A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065660 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2925 Dátum: 2023. Szeptember 14. 09:31 »
Augusztus közepétől 4 hét....hüm....az nem szeptember közepe?

Nagyernyei Attila

De. Annyi.

Csak nem bírtam ki!

Az etetés augusztus elején vagy közepén kezdődik, és 3-4 hétig tart....."

Augusztus elejétől 3 hét, az meg augusztus 21.
« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 14. 09:44 írta seed150 »

« Válasz #2926 Dátum: 2023. Szeptember 14. 09:32 »
Nekem nem az erősségem ? Olvasd már el mit írt neked a wr. Ülj le egyes!
« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 14. 09:46 írta Sancho Panza »

*

Berci

• 317
« Válasz #2927 Dátum: 2023. Szeptember 14. 09:53 »
Csak nem bírtam ki!

"A nyár végi serkentés célja, hogy 1. télire elég fiatal méh legyen, 2. a méhek zsírtesteinek tartalékai és a garatmirigyek kedvező állapotba jussanak......
Az etetés augusztus elején vagy közepén kezdődik, és 3-4 hétig tart....."

Nagyernyei Attila

Jó lesz az augusztus elejének is... legalábbis az 1955-ös átdolgozott 4 kiadás 582. oldalán ez áll. Megbuktál!

« Válasz #2928 Dátum: 2023. Szeptember 14. 20:04 »
Én a 7. átdolgozott kiadásból idéztem!!!
Az 525. oldal aljáról.
Ha nektek ez a kötekedés szimpatikus, ám legyen.
Ja, és most nézem, ez egy 1968-as bővített kiadás!
Tehát már akkor változtattak rajta, és kiegészítették a "közepén" szóval.
Mostani időjárási körülmények indokolnának egy újabb igazítást.
Ez amolyan sárban való birkózás számomra, ami nem az én stílusom.
Egyébként már sokszor eszembe jutott, de most megkérdezném az ellenem összeesküdöttek táborát.
Ha ennyire nincs problémátok az atkával, ennyire heppy  a méhészkedés, ilyen bombasztikusak egész évben a családok, akkor miért foglalkoztok azzal, hogy én miként méhészkedek?
Szerintem a méhészkedés sikere nem csak a nagy pofán múlik, a valóság ettől sokkal szigorúbb.
Ma már nem arról szól szeretett szakmánk, hogy mennyit keresünk vele, hanem megéri vagy sem méhészkedni.
Ezért nem értelek benneteket,hogy mi ez a nagy arc, amikor ilyen mély válságban még sosem volt az ágazat.
De örvendek annak, hogy ennyire optimisták vagytok a méhcsaládok eladásával kapcsolatban.
Apró hír, hogy tegnap beszéltem egy menő anyanevelővel, hát nem a legfényesebb jövőt vázolta fel.
Már most az idén is sokan visszamondták a megrendeléseket, és eladási gondokkal is küzdöttek a kollégái.
Esetleg ha érdekel még benneteket akkor 30.000 Ft-ért tudok betelelt bomba méhcsaládokat kaptárral együtt!
Tavasszal mennyiért is fogjátok eladni a túlfejlődött, kaptárt feszegető családokat?
Nem vagyok rosszmájú, csak mindig a földön jártam, és próbáltam előre menekülni.
Most ennek aratom a gyümölcsét, de ez már úgysem érdekel benneteket.
A rovat nem erről szól, így említést teszek a szakmáról is.
Ahogy nézem, a hónap végéhez közeledve tovább tudom szűkíteni a téli fészket.
A most kelő fiasokat kiemelve (akkorra kikelnek) azok feletti mézkoszorúkat felkarcolom, és ezt 1 nap alatt a jó helyre hordják.
A maradékkal tavasszal fogom serkenteni őket.
Ha ez a módszer működött nálam 40 évig, ez után sem kívánom feladni.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 15. 06:01 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #2929 Dátum: 2023. Szeptember 15. 08:12 »

Nagyernyei Attila

Na add fel Attila!
(Nekem ennyi mára elég volt, önként pihire teszem magam, estig be sem nézek ide, igaz a munka is feltorlódott.
Nem tudom szomorkodjak-e, vagy nevessek? Emésztek. Ennyi hülyeséget...)

