A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065791 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2250 Dátum: 2021. Január 05. 20:30 »
Szervusz Oszkár!
Biztosan kizabálták a mézüket!
Nálam sajna téli lepényezni kell, mert a 18-20 kg-os téli élelemnél november közepétől december végéig a középső keretekből sok családnál elfogyott a méz. Mielőtt kérdezné valaki az atkát, nem hiszem, hogy baj lenne, mert az utolsó és utolsó előtti szublimálásnál is 0 atka potyogott. Sajnos fiasítanak egész decemberben. És ne gondoljátok, hogy a gyengék. 1 családom van 5 kereten  1 család van 6 kereten a fele 7 kereten, a többi 8 kereten, de sok a 9 keretes is. A 2020 as anyások zömében 8-9 kereten telelnek. az 5 keretes júliusban állanyás volt./méhész hiba/ mert előtte már észre kellett volna vennem, de észre is vettem, hogy aránytalanul sok a nyitott fiasa, de fedett meg még nincs. A takarásról meg annyit, hogy csak a fólia van, soha sem takarok melegen télen, ja és a higi aljaknál is fiasítanak. Sőt van egy 11 keretes házi polystirol, melynek 25*25 cm-es rostaszövetes alja van és télen nyáron nyitva, az is fiasít.
A telephely Tolna megye Bölcske, dunától 300 méter távolságra, tehát lapos, hűvös terület, nem a szőlőhegyen van.

Szorítok mindegyikőtök méheiért, még a trehányok méheiért is.: Üdv: Csaba

Ja elfelejtettem! Van lehetőségem a zárt helyi teleltetésre, idáig nem mertem, de majd innentől menni fog.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2251 Dátum: 2021. Január 05. 20:49 »
Szia! Ugyan az a helyzet mint nálad. Ilyen erős meg nem volt a betelelt állomány . Amire fiókot kellet rakni,a 10-es hunort még a kaptárfalon is lepik ,elől,hátul! Havi fogyasztás 1.6 kg volt! Fiast nem néztem!

Kíváncsian várom a továbbiakat!

« Válasz #2252 Dátum: 2021. Január 06. 18:58 »
Ma délutáni információm egy Baranya megyei méhészetből.
A kollégánál "nagy nyüzsi", teljes repülés így füstölőt ragadott.
Három méhcsaládot ellenőrzött, mindháromnál két keretben tenyérnyi fiasok voltak!
Most ahogy ránéztem az https://www.idokep.hu/idojaras web oldalra, hát ez nem túl jó hír.
Komoly lehűlés veszi kezdetét, vasárnaptól kiadós havazással.
Én mondjuk örvendek neki, szeretem a fehér tájat, és a tiszta levegőt.
Remélem nem fogalmazok meg túl nagy marhaságot, ha az a véleményem, hogy a vírus terjedését is lassíthatja a kemény fagy?
Nem tudom elképzelni, hogy a hófúvásokkal tarkított, sarki hidegben ugyan úgy ficánkol mint ebben a téli tavaszban.
No majd meglátjuk, de a jelenleg ahol fiasítás van a méhcsaládoknál nem örvendetes.
Lehet ezek a családok március végén már rajoznak?
Ja, vagy február végén nozema, és élelemhiány ha addig nem lesz kirepülésre alkalmas időjárás.
A kolléga annyit hozzátett, hogy álca és fedett állapot volt, petét nem látott.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2253 Dátum: 2021. Január 07. 18:27 »
Gondoltam, hogy tegnapi írásomban nincs semmi szenzáció, sőt olvastam máshol is.
Mégpedig azt, hogy tegnap már sok méhcsalád virágport és vizet is hordott.
Mások azon panaszkodnak, hogy nem tudták rájuk tenni a cukorlepényt, mert szétszaladtak.
Nem tudom január elején minek kell cukorlepényezni a családokat?
Volna még több kérdésem, de gondolom a válaszokat ti is tudnátok.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2254 Dátum: 2021. Január 08. 11:04 »
Talán élelem pótlásnak. Mert "kicsi" a kaptár nekik,vagy nagy a család.
Kérdezz még!

« Válasz #2255 Dátum: 2021. Január 08. 21:22 »
Én meg azt mondom, hogy balfasz vagyok, mert még betelelni sem tudok rendesen, azért kell lepényeznem. Biztos vannak olyan profik akiknek nem kell lepényezniük, de majd idén nekem sem kell, vagy, ha mégis, akkor még gyűjtök 20 év tapasztalatot.

