy nem vándorolsz. Azt írtam, hogy elkéstél, mert vártad a csodát. Otthon már nem volt semmi (te írtad, idézzem ismét), ahova mentél megkésve, ott meg már alig volt 3 nap. Ezt is visszakeressem? Azt hiszem felesleges.

Felénk erre azt mondják, hogy "elbeszél ez, mint aki fél tökre ki van herélve..."

Nálam akkor is szűk a fészek, ha nem korlátozok csak egy fiókra, mert annyian vannak. Régen a hunorban állítólag nálad is annyian voltak. Nem hozom előrébb a rajzásra készülődést a zsúfoltság növelésével.
Amikor Te a külső jeleket figyeled, akkor már kotlik, nem dolgozik. Elmagyarázzam még néhányszor?

Nálam is hömpölyög kifelé a kijárón a méhtömeg, de nem ülnek össze rajként a fán, csak egy nagy méhfelhőt alkotnak, mivel az anya nem tudott velük távozni.
Emiatt hamarosan visszamennek abba kaptárba ahonnan kijöttek.

Ezt most tényleg nekem írtad? Hihetetlen mit nem tanulok Tőled. Te tényleg hülyének nézel mindenkit? Ezzel a méhészemberek által ezerszer megtapasztalt eseménnyel mit akarsz mondani, bizonyítani érvek híján? Ha levágod az anya szárnyát, akkor is visszamegy a raj, de minek? --attól még nem dolgozik továbbra sem. Addig semmit, majd másnaptól igen, de ha ez nem egy hordás elején hanem közben történik, akkor csak feleslegesen tartott családdá vált. Ha hagynád azokat a családokat amiket folyamatosan zaklatsz értelmetlenül, mert a munkát rosszul végzed, mivel képtelen vagy megtanulni a szakmát, és csak itt próbálsz valaki lenni, akkor a rajzás után már legalább a lerajzottad is dolgozna, a rajjal meg legalább tudnál építtetni, és vissza tudnád állítani a veszteségeidet, amikről egy szót sem szólsz. Miért nem bölcsőzöd, csapolod, építteted? Én tudom, de meséld már el a méhészeknek, hadd tanuljanak a fekvőd és a "tehnológiád" hibáiból! Nem tértél ki arra, hogy honnét van "kopogós" bölcső a családnál, amikor már leölték a rajanyákat. Ne mellé beszélj! Láttunk mi is már rajzó családot.

Bercitől tudom, hogy Te méhek helyett az üres kaptárjaidat adtad el. Erre ne legyél büszke.

Szakmai csörtét pedig olyan emberrel szeretek folytatni, aki legalább nem kérdez, vagy állít hülyeséget.
Nagyernyei Attila

Na ezt tesszük mi.

« Utoljára szerkesztve: 2024. November 08. 08:41 írta Koki »

« Válasz #3651 Dátum: 2024. November 08. 09:09 »
Ezt írja nekem Koki:
"Azt írtam, hogy elkéstél, mert vártad a csodát. Otthon már nem volt semmi (te írtad, idézzem ismét), ahova mentél megkésve, ott meg már alig volt 3 nap."
Igen ezt valóban eltévesztettem, elkéstem, de így is volt 4 nagyon jó napom, és utána még pár ami elegendő volt ahhoz, hogy tökig meghordják a 18-asokat.
Az nem fordult meg a fejedben, hogy esetleg bomba családokkal vándoroltam?
Pedig azok voltak, nem raj, hanem méhfelhő volt a méhesemben.
Honnan van kopogós bölcső amikor már leölték az anyát?
Hát onnan Koki, hogy nem napokat várok a balhé után, hanem max órákat.
Ha napokat várnék tele lenne kikelt szűz anyákkal, ami így is előfordul.
Általában kopogós bölcsők vannak, de előfordul, hogy már ki is kelt néhány.
Semmi gond, ha az öreg anyát már leölték, nem fog elmenni.
Ekkor az összes bölcsőt lerombolom, mert valahol már bent van a szűz anya.
Ha megtalálom, ismét azt a módszert alkalmazom, hogy a tartalékhoz átteszem, és onnan hozok egy "kövér anyát" a nyílt fiasával, vagy békén hagyom, majd bepárzik.
Ez a család órákon belül nekiáll dolgozni!
Ugye ott kezdtük, hogy nagy hordást feltételezünk, minimum napi 5 kilót.
Kezd egy kicsit konszolidáltabb lenni a csörténk, de a vándorlás nem az erősséged.
Ja, és nem röptettem össze a családokat vándorlás előtt, egyszerűen kemény csapatom volt, amiknek ez a rövid idő is elegendő volt, hogy"megdobják" a bocikat.
Képeket már mellékeltem.
Itt a másik okosságod!!!!!!!!!!
"Bercitől tudom, hogy Te méhek helyett az üres kaptárjaidat adtad el. "
Valóban üres kaptárakat adtam el, mivel előtte elvitték belőlük a családokat!!!!!
Erről fotót is tettem fel ide, de nem keresgélem.
Örvendek, hogy ennyire rám vagy kattanva, de jó lenne ha engem is megkérdeznél....Kivancsi Jenő.
Üdv:Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3652 Dátum: 2024. November 08. 09:30 »
Nekem az nem fér a fejembe Attila, hogy azok alapján amiket itt leírsz mint technológia, szinte napi szintű kaptárnyitogatás stb. hogy a fenébe lehet ott családoknál bölcsők hada? Egyetlen kaptárban sem lehetne, mert már az álcás bölcsőket is észre kéne venned és már akkor cselekedni kéne. Még én is észreveszem, pedig én tizedannyit sem nyitogatom a kaptárjaimat.
A másik, hogy nem napokat vársz a balhé után hanem órákat. Az megint hogy van? Mást nem nagyon tudok elképzelni mint azt, hogy mondjuk április 15-től május 25-ig minden egyes napodat 10-től 17 óráig a kaptárak mögött töltöd. Mert ha nem így van, akkor megint csak önellentmondásba keveredtek valahogy az írásaid.

