A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065490 megtekintés
*

Berci

• 317
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3585 Dátum: 2024. Október 15. 09:42 »

Tehát összefoglalva az anyakorlátozás (zárkázás) előnyét akácvirágzáskor.

Mondjuk annak a méhésznek nem kell azzal foglalkoznia, hogy egyéb mézet pergessen abban az évben!

Vannak NB-s kollégák akik a hideg beálltával a fészken kívüli keretekről beseprik a méheket a fészekbe, ha nem húzódtak be időben.
Tökölődés?

Az. 12 fokban a család laza fürtbe húzódik. Magától. Aki kivül marad, az így járt.(100-150 méh)

Szerk.oka: nyelvtan :)

« Válasz #3586 Dátum: 2024. Október 15. 10:17 »
Berci, Berci!
Nem lepődtem meg a válaszodon.
Volna egy tiszteletteljes kérésem hozzád!
Kipróbáltad, vagy csak gondolod, hogy abban az évben egyéb mézet nem lehet ezektől pergetni?
Előre is köszönöm ha megtisztelsz az őszinte vallomásoddal.
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3587 Dátum: 2024. Október 15. 11:52 »
Berci, Berci!
Nem lepődtem meg a válaszodon.
Volna egy tiszteletteljes kérésem hozzád!
Kipróbáltad, vagy csak gondolod, hogy abban az évben egyéb mézet nem lehet ezektől pergetni?
Előre is köszönöm ha megtisztelsz az őszinte vallomásoddal.
Üdv:
Nagyernyei Attila

Nálam május 15 körül virágzik az akác.
Tételezzük fel, hogy május első hetében zárkázom az anyát. Ha 14 napra, akkor lesz 2-3 napom atkát írtani, de akkor nem fiasmentes állapot lesz, hanem fedett fiasmentes, ami azért messze van a rajállapottól. (képen csatolva)
Ha 21 napra zárkázom az anyát, akkor leváltják mert rossznak gondolja a család, de ha mégsem, akkor május 25-31 között nem lesz fiasom. Akkor már kb. vége van az akácnak és lehet pörgetni. Kopaszra.(ez a +20-30%-kal több méz)  Atkát is lehet írtani. Akkor elkezd petézni az anya és az akácon lezsarolt/elöregedett nép fogja nevelni az újat és 60 nap mire megfelelő mennyiségű és minőségű kijáró bogaram lesz. Addigra levirágzik a napraforgó.
Ha mindenáron zárkázni szeretnéd az anyát, akkor jobb július elején. Akkor rekord termésed lesz napraforgón, a család nem biztos, hogy leváltja az anyát ( erre mondjuk ne vegyél mérget!), a telelő népességet ugyanúgy elörgedett és lezsarolt méhek fogják felnevelni, DE a telelő állományt nem szívja az atka.

Amit sokan nem értenek meg, és bevallom nekem is az elmúlt hónapokban kristályosodott ki, hogy aki oxállal védekezik, mint én, annak években(3 év) kell előre gondolkodnia.
Nálam a stratégia a következő (állóméhészetben kipróbálva tesztelve!):
1 év: napraforgó után azonnal teljesfiaselvétel. Szűzlépekre kerül a család ezzel a fészeklépek megújjítva. Tiszta higiénikus környezet. Szublimálás 3x. Szeptember végén zárka. Szublimálás 3x. A család nem túl acélosan megy a télbe, de tavasszal szűkítés mellett akácra termelő lesz.
2.-3. év: Augusztusban hetente 1x szublimálás. Szeptemberben zárka. 3x szublimálás.
4. év: ua, mint az első évben.

Attila! Nem atomfizika az atka!

*

buksi

• 466
« Válasz #3588 Dátum: 2024. Október 15. 16:43 »
Attila!Az érveléseid lassan elvesznek Bercié mellet!Neked is van még mindig v. mit tanulni.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3589 Dátum: 2024. Október 15. 18:24 »
"Vannak NB-s kollégák akik a hideg beálltával a fészken kívüli keretekről beseprik a méheket a fészekbe, ha nem húzódtak be időben."

Ez megint a láda előnyére lehet akkor írni!? :D :D

Itt két dolog lehetséges!
1. Vagy a méhek hülyék.
2: vagy a méhész.........

