A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065934 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3435 Dátum: 2024. Március 29. 08:15 »
Én meg mindenkinek üzenem, hogy nem igaz Attila állítása ismét.

Szélsőnek kell alkalmazni, mert ekkor csak abban az esetben fog az anya oda belepetézni, amikor már a család elérte az a méretet, és gondol  a rajzásra. Ha a fészekben van elhelyezve, a gyenge családok is nevelnek  (valamennyi) herét, mert a fészek egységét nem szakítják meg. Gyenge egységeknél elveszi a nép egy részének hasznos munkáját, és feleslegesen herét nevelnek. Az erős családoknál (is) szélső lépként alkalmazva csak akkor fognak hozzákezdeni a hereneveléshez, amikor már a család elérte azt a magasabb fejlettségi szintet. Ezt persze nem tudja az a méhész, aki hatalmas munkával már sokadszorra bont kaptárat, aki azt hiszi 40 évi méhészkedés után, hogy az agyonszűkített fészekben 30-50 %-al több fiasítás van ezáltal. Vitatkozik azokkal a méhésztársaival, akik még csak most végzik az első átvizsgálást, és minden hókuszpókusz nélkül már tördelik ki az építtető kerteket, ahol már sok helyen a herék is kikeltek. Erre szokta mondani Attila ONGÓL. Ez sem igaz. Semmivel nem lesz több atka a családnál, ha kikelnek az ép keretekből a herék. Ott lesz több atka AHOL VOLT, AMIKOR AZOKAT A HERÉKET FEDTÉK, TEHÁT VOLT AKI BE TUDOTT ODA MENNI SZTAPORODN, MERT NEM SIKERÜLT MARADÉKTALANUL ELTÜNTETNI AZ ATKÁT A TELELÉS KEZDETÉRE, VAGY ESETLEG VISSZAFERTŐZŐDÉS KÖVETKEZTÉBEN.

Az sem igaz, hogy az oldalfalra odaragasztják.
-Akkor ragasztják oda, amikor nem megfelelő a lép utca méret.
- Ha szűk, mert a szélső lép válla csak fél cm, akkor nem tudja a szélesebb heresejteket abban a résben másképpen elhelyezni. Ha nagyobb, akkor viszont közé zugol.
Nálam fémtávtartósnál ilyen nincs. De ez a vállazott kereteknél is megoldható. Vagy pici távtartóval, (szög bele) vagy az építtető keretek (ha bal szélső) bal oldalsó távtartóját vállát 1 centiméteresre készíteni.

Az sem igaz, hogy felül kell építtetni, "mert szinte ki sem kell venni". Ki kell venni. Különben nem lehet kivágni, és bizony ha felül van, azt úgy kell kivágni, mivel az alsó léchez is hozzáépítik. Ami egyébként elkerülhető ha alul építtetünk, mert egy oldalra fordítással magától kitörik sokszor, vagy már egy erőteljesebb rázásra is, amikor eltávolítjuk róla a méheket.

Honnét tudom? Innét.
https://www.google.com/search?q=moln%C3%A1r+jen%C5%91+m%C3%A9h%C3%A9szeri&rlz=1C1GCEA_enHU884HU884&oq=&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqCQgGEEUYOxjCAzIJCAAQRRg7GMIDMgkIARBFGDsYwgMyCQgCEEUYOxjCAzIJCAMQRRg7GMIDMgkIBBBFGDsYwgMyCQgFEEUYOxjCAzIJCAYQRRg7GMIDMgkIBxBFGDsYwgPSAQkyNzA0ajBqMTWoAgiwAgE&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:dfe60a0b,vid:w78VCz40U_c,st:0

1:35:20
 Meg már napok óta gyakorlom, és főzöm hamarosan a szép viaszt belőlük.

« Válasz #3436 Dátum: 2024. Március 29. 18:59 »
Seed150 ismét fellépett észosztónak.
Ezt írja:
"Az sem igaz, hogy az oldalfalra odaragasztják.
-Akkor ragasztják oda, amikor nem megfelelő a lép utca méret."

