A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065911 megtekintés
*

Koki

• 222
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3630 Dátum: 2024. November 03. 20:23 »
"Mivel ott 7-8 kereten voltak, ebből vettem le 1-1 et, tehát lett 6 és 7 keretes a telelő szűk fészek." ezért akár értelmezhető úgy is, hogy az egyik kaptárban 7, a másikban pedig 8 keret volt és ebből vett le 1-1-et.

Amit írtál kedves linen az tökéletesen megfelelne ha egyszer lettek volna szűkítve.
De kétszer voltak 1-1 kerettel szűkítve. Tehát 7-ből 1 és ismét 1, az 5. Ha jól megnézed, pontosan 14 nappal a második az első után:

7.

Idézetet írta: Nagyernyei Attila - 2024. Október 15.  08:07

Azóta minden családomat még 1-1 kerettel szűkítettem!

8.

Idézetet írta: Nagyernyei Attila - 2024. Október 29.  18:20

Azért nem ilyen fényes a méhcsaládjaim helyzete, mert azóta egy-egy kerettel tovább szűkítettem a fészket.

Üdv: Kira

« Válasz #3631 Dátum: 2024. November 04. 08:11 »
Egyébként ti foglalkoztok a saját méhcsaládjaitokkal is, vagy csak annak drukkoltok, hogy az enyémek legyenek piszok gyengék?
Nem jó hírem van számotokra, de sebaj.
Majd tavasszal minden kiderül.
Ha csak fele annyit termelnek mint az idén, akkor is meg leszek elégedve.
Ez volt a 41. szezonom a méhek mellett, de soha ne legyen rosszabb.
Mindenkinek ezt kívánom, na meg az elfogadható mézárakat.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3632 Dátum: 2024. November 04. 18:18 »
Attila!

November van. Már kettő hónapja nem bontunk kaptárat. Március végéig sem, kivéve amikor jó időben belekukkantunk esetleg néhányba.
Mi az a "Nem jó hírem van számotokra, de sebaj." Mi jön még ránk? Elfelejtetted leírni.

« Válasz #3633 Dátum: 2024. November 05. 07:23 »
Meg májusban sem, mivel mézed így nuku.
Próbáld ezt azoknak bemagyarázni akik most ismerkednek a méhészettel.
Igazából nem kell piszkálni őket, ha a kijárón már folyik a méz, akkor nekiállunk pergetni.
Valamilyen mesekönyvben olvasod a méhészkedést?
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3634 Dátum: 2024. November 05. 07:48 »
Attila, egyik tavasszal le kéne írnunk párhuzamosan hogy ki mennyit macerálja a méheit. Vissza is lehetne keresni de ehhez nekem kicsit sincs kedvem. Meg a másfélszeres, kétszeres pörgetési arányokat is. Márciusban átvizsgálom az állományt, utána kb. akkor nyúlok hozzájuk amikor repcén műlépet meg anyarácsot kell berakni. Az idén ha jól emlékszem 29,4 kilós akácátlagom lett. Ha nem a kettes hanem csak a másfeles szorzót veszem, neked akkor 44 kiló körüli akácátlagodnak kéne lenni. Vándorlás nélkül! Szerintem meg még 20%-kal sincs több, de lehet hogy még annyi sem, a munkád meg hússzor, harmicszor annyi.
Persze, mindenki úgy csinyájja, ahogy tudja...

*

Koki

• 222
« Válasz #3635 Dátum: 2024. November 05. 08:35 »

Igazából nem kell piszkálni őket, ha a kijárón már folyik a méz, akkor nekiállunk pergetni.

Nem kell piszkálni őket. Szeptember közepétől március végéig. Akinek kell, az a méhész a hibákat kénytelen kijavítani, de azoknak a családoknak már segítség kell ahhoz, hogy akácra termelőkké váljanak. Atkát kezelés után láttam, de a legtöbb 7 volt. Herefiasban néha egyet találtam, akác utáni kitöréskor méztérbe raktam.
Gyakran írsz a "benyögésről". Számomra azok az írások jelentik a benyögést, amikor ilyesmiket olvasok:
.."ha a kijárón már folyik a méz, akkor nekiállunk pergetni."

