A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065682 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3195 Dátum: 2024. Január 11. 18:33 »
De ha az anya szinte egy 24 óra alatt petézett ennyit, azért írtam, hogy résen kell lenni...mert szinte egyszerre kelnek ki.

Nagyernyei Attila
QUQURIQ!!!

Iridó!

Csak egy pár adat a kaptár típusok fészek lépeinek a méreteiről.

NB                  11645 sejt szám/ keret mindkét oldala
½ NB                 5440 x2 =10880 (fészek két keret soros)
Hunor               8500
Dadant           10327

A Kiskakas!

Most akkor nálad 11000 petét rak le az anya naponta? Kiderülnek itt a titkok na hogyan is lesz a 90+ os átlag Attila nem lehet hogy te csinálod meg az anyákat ???? Inszeminálod őket ? Mond el a titkod mester .

« Válasz #3196 Dátum: 2024. Január 12. 07:38 »
Jajj fiúk!
Ugye egy dologról acsarkodtok?
Azokról a képekről amit feltettem?
Vagy valami önálló agymesét folytattok?
Ti még soha nem tapasztaltatok olyant, hogy amikor kiemeltek a fészekből egy keretet és tiszta "napos" pete?
Azokról ti, hogy tudjátok megállapítani (amíg nem fekszik le, nem lesz álca) hogy mennyi idős?
Valami kimaradt a szakirodalomból?
Kérem akkor írjatok erről egy könyvet, hogy ti már ott tartotok, hogy meg tudjátok SZEMMEL állapítani, hogy a pete mennyi idős.
Tehát ezt eddig csak akkor lehetett amikor már a fiasítást el kezdték fedni, és az időben némileg eltér.
Hiába, büszke vagyok a Fekete-Fehér Méhészklub szakembereire, hogy ők már itt tartanak.
Simán SZEMRE megállapítják egy full petés keretben a peték korát.
Nagyszerű!
Ja és azért írtam, hogy résen kell lenni mert 1 NB keretből átlagosan 25-27 deka méh kel ki, ez pedig szép léputca népet jelent.
Emiatt a szűkített fészekhez hamarabb hozzá kell nyúlni, de ez benneteket nem érint mert lövésetek sincs hozzá.
4-5 keretben picsá...nyi fiassal szeretnétek embereskedni?
Ezekkel a szűk fészekben lévő fiasokkal nem fog menni
De ha nektek így is feszegetik a méhek a kaptár oldalát akkor meg minek olvassátok írásaimat?
Nagyernyei Attila

« Válasz #3197 Dátum: 2024. Január 12. 07:56 »

De ha nektek így is feszegetik a méhek a kaptár oldalát akkor meg minek olvassátok írásaimat?

Több oka is van annak.
Nagyon szórakoztatóak az írásaid.
Írsz valami butaságot, néhányan reagálnak amikor már nem folyik a könnyük a röhögéstől.
Próbálják veled megtanítani ezt a szép szakmát, -olvasva őket naponta- mindenki bővíti méhészeti ismereteit.
Megvédik tőled a jószándékú méhészek a kezdő vagy éppen hiszékeny méhészeket.
Sok információt kapunk a méhésztársaktól akik reagálnak írásaidra, így jobban kitudjuk kerülni a gyakran szándékosan bedobott altatást.
Neked köszönhetően időnkén ráébredünk, hogy milyen óriási hiányosságaink vannak még szakmailag, emberileg, és mekkora irigyek meg hülyék vagyunk.

« Válasz #3198 Dátum: 2024. Január 12. 08:20 »
.
4-5 keretben picsá...nyi fiassal szeretnétek embereskedni?

Nagyernyei Attila
Te Attila miről beszélsz ? Ha néha szétnéznél a világban ,esetleg megnéznéd a zöldet hogy a kitiltott mézesjenő tavaly április1.-én milyen képeket rakott fel-akkor nem irnál ekkora marhaságot. Több családnál volt petés bölcső….. 9-10 keret fiassal. Erre irta vesti “jenő, tudod ….a szűkítés….” Mit gondolsz kire célzott ? Nézd meg a képet hátha megvilágosodsz… Nézd meg mennyi méh meg mennyi fias van egy kereten..
Aztán ha följebb görgetsz akkor megnézheted, hogy akinél a mérőszám a tele hordó miről rakott fel képet 19. -én lóg a raj a fán szerinted annak az anyja mikor petézte be a rajbölcsőt ?
Milyen 4-5 keretről beszélsz mester ???
Erősebb műrajt csinálok….