« Válasz #2930 Dátum: 2023. Szeptember 15. 08:37 »

Ezért nem értelek benneteket,hogy mi ez a nagy arc, amikor ilyen mély válságban még sosem volt az ágazat.

Nagyernyei Attila
Én meg azt nem értem , ha ilyen nagy válságban van az ágazat ( mert abban van) akkor miért nem kérdezed meg az általad sztárolt érdekvédelmi egyesület vezetőit ,élükön a már sok csalódást okozott elnököt , nem kéne- e már valamit csinálniuk a te és a mi érdekünkben. Jó fizetés ,kirándulgatás a cimborákkal ,az megy de a dolgát nem csinálja…
Májusban és augusztusban anyahiány volt ,te is kerestél anyákat nem anyanevelőnél is . Elfelejtetted ? Én nem .
« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 15. 08:43 írta Sancho Panza »

« Válasz #2931 Dátum: 2023. Szeptember 15. 09:09 »
Erre már Attila válaszolt. Brüsszel a hibás, tüntetés a megoldás.
De ha már ebbe az irányba mennek, akkor arról mondjanak már valamit, hogy mikor lesz a brutális tüntetés amitől annyira retteg minden képviselő? :-)))

Nem tudom milyen kussról beszéltek?
Az, hogy az EU-ba ömlik be a 150.000 tonna hamis méz, és ezzel azt érik el, hogy letörik a termelői méz árát, mi köze az OMME elnökének?
Szerintem kicsit olvassatok, nézelődjetek a neten, hogy a környező országokban is óriási a baj.
Ezt egy civil érdekvédő szervezet nem tudja megoldani!
A brüsszeli "honatyák" egy része sajnos nem a tisztességről híres.
Addig amíg ilyen szintű a korrupció, csak szenvedünk.
Saját véleményem szerint is az egyedüli megoldás, hogy egy EU termelők összefogásával szervezett brutális tüntetés kell.
Attól retteg minden képviselő.

« Válasz #2932 Dátum: 2023. Szeptember 15. 12:24 »
Nem ide való, ha akarjátok a megfelelő rovatban folytathatjuk, de semmi értelme...szerintem.
https://www.agroinform.hu/allattenyesztes/nincs-aki-megmentse-a-meheszeket-67220-001?fbclid=IwAR1ml1K-ijjAYGqXqDRy18QcWCEnB9yaK7yWNa4U0h094zPJk6zZKU38YCM
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2933 Dátum: 2023. Szeptember 15. 14:11 »
Idézet
Apró hír, hogy tegnap beszéltem egy menő anyanevelővel, hát nem a legfényesebb jövőt vázolta fel.
Már most az idén is sokan visszamondták a megrendeléseket, és eladási gondokkal is küzdöttek a kollégái.
Hát, lehet hogy változott a helyzet azóta, de ismerek valakit aki 2 évvel ezelőtt 4 anyanevelőt is felhívott, mert kellett volna neki 5db anya. Nem ötöt, de egyetlen egyet sem tudtak neki adni.
Idézet
A most kelő fiasokat kiemelve (akkorra kikelnek) azok feletti mézkoszorúkat felkarcolom, és ezt 1 nap alatt a jó helyre hordják.
Hát ez az, mi a lótúrónak karcolgassak, meg cipeltessem a mézet egyik keretből a másikba szerencsétlen méheimmel?
Idézet
Jó hozzáállás, járt utat járatlanra nem cserélünk. Vannak ezzel így többen is, nekik valamiért jó érzés néha néha méheket venni.