Na tehát, amikor anno szaktanácsadó voltam többször jártam egy 450 családos KB keretméretű méhésznél.
Ő használta így az ÉK-et szélsőként.
Nem csak az oldalfalhoz, hanem a fenékdeszkához is hozzáépítették a lépet.
Javasoltam neki, hogy felül építsen, de ő is az 1/2NB lép aljára építtetett.
Amikor leszakadtak a szabad építmények,még a szomszéd faluban is hallhatták a káromkodását.
Emiatt volt egy 40 centi hosszú "kurkesze", amivel lenyúlt, és azzal vágta el a fenékdeszkán maradt lépet.
Nekem ne magyarázzátok, hogy nem építi oda!
Ezt annak meséljétek aki beveszi a marhaságaitokat, hogy azért kell a szélére tenni, mert ha erős a család akkor épít csak herét.
Mivel az akácon való korlátozásról ismét halvány lilád sincs, elmesélem, hogy a szűk fészek úgy kezdődik, hogy veselép, majd ÉK!!!!!!!!!
Természetesen felül van az építési lehetőség.
Miért, mert ezerszer elmondtam (de hiába) akinek kevés adatott meg fel sem fogja.
Azért mert ez a méhcsalád tükre!
Ha kicsit felemelem, és szépen építenek, akkor minden ok....mehetek tovább.
Az első rajbölcsőket erre húzzák.
Ha nem épít, vagy anyátlan, vagy már annyira előre haladott a rajzási szándék (anya lefogyva) hogy pillanatok múlva indulhat a raj.
Nem ragozom mert neked ez kínai.
Ja és te, hogy ellenőrzöd a rajbölcsőt és mind azt amit az előbb írtam?
Ki kell venned hozzá a keretet.
Én általában az eszem használom, és az még sosem hagyott cserben.
Többet nem segítek, jó kínlódást.
Van még egy óriási előnye a herelépnek ha bomba hordás előtt van kitörve, de ez már mézpiac, marketing ami ismét a gyengéd.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3437 Dátum: 2024. Március 29. 22:50 »
Felléptem "észosztónak"?

Majd most!!! Figyelj csak te okostojás! (Te szoktad így nevezni a méhésztársakat.)

Na tehát, amikor anno szaktanácsadó voltam

Ezzel semmit nem bizonyítasz a tudásodról, mert a szaktanácsadók nem méhészeti szakmai tanácsokat adnak, hanem a jogi tanácsokat, és segítenek a támogatások és egyéb papírmunka elkészítésében. Tehát ez lényegtelen.

Ő használta így az ÉK-et szélsőként.
Nem csak az oldalfalhoz, hanem a fenékdeszkához is hozzáépítették a lépet.
Javasoltam neki, hogy felül építsen, de ő is az 1/2NB lép aljára építtetett.

Na most akkor nézzük csak meg mi is van itt? Építtető keret, vagy egy feles lép aljára építtetett zugépítmény? Na melyik? Mert ugye a keret az keret. Majd az írásom végén belinkelem a ma kapott képeket az ép. keretről. Tehát szabad építmény, ami egy keretbe épült. Akkora marhaságokaaaaaat írsz, hogy szó szerint HÜLEdezik tőle az ember. Ha nem lenne keretben, akkor sem építik oda a fenékdeszkához, mint ahogyan a keret alsó lécéhez sem. Éppen ezért építtetünk lépeket is a méztérben-- kivéve a befogott rajok,-- mert velem jól megtaníttatták a szakmát, így lesznek stabil, és könnyen seperhetőek a lépek, nincs hova elbújni a méhnek. De a befogott rajok sem építik oda az alsó léchez, mint a fenékdeszkához sem. De ez most mellékes.
Mi az, hogy leszakad. Nem kevered a mézesléppel? Jól vagy? Majd meglátod mennyire egyszerűen kijön a keretből a herefiasítás, éppen csak oldalra kell fordítani.

Ezt annak meséljétek aki beveszi a marhaságaitokat, hogy azért kell a szélére tenni, mert ha erős a család akkor épít csak herét.

Attila! Olvasd el még párszor! Szövegértelmezési probléma.
ODA. A SZÉLSŐ ÜRES HELYRE. A FÉSZEKBEN BÁRMIKOR

Szélsőnek kell alkalmazni, mert ekkor csak abban az esetben fog az anya oda belepetézni, amikor már a család elérte az a méretet, és gondol  a rajzásra.