« Válasz #3199 Dátum: 2024. Január 12. 09:18 »
Április 1-én petés bölcső.
Szerintem karácsonykor is volt csak nem néztétek meg eléggé.
Meg ha annyi rengeteg mézük volt akkor azzal mi lett?
Április bolondja, május szamara.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3200 Dátum: 2024. Január 12. 12:53 »
Nálam április 23.-án volt az első raj lett volna hamarabb is csak azokat megfogtam…. Ez a kép tavaly május 9.én keszült… Ha kell megadom a számát neked.

« Válasz #3201 Dátum: 2024. Január 12. 13:24 »
Nem hiszem, hogy karácsonykor volt nála, mert fiasítás sem volt gondolom.
A mézből nép lesz.
Április 1-én petés bölcső.

Igen. Március 31-én a kép szerint. Neked Attila nem szabadna méhészkedéssel fő állásban vesztegetni az idődet. Nem neked való. Nem te vagy az egyedüli, hiszen rengeteg műkedvelő van. Minden évben vásárolnak, vagy próbálják visszaállítani a veszteséget. Mások meg nem tudják kordában tartani a méhészetüket, olyan népesek a családok.
Nekem pl. május elsején már volt lerajzottnál új petéző anya.

Emlékszel Attila amikor április elején Bgergely felrakta az Anyukája által telefonnal készített méhészeti bénáskodást. Hatásodra szűkíteni akart. Na az ilyen butaságoktól próbáljuk megvédeni a kezdőket. Az a videó akkor már HÁROMHETES volt!!! Nálam is voltak olyan családok, de én idejében osztottam belőlük a gyengébbeknek. Nem gyengéknek, gyengébbeknek. Majd kénytelen voltam szaporítani, és eladni, mert nem bírok velük.

Egyvalakinek igaza lett. Robi75-nek. Beszéltem nemrég Gergellyel. Mind megrajzott, pedig szaporított róluk.

Valóban jó családok ez nem vitás, igen kiváló anyák lehetnek.
Hát Gergely ha "kidögleni" nem is fognak😂😂 így a harmadik évre, de lerajzani tuti lerajzana az összes😂😂.

« Válasz #3202 Dátum: 2024. Január 12. 17:55 »
Most jobban ráérek szamaras bácsinak válaszolni aki ezt a blődséget írta:
"Több családnál volt petés bölcső….. 9-10 keret fiassal. Erre irta vesti “jenő, tudod ….a szűkítés….”
Talán nem is a petés bölcső ami annyira furcsa, hanem a 9-10 keret fias.
Továbbra is az a kérdésem, hogy hol a téli méz?
10 keret fiasnál ugyanis csak a 2 szélében lehet...vagy.
Mint írtam (bár nem láttam) 9-10 KERETBEN fias.
Az nem mind1.
Ez kevesebb mint az NB-ben a szűk fészekben 4-5, mert azok tényleg táblások.
De ha ennyire bombasztikusak ezek a családok már április elsején, akkor mi volt a tavaly későn virágzó akácterméssel?
És ha már április elsején rajzásra készül úgy, hogy a család még ekkor nem is bomba, akkor ott a kezelési technológia bukott meg.
Mire is gondolok?
Amit már leírtam, nem volt léctől-lécig helye az anyáknak fiasítani, így megszorultak!!!!!!!!!!!
Nem láttam, csak gondolom.
Ha valakinek április elsején Hunor méretben 10 keret táblás fiasa van a jelenlegi időjárási, és egyéb körülmények között, annak ....hogy is fogalmazzak?..na mind1....benyalok.
Erre viszont nem fog sor kerülni, mert ez egy szakmai fórum, nem egy vicc magazin.
És még ők kérdezik, hogy egy NB keretet miként tud az anya egyöntetű napossal befiasítani?
Ez már valóban homokozó.
Jó szórakozást!
Én inkább maradok a valóságnál.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3203 Dátum: 2024. Január 12. 18:57 »

De ha ennyire bombasztikusak ezek a családok már április elsején, akkor mi volt a tavaly későn virágzó akácterméssel?

