Mivel látom, hogy esment "sikerült" megragadni a lényeget, inkább rád hagyom Attila, mert már nem csak az a baj hogy semmit nem vagy képes megérteni, hanem szemmel láthatóan már nem is akarod megérteni.
De wr ahogy írja mindig így telel.
Nem, sosem írtam ilyet. Azt írtam, hogy évek óta már mindig 2 fiókon telelek. Tudod, mert lusta vagyok pakolászni.
Soha nem írtam azt, hogy mindig teli méztéri fiókkal telelek. Ez most így alakult sok családnál. Azt is írtam, hogy nem én alakítottam így, hanem ők. A szotyi elvételekor még nem voltak tele. Tudom, kellett volna csinálnom egy újabb pörgetést mondjuk augusztus végén. Nem csináltam, nem is fogok. Azok a plusz teli keretek amik megmaradnak nagyon jók lesznek majd a pároztatókba.
Szóval a lényeg, ami ugye megint nem ment át az az lett volna, hogy míg neked a 9 centi mézkoszorúd van, az is ilyen olyan amolyan fogásokkal, hogy nehogy a fiasítás rovására menjen, addig nekem akár 24,5 centi is lehet, akár már augusztus elejére,
anélkül hogy ez a fiast korlátozná! Ugye hogy nem úgy hangzik mint ahogy beállítani szeretnéd?
De akkor elárulom, mert írásaidból az jön le (és nem csak nekem), hogy nem nagyon teleltettél te soha 2 fiókon, hogy úgy a legjobb, ha a méztéri keretekben alul marad pár centi üres hely, mert akkor fog tudni a telelőfürt leginkább a két fiók közé berendezkedni, ahol a téli megenyhülő napokon tudnak ide oda bóklászni, és onnan mennek felfel ahogy fogy az élelem.
Meg aztán arról is írtam már, talán többször is, hogy az sem gond ha kevesebb az élelem, mert ha kevesebb van, akkor ők automatikusan (igen, nem nekem kell karcolgatni) behordják maguknak a szélső keretekből a mézet középre, a fejük fölé. Még egyszer leírom, maguktól, nem nekem kell ebbe beavatkozni.
És ezt a rendszert nem lehet összehasonlítani, egy fekvő kaptárral, aminek a telelő fészke a valamikori fiasok.
Ez meg megint egy olyan mondat, amire leginkább csak kimoderálni való szavakkal lehetne válaszolni, azért megpróbálom. Ez a sok közül az egyik legnagyobb hülyeség! Miért jó az, ha az egész évben fiasító keretbe kényszeríted az anyát petézni még tavasszal is? Hogy minél előbb kialakulhasson valami nyavalya? Vagy miért? És nem, nem szűzlépek vannak nálam a méztérben sem, mielőtt ezzel a hülyeséggel jönnél. Ott is használt keretek vannak, de közel sem olyan setétek mint a konkrét fészeklépek. Mert hát ugye, a hunorban a méztérben is van évközben fiasítás. Már amelyikben...