Felléptem "észosztónak"?
Majd most!!! Figyelj csak te okostojás! (Te szoktad így nevezni a méhésztársakat.)
Na tehát, amikor anno szaktanácsadó voltam
Ezzel semmit nem bizonyítasz a tudásodról, mert a szaktanácsadók nem méhészeti szakmai tanácsokat adnak, hanem a jogi tanácsokat, és segítenek a támogatások és egyéb papírmunka elkészítésében. Tehát ez lényegtelen.
Ő használta így az ÉK-et szélsőként.
Nem csak az oldalfalhoz, hanem a fenékdeszkához is hozzáépítették a lépet.
Javasoltam neki, hogy felül építsen, de ő is az 1/2NB lép aljára építtetett.
Na most akkor nézzük csak meg mi is van itt? Építtető keret, vagy egy feles lép aljára építtetett zugépítmény? Na melyik? Mert ugye a keret az keret. Majd az írásom végén belinkelem a ma kapott képeket az ép. keretről. Tehát szabad építmény, ami egy keretbe épült. Akkora marhaságokaaaaaat írsz, hogy szó szerint HÜLEdezik tőle az ember. Ha nem lenne keretben, akkor sem építik oda a fenékdeszkához, mint ahogyan a keret alsó lécéhez sem. Éppen ezért építtetünk lépeket is a méztérben-- kivéve a befogott rajok,-- mert velem jól megtaníttatták a szakmát, így lesznek stabil, és könnyen seperhetőek a lépek, nincs hova elbújni a méhnek. De a befogott rajok sem építik oda az alsó léchez, mint a fenékdeszkához sem. De ez most mellékes.
Mi az, hogy leszakad. Nem kevered a mézesléppel? Jól vagy? Majd meglátod mennyire egyszerűen kijön a keretből a herefiasítás, éppen csak oldalra kell fordítani.
Ezt annak meséljétek aki beveszi a marhaságaitokat, hogy azért kell a szélére tenni, mert ha erős a család akkor épít csak herét.
Attila! Olvasd el még párszor! Szövegértelmezési probléma.
ODA. A SZÉLSŐ ÜRES HELYRE. A FÉSZEKBEN BÁRMIKOR
Szélsőnek kell alkalmazni, mert ekkor csak abban az esetben fog az anya oda belepetézni, amikor már a család elérte az a méretet, és gondol a rajzásra.
Tehát...
. Ha a fészekben van elhelyezve, a gyenge családok is nevelnek (valamennyi) herét, mert a fészek egységét nem szakítják meg.
... ott a fészekben nálad is nevelnek, mert gyenge családokkal kínlódsz.
Most ha ezt kielemeztük, akkor nézzük meg miként működött nálad a 10 keretes Hunorban az ÉP keret!
Mint írtad a szélső veselép.
A második az ÉP keret.
Tehát még maradt 5-6 keret szabadon a kaptárban. De abból az utolsó is veselép. Ezáltal a fiaskeretek száma maximum 4-5. Nem a levegőbe beszélek, nem jellemző rám, megkeresem.
Na megvan:
Amikor én azt mondtam, hogy a Hunorokat tél előtt 7-8 keretre szűkítettem, Jenő azt írta, hogy azok kölyökcsaládok,
Hülyeséget beszélt Jenő, mert azok legfeljebb pároztatók. Majd holnap felhívom, már késő van...
Most akkor nézd meg a mai videót, amit ma egy 50 családos kezdő méhész készített nála.
Az erősebbnél már fedett a herefias, amit oldalra fordítva szoktunk mi is kitörni.
A gyengébb családról készült videóban még nincs minden here fedve, és csak 9 kereten van fiasítás.
Azt a dumát szeretem a legjobban amikor egyesek ezt állítják....olyan erősek, hogy faltól-falig "fogják" a kaptárt.....aha.
Még mennyi írásra és videóra lesz szükség ahhoz, hogy belásd, neked még soha nem volt, és soha nem is láttál jól működő méhészetet???
https://drive.google.com/drive/folders/1-6V9jZAKAuaMt88_l5Ea2exY2YbliFr8