A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1076099 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3465 Dátum: 2024. Április 03. 09:24 »
Látod Itt a baj!

Írásaidból másra sem lehet következtetni. Nem kell ahhoz látni egy állományt. Leírod Te magad miket csinálsz.

Leírtam én is. Ami rosszul lett betelelve ( anyatartaléknak meghagyott, tudod az a 7) KIPUSZTULT!!!!

"Köszi a tanácsokat, de már rég óta elengedett kézzel ülök a bilin." :D :D

És a kifli ami a kezedbe volt?  Tudod , ez olyan mint a járni tanuló kisgyereknek mikor zoknit adnak a kezébe!  Abba kapaszkodik! Biztonsági érzetet ad neki! ;D ;D

*

wr

• 1030
« Válasz #3466 Dátum: 2024. Április 03. 10:04 »
Hogy lehet egy családot rosszul betelelni? Láttam már ilyet, de azt hogy? Ott mi az elképzelése a "méhésznek" ? Áttelelnek majd 20 deka cukron is? Egyik évben elég sok pároztatót is átteleltettem, mert kíváncsi voltam mi igaz abból, hogy csak a jó népes családok telelnek át. Hát semmi, mert a 3 keretes kölyökcsaládok is ugyanúgy átteleltek a pároztatókban.

Ma lehet hogy kimegyek, és megnézem hogyan épülnek a műlépek amiket a hétvégén tettem be. Rakták a virágport és a friss nektárt is ahova csak lehetett, sok keretből már szorították ki az anyát. Na ezért kell rá a harmadik fiók.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3467 Dátum: 2024. Április 03. 11:54 »
"Hogy lehet egy családot rosszul betelelni? Láttam már ilyet, de azt hogy? Ott mi az elképzelése a "méhésznek" ?"

Akkor nincs mit magyarázni!  Már írtam: "Előre borítékolható volt." Vagy-vagy!

A másik lehetőség: Az anya elnyom, felszámol.  Nem tettem!

*

buksi

• 468
« Válasz #3468 Dátum: 2024. Április 03. 14:40 »
Én meg szeretem a tavaly csinált családaimat,/raj bölcsőből/ mert már 2 hunor műlépet kihúztak ,hoztak  6kg repcét ,és 10 kereten és 1 fiókon elvannak,talán nem rajoznak mert üres fiókkal bővítem majd,de egy dalban is benne van,mindenki másképp csinálja,szerencsém van mert 73 évesen még tudok velük bánni.

*

buksi

• 468
« Válasz #3469 Dátum: 2024. Április 03. 14:49 »
És ami még meglepett valahol halottam a nagy Méhész Jenőnek 600 valahány családból 100 raja szokott lenni,na ezekkel biztos sokat lehet termelni és a lerajzott családokkal sincs baj.
Nagy az isten.....kertje,jó hordást kívánok mindenkinek és jó okoskodást.

« Válasz #3470 Dátum: 2024. Április 03. 15:22 »
Ha valakinek Békés vagy Csongrád megyében van kelő bölcsője szívesen veszek tőle, 50 db ig jöhet. Ha már ennyi a túlfejlődött család, hátha van eladó.

« Válasz #3471 Dátum: 2024. Április 03. 20:27 »

Neked a fele termés is megfelel mint ami így érhető el, üsse kő.

Tehát nekem lesz fele termésem, akinek már kényszerűségből nem elég a kiegyenlítés, mert nincs hova, hanem szaporítanom is kell, szerencsémre keveset.
Ahol meg napjainkban 6 keretre kell összerakni a méheket, ott dupla termés várható.
Nem tudok veled vitatkozni, mert ismét eljutottunk izso60 galambos hasonlatához.