Tisztelettel: Somogyi Csaba

« Válasz #2256 Dátum: 2021. Január 09. 07:35 »
Szerintem pedig nem vagy az!
Ezerszer leírtam és mondtam, hogy ebben a kérdésben a perdöntő az adott méhészet mikroklímája!
Ezzel nincs mi tenni, ha napos D-i, DNY-i fekvése van a méhészetnek, ne adj Isten még meg is szorul a meleg, akkor nagy lesz a fogyasztás.
Miért?
Mert a méhcsaládok nyugtalanok, nem vonulnak fürtbe, és mozognak, valamint ki is repülnek.
Ehhez a mozgáshoz energiára van szükségük, és ezt a telelő élelemből nyerik.
Anno Buchinger György salgótarjáni méhésszel ezt egy mesterkurzoson a hajnalba nyúló órákban 30 évvel ez előtt részletesen kitárgyaltuk.
Mi ebből a tanulság?
Aki teheti a telelő helyét úgy válassza, hogy az hűvös, szélvédett legyen.
Tavasszal, amikor a  méhek kitisztultak sipirc a melegebb vidékre.
Ezt csak nagyon kevesen teszik meg, de mondjuk a fűzre a mai napig több méhész vándorol.
Sajnos a kitakarom-betakarom módszer sem segít a napsütötte, meleg telephelyen az anyák fékezésben.
És itt jön be, hogy a korai fiasítás igen káros, rengeteg mézbe, sok energiába, a telelő nép idő előtti elöregedésébe kerül.
Addig nincs is baj, míg két-három hetente van alkalmas idő a kirepülésre!
Ennek hiányában a nagy fogyasztás súlyos problémát okoz, feltelnek bélsárral és áll a bál.
A mostani cukorlepényezés egy életmentő beavatkozás, de lehet ezzel okozunk még nagyobb bajt.
18 évvel ezelőtt a fenti problémák miatt váltottam telephelyet. (Erről írtam már.)
Egy meleg vidéken teleltem, az un. "Tító árokban", aminek a vége mindig a korai fias volt.
Így felhatalmazva érzem magam, hogy erről írjak, mivel saját bőrömön tapasztaltam a leírtakat.
Még tovább fokozhatjuk a problémát, ha február végén március közepén lesz igazán kemény tél.
Minden méhésztársamnak akik most lepényeznek azt kívánom, ezt ússza meg.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2257 Dátum: 2021. Január 09. 12:39 »
"A mostani cukorlepényezés egy életmentő beavatkozás, de lehet ezzel okozunk még nagyobb bajt."

Mi lehet annál nagyobb baj,hogy a család éhen pusztul,ha nem lepényezik?  Fiasítás az erős családoknál már biztos van! Ha elfogy a fiasítás körül a kaja nem hagyják ott a fiast ,nem vonulnak a méz után . Tuti,hogy éhen pusztul.

"Minden méhésztársamnak akik most lepényeznek azt kívánom, ezt ússza meg."

Én meg azt kívánom nekik,hogy legyen a kaptárjaikban elég takaró bogaruk és lepény a fejük felett,ha már túl erősre sikeredett a betelelő népesség. Mert az időjárást befolyásolni nem tudjuk!

Ha, így változik az időjárás,jobb ha felkészülünk rá,hogy a fias mentes állapot megszűnik,vagy egyre rövidebb ideig tart majd.

« Válasz #2258 Dátum: 2021. Január 09. 19:21 »
Sajnos oszkárnak nem adok igazat.
Visszakérdeznék.
Hogy teletetette be méhcsaládjait az a méhész ahol január elején már élelemhiány van?
Nem most kell kapkodni!
Ezt írja lejjebb:
"Ha elfogy a fiasítás körül a kaja nem hagyják ott a fiast ,nem vonulnak a méz után . Tuti,hogy éhen pusztul."
Ezzel viszont egyet értek!
De mi okozta ezt az állapotot?
Az, hogy ahol az utolsó fiasok kikeltek az vagy nem vette ki a méhész, vagy nem etetett rá tökig.
Egyszerűen lehetősége sincs az anyáknak ott beindulni ahol dugig van kajával a fészek!
Véleményem szerint ez szarvas hiba, és bocsássatok meg de a nagy keretnek ez óriási előnye.
Általában a Hunorosok aggódnak, és azok közül is azok akik nem méhészkedtek az utolsó fias kikelését követően.
Tehát ezt ne fogjuk az időjárásra!
Ahol a mikroklíma miatt elindult a fias az más tészta, ha dugig vannak élelemmel.
Minden más csak magyarázkodás.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2259 Dátum: 2021. Január 09. 19:57 »
Most gyorsan válaszolok. "Trehány vagyok". A gyenge napraforgó hordás miatt (ami 27.5kg/család) sikerült olyan családokat betelelni a H 10-es kaptárakba ,amit ,ha szeptemberben ketté veszek és kap egy anyát,önálló családként telel ki.
Ezeknek valóban kicsi a H 10 -es. Ez okozza ezt az "állapotot".

"Hogy teletetette be méhcsaládjait az a méhész ahol január elején már élelemhiány van?"

Én inkább ezt kérdezném:Mekkora családot teleltet be az a méhész ahol január elején már élelemhiány van?

Erre azt válaszolom,hogy igen, kicsi a H10-es nekik! Ezt benéztem!

« Válasz #2260 Dátum: 2021. Január 09. 20:18 »
Légy szíves fotózz le ezekből a bombasztikus családokból egyet!
Semmi baja nem lesz, csak óvatosan húzd fel a takarójukat, és legyen legalább mínusz 5 fok.
Gondolom "full", vagy faltól-falig ahogy szoktátok mondani.
Nem szeretnélek megbántani, de nem ma jöttem le a falvédőről!
Láttam már néhány bomba családot hidd el nekem, de a január eleji kajagondot nem az okozza, hogy erősek!
Ez ettől komolyabb szakmai oldal, valami mást próbálj meg elénk tárni.
Akkor ezek szerint Kivancsi111 már decemberben cukorlepényezett?...hiszen nála vannak az ország legerősebb méhcsaládjai.
Ezt te sem hiszed el.
Véleményem szerint ez óriási szakmai hiba, mivel nem etettél fel bőségesen