Szeretem amikor okítod a népet "MESTER"!
Az akácon meg tedd csak mindig rajállapotba őket. ;)

« Válasz #3590 Dátum: 2024. Október 15. 19:01 »
Érveléseim elvesznek Bercié mellett?
Hát most vallotta be, hogy a módszert sosem próbálta, csak virtuálisan.
Elmélkedik, matekozik, a gyakorlat meg rácáfol.
Ennyit erről.
Én nem elmélkedek, hanem méhészkedek, és azt le is írom, hogy miként.
Itt meg a vágyaitokat fogalmazzátok meg, ami nem más mint egy nagy puki.
Nem konkrétan az atkavédekezési technológiára kérdeztem rá, hanem a termelési fogásra.
Abból egy kukkot sem írt, mert sosem csinálta.
Emiatt pedig kár feszegetni a témát.
Akik viszont a gyakorlatban használják, velük csak legyintünk az efféle duruzsolásokra.
Had kínlódjon....mondjuk, nem kell mindenkinek maximális termést kihozni a méhekből.
Az atkagyérítés csak második, illetve a harmadik pontban említem.
Az első pontra válasz hol van Berci?
Válaszom oszkárnak.
Ha figyelmesen olvastad írásaimat (amit kétlek) akkor abban megtalálhattad volna oszkár, hogy én a Hunorban is korlátoztam a méhanyát.
Na ez megy le a méhészek torkán a legnehezebben, a tiéden meg sehogy.
A méhek nem hülyék, mivel "tudják", hogy a raj állapotban, vagy ahhoz nagyon hasonló állapotban,(fiasítás mentesen, a gyengébbek kedvéért) képesek a legnagyobb mézhozamot produkálni.
Tehát ha ezt kétségbe vonod, akkor nálad valóban a 2. pontod lép életbe.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3591 Dátum: 2024. Október 15. 19:17 »

A méhek nem hülyék

Bizony ám. Azok nem. Jól mondod Attila.

*

buksi

• 466
« Válasz #3592 Dátum: 2024. Október 15. 20:48 »
A méhek sokszor korrigálják a hülye tetteket én sem karcoltam de behordták a szélsőkböl a mézet,sok méhész sokat piszkálja őket.

*

Berci

• 317
« Válasz #3593 Dátum: 2024. Október 15. 21:53 »
Érveléseim elvesznek Bercié mellett?

Már régen elvesztek...mert nincsenek. Felénk erre azt mondják, hogy "elbeszél ez, mint aki fél tökre ki van herélve..."

Na, de hogy válaszoljak a kérdésedre! Már feltettem egy videót, ahol 6 Hunor kereten van a család. Már akác előtt és egész évben annyin van. 6 Hunor keret mennyi NB? 4.5?! Miről elmélkedek? Arról, hogy hogyan lehet egész évben szűk fészekben tartani az anyát?!

Az anyakorlátozás és az anyazárkázás két különböző fogás. Az anyakorlátozással nem lesz fiasmentes állapot.  Te szoktál dicsekedni, hogy akác után a szűkített fészekben 3-4 táblás fiasod van...Na! Jelzem abban van az összes atkád. Szívesen!
Az anyazárkázassal kialakítható a fiasmentes állapot és minden atkát le tudsz írtani.

Egy hete volt nálunk egy előadó, aki az anyakorlátozás előnyeit ecsetelte.
Tegnap a Bonyhádi Méhészklubon ez a téma ismét előkerült, hogy mennyi előnye van az akác alatti anyakorlátozásnak, és mekkora ütést lehet így az atkákra mérni.
Tehát összefoglalva az anyakorlátozás (zárkázás???) előnyét akácvirágzáskor. ( Namost korlátozás vagy zárkázás?! Csak nem elkalandozott a figyelmed?!)
1. 30-50%-al nagyobb termés.
2. A méhcsalád így "rajállapotba" kerül, gyakorlatilag le lehet nullázni az atkát. Ha zárkázza az anyát, akkor igen, de nem lesz napraforgó méze. ha más fogást alkalmaz,akkor meg nem nullázza, hanem gyéríti az atkát. Gyéríteni egyszerübben is lehet. Ezért kár baszogatni a méheket.
3. Mivel nincs fiasítás, és emiatt nem is kell gondozni őket, sokkal hosszabb életűek lesznek a méhek. Szóval zárkázza az anyát, akkor már csak az a kérdés, hogy hány napra? Jó...és a kiengedés után az anya elkezd petézni és nincs dajka, azaz öreg méhek fognak kényszerdajkálni.