*

Koki

• 222
« Válasz #3653 Dátum: 2024. November 08. 09:40 »

Az nem fordult meg a fejedben, hogy esetleg bomba családokkal vándoroltam?

Az nem.

Mikor adtad el a méheket? Jó szándékkal kérdezem kedves Attila. Melyik hónapban? Mielőtt válaszolnál nézz körül, mert ismét szégyenbe hozod magadat! Azt hiszed itt mindenki hülye?

Na akkor vágjunk az elevenbe... Vártam hátha WR leüti a labdát, de talán már nem emlékszik.

Idézet
Aztán miért nem tudnak azok az anyák a szűk fészekből élve távozni?
Azért nem, mert be vannak zárva. Nem fészekmézkamrása van neki amin 2db kijáró van, hanem a lezárt fészken nincs kijáró, tehát nem tud az anya kimenni.

Már nincsenek ezek szerint hereszöktetők a fészken, mint régen. Nézzük csak mit írtál WR-nek Attila!

Ezt írja wr:
....
A következő elképesztő szakmai analfabetizmusra nem is kéne válaszolnom.
"Meg a herék sem, azok is majd ott lesznek ledögölve marékszám, hacsak egyenként ki nem villázod őket ahogy a régi öreb NB-sek szokták."
 Mivel nem láttad a kaptáraimat, csak megint hablatyolsz a teliholdnak, a MÉHÉSZET szaklapban nem olvastad az EMLÉKEZTETŐ írásaimat, amiatt állítasz ismét ekkora fatális baromságot.
Erre külön hereszöktetőm van, ami épp egy kis kijáró.

Na ez aztán a csúcs. Gondolkozz el Attila.

Te WR!
Kérdezd már meg tőle, hogy azon a hereszöktetős kis kijárón az anya vagy ha már a párzatlanokkal megy ki a raj, az  anyák nem tudnak kirajozni? Mert ugye azt olvastuk nemrég, hogy anyarácson keresztül nem tudnak, az ok. De aztán jött egy újabb magyarázat a kis kijáró. Olyan mélyre süllyedtél már Attila ami nevetségességből a sajnálkozásba ment át.
Mert ugye az amikor valami a Méhészet szaklapban megjelenik, akkor biztosan úgy is van. Mert ugye ott akkora méhészek olvassák át a cikkeket mint a Bross.
[/quote]

Én szégyelleném magamat a helyedben, és szépen csendben maradnék ennyi hazugság után.

« Válasz #3654 Dátum: 2024. November 08. 10:59 »
Vegyél egy nagy levegőt mielőtt válaszolsz!!!!
A szűk fészken a kis kijárók mindig, az-az mindig zárva vannak!!!!!
Csak a herék kiszöktetésekor szoktam vándorlás előtt kinyitni kb. fél órát.
Szebben fogalmazz, vagy nálad ez a stílus.
Mivel egyikőtök sem NB-ben méhészkedik nem csodálkozom ha nem ismeritek a technológiát.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3655 Dátum: 2024. November 08. 14:02 »
Vettem több alkalommal nagy levegőt. Szükségem van erre, mert a kacagás velejárója.

