A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065803 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2910 Dátum: 2023. Szeptember 13. 07:59 »

Egy szó mint száz, én a méheimmel meg vagyok elégedve, stabil vevőköröm van, akkor miért aggódjak?

Ennyi év után naponta ilyeneket írni!!! Már ami reggel 5-kor íródott.

A fent idézett mondatodat Attila félre lehet érteni. Ugye nem a méhcsaládokra gondoltál? Én tudom mire írtad. A mézre.
Te azt nagyon soknak gondolod. Akkor jó. Az sok. El is adod. Neked ennyi munkáért ez elég. Senkinek nincs ebbe joga beledumálni. A többi ottmarad, ráetetsz (serkentesz) felkarcolsz, szűkítesz stb. tehát  anyugalom szigete, nem dolgozol. Aki meg betelelt, az pakolászik, molytalanít, ami ugye rég megvolt... hagyjuk! Erre mondják, fordítva ül a lován.
De gondolkoztál már azon, hogy akikkel itt csevegsz (WR-t nem ismerem, és nem is írta talán)  minden évben az állományuk egy részét tavasszal értékesítik? Kénytelenek, mert nem tudják a szaporulatukat hova rakni. Lehetséges a következő évben a káosz, mert nem kell majd a méhcsalád a kialakult mézhamisítási szabadkereskedelem miatt, de akkor sem tudják hova rakni a családjaikat. Habár az atka eléggé pusztít.
Tudod kik fognak még az idén méhcsaládokat bontogatni? Akiknek a technológiájukban szerepel valami zárókezelésnek nevezett szarakodás, mert nem tudták az atkát kiirtani, és ezt minden évben elkövetik. Vagy nézegetik a szárnyatlan méheiket, és pakolásszák a szétesett családokat, behordják a leraboltakat. Mi meg várjuk majd őket tavasszal, és már akkor több bevételünk lesz mint neked, amikor Te még a hatodik szűkítésről vagy az első bővítésről...jaj Istenem!

« Válasz #2911 Dátum: 2023. Szeptember 13. 08:19 »
Én már most tudok olyan emberről aki most vett 12 es hunorból 90 családot. Meg olyat is akinek a 100 ból csak 40 van meg , meg olyat is ahol a múlt héten még bika méhek voltak most meg 4-5 léputcásak NB be

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2912 Dátum: 2023. Szeptember 13. 13:15 »
wr!

Attilának semmi köze nincs a Hunor két fiókon való teleltetéséhez!

Ezzel a rendszerrel "szélmalomharcot" vívott, mint Don Quijote de la Mancha!

A Történetbéli fegyverhordozója,: Sancho Panza  !Már régen túlnőtte.
Neki kellene a szamáron ülnie. Igaz azt is fordítva tenné!

"Egyszer mindenki hazaér"!    Én bízom benne. ;)

« Válasz #2913 Dátum: 2023. Szeptember 13. 14:04 »

Na és meddig kell vizsgálni a méheket? Arra nem válaszoltál, amit WR írt. Hülyeség a szeptember. Az őszi kötelező vizsgálat már sok helyen augusztusban megtörtént. A szeptember végi határidőig a vándorok miatt lett kitolva. Én is méheüs vagyok. A méhészeimet ismerve alkalmazkodom, már kialakult az előző felelős alatt is egy rendszer.

Próbálom logikusan. Szóval méhegészségügyi szempontból most vannak a történések. Ahogy Sancho írja:
Idézet
Meg olyat is akinek a 100 ból csak 40 van meg , meg olyat is ahol a múlt héten még bika méhek voltak most meg 4-5 léputcásak NB be
Az összeomló állományok augusztus végén, szeptember elején jellemzőek. Ekkor indulnak a rablások stb, de mintha neked nem kéne elmondanom, tavaly érezhetted. Nem beszélve arról, hogy a nyúlóst hamarabb észreveszed most a minimális fiason, mint aug. elején. De nekem 111.
Egyébként az egyik cimborám még wr-nél is nagyobb helikopter, már akác után betelelt. Azóta csak a napraforgót pörgette ki, meg berakta a stripet meg néha szublimál. Az eü-snek meg telefonon bemondja a családszámot. Ilyen egyszerű ez kéremszépen. És a viaszhidak is megmaradnak:)

