Kicsit nem foglalkoznátok a saját méhészetetekkel is?
Az enyémet már jobban ismeritek mint én magam.
Jelenleg úgy teleltetek, hogy a fészek nincs letakarva egészen, hanem hagytam egy 4-5 centi rést.
A kijárókat erősen szűkítettem, ami kb. 6-7 négyzetcentinek felel meg.
Ma leveszem a kijárókat árnyékoló lemezeket, és a van ahol a cserepet.
Ennek, hogy feltettem két oka is volt.
A madarak a hó miatt zaklatták a méheket, kopogtattak a kijárókon.
Volt ahol az etetésre használt dugókat ráncigálták ki.
A másik ok, hogy a szikrázó napsütésben néhány méh kiugrál, és ha a hóra leszáll, vagy árnyékos részre téved, ott vége.
Így teljesen nyugodtan telelnek, egyelőre minimális hulla van a fenékdeszkákon, de sok helyen semmi.
Ha ti ettől többet tudtok a méhészetemről, akkor vissza kell néznem a kamerákat.
Néhány éve jártam Illés Sanya méhészetében, a meleg-építményű konténereinél.
Azok is alsó kijárósak, és persze amelyek szem magasságában voltak, látszott a telelő fürt!
Mondom alulról!
Átlagosan olyan 7NB kereten teleltek, és elmondása szerint amelyiknél szükséges, tavasszal annyira visszaszűkíti, hogy "bundásan" takarjanak minden lépet.
Sajnos ezek a szájhősök, kaptárt szétfeszegető, április 1-én 10 Hunor fiassal rendelkező lángelmék nem hallhatták Sanyi bácsi előadásait.
Ő pontosan úgy méhészkedett mint Borbély Lajos, Takler József (a mesterem) vagy Buchinger György.
Sokszor visszaköszönnek szavaik amikor azt mondták (főleg Buchinger a Salgótarjáni Mesterkurzusokon).....vannak méhtartók, mi termelők vagyunk.
Lehet engem szidalmazni, lefikázni, de az élet eddig is engem igazolt, és erre a maradék kis időmre nem szeretnék a 41 évig bevált technológiámon változtatni.
Amin viszont változtattam, az az atkakezelési technológiám.
A házi pancsolmányokat sokáig elutasítottam, ez hiba volt.
Ehhez, hogy ezt belássam soha nem tettem méhészetben úgy látogatást, hogy ne tegyem fel ezt a kérdést.....mivel védekezel atka ellen?
Eljutottam odáig, hogy most engem kérdeznek.
Kérdezni sosem szégyen....szerintem.
Nagyernyei Attila