Tavaly későn virágzott az akác? Te már megint benézted, és a későn virágzó másodvirágzásról vártál valamit. Na jó, lehet, hogy nem is volt nálad rendes, úgy elfagyott. Volt már ilyen eset emlékszem. Amikor a néhány napos rossz idő után beharangoztad a hajnali hidegben, hogy majd a nagy pofájúaknak le fog esni az álluk, megtudják Nógrádban is ilyenkor vannak a rekordok. Aztán mínuszok lettek a mérlegek.
Na akkor nézd csak mikor kezdődött a rendes fagymentes virágzása!
dodo   
 Hozzászólás témája: Re: AkácHozzászólásElküldve: 2023.05.10. 18:39
Tag
Tag

Kinyíltak az akácosokban az első korai virágok.

« Válasz #3204 Dátum: 2024. Január 13. 08:21 »
Ha valakinek április elsején Hunor méretben 10 keret táblás fiasa van a jelenlegi időjárási, és egyéb körülmények között, annak ....hogy is fogalmazzak?..na mind1....benyalok.

Nagyernyei Attila
A 10 táblást nem írta senki. Van 6 táblás 4 be valamennyi a 2 szélső mézes.. Azt írod, hogy ez kevesebb mint az NB be a 4-5 mert azok tényleg táblások. Ez nem kevesebb mert éppen megfelel az 5 NB nek. Amit te felraktál az 1 táblás meg 2 valamekkora fias. Node abból össze kell rakni 2-3 at.

« Válasz #3205 Dátum: 2024. Január 13. 08:29 »
Ja. Meg úgy adja elő az időjárási körülményeket, mintha gátolták volna a méhcsaládok fejlődését, miközben tél sem volt. A tavasz meg korán jött, és hosszú volt. Nem volt nagy meleg, de folyamatosan tudtak virágport és vizet hordani, méhveszteség nélkül. Nem volt nemzedékváltáskor az az érzés, mint amikor annyira kevés volt egyes években a népesség a fiasítás mennyiségéhez képest, hogy akár a mérgezés is felmerült.

Meteorológia: 2023 a legmelegebb és a nyolcadik legcsapadékosabb év volt 1901 óta A tavalyi év a legmelegebb és a nyolcadik legcsapadékosabb év volt 1901 óta - írta a HungaroMet Zrt. a 2023-as évről készített elemzésében a honlapján pénteken. Az elemzés szerint tavaly a középhőmérséklet országosan 12,23 Celsius-fok volt, ami közel 1,5 fokkal meghaladta az 1991-2020-as években mért 10,75 fokos átlagot. Ezzel pedig a tavalyi a legmelegebb év lett a 20. század kezdete óta. A tavalyi év középhőmérséklete országos átlagban közel 0,2 fokkal haladta meg az eddigi legmelegebb év, vagyis 2019 hőmérsékletét. Az év középhőmérséklete az ország legnagyobb részén 12 Celsius fok felett alakult, de az Alföld déli részén többfelé a 13 fokot is meghaladta. Az Alpokalján és északkeleten 11 és 12 fok közötti átlagérték volt jellemző, míg 10 fok alatti évi középhőmérséklet csak a hegyvidéki területeken fordult elő. A hónapok közül a január tért el leginkább az éghajlati normáltól: 4,5 fokkal haladta meg az átlagot, aminél enyhébb január csak 2007-ben volt 1901 óta.