Buksi! Köszönöm a dicséreded! :)

*

Koki

• 222
« Válasz #3594 Dátum: 2024. Október 16. 09:03 »
Kedves Berci!

Most ismét rávilágítottál Nagyernyei Méhésztárs méhészeti tudására ennyi év után. Azt hiszed megértette, és valaha is tudtok belőle méhészt faragni? Tévedsz! Nekimegy ok nélkül bárkinek, és amikor megírjátok neki, akkor hallgat, mintha semmi nem történt volna. Nem is érdemes neki bármit leírni, hacsak azt nem vesszük figyelembe, hogy másokat megvédtek tőle, mint erre többször hivatkoztatok. Nem tanulta meg, nem képes rá, és már azt sem tudja milyen videóról írtál, meg stb. Nem érdeme több sz és időt vesztegetni...

Engedd meg, hogy kicsit kiegészítsem előző írásodat. Na nem azért, mert azt gondolom Te nem tudod, hanem esetleg másoknak segíthetek ezzel.
Nagyon jól megfogalmaztad a zárás és a korlátozás közötti összemosás problémáját. Az úgy van miként azt leírtad. Kiegészíteném a korlátozásos mondatodat, amely így szól:
"...a szűkített fészekben 3-4 táblás fiasod van...Na! Jelzem abban van az összes atkád..."
Igen! Abban a néhány keretben lesz az összes atka. Egy sejtben több is. Majd amikor ezek az atkaszívott (fiatalok) méhek kelnek, akkor -különösen ha nektár érleléssel és viasztermeléssel is terhelve vannak- beindul a mászkálás. Először a herék, mert azokat részesíti előnyben az atka. A méhész pedig örül, mert elvette a építtetőkerettel a javát. Azt gondolja sokat elvett, mert sokat elvett valóban, viszont a korlátozott mennyiségű fiasításban néparányosan is több esik a fedett sejtekben lévőkre. Ekkor szokták a méhészek a "szakelőadók" ostoba szlogenjét elővenni. Azt állítják, hogy a repcén begyűjtött virágpor az okozója ennek.
Na de nézzük tovább!
Amikor majd a méhésznek kb. 60 nappal a zárás után ismét lesz új dajkaméhe, akkor a néptömeghez képest igencsak kevés friss dajka lesz néparányosan, és azoknak is egy részük semmitérő atkaszívott. Természetesen akik nem dajkáltak hosszú időn keresztül a kevés (korlátozott) fiasítás miatt, azok még élni fognak, mint ahogyan Attila ezt számtalanszor megírta. Ott nyüzsögnek tömegesen. De minek? Hordásra nem kellenek, mert nincs legelő, ha csak nem vándorol a méhész facéliára, mustárra. Virágpor sem kell addig, mert kevés a fiasítás aminek pempőt kellene készíteni. Aztán mivel szabadon engedik akácpergetéskor az anyákat, azok iszonyatos peterakásba kezdenek. Meleg az idő, a sok nép ha dajkálásra néparányosan nem is alkalmas, a lépfelületet fűteni könnyedén megoldja. Örül ám a méhész, mert nyomják az anyák a peterakást, lesz sok nép. Aztán megkezdődik a hirtelen népvesztés. Az a rohadt hárs -ahol van- meg a k.va napraforgó elvitte a méheket néhány nap alatt. Dehogy!!! Akik még akácon akár csak érleltek is, azoknak egy olyan munkafolyamatra kell visszatérniük, amelyet már régesrégen elfeledtek. A pempőtermelésre. Ismét sok virágporra lesz szükségük, mert enélkül nem tudnak pempőzni. Rossz dajkák lesznek. Koruk miatta  középbelük nem képes megújulni. Elkopnak napok alatt, és csak lézengenek a méhek a kaptárban. Tudja valaki mi következik ebből?
Na ezt feltenném kérdésként.