Valamikor szerettem volna megkérdezni, hogy amikor lóhalálában pergetted az akácot és eldöntötted az északi akácra való vándorlást, akkor annak az akácméznek mennyi volt a víztartalma, és mennyi fedelezés viaszod lett.
Ha már WR is megadta...
Én sem vándoroltam. Repce nem volt, galagonya 1 kg sem családonként, a telelő élelem szinte nullára fogyott. Akác mérleg emelkedés 36,60. A kipergetett átlag természetesen jóval kevesebb. Már sokat eladtam belőle, de még van kb. 70 mázsa és még ettől is több a 23-as és a 22-es.
Akác után nem kellett etetni, csak a befogott 43 rajt. (A kiesett családok visszaszaporítása és a kényszer szaporítás mézeslépeket kapott, és annyi méhet, hogy kettő azokból rajzott meg. Tudtak elegendő élelmet gyűjteni hársról és napraforgóról). A felrakott építtetőkben és a veselépekben, valamint a pergetés után amit felhordtak a méztérbe akácot, az kb. 10kg/cs. Ehhez jött:
Hárs 17,60. Azt visszasűrítették 10,30-ra és kezdődött a napraforgó.
Napraforgó 13,70. Méztérlevételre, amikor elvettem a mézeket addigra visszament 4,10-et.
Nem lett meg a századik hordó a vegyesből, pedig majdnem fogadtam...
Kiépítettek 6000+ műlépet. Amelyeket akácon építettek, azoknak kb. a fele ment a fészekbe, az ÉPK. a veselép, és az esetleges öreg fiaslépek helyére.
Most viszont ez elmúlt évekhez képest gyengék a méheim. Nincsenek faltól falig a kaptárban. Nem rosszak, de nem lesznek április elején rajbölcsős családok, mint azt itt sok méhésztől olvashattad, és nem viccelnek, tényleg olyanok szoktak lenni nálam is, és nem 10 keretes Hunorban.
273 kg fedelezés viaszom lett a vegyes pergetésénél. Nem géppel szétvágott lépekből, hanem vékonyan hagyományos kézi fedelező villával felbontva éjjel-nappal, mint az állatok a  családommal. Az akác fedelezés viaszmennyiségét nem tudom pontosan, mert egybe lett főzve az ÉPK.-ek viaszával.
Lépeket nem főzök ki, mert elnyelte a szaporulat (200+ cslád), és kell azokra méztérbe jövőre, mert nem szabad bagóért méheket eladni, ára pedig nem lesz.

Szóval gondolkozz el ezen, és ne dobálózz a terméseredményeiddel, mert kiröhögnek.
Engem itt a fórumon néhányan ismernek, (nagy állományú, általad kizárt barátaim is olvassák)  és tudják jól, hogy amit leírtam az a valóság.

« Válasz #3636 Dátum: 2024. November 05. 09:18 »
El kell keserítselek wr!
Azon kár vitatkoznunk, hogy ki macerálja többet a méheket, mert én ezt sosem tagadtam.
Az, hogy a munkám hússzor annyi kicsit túlzás, de ötször biztosan több.
A termelési átlagunkat akkor lehetne összehasonlítani ha egy legelőn lennének a méheink.
Így nem sok értelme van, de a te 29,4 kilós átlagodat jónak tartom, viszont én vándoroltam is.
A két akácon emiatt persze, hogy sokkal nagyobb eredményt értem le.
Amiatt nem írom le, hogy mekkorát, mert akkor ismét az a vád érhet, hogy "leverem a méz árát".
A sok bevitt munka akkor  gáz, ha nincs hozzá meg a teljesítmény, viszont ez az idén hála az égnek megvolt.
Zárszóként annyit, hogy én már 41 éve szinte csak a méhészkedésből élek, és boldogulok, valamint a fiaimat is el tudtam ebből indítani a nagybetűs életben.
Nekem és feleségemnek amikor kezdtünk nem volt ilyen "tőkeinjekciónk", de ez már a múlté.
Most sem tétlenkedek, egy másik országba készülünk az ottani karácsonyi vásárra.