*

wr

• 1013
« Válasz #2914 Dátum: 2023. Szeptember 13. 15:29 »
Idézet
Attilának semmi köze nincs a Hunor két fiókon való teleltetéséhez!
Erre én már a legelején rájöttem, na de az 1 fiókoshoz se sok volt. Ott is ugyanúgy meg tudta volna csinálni, hogy feletet még a nyáron a méztérbe, utána ősszel meg kiveszi alóluk a fészket amikorra abban már nincs fias, vagy csak elenyésző. Helyette pont úgy ahogy írod, inkább szélmalomharcot vívott. Ezért lett inkább a fekvő a nyugalom szigete amivel egyébként hússzor annyi munka van.

*

wr

• 1013
« Válasz #2915 Dátum: 2023. Szeptember 13. 15:33 »
Idézet
Az összeomló állományok augusztus végén, szeptember elején jellemzőek.
Szerintem meg inkább szeptember-október. De ugye, az nem a semmitől lesz, egy összeomlásnak előzménye van. Általában két dolog, vagy atka, vagy atkaölő szer. Esetleg még napra utáni anyátlanság, de azokat mostanra már rég lerabolták ahogy hallom.

« Válasz #2916 Dátum: 2023. Szeptember 13. 19:50 »
Ezt írta seed150:
"..jaj Istenem!"
Mi történt?
Már a Jó Istenhez fohászkodsz?
Engem sose félts!
Sokan megpróbáltak alám vágni, lejáratni, kicsinálni....mind belebukott.
Eddig négyen fogtak perbe, mind a négy elbukta ellenem.
Ilyen az élet, ha okosnak hiszitek magatokat.
Itt mindenki hülye csak ti nem.
Mindenki méheket ad el tavasszal mert nincs hova tenni, túlfejlődnek, meg óriási a bevétel ebből.
Majd jövőre fiúk.
Akkor adjatok el egy darabot is.
Én úgy érzem mindig előtettek jártam egy lépéssel, és ezt nehéz megemésztenetek.
Hogy én a Hunoron nem tudtam 2 fiókon telelni?
Keressétek meg írásaimat, mert ráértek, ott ezerszer leírtam már.
Oktassátok a kezdőket, nekem elkezdődött a 41. szezonom.
Jó éjszakát!
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #2917 Dátum: 2023. Szeptember 13. 21:09 »
Nekem a  most 8-9 keretes családjaim is jók és tavasszal azokból is tudok szaporítani,mindegy ki mit ír kár egymást cukkolni a mostani nehéz időkben.

« Válasz #2918 Dátum: 2023. Szeptember 13. 21:42 »
Így van buksi, jól beszélsz. Aztán eladod a szaporulatot - gondolom- mert egy idő után már mindenben méhek vannak mint nálam. Na de ha wr-nek például 10-13 léputcás tömör népes családjai feszegetik a kaptárfalat, vagy oszkárnak két fiókot még mindig vastagon takarnak a méhei, és tavasszal 70-80 dm2 fiasa van, amikor másoknak csak 20-25, ( amit 2x tetszikelne, ha lehetne) akkor mit csináljon? Ne csapoljon, amikor egyesek tovább szűkítették a családokat egy kerettel? Kénezze le? Tartsa titokban, mert másoké ennyi év méhészkedés után is ramaty? Az a szerencsétlen, akinek működik? Amikor bővít, már nálunk petéznek új anyák. Akkor mit csináljunk? Erre gondoltál, amikor cukkolásnak írtad a normális családerősséget? Vagy elkerülte figyelmedet:
... de nekik ez sosem volt.
 ...atka semmi, mész semmi, nozema semmi, mászkálás semmi,

Semmi. Mi normálisan kezeljük a családokat, nem stresszeljük. Az atkát irtjuk, és nem serkentünk szeptemberben. Nem kell már fiasítás. Sokan az anyát is lezárják, nemhogy petézésre biztatnák. Akkor ki a troll? ki a cukkoló?
« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 13. 21:59 írta seed150 »

« Válasz #2919 Dátum: 2023. Szeptember 13. 22:00 »
De nekem 111.