« Válasz #3206 Dátum: 2024. Január 15. 18:16 »
Most csütörtökön, január 18-án komoly felmelegedést ígérnek egy napra.
Akár 15-16 fok is lehet.
Aki teheti menjen a méhesbe.
Sajnos(?) nekem nem lesz rá lehetőségem, mert Gyulán lazítok a Várfürdőben.
Nagyon gáz, de ez van.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3207 Dátum: 2024. Január 15. 22:21 »
Most csütörtökön, január 18-án komoly felmelegedést ígérnek egy napra.
Akár 15-16 fok is lehet.
Aki teheti menjen a méhesbe.
Sajnos(?) nekem nem lesz rá lehetőségem, mert Gyulán lazítok a Várfürdőben.
Nagyon gáz, de ez van.
Nagyernyei Attila

Volt már ilyen máskor is, aztán bajság lett belőle.  Te tudod
 Én meg szerencsétlen pára most hagytam abba a keretdrótozást, reggel meg megyek dolgozni. Már majdnem irigy lettem, aztán eszembe jutott Berci intelme:

Jaj Attila! Írtam,hogy ne menj el nyaralni! erre tessék! Mit kell, hogy olvassak?! Mindig azt hiszed , hogy rosszat akarunk, miközben óvjuk a méheidet!

« Válasz #3208 Dátum: 2024. Január 16. 08:01 »
Kicsit nem foglalkoznátok a saját méhészetetekkel is?
Az enyémet már jobban ismeritek mint én magam.
Jelenleg úgy teleltetek, hogy a fészek nincs letakarva egészen, hanem hagytam egy 4-5 centi rést.
A kijárókat erősen szűkítettem, ami kb. 6-7 négyzetcentinek felel meg.
Ma leveszem a kijárókat árnyékoló lemezeket, és a van ahol a cserepet.
Ennek, hogy feltettem két oka is volt.
A madarak a hó miatt zaklatták a méheket, kopogtattak a kijárókon.
Volt ahol az etetésre használt dugókat ráncigálták ki.
A másik ok, hogy a szikrázó napsütésben néhány méh kiugrál, és ha a hóra leszáll, vagy árnyékos részre téved, ott vége.
Így teljesen nyugodtan telelnek, egyelőre minimális hulla van a fenékdeszkákon, de sok helyen semmi.
Ha ti ettől többet tudtok a méhészetemről, akkor vissza kell néznem a kamerákat.
Néhány éve jártam Illés Sanya méhészetében, a meleg-építményű konténereinél.
Azok is alsó kijárósak, és persze amelyek szem magasságában voltak, látszott a telelő fürt!
Mondom alulról!
Átlagosan olyan 7NB kereten teleltek, és elmondása szerint amelyiknél szükséges, tavasszal annyira visszaszűkíti, hogy "bundásan" takarjanak minden lépet.
Sajnos ezek a szájhősök, kaptárt szétfeszegető, április 1-én 10 Hunor fiassal rendelkező lángelmék nem hallhatták Sanyi bácsi előadásait.
Ő pontosan úgy méhészkedett mint Borbély Lajos, Takler József (a mesterem) vagy Buchinger György.
Sokszor visszaköszönnek szavaik amikor azt mondták (főleg Buchinger a Salgótarjáni Mesterkurzusokon).....vannak méhtartók, mi termelők vagyunk.
Lehet engem szidalmazni, lefikázni, de az élet eddig is engem igazolt, és erre a maradék kis időmre nem szeretnék a 41 évig bevált technológiámon változtatni.
Amin viszont változtattam, az az atkakezelési technológiám.
A házi pancsolmányokat sokáig elutasítottam, ez hiba volt.
Ehhez, hogy ezt belássam soha nem tettem méhészetben úgy látogatást, hogy ne tegyem fel ezt a kérdést.....mivel védekezel atka ellen?
Eljutottam odáig, hogy most engem kérdeznek.
Kérdezni sosem szégyen....szerintem.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3209 Dátum: 2024. Január 16. 08:35 »
Attila nekünk rendbe a méhészetünk sőt túl jók is a méhek tavasszal megint nem lesz velük bírás. A másik dolog meg szerintem te sem ismered a méhészetedet nem hogy mi…
Madarak nálunk ilyet amiről írsz sosem csinálnak….
41 éve ugyan az a technológia ? Akkor előtte a 27 év hunor az beleszámít vagy nem mert akkor elég rég méhészkedhetsz …. Te Attila nem te vagy a hegylakó??? Vagy a sok lazítás tart ilyen fiatalon ? Végezetül neked sem ártana szerintem többet kérdezni….