*

Berci

• 317
« Válasz #3595 Dátum: 2024. Október 16. 19:18 »
Tudja valaki mi következik ebből?

Nosema.

« Válasz #3596 Dátum: 2024. Október 16. 19:43 »
Ezt írja nekem Berci:
"Az anyakorlátozás és az anyazárkázás két különböző fogás. Az anyakorlátozással nem lesz fiasmentes állapot.  Te szoktál dicsekedni, hogy akác után a szűkített fészekben 3-4 táblás fiasod van...Na! Jelzem abban van az összes atkád. Szívesen!
Az anyazárkázassal kialakítható a fiasmentes állapot és minden atkát le tudsz írtani."

Mi történt?
Eltévesztetted a honlapot?
Kezdőknek akartál izmozni?
Ismét lenne hozzád egy kérdésem, de nem reménykedek, hogy válaszolsz, mert eddig sem tetted, azért megkérdezem.
Hol olvastad tőlem, hogy egész évben 6 Hunor keretre korlátoztam az anyát?
Akác után a szűk fészekben valóban 3-4 TÁBLÁS fias van, de kérdezem én...ahol szabadon bóklásznak az anyák egy 30 kilós akác után ott mennyi fias lesz?
Megmondom.
Kevesebb mint nálam, mert kiszorítják, csak nem időben, emiatt sok a dajkálandó álca, ezzel egyenes arányosan pedig drasztikusan csökken a mézhozam.
Próbáld meg valóban a kezdőkkel megetetni a téziseidet, nálam nem fog sikerülni.
Kokinak és mindenkinek azt üzenem, szerezze be a Popravkov orosz prof. könyvét, akkor másként fogja látni a világot.
Ő megértette a dolog lényegét, de tis sajnos nem, pedig idéztem sokszor a könyvből.
Ja és nézzünk egy hazai "szélsőséges" példát.
A csányi méhészet anyakapszulával (szivacsba injektált feromonnal) mézeltettek akácon.
És mi lett az eredmény?
A termés itt releváns, de a méhek nyár végéig éltek!!!!!!!!!!!!!
És ez a lényeg.
A méheket a dajkálás teszi tönkre, emiatt sokkal rövidebb életűek.
Természetesen utánpótlásra szükség van, de ha a méhész észnél van a korlátozással, és akác pergetéskor kiengedi az anyát, az nem néz sem törököt sem tatárt, beindul és csak üres sejteket keres.
Termeltem így hárson (jó eredménnyel), a napraforgó meg ismét nagyon jól sikerült.
Tudjátok mit!
Mondjátok a csacskaságaitokat azoknak akik nem próbálták, úgy mint ti.
Azok még becumizhatják.
De ha nem tartjátok be a technológiát akkor vessetek magatokra.
Ahhoz, hogy ez szépen működjön a méhész felelőssége.
Én sosem fogok ettől eltérni, mert termelni akarok, és az eredményeim engem igazolnak.
Azt viszont ne kérjétek tőlem, hogy "szájbarágósan" leírjam kora tavasztól őszig a termelési technológiámat, mert így is sok eladatlan méz van, és ti is mit csinálnátok a többletterméssel.
Aki rendszeres olvasója a Fekete-Fehér Méhészklubnak, így is össze tudta már rakni a képet, és ők mind hálásak.
Ti pedig csak görcsöljetek.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3597 Dátum: 2024. Október 16. 20:00 »
Úgy bizony.
A bő fiasítás ellenére is csökken a népesség.
Ez az NB óriási hibája. Aki Hunorban is erősen korlátozta a fiasítást főhordásra, annak hasonló gondokkal kellett megbirkóznia. Természetesen nem az egy fiókra korlátozásról beszélek, hanem az egy fiók további szűkítéséről, például a dobozolásról, ha nem engedték már pergetés előtt szabadon az anyát a fészekmézek pótméztérbe helyezésével ezt meggyorsítva, vagyis a korlátozás rövidítésével. Nagyon sok munka, de jó évben sokkal több méz az eredmény valóban.
2004 előtt volt és szabadott is Fumagillint etetni. Már a Fumerra lepényben megkapták prevencióként. Amikor elindult a peterakás, és felfűtötték a méhek a fészket, akkor várta a kikelő spórákat a gyógyszer. Ma is bohóckodnak lepényekkel a hagyományőrzők, de semmi értelme a hatóanyagok hiányában. A másik adalékról szándékosan nem írok. Ősszel az utolsó mézek elvétele után szintén kaptak cukorszirupban. Esélye nem volt a nosémának, holott minden megtett érte a méhész..
Volt egy másik fontos kezelési mód, ami feledésbe veszett. Nem egycsaládos nyomorék agyonszűkített banda volt a méhész kaptárjában. Kétcsaládos NB-kel dolgoztunk. Azokat megosztva akácpergetéskor -akármilyenek is voltak-, tavaszra biztosan átteleltek, és ismét egyesítve újra alkottak egy komoly csapatot, sőt némelyik rajt is dobott, így biztosítva az esetleges veszteség pótlását.
Előre menni, de visszatekinteni!!!