Tehát fél óra alatt nem hagyják el a herék a szűkített fészket.
Lehet kezdőknek, ostobáknak ezt bemesélni, de aki már látott méhcsaládot, és érdekli is amit lát, sőt képes megtanulni, annak  hiába tömjük hülyeséggel a fejét, nem veszi be a süketelést.
Ha kinyitod a fészken lévő kicsi rést, akkor azon alig fognak kiszállni méhek, mert nincsenek oda tájolva. Herék sem. Valamennyi kirepülhet, és oda is akar majd visszaszállni, mert onnét hagyta el a kaptárat. Ha nem fél órára, hanem hosszabb időre van nyitva, akkor már máshova is be fog menni, mert megteheti, sőt ha ivarérett nem csak másik kaptárba, hanem másik méhészet kaptárjába is bemehet.
Egyébként igen veszélyes a heréket bezárva tartani. Nem rakunk a rakodóban sem a méztérbe herés lépeket, még a lépeken ülő heréket sem ha lehet, mert nem tudják elhagyni a kaptárat ha anyaráccsal dolgozunk. Nekik is van anyagcseréjük, és nem pelenkázzák őket a dolgozók. Biztosan láttak már ilyet az itt fórumozó méhészek. Egy ideig visszatartják, aztán pakk... A dolgozók meg feltakarítják. Folytassam? Rakodóban megfigyelhető amikor távozni szándékozó herék az etető tálcába végzik a dolgukat, de gyakran csak a pötty látszik, ahonnét a dolgozók feltakarították. Nozéma? Egyébként jóétvágyat!
Egyikőnk sem NB-s méhész valóban. Szerencsére nem ismerjük ezt a technikát, de adtál egy ötletet, mellyel ha marketingezni szeretnénk, elcsábíthatjuk a vevőkört, mert elmondjuk a vásárlóknak, hogy csak olyan méhészet termékét tessenek fogyasztani, ahol a herék nem kakálnak bele a kaptárba.

*

izso60

• 573
« Válasz #3656 Dátum: 2024. November 08. 20:18 »
Üdv. Uraim!                                                                                                                               
Koki ! Hajrá, nagyon belemelegedtél, de ezt a játszmát is a galamb fogja nyerni, nem értem hogy mit élvezel a sakkon, ha galambbal játszod.

*

Koki

• 222
« Válasz #3657 Dátum: 2024. November 08. 21:41 »
Szia János!

Tudom. De mennyi méhészt mentek meg társaimmal a butaságoktól?  Azért megéri szenvedni a galambbal. Nem?

Ismered,
-Nézd Anya! Galamb. Van nálad kenyér?
-Nincs. Esszük kenyér nélkül.

« Válasz #3658 Dátum: 2024. November 09. 07:09 »
Na nézzük Koki miért nem kakilnak be a heréim.
Azért mert anyakorlátozás után jön a tisztító pergetés, ekkor viszont a szűk fészken lévő rostaszövetet is fel szoktam venni, így a heréknek van módjuk kirepülni.
Amelyiknek nincs kínja, az nem iparkodik kifelé.
A második alkalom amikor elindul az akáchordás, és belenézek a szűk fészekbe, ilyenkor általában csak az ÉK-et (Építő Keretet) veszem ki.
Ekkor is van módjuk távozni.
Következő az 1. akácon való pergetés, amikor ismét kiemelem az ÉK-et, de erről írtam, és ilyenkor nyitom a "kisajtót" is.
A leglényegesebbről nem írtál, de én sem.
A heréket nem azért kell vándorlás előtt kiengedni Koki, hogy be ne kakiljanak!
Azért mert ha sok van a szűk fészekben, mert a méhész az ÉK-et nem törte ki időbe, és belekel, akkor a testükkel lefojthatják  a rostaszöveten lévő levegő nyílást, vagy az egész rostaszövet tetejét, így egy 3-400 Km-es vándorlás alatt simán lefulladhat a szűk fészek.
Ha nem fullad le, akkor a hanyag méhész azzal áll szemben, hogy csak a herék feje van a fenékdeszkán, a lágy részeket kihordják.
Továbbra sem értem, mi ez a nagy arc nálad?
Lassan írom, hogy megértsd.
41 éve vándoroltatom a méhészetemet MINDEN ÉVBEN!
Soha semmi gondom nem volt, de akadtak necces dolgaim.
Amikor defektet kaptunk és sajnos csak fél 10-kor tudtunk nyitni Nógrádban.
No de én mit papolok annak aki még sosem tett egy méhcsaládot teherautóra.
A vándorlás nálam nem 5 kilométerre , a röpkörzeten kívülre való telepítést jelent.
Hanem 250-400 km-t!!!!!!!!!
Aki ilyent nem csinált maradjon csendben, és ne féljen attól, hogy a herék bekakilnak.
Ezen meg én nevettem jót.
Mennyi méhészt mentesz meg a butaságoktól?
Meg a kiváló terméstől.
Mondja az aki jelenleg is kacsatollal sepri a 600 méhcsaládját.
Vicc.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3659 Dátum: 2024. November 09. 07:49 »

Ha nem fullad le, akkor a hanyag méhész azzal áll szemben, hogy csak a herék feje van a fenékdeszkán, a lágy részeket kihordják.

Minden szavad igaz. Ugyan rostaszövetről írtad, de az anyarács is hasonlóan hat.