Azért Attila kérlek engedj meg néhány gondolatot!
-Kinyílt a birsalma. Mit kell ilyenkor tenned az NB-ben?
-Nálad nem lesz jó az akác, mert nagy a fagykár ott.
-A fagymentesről készítettem képet ma. Nem engedi a fórum berakni, mert túl nagy. Megpróbálom másként. Ebből is láthatod a segítő szándékot.

https://drive.google.com/drive/folders/1-YRMbaMK_l4_rjegmPAfrILwk_UmY120

« Válasz #3472 Dátum: 2024. Április 03. 21:54 »
Üdv mindenkinek!
Nem rendszeresen de néha beleolvasok a hozzászólásokba. Gondoltam hogy egy kicsit hozzájárulok én is .

Szept. 28 .óta ma nyitottam kaptárt! Egyben elkészítettem ,fiókcsere ,anyarács be,negyedik fiók fel, szállításra készek repcére. Legközelebb repce virágzás végén, vagy  40 kg feletti hordás esetén
szeretnék kaptárt nyitni.
Csak érdekesség képen írom le. 3 fiókon teleltek, szűkítés serkentés nélkül.
Ja! Szezon végén se etetek. Napraforgón telelnek.
Most is megerősödött bennem hogy nem kell őket macerálni.

« Válasz #3473 Dátum: 2024. Április 04. 08:18 »
Egyszerűen nem értem mi történik.
Itt az újabb hozzászólás, hogy a méhekkel az ég világon semmi teendő nincs, csak győzzük az üres hordókat cserélgetni a pergető helységben.
Valamit én nagyon rosszul csinálok...vagy mégse?
Amikor a szűk baráti körben megbeszéljük egymás eredményeit, sőt sokszor segítünk ha a kolléga meg van szorulva a segédekkel, akkor valahogy mást szoktam hallani.
Egy méhészt sosem fogok tudni letaszítani a trónról, de őt is folyamatosan az a vád éri, hogy etet.
Érdekesnek tartom, mivel sokszor én nézem a mérlegét, de etetők nincsenek a kaptárakban.
No ő nálam a színvonal, a koronázatlan király.
Eredményeiről, vándorhelyeiről nem írok, de nyugodjatok meg, mellette itt az egész csapat csak ipari tanuló lehet, Kivancsi111-től, oszkárig, bárki.
Azért bátorkodok magasztalni, mert nem az én eredményemről, és nem az én méhészetemről van szó.
Ettől függetlenül nem vagyok rá irigy, de azt a lendületet, azt a méhészkedési dinamizmust, azt az intenzív vándorlást az ismeretségi körömben senki még csak meg sem közelíti.
Ő valóban egy más dimenzió, de nem a nyugodt emberek közé tartozik, és ez nekem nem jön be.
Más.
Ezt írja seed150 amiért egy köszönet jár!
"-Nálad nem lesz jó az akác, mert nagy a fagykár ott."
Legalább nem jönnek a nyakamra, amiért hálás vagyok neked.
Annyi kiegészítéssel, hogy akác végén megmondom milyen lett.
Annyira balfácánnak meg légy szíves ne nézzetek, hogy az üresben fogok ücsörögni.
A nyugalom mindennél többet ér, miattam ne aggódjatok!
Nagyernyei Attila

« Válasz #3474 Dátum: 2024. Április 04. 08:23 »
Az semmi amatőrök vagytok!

Én soha nem nyitok kaptárt! Egy-egy búvárszivattyú van mind a 420-ban szintérzékelővel, amikor megtelnek hordásonként átlagosan 50-60 kilóval (persze ezek a gyenge eredmények) akkor már szivattyúzza is ki a mögötte lévő 1000 literes IBC-be.

Van még mit tanulnotok!

A rajzás meg csak a tudatlan amatőrök fejében létezik, nem a profiknál akiknél már január 10.-én 28 táblás fedett van hunorban

Szánalmas nagyképű gyökök vannak itt, akik mindent is jobban tudnak mindenkinél. Szájkarate.kom

Meséljetek még egymásnak :D

*

buksi

• 468
« Válasz #3475 Dátum: 2024. Április 04. 08:38 »
Így van Hokiarc egyetértek!Kell a méhésznek is a cirkusz, meg a kábítás egy kis támogatással,hogy bolonduljon meg!