Tehát...
. Ha a fészekben van elhelyezve, a gyenge családok is nevelnek  (valamennyi) herét, mert a fészek egységét nem szakítják meg.
... ott a fészekben nálad is nevelnek, mert gyenge családokkal kínlódsz.

Most ha ezt kielemeztük, akkor nézzük meg miként működött nálad a 10 keretes Hunorban az ÉP keret!

Mint írtad a szélső veselép.
A második az ÉP keret.
Tehát még maradt 5-6 keret szabadon a kaptárban. De abból az utolsó is veselép. Ezáltal a fiaskeretek száma maximum 4-5. Nem a levegőbe beszélek, nem jellemző rám, megkeresem.
Na megvan:

Amikor én azt mondtam, hogy a Hunorokat tél előtt 7-8 keretre szűkítettem, Jenő azt írta, hogy azok kölyökcsaládok,

Hülyeséget beszélt Jenő, mert azok legfeljebb pároztatók. Majd holnap felhívom, már késő van...

Most akkor nézd meg a mai videót, amit ma egy 50 családos kezdő méhész készített nála.
Az erősebbnél már fedett a herefias, amit oldalra fordítva szoktunk mi is kitörni.
A gyengébb családról készült videóban még nincs minden here fedve, és csak 9 kereten van fiasítás.

Azt a dumát szeretem a legjobban amikor egyesek ezt állítják....olyan erősek, hogy faltól-falig "fogják" a kaptárt.....aha.
Még mennyi írásra és videóra lesz szükség ahhoz, hogy belásd, neked még soha nem volt, és soha nem is láttál jól működő méhészetet???

https://drive.google.com/drive/folders/1-6V9jZAKAuaMt88_l5Ea2exY2YbliFr8
« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 29. 22:59 írta seed150 »

« Válasz #3438 Dátum: 2024. Március 30. 08:24 »
Nekem van szövegértési problémám?
Magyarból végig kitűnő voltam, soha nem volt szövegértési problémám.
De ahogy látom te ezzel igen csak bajlódsz amikor ezt válaszolod nekem.
"Mint írtad a szélső veselép.
A második az ÉP keret.
Tehát még maradt 5-6 keret szabadon a kaptárban. "

Én mit írtam?
"Mivel az akácon való korlátozásról ismét halvány lilád sincs, elmesélem, hogy a szűk fészek úgy kezdődik, hogy veselép, majd ÉK!!!!!!!!!"

Tehát a szűk fészekben van így berendezve.
Egyébként megértem a kínodat, hogy te ezt fel sem fogod, mivel soha nem csináltad, de lehet nem is láttál ilyent, én meg 41 éve így méhészkedek.
Én nem az írásokra, hablatyolásodra vagyok kíváncsi, hanem a pergetési eredményedre.
Na mi ez a csend?
Ugye, ugye, itt már nem vagy akkora szájhős.
Pedig az ősszel beteleltetett állományra kivetített pergetési átlag érdekes a következő évi akácon.
Nem az összerakott, felturbózott méhcsaládoktól való pergetési eredmény.
Állomány szinten az egészre.
Itt mérjük össze tudásunkat, akkor eldől ez a virtuális meccs.
Te eljössz hozzám pergetés végén, megnézzük mennyivel teleltem, és kiszámoljuk az átlagomat.
Természetesen én is megyek hozzád.
Addigra legyen meg a méhegészségügyi felelősöd által beregisztrált családszám.
Így nem lehet vita ki a legény a gáton.
Aztán, hogy hova pakolászod az ÉK-et az a te bajod.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3439 Dátum: 2024. Március 30. 08:38 »
Most olvastam el egy hirdetést.
Íme:
"Csongrád-Csanád megyében 70db  méhcsalád 10 NB világos kereten eladó. Jelenleg 5-7 fiassal rendelkeznek és 10-13 keretet takarnak."
És az alatta lévő kommenteket:
"Büszke lehetsz magadra ! Szerintem kb 100 méhészből 1-nek vannak ilyen méhei állomány szinten , ..talán... még ha az idei korai tavaszt nézzük is."
Tehát ez a valóság!
Amiket ti itt összehoztok az elképesztő.
Akkor mi a gond azzal, hogy Húsvét után én 6 fiasra egyenlítem ki az állományt?
Gyakorlatilag ugyan ezt írtam néhány napja amit az eladó hirdet.
Eddig sem voltam nyugtalan, hogy "családroncsok"-nak neveztétek látatlanban a méhészetemet, de így mástól olvasva, megnyugtató, hogy ez a realitás.
Gyertek le közénk a Földre, az álmaitokat más fórumokon fogalmazzátok meg.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok minden Fekete-Fehér Méhészklub olvasónak, és családjának!
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3440 Dátum: 2024. Március 30. 09:12 »
A kommentáló is megtanulhatna méhészkedni! ;)