Nagyernyei Attila

« Válasz #3637 Dátum: 2024. November 05. 18:48 »
Koki hozzászólásának olvasásában eddig jutottam!!!!!!!!
"Akác után nem kellett etetni, csak a befogott 43 rajt."
Aztán még mennyi ment el?
Aki ilyen alapvető szarvas hibákat vét, hogy veszi a bátorságot, hogy egy szakmai fórumhoz hozzászól?
Ez a méhészt minősíti.
Ha a szakmailag kicsit felkészültebb lenne, akkor talán nem égetné magát a világhálón.
Tőlem kérdezik, hogy ki ez a figura de talán jobb is, hogy nem tudom.
Kérdezett tőlem egy dolgot, és nem sportszerű ha nem válaszolok rá.
Ezt:
"Valamikor szerettem volna megkérdezni, hogy amikor lóhalálában pergetted az akácot és eldöntötted az északi akácra való vándorlást, akkor annak az akácméznek mennyi volt a víztartalma, és mennyi fedelezés viaszod lett."
Fedelezés viaszom mennyiségéről kérdezd meg a  köröstarcsai műlépest.
Olyan 7-8 "sittes zsákra" emlékszem, de ezt fedelezőgéppel szedtem le.
Nézd meg a vándorlásom időpontját, és azt is, hogy mikor kezdtem első akácon mérni.
Akkor nem kérdezel ekkora marhaságokat.
Vagy kezdő méhész(?) vagy?
Az 1. akácon pergetett mézem víztartalma 17,5% a 2. sokkal jobb  de azért most nem megyek ki, ez a hordó pont bent volt.
Kit akarsz te vizsgáztatni?
Egy 41 éve sikeresen méhészkedő méhészt?
Mi a bánat van veled?
Vagy meg szeretnél itt tanulni méhészkedni?
Segítek, csak okosat kérdezz, ez valahogy neked nem megy.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #3638 Dátum: 2024. November 05. 21:03 »
Attila!Hirtelen nagyképű lettél de ne nézz le másokat,szerintem csak vizsgáztatnak és ugratnak,te meg bedőlsz.Jenő is meg mondta néha kibírhatatlan  vagy és T.P szerint is .

*

Koki

• 222
« Válasz #3639 Dátum: 2024. November 05. 21:22 »
Haj Buksi, ha visszaengedte volna Jenőt, mit kapna a fejére naponta. Én elég közeli kapcsolatban vagyok vele, de legtöbbször csak legyint, és azt szokta mondani, vazze ilyen nincs.

Képzeld el Attila, hogy van aki tényleg megtanult méhészkedni, nem csak dumál, termel is nő létére! (Egy kamion rakományt a kereskedőnek, - alacsony áron ugyan, de ez van- és még 5-7 ezer kilót minimumüzem engedéllyel címkével, számlával, üveggel (+mohu)melyről azt sem tudtad nemrég, hogy kötelező. Itt olvastam, amikor felhívta rá a figyelmedet az egyik méhész. Egyébként ha legközelebb az ausztriai mézértékesítésről írsz, amit a Fiad ad el ott, akkor gondold át, mert oda is kell engedély, ne hozd esetleg nehéz helyzetbe!!!. Tudod mint írtad: VILÁGHÁLÓN szóval bárki olvashatja...  Nagyon szívesen! )
Számodra ez örökké ismeretlen álom. Olvasom mint sokan mások a felesleges munkádat, mellyel a hibákat próbálod helyrehozni.
Gondolkozz úgy, hogy valaki 700 családdal termelt! Nem olyanokkal mint amivel TE, hanem termelővé fejlődött állománnyal, anyazárás nélkül. Kaptár és ismeretek hiánya, felkészületlenség, feledékenység, felesleges munkafolyamatok mellőzve...
Aztán próbáld meg valamennyi családodat féken tartani. Tudod mi a szégyen? Amikor leírod, hogy egy rajod sem volt. Na itt a fórumon olyan méhészt nem találsz, vagy ha igen, akkor ugyanolyan állománnyal dolgozik mint Te, vagy 100 alatti családszámmal, melyeket hetente le tud bölcsőzni, csapolni stb.

A fedelezőgéppel tíz mázsa viaszom is lehetne, viszont azt mind ismét pótolni kellene a méheknek, mert feleslegesen roncsolom vele a lépeket. Én nem szétvágni akarom a lépeket, hanem minél kevesebb sértéssel lefedelezni pergetés előtt. A viasznak nincs ára. Én nem zsákban mérem a fedelezés viaszt. Kilóban. Van rá alkalmas gépem amivel kifőzöm, se a kőröstarcsai, sem másik műlépessel nem kell bérmunkában kiolvasztatnom. Egyébként ilyen teljesítményű senkinek sincs ebben az országban, de ez nem fontos. Kérdezd meg Bercit,  Méhészt, Kíváncsi111-et, Seed 150-et, BT-t, CÉZÉ-t, Mekit, Fonáktomit, Sanchót, Kerekes Batyát, BGergelyt ....  Ők látták. A barátaim. Neked mindig ismeretlenek telefonálnak és kérdeznek (ki ez?).  Nem is léteznek. Nincs neked már senkid Attila. Mész szembe a velünk butákkal az autópályán. Te az elmúlt évben is csak néhány csomag műlépet használtál fel. Családonként 4-et ha jól emlékszem az informátorom szavaira. Egyszer írtad, hogy ötöt. Emlékszem mennyire megnevetetted a fórumozókat.
Igen Attila én kezdő méhész vagyok.:) Kicsivel előbb kezdtem mint Te, és néha 4x 5x akkora állományom van mint neked, ami jelentősen változik amikor jó áron lehet méheket értékesíteni. Tartalék 200 felett. Tehát kezdő vagyok. Majd csak belejövök, aztán váltok NB-re.