*

Koki

• 222
« Válasz #3598 Dátum: 2024. Október 16. 20:19 »
Ezt írja nekem Berci:
"Az anyakorlátozás és az anyazárkázás két különböző fogás. Az anyakorlátozással nem lesz fiasmentes állapot.  Te szoktál dicsekedni, hogy akác után a szűkített fészekben 3-4 táblás fiasod van...Na! Jelzem abban van az összes atkád. Szívesen!
Az anyazárkázassal kialakítható a fiasmentes állapot és minden atkát le tudsz írtani."

Mi történt?
Ismét lenne hozzád egy kérdésem, de nem reménykedek, hogy válaszolsz, mert eddig sem tetted, azért megkérdezem.
Hol olvastad tőlem, hogy egész évben 6 Hunor keretre korlátoztam az anyát?
Akác után a szűk fészekben valóban 3-4 TÁBLÁS fias van, de kérdezem én...ahol szabadon bóklásznak az anyák egy 30 kilós akác után ott mennyi fias lesz?
Megmondom.
Kevesebb mint nálam, mert kiszorítják, csak nem időben, emiatt sok a dajkálandó álca, ezzel egyenes arányosan pedig drasztikusan csökken a mézhozam.
Próbáld meg valóban a kezdőkkel megetetni a téziseidet, nálam nem fog sikerülni.
Kokinak és mindenkinek azt üzenem, szerezze be a Popravkov orosz prof. könyvét, akkor másként fogja látni a világot.
Ő megértette a dolog lényegét, de tis sajnos nem, pedig idéztem sokszor a könyvből.
A csányi méhészet anyakapszulával (szivacsba injektált feromonnal) mézeltettek akácon.
És mi lett az eredmény?
És ez a lényeg.
Természetesen utánpótlásra szükség van, de ha a méhész észnél van a korlátozással, és akác pergetéskor kiengedi az anyát, az nem néz sem törököt sem tatárt, beindul és csak üres sejteket keres.
Termeltem így hárson (jó eredménnyel), a napraforgó meg ismét nagyon jól sikerült.
Tudjátok mit!
Azok még becumizhatják.
Én sosem fogok ettől eltérni, mert termelni akarok, és az eredményeim engem igazolnak.
Azt viszont ne kérjétek tőlem, hogy "szájbarágósan" leírjam kora tavasztól őszig a termelési technológiámat, mert így is sok eladatlan méz van, és ti is mit csinálnátok a többletterméssel.
Aki rendszeres olvasója a Fekete-Fehér Méhészklubnak, így is össze tudta már rakni a képet, és ők mind hálásak.
Nagyernyei Attila