És mit szólsz ahhoz, hogy két fiókot lep  pempős bölcsőt találtunk?

"Fejni" vagy szaporítani kell.

Nálad lesz megint pörgetés meggyről? :) Mert itt már a cseresznye is talpig virágba van .

Így haladunk mi kétszer pörgetünk róla! :D

« Válasz #3441 Dátum: 2024. Március 30. 09:26 »
Te is ugyanabba a mocsárba süllyedtél mint az "elvtársad", seed150.
Nem figyelsz, csak hablatyolsz te is a nagyvilágba!!!!!!!!!
Meggyről nem én pergettem, mert Tolna megyében nincsenek is akkora meggyesek.
Olvasd már el mit írtam akkor!
Az irigység és a rosszindulat neked is süt minden írásodból.
Ha pedig már most pempős bölcsőd van, ne légy rá büszke.
Még, hogy ide le is írod, és ez kész ciki.
Réges-régen meg kellett volna fejned az ilyen rakoncátlankodó családokat.
És még ti fényezitek magatokat?
Neked is ugyan azt felajánlom mint seed150-nek akácpergetéskor találkozzunk, és akkor megnézzük kinek mekkora az arca.
Én az állományomat úgy állítom be, hogy repcén már termeljenek, és akác dandárra érjék el a csúcsformájukat.
Ezt, hogy lehet?
Ez egy más kategória, más dimenzió, erről szól ez a gyönyörű szakma, amit úgy hívunk...MÉHÉSZ.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3442 Dátum: 2024. Március 30. 09:34 »
Rád ,vagy ugyan kire lennék irigy ? :o
 A pempős bölcsőnek meg kimondottan örülök! Alig vártuk.

Megvan az első anyátlan dajka. Tudod Te mi az?
Nekünk nem kell "puncsolni", meg hálálkodni A Csányi Anti féle kiselejtezett anyákért! :)
Nevelünk magunknak!

"Ez egy más kategória, más dimenzió, erről szól ez a gyönyörű szakma, amit úgy hívunk...MÉHÉSZ.
Nagyernyei Attila"

Ezt kellene neked megtanulni, nem csak "majmolni" a szakmát!

Egyszer majd csak "hazaérsz"!

« Válasz #3443 Dátum: 2024. Március 30. 09:37 »
Nekem van szövegértési problémám?
Magyarból végig kitűnő voltam, soha nem volt szövegértési problémám.
De ahogy látom te ezzel igen csak bajlódsz amikor ezt válaszolod nekem.
"Mint írtad a szélső veselép.
A második az ÉP keret.
Tehát még maradt 5-6 keret szabadon a kaptárban. "

Én mit írtam?
"Mivel az akácon való korlátozásról ismét halvány lilád sincs, elmesélem, hogy a szűk fészek úgy kezdődik, hogy veselép, majd ÉK!!!!!!!!!"

Tehát a szűk fészekben van így berendezve.

Meg most is így van berendezve, mert most is szűk fészek van. (Lehet még be sem raktad az ÉP keretet? Láttad? Mi már tördeljük. Nem vagdossuk, kitörik, mert nincs odaépítve a léchez.)
3-4 kereten fiassal, amit majd megtoldasz jövő héten 6-ra, ami meg már kevés lesz, mert ha tényleg akkor kezdődik az akácvirágzás amikorra jósoltad, bizony azok sehol sem lesznek. Úgyhogy ha szétosztasz családokat jövő héten, már kezdheted is azokat néhány nap múlva korlátozni. Bizony ám!!!