Megbuktál Jenő te vagy az ÁLANYÁS....

« Válasz #2920 Dátum: 2023. Szeptember 14. 07:25 »
Ez nagy igazság ami a mellékletben van.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2921 Dátum: 2023. Szeptember 14. 07:59 »
Csak nem bírtam ki!
Annyira büszke vagyok rátok (Sancho Panza, seed 150, wr), és még néhányotokra!
Örösi Pál Zoltán forog a sírjában írásaitokat olvasva.
Talán azért ti autogramot nem fogtok osztogatni, vagy nem írtok egy újabb bibliát.
Na akkor nézzük mit is ír Örösi a nyár végi serkentésről, hogy ne csak a hülyítések nyerjenek teret.
"A nyár végi serkentés célja, hogy 1. télire elég fiatal méh legyen, 2. a méhek zsírtesteinek tartalékai és a garatmirigyek kedvező állapotba jussanak......
Az etetés augusztus elején vagy közepén kezdődik, és 3-4 hétig tart....."

Aztán szórakozzatok azokkal akik ezt a sok sületlenséget beveszik!
Mivel a globális felmelegedést a bőrünkön is érezzük már, ezek a kőbe vésett szabályok is változnak, kitolódnak.
Szánalmasok vagytok, sajnálom a sok kezdőt aki rátok hallgat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2922 Dátum: 2023. Szeptember 14. 08:38 »
Augusztus az nem szeptember mester….
521. Oldal A méz pótlószerei közül a tiszta fehér répacukor kifogástalan , ha helyesen etetnek vele.
A legkiválóbb téli eleség is ártalmas, ha a családot későn etették vele…
« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 14. 08:55 írta Sancho Panza »

*

wr

• 1013
« Válasz #2923 Dátum: 2023. Szeptember 14. 09:17 »
Idézet
Az etetés augusztus elején vagy közepén kezdődik, és 3-4 hétig tart.
Te Attila! Ez már tényleg annyira ciki, hogy akkor is nagyon ciki lenne ha egy tizenéves gyerek írta volna le példaként. Olvasd már el mit írtam a napokban a jó ég áldjon meg! Augusztus elején közepén etettem fel én is! Csak nálam nem tart ez egy hónapig, hanem csak 6-7 napig! Miért?
1. Van hova (méztérbe), nem szorítom ki a fiast sehonnan
2. Nem pörgettem kopaszra
3. Csak a 3. fiókot pörgetem ilyenkor ugye, de még a másodikban is annyi kaja van (szotyi maradék meg aranyvessző), hogy amelyik családnál a legkevesebb élelem volt (kb. 22 család) azokkal is végeztem 8 nap alatt, naponta 7 deci sűrű szirupot kaptak. Sok meg semmit nem kapott mert nem kellett neki.
4. Nekem nem szokott gondom lenni a téli népességgel, anélkül is elég fiatal méhem van. Ellenkezőleg, azzal szokott inkább gondom lenni, amikor április közepén már a bölcsőkkel kell küzdeni.
- Bár lehet hogy ez azért van, mert ősszel nem volt elég fiatal méhem, az öregek meg már nagyon el szeretnék hagyni a kaptárat és a fára költözni. Hihihi.
5. Serkenteni meg serkentett az aranyvessző. Ma reggel is szép virágporhordás volt, fogalmam sincs miről.

Örösi lehet hogy tényleg forog a sírjában, de más miatt mint gondolod. És akkor mi van azokkal, akiknél az akác után semmiféle hordás nincs? Vagy mi van azokkal, akik az aranyvesszőről még ki szoktak pörgetni néhány hordóval?

« Válasz #2924 Dátum: 2023. Szeptember 14. 09:18 »
Augusztus közepétől 4 hét....hüm....az nem szeptember közepe?
Ez már olyan szint, hogy ebben nem szeretnék részt venni.
Az olvasás nem az erősséged...de semmi ahogy látom.
Szállj le a csacsidról mert már fáradsz.

Nagyernyei Attila