Te 41 éve kínlódsz. Le is írod. Mi a célod vele?

Nem 17,5. Nem igaz. Híg és kevés. Elcseszted. Ott maradtál a fagyott akácon, pedig szóltak. Erre is emlékszem. Menned kellett, mert alig hordtak valamit. Te ezt nagyon jól tudod, de soha nem ismered el a hibáidat, sőt erényként akarod bemesélni és átadni a fórumozóknak. Már senki nem veszi be, és néhány méhészen kívül szóra sem méltat téged.

Miért kérdezed, hogy kit akarok vizsgáztatni? Ezt nem értem. Régen vizsgáztattam, de már nem vállalok sem felkészítést, sem vizsgáztatást.

Én szakmai dolgot nem kérdezek Tőled, legfeljebb azt, hogy ami hülyeséget csinálsz, annak mi az értelme, mert ugye lehet neki, csak még olyannal nem találkoztam. Nincs értelme annak amit te csinálsz a méheiddel, és leírod, az a legjobb bizonyíték arra, hogy a méhek hihetetlen mit kibírnak. Ha valamire kíváncsi vagyok, akkor Bercit, WR-t, Oszkárt és néhány kizártat szoktam megkérdezni.

A fórum meg arról szól, hogy Te írsz valamit, akár több napos hozzászólás szünet után, aztán amikor kiröhögték magukat a méhészek, akkor válaszolnak neked, és egymás között telefonon sajnálnak téged. Miért jó ez? Nem értem.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3640 Dátum: 2024. November 06. 10:52 »
Nem tudom miért ,nekem sosem "kerekek" Attilának  a hozzászólásai!

"Akác után nem kellett etetni, csak a befogott 43 rajt."
Aztán még mennyi ment el?" Kérdezi Attila.

HA,közel 1000 családból rajzott meg 43 az azért nem is olyan rossz. Ha csak 100-ból   az már azért más! Az meg ,hogy nincs egyetlen egy raj sem teljesen magáért beszélne!

Etetni, serkenteni, (vizet pótolni) :D :D, semmit sem kellet, a szaporítást sem,mert családokat csináltunk.

A pánikszerű vándorlásod második akácra egyenesen fenomenális. :D :D

Nappal még hordanak,  pörgetés, este meg vándorlás  hiszen már ott vártak a barátaid.

Felmerül a kérdés mennyi mézet tudtál elvenni?  És milyen víztartalommal? A hazafelé vándorlásod meg egyenesen........ Ez csakis egy géniusz fejébe körvonalazódhatott ki !!! 8)  :) :)

Írod ,hogy a családjaidat 5 keretre szűkítetted,( ezek nem csak 4 léputcásak? :-\ :) :)) és termelni fognak. Persze,hogy termelnek majd! HA, hármat összeraksz ,amúgy csak hordozgatnak!  És lesz megint egy csomó tartalék családocskád,amit dajkálhatsz megint. ;)

Utánozhatatlan példa  vagy,de nem követendő! :) A 41 évedet a méhek között nem gondolod,hogy másodjára is át kellene értékelned? Vagy az írásaidat.    Valamit kezdjél már magaddal!!

« Utoljára szerkesztve: 2024. November 06. 11:00 írta oszkár »

« Válasz #3641 Dátum: 2024. November 06. 19:45 »
Örvendek oszkár hozzászólásának, mert ebből is látszik mennyire kisstílű, vállalkozást kerülő egyszerű méhész.
Azért válaszolok, hogy ne aludjon nyugtalanul.
Ezt állítja, illetve kérdezi:
"A pánikszerű vándorlásod második akácra egyenesen fenomenális. :D :D

Nappal még hordanak,  pörgetés, este meg vándorlás  hiszen már ott vártak a barátaid.