Azt hiszem ha ennek az irománynak a sorait mind elemeznénk, egy könyv születne abból.
Nem Te korlátoztad kedves Attila 6 keretre. Egy videóról van szó. Vagy válaszol Berci, vagy nem, de nem emlékszel arra, hosszúúúúúúúúúúúúúúú.
Abban igazad van, hogy egy jó akáchordásban 10 nap alatt annyira leszűkíti a fészket a család a mézzel, hogy néhány kereten van csak kevéske pete és álca, továbbá ha kikel egy méh annak helyét azonnal megtöltik nektárral. Na de!!! Amikor az NB-ben már elkezdődik a nektár raktározása és érlelése, akkor már hány napja is van korlátozva az anya? HOPPÁ!!! Bezzeg Lac NB fészke is megtelik a fiasítás kelésének ütemében, de addig nem ám. Kivéve ha már repcén is termel. Na akkor fészkezni kell. Viszont amikor vége van az akáchordásnak, és ki vannak a mézterek pergetve, akkor azonnal feltermelik a méztérbe a fészekből a mézet, ezáltal megszűnt a rövid ideig tartó korlátozás. A fedettet pedig 1-2 hét alatt átalakítják fiasítássá, és bizony ha addig nem kellett csapolni, akkor azt sürgősen meg kell tenni, mert különben az állomány nagy része meg fog rajozni. A korlátozott NB-kel ez nem fordulhat elő, tehát nem dicsőség ám az, ha nem volt raj. Sőt szégyen.
A Te hárs és napraforgó eredményei...........szóval nem kellene erről beszélni, mert sértésnek veszed.
Attila! Kérlek ne beszéljük a Csányi méhészetről!

*

Berci

• 317
« Válasz #3599 Dátum: 2024. Október 16. 20:36 »
Ezt írja nekem Berci:

Mi történt? Próbáltam megérteni abból a sok zagyvaságból amit összehordtál, hogy miről is beszélt az előadó. Ezért rávilágítottam az írásodban fellelhető ellentmondásokra.
Hol olvastad tőlem, hogy egész évben 6 Hunor keretre korlátoztam az anyát? Te?! sehol...a megállapításodra, miszerint virtuálisan próbáltam az anyakorlátozást, reagáltam, hogy én korlátozom az anyát egész évben 6 Hunor keretre. Olvass már figyelmesebben az Isten áldjon meg!!!
Megmondom.
Kevesebb mint nálam, mert kiszorítják, csak nem időben, emiatt sok a dajkálandó álca, ezzel egyenes arányosan pedig drasztikusan csökken a mézhozam. Ha kiszorítják, akkor, hogy lehet sok dajkálandó álca?! Egyébiránt ugyanannyi csak(!) sokkal nagyobb lépfelületen ezért a családnak sokkal több lépet kell gondoznia. Ez több mézbe kerül, EZÉRT csökken a mézhozam és az anyaferomon sem úgy terjed ahogy kivánatos lenne és a családnál kialakul a rajzási láz.
Próbáld meg valóban a kezdőkkel megetetni a téziseidet, nálam nem fog sikerülni. Nem a kezdőket etetem, hanem a hülyeségeidet korrigálom hogy a kezdőket segítsem.
Kokinak és mindenkinek azt üzenem, szerezze be a Popravkov orosz prof. könyvét, akkor másként fogja látni a világot. Ne takarózz Popravkov professzorral! Amit összehordtál az nem szerepel a könyvében!
És mi lett az eredmény?
És ez a lényeg.
Természetesen utánpótlásra szükség van, de ha a méhész észnél van a korlátozással, és akác pergetéskor kiengedi az anyát, az nem néz sem törököt sem tatárt, beindul és csak üres sejteket keres. Namost akkor korlátozott vagy zárkázott az előadó akácon?! Egyébként ha a korlátozás az anya petézési képességéhez van igazítva, akkor pont annyi fias kel ki naponta, mint amennyit le tud tenni és nem tudják kiszorítani. Mondjuk ehhez még az is kell,amit Te még mindig nem értettél meg, hogy a lépeket ne csereberélje össze vissza a méhész. Az anyának van egy petézési mozgása, amit 1902-ben Ferdinand Gerstung német méhész leírt. lásd kép
Tudjátok mit!
Azok még becumizhatják.
Aki rendszeres olvasója a Fekete-Fehér Méhészklubnak, így is össze tudta már rakni a képet, és ők mind hálásak. jajmá...egyszer megpróbáltam összeszedni, hogy mit csinálsz a méheiddel. A 12 kaptárnyitásod után abbahagytam, ugyanis addig én egyszer sem nyitottam kaptárt. Jobban szeretem én a méheimet annál, hogy ennyit baszogassam őket!
Nagyernyei Attila