*

robi 75

• 1014
« Válasz #3476 Dátum: 2024. Április 04. 08:49 »
Kened vágod a szakmát István😂😂😂, örülünk hogy szuper minden, de azért a fiaskeretekre csak pillantsál rá három hetente. Gondolom azért a te méhészetedbe sincs két egyforma család, csak akadnak néha akiknél be kell avatkozni? Venni kell el tőle ki ne üljön a fára,  a másiknak adni kell, váltanak stb...vagy ezeket a szomszéd csinálja?😂😂
Nem egyszerűsítsd már le annyira mintha csak kitolnál a kertbe 1 talicska trágyát.
Én is napraforgón teleltetek 1000 éve meg mások is, felénk is jó. Mondhatnám azt is ha napra nem lenne itt már lehúzták volna a rolót. Számtalanszor mentette meg az ágazatot.
Üdv:robi

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3477 Dátum: 2024. Április 04. 08:54 »
"Eredményeiről, vándorhelyeiről nem írok, de nyugodjatok meg, mellette itt az egész csapat csak ipari tanuló lehet, Kivancsi111-től, oszkárig, bárki."

Na ez már óvodás szint!      A saját teljesítményeddel dicsekedj! Ne más "tollával" ékeskedj!!

Különben is a "brigadéros már megírta párszor ,hogy nem értek "semmihez". :)

Ahhoz képest ugye nem rossz az a két fiókon telelt család amit lefotóztunk? És ez nem másnál van!!!!! ;) Miénk!   Te meg csak álmodozz ilyenről.

"Van még mit tanulnotok!" írod.  Van. "A jó pap is holtig tanul", de Te még papnak sem lennél jó!

"Annyi kiegészítéssel, hogy akác végén megmondom milyen lett."

"Messziről jött ember azt mond amit akar."

« Válasz #3478 Dátum: 2024. Április 04. 12:51 »
robi75

Persze! Egyetértek. Hogy azt írtam "elkészítettem" abban sok részlet benne van. pl. anyát meg kell keresni, hogy rács alatt legyen, rács fölé fedett fias felrakás stb. Így elég sok fias szem elé kerül . Lényeg hogy az idén ez egy menetben is elvégezhető volt!Nem nagyképű szerettem volna lenni, hanem egy másféle gondolkodást megpendíteni.
Az hogy ez most ilyen egyszerű, az időjárásnak köszönhető!
Néhány alapszabály nálunk:
1.A kaptárból csak ki, veszünk! Be, a műlépen és az atka írtáson kívül semmit nem teszünk /pl. fias keret, anya, etetés, nem egyesítünk stb./
2. Nem bölcsőzünk! Rajzásgátlás /választódeszkával/
3. Egy virágról csak egyszer pörgetünk a legvégén.
4. Gyenge, álanyás családokat megsemmisítjük.
Tudom ez teljesen egyedi módszer, és ahhoz érthető legyen 2 óra előadás.
Az eredményeink lehet hogy kevesebb és kisebb mint itt bárkié, de nekünk elég!!

[/quote]

« Válasz #3479 Dátum: 2024. Április 04. 13:35 »
Mindig mindenről szó van, csak arról nem ami igazán fontos...
Megoldás az atkára?
Zug méhészetek kontrollja?
Méz eladási problémák?
Illegális vegyszerek kontra legális szerek atkára való hatékonységa?
Porzás és porzás nélküli termények hozama?
Ilyenekkel kéne nyomni a méhészetet, ehelyett 6 éve mióta méhészkedek, arról beszélünk kinek hány fiasa van. Kicsit meg is érdemli a méhészet a ritkítást.