Felmerül a kérdés mennyi mézet tudtál elvenni?  És milyen víztartalommal? A hazafelé vándorlásod meg egyenesen........ Ez csakis egy géniusz fejébe körvonalazódhatott ki !!! 8)  :) :)"

Akkor lassanként, ami talán kokit is felhomályosítja.
Tehát ha megnéztétek a vándorlásom napját, és az akkori hordási viszonyokat akkor nem írtatok volna ekkora marhaságot!
Amikor vándoroltam, már napok óta szinte semmi hordás nem volt, és mivel bombák voltak a méhcsaládok a sűrítés sem okozott nekik gondot.
Természetesen ahogy akkor is leírtam a szűk fészekbe csak belepillantottam, ez az ÉK (Építő Keret), kissé megemelése, mert azon van az első rajbölcső.
Raj kizárt, mert a szűk fészekből az anyák élve nem tudnak távozni, a család leöli őket.
Vagy ennyire nullák vagytok, hogy még ezt sem tudjátok?
Emiatt nincs rajom, és a szűk fészeknek ez is egy óriási előnye.
Ha ne adj Isten mégis van néha rajom, akkor az abból adódik, hogy fészken kívülre is kerül nyitott fias, és erre bölcsőt húznak.
Ha ezt benézem, akkor is két lehetőség van,de ezt rakodósok is megtapasztalhatják.
Vagy megrajzik, vagy a kívül rekedt anya is bepárzik, akkor két anya van.
De maradjunk a színvonalnál, mert ez nem alaptanfolyam, és nem a kezdők klubja!
A fészken kívüli addigra félig-negyedig lefedett mézes lépeket viszont koppra kipergettem.
Így a családok a 2. akácon pánikszerűen nekiállnak gyűjteni, de ez egy vándorméhésznek alap.
Mivel ti sosem vándoroltatok, ismét olyanba kotyogtatok bele amihez lövésetek sincs.
A hazafelé vándorlásom valóban fenomenális, de szokták mondani...hülyének áll a szerencse.
Kétszer is kaptunk záport, így a full mézes kaptárakban nem fulladtak le a családok, csak a pakolás volt embert próbáló.
Az NB18-asokat négyen tudtok feltenni.
Kedves kritizálóim.
41 éve vándorolok a méheimmel, sok-sok vándorláson vagyok túl, volt olyan év amikor hétszer pakolásztam.
Ma már csak kétszer, háromszor.
Meséljetek annak aki most kezdi.
Ja, és sok idegen méhészetet is az én jár művemmel szállítottam, köztük néhai Buchinger György méhészetét is, aki anno. tök teli kaptárakkal vándorolt északi akácra, és a méhek betájolása után pergetett.
Ebből lett a balhé, mert leírta az átlagát.
És ha még ez sem elég, akkor elmondom, (hogy hiteles legyek) Dányba, a régi Kádár üdülőbe vándoroltattam Gyurit, és amikor odaértünk DERES volt a fű.
Erre kössetek csomót.
A 24 es NB mérlegesét én néztem meg szállítás előtt, éppen 102 Kg volt!!!!!!!!!!
Szórakozzatok mással!
Ez egy szakmai fórum, és amit leírok annak minden sorát vállalom.
Üdv:Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2024. November 06. 19:53 írta Nagyernyei Attila »

*

Koki

• 222
« Válasz #3642 Dátum: 2024. November 06. 21:12 »
Ugye azt gondolod itt mindenki hülye. Részben igazad is van. Ők csak mereven olvasnak. Na jó, néhányan nevetgélnek, vagy felvilágosodnak, amikor mások elmondják az igazságot, és bólogatnak, hogy vazze már megint majdnem palira vett bennünket Attila.
Sok időjárás tényezőt elemeztünk, hideg, meleg, pára, köd, de erre e csúnya Dél-Keleti szélre nem gondoltunk, különösen arra, hogy a 3 legszebb napunkba így belerondít.
Tegnap az erős, olykor viharos szélben nagyon kevesen mértek.
Ma is így indul a nap, pedig egész éjjel szélcsend volt.
Annak idején a nagyapámmal amikor horgásztunk, annyit mondott.....minden normális szél délutánra lecsitul.
Tehát a mostani nem normális.
Az akácvirágot tovább tépázza, és lassan csak a közép-északi akácosokban lehet bízni, ha akkor normális lesz az időjárás.
Ez van.
Nagyernyei Attila

Amikor vándoroltam, már napok óta szinte semmi hordás nem volt,...
Üdv:Nagyernyei Attila

Meg előtte sem. Ugye a második akácra akkor kell vándorolni, amikor már a délin napok óta semmi hordás sincs. Tényleg hülyének nézel mindenkit?
Mennek a telefonok, hogy mennyi volt ma nálatok, és várjunk-e egy napot még, hagyjuk itt a délit, mert ott északon már holnap több lesz talán.