« Válasz #2934 Dátum: 2023. Szeptember 15. 18:06 »
Ha mindennel egyet értenék wr írásaiban, ezzel az egyel biztosan nem!
"Hát ez az, mi a lótúrónak karcolgassak, meg cipeltessem a mézet egyik keretből a másikba szerencsétlen méheimmel?"
Ugye ő két fiókon teleltet, és a 2. fiók full mézes.
Én ezt óriási luxusnak tartottam mindig, bár az idén a betelelésre szánt élelem-méz ára közti rés szinte eltűnt.
Mivel a nyereség úgy keletkezik hogy az árbevételből levonjuk a költségeinket.
Én mindig azt vallottam, hogy a méznek hordóban a helye, és etessünk fel a hiányzó készletet a helyére.
Hangsúlyozom, hogy addig ez volt a normális ameddig nem volt ez a torzult méz-cukor arány.
De wr ahogy írja mindig így telel.
Én pedig költségtakarékosan, csak a szűk fészekre koncentráltatom a telelő élelmet!
Arról meg nem is beszélve, ha ezt tavaszig nem éli fel a méhcsalád, akkor ezeket felkarcolni munkaigényes, és nagy részét "elpacsázzák".
Azért írt még ugyan azon az oldalon Örösi egy érdekes dolgot.
"A méhek munkáját megkönnyítjük, és siettetjük, ha 1. a szétszórt méz födelét felnyitogatjuk. ......A méhek akkor már a téli fészekben raktározzák."
És gyakorlatilag ez a lényeg, hogy a mézet a fészekbe koncentrálják, ahol telelnek, mert így viszonylag kisebb a költségünk, valamint sok későbbi munkától szabadulunk meg.
Ha pedig ez az "Ó méz" megmarad a tisztító pergetésig, az rontja a minőségét (mert sok lehet benne az etetésből származó cukor), és macerás a fedelezése, koppra való kipergetése.
Azon most kár rugózni, ha 2 fiókon telel a Hunor, és a méztér összes kerete talpig mézes.
Ez egy 10 keretes Hunornál ca. 27 kiló, ami mint említettem luxus.
És ezt a rendszert nem lehet összehasonlítani, egy fekvő kaptárral, aminek a telelő fészke a valamikori fiasok.
Nem is tudom miről szól a vita?
De tényleg.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2935 Dátum: 2023. Szeptember 16. 09:06 »
Mivel látom, hogy esment "sikerült" megragadni a lényeget, inkább rád hagyom Attila, mert már nem csak az a baj hogy semmit nem vagy képes megérteni, hanem szemmel láthatóan már nem is akarod megérteni.
Idézet
De wr ahogy írja mindig így telel.
Nem, sosem írtam ilyet. Azt írtam, hogy évek óta már mindig 2 fiókon telelek. Tudod, mert lusta vagyok pakolászni.
Soha nem írtam azt, hogy mindig teli méztéri fiókkal telelek. Ez most így alakult sok családnál. Azt is írtam, hogy nem én alakítottam így, hanem ők. A szotyi elvételekor még nem voltak tele. Tudom, kellett volna csinálnom egy újabb pörgetést mondjuk augusztus végén. Nem csináltam, nem is fogok. Azok a plusz teli keretek amik megmaradnak nagyon jók lesznek majd a pároztatókba.
Szóval a lényeg, ami ugye megint nem ment át az az lett volna, hogy míg neked a 9 centi mézkoszorúd van, az is ilyen olyan amolyan fogásokkal, hogy nehogy a fiasítás rovására menjen, addig nekem akár 24,5 centi is lehet, akár már augusztus elejére, anélkül hogy ez a fiast korlátozná! Ugye hogy nem úgy hangzik mint ahogy beállítani szeretnéd?
De akkor elárulom, mert írásaidból az jön le (és nem csak nekem), hogy nem nagyon teleltettél te soha 2 fiókon, hogy úgy a legjobb, ha a méztéri keretekben alul marad pár centi üres hely, mert akkor fog tudni a telelőfürt leginkább a két fiók közé berendezkedni, ahol a téli megenyhülő napokon tudnak ide oda bóklászni, és onnan mennek felfel ahogy fogy az élelem.
Meg aztán arról is írtam már, talán többször is, hogy az sem gond ha kevesebb az élelem, mert ha kevesebb van, akkor ők automatikusan (igen, nem nekem kell karcolgatni) behordják maguknak a szélső keretekből a mézet középre, a fejük fölé. Még egyszer leírom, maguktól, nem nekem kell ebbe beavatkozni.
Idézet
És ezt a rendszert nem lehet összehasonlítani, egy fekvő kaptárral, aminek a telelő fészke a valamikori fiasok.
Ez meg megint egy olyan mondat, amire leginkább csak kimoderálni való szavakkal lehetne válaszolni, azért megpróbálom. Ez a sok közül az egyik legnagyobb hülyeség! Miért jó az, ha az egész évben fiasító keretbe kényszeríted az anyát petézni még tavasszal is? Hogy minél előbb kialakulhasson valami nyavalya? Vagy miért? És nem, nem szűzlépek vannak nálam a méztérben sem, mielőtt ezzel a hülyeséggel jönnél. Ott is használt keretek vannak, de közel sem olyan setétek mint a konkrét fészeklépek. Mert hát ugye, a hunorban a méztérben is van évközben fiasítás. Már amelyikben...