« Válasz #3444 Dátum: 2024. Március 30. 09:53 »
Nem figyelsz, csak hablatyolsz te is a nagyvilágba!!!!!!!!!
Meggyről nem én pergettem, mert Tolna megyében nincsenek is akkora meggyesek.
Olvasd már el mit írtam akkor!
Az irigység és a rosszindulat neked is süt minden írásodból.
Ha pedig már most pempős bölcsőd van, ne légy rá büszke.
Még, hogy ide le is írod, és ez kész ciki.
És még ti fényezitek magatokat?
Neked is ugyan azt felajánlom mint seed150-nek akácpergetéskor találkozzunk, és akkor megnézzük kinek mekkora az arca.
Én az állományomat úgy állítom be, hogy repcén már termeljenek, és akác dandárra érjék el a csúcsformájukat.
Ezt, hogy lehet?
Ez egy más kategória, más dimenzió, erről szól ez a gyönyörű szakma, amit úgy hívunk...MÉHÉSZ.
Nagyernyei Attila

Nem kellene ekkora baromságokat írni Attila.
A repcére már elkéstél. Addigra már neked nem lesz termelő családod. Felejtsd el! Legfeljebb ha összeröptetsz. De azért az árért felesleges. Gondolkozz inkább tovább! Jók lehetnek még hársra és napraforgóra.

Oszkár!

Valóban nem Attila pergetett meggymézet, meg az sem akiről ezt híresztelte. Tehát teljesen mindegy ki nem pergetett meggymézet, viszont lovat adtál alá, amit meglovagol, mert mást nem tud felhozni "igaza" bizonyítására.

Most virágzik a meggy. Nálam van abból is dögivel. Nem mondom, hogy nincsenek rajta méhek, de inkább a gyermekláncfű délelőtt, a fűzek, cseresznye és az árvacsalán a menő.

Ezt nem kellett volna Oszkárnak írnod, mert ismét kiállítottál egy bizonyítékot méhcsaládjaid állapotáról:
.....

Azok nem rakoncátlankodók, hanem olyanok mint általában mindenkinél. Úgy hívják termelők. Bizony az idén egy-két héttel előrébb vannak a családok. De a várható főhordás is.
Aztán hova "fejte" volna meg Oszkár azokat a családokat? Adott volna a 10 kereten fiastól a 9 kereten fiashoz? Nem tudod felfogni, nem látod a képeket és videókat, milyennek kell lennie egy méhcsaládnak ebben az időben???

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3445 Dátum: 2024. Március 30. 16:34 »
Attila!
Vettél több ponton bekapcsolható biztonsági övet? Ha nem, keress egy 10méreres kötelet és csavard magad erősen a fotejhoz vele ,hogy ki ne ess belőle ! :D

Ma lefotóztunk egy családot
Rábeszélem a fiamat,hogy tegye már fel ide. Ha nem akarja akkor elküldöm seed150-nek majd Ő felteszi ide. Csak azért, hogy tudd mi mit nevezünk termelő családnak, és láss ilyet is! ;)

« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 30. 16:42 írta oszkár »

« Válasz #3446 Dátum: 2024. Március 30. 21:46 »
Ezt?

« Válasz #3447 Dátum: 2024. Március 30. 21:47 »
Meg ezt?

« Válasz #3448 Dátum: 2024. Március 30. 21:48 »
Na meg ezt?

« Válasz #3449 Dátum: 2024. Március 30. 21:54 »
Az ilyeneket simán leszűkíti Attila 7 fél keretre, és 30-50 százalékkal több fias lesz benne, mint BT NB-iben, aztán majd kivesz belőle 90 kg mézet lépenként.

"Ez egy más kategória, más dimenzió, erről szól ez a gyönyörű szakma, amit úgy hívunk...MÉHÉSZ."

Nagyernyei Attila

Igen. Ez egy más dimenzió. Köszönjük Oszkár!