Sok időjárás tényezőt elemeztünk, hideg, meleg, pára, köd, de erre e csúnya Dél-Keleti szélre nem gondoltunk, különösen arra, hogy a 3 legszebb napunkba így belerondít.
Tegnap az erős, olykor viharos szélben nagyon kevesen mértek.

Kivéve téged.

Elég sok méhésszel tartom a kapcsolatot, főként azokkal akik vándorolnak is, de vannak helyi méhészek is, akik a valóságot mérik, nem az álmaikat fogalmazzák meg.
Ezt az eredményt feltuningolt, összeröptetett családok tudták produkálni, semmiképpen nem állományszintű mérés lehet.

És mi a problémád ezzel buksi?
Nálunk ez tökéletesen beigazolódott, viszont az a 3 nap szeles idő nem kellett volna.
Én a saját és Tolna megye körzetiről szoktam ide infókat hozni, aztán, hogy nálatok mi van azt te tudod.

Buksi!
Idézz már légyszi valamely írásomból, hogy amikor dicsekedtem.

A múltkor is hozzátettem, hogy......természetesen az összes körülményt figyelembe véve.
Fagy, szél, korai virágzás, akác alatt 10 nap rossz idő.

De azért én is némileg bizonytalan vagyok, mert van ahol már április 11-én mértek akácról, ma pedig 26-a van.

Na erről ennyit.

Mi van azzal az építtető kerettel? Arra húzzák az első rajbölcsőt? Nem úgy van az. Oda húzzák ha beindulnak, ahol hely van. De az agyon szűkített, és akáckor tovább nyomorított fészekben is találnak helyet, ha máshol nem, akkor a lépek szélén. Természetesen ha megszorítjuk őket, akkor előrehozzuk a rajzási lázat, mert a sok dajka nem tudja hova leadni a pempőt. Kivéve amikor még a megszorítás ellenére sincsenek abban az erőben, hogy a rajzásra gondolnának.
Akkor most gondolkodjunk el azon a  szakmai szinten!!!
Amiatt nincs rajod Attila, hogy amire elérnék a rajzásra érett állapotot, addigra ismét tönkre vannak téve.

Aztán miért nem tudnak azok az anyák a szűk fészekből élve távozni?

*

wr

• 1013
« Válasz #3643 Dátum: 2024. November 07. 07:54 »
Az, hogy a munkám hússzor annyi kicsit túlzás, de ötször biztosan több. - Van az tízszeres is, de ki számolja...
Így nem sok értelme van, de a te 29,4 kilós átlagodat jónak tartom, viszont én vándoroltam is. - Pedig mindig hangsúlyozod, hogy te nem pakolászol...
A két akácon emiatt persze, hogy sokkal nagyobb eredményt értem le.
Amiatt nem írom le, hogy mekkorát, mert akkor ismét az a vád érhet, hogy "leverem a méz árát".- Szerintem más oka van...
A sok bevitt munka akkor  gáz, ha nincs hozzá meg a teljesítmény, viszont ez az idén hála az égnek megvolt. - Gáz az minden hogyan.
Most sem tétlenkedek, egy másik országba készülünk az ottani karácsonyi vásárra.- Gondolom viszel oda is néhány üveg mézet, hajrá marketing.

Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3644 Dátum: 2024. November 07. 08:00 »
Idézet
Aztán miért nem tudnak azok az anyák a szűk fészekből élve távozni?
Azért nem, mert be vannak zárva. Nem fészekmézkamrása van neki amin 2db kijáró van, hanem a lezárt fészken nincs kijáró, tehát nem tud az anya kimenni. Meg a herék sem... Erre vagy az szokott lenni a válasz hogy ott neki nincsenek herék, vagy a szokásos lesz@rom válasz, amikor az egyik méhészetben mikor a nyolcvanból már a 37. kaptár rajzott akkor a méhész anyarácsot rakott minden kijáróra.
Egyébként ez a szűk fészekben leölik az anyát dolog is megérdemelne egy misét, mert ott szerintem az ilyen esetek zömében a fiatalt ölik le, de mi van ha mégsem?