« Válasz #2936 Dátum: 2023. Szeptember 16. 20:59 »
Ezt írja wr (bár ez alap-tanfolyami szint, azért válaszolok neki.)
"Meg aztán arról is írtam már, talán többször is, hogy az sem gond ha kevesebb az élelem, mert ha kevesebb van, akkor ők automatikusan (igen, nem nekem kell karcolgatni) behordják maguknak a szélső keretekből a mézet középre, a fejük fölé."
És mit ír erről Örösi Tanár Úr?
"A szétszórva raktározott méz csoportosítása. A méhek maguk is összébb hordják nyár vége felé a mézet, de a födött sejteket lassan, vontatottan bontják ki. Nem ritkaság, hogy a tél küszöbén is van még szétszórt méz. A méhek munkáját megkönnyítjük és siettetjük, ha 1. a szétszórt méz födelét felnyitogatjuk. Még elég melegben kell történnie, különben a méhek elhanyagolják a távoli mézet."
De wr-nek különleges méhei vannak, a fedett mézet nem kell karcolgatni.
Emiatt IS parttalan lett közöttünk a vita, mert egy valamire való gyakorló méhész IS tudja, ha felkarcolja a lefedett mézet (és azt fészken kívülre helyezi) szinte másnap reggelre behordják a fészekbe.
Aki ezen kételkedik, az ne karcolgassa, hintázzon a székén, és hallgasson zenét.
Én inkább karcolok, gondos takarás mellett...invertálniuk nem kell, egy sima laza fuvarral megússzák a méhek.
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2937 Dátum: 2023. Szeptember 17. 17:22 »
Idézet
hintázzon a székén, és hallgasson zenét.
Nagyjából ezt csinálom, csak nem hintázom közben.
Idézet
de a födött sejteket lassan, vontatottan bontják ki
Lehet, hogy Örösi soha nem hagyott kint véletlenül teli fedett keretet a láda oldalának támasztva. Egy-másfél óra múlva, nem fedél de már méz sincs benne. A fedelezést úgy néhány perc alatt leszedik a keretről, szóval az egyáltalán nem nagy munka nekik. Siettetni meg semmit nem kell ugye, tudják ők a méhész nélkül is, hogy mikor, mit és miért csinálnak. Egyébként, már nálam is látszanak a barna csíkok a tepsik szélein, tehát nagy eséllyel elkezdték már a szélső lépeket felkarcolgatni. Jól le is cseszem majd őket, hogy miért vették el tőlem ezt a munkát (is). Ezek már csak ilyenek na, helyettem dolgoznak. Most már csak arra kéne őket megtanítanom, hogy szedjék le egymásról az atkákat is hogy ne nekem kelljen, meg a mézet se a keretekbe hordják hanem inkább egyből a hordóba, hogy ne nekem kelljen oda még becipelni.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2938 Dátum: 2023. Szeptember 17. 18:23 »
De hagyott kint, le is rabolták pillanak alatt, de ez hogy jön ide?
Te wr nagy koponya lehetsz, neked igazgatónak kellene kenni valahol vagy valami nagy magas beosztásba.
Üdv:robi

*

buksi

• 466
« Válasz #2939 Dátum: 2023. Szeptember 19. 06:44 »
Roby rosszul írtad,wr-nek Omme elnöknek........,egyébként az én méheim sem bontják föl a fedett mézet,talán olyanok mint Attiláé,vagy mint Őrösi tanár úré voltak,de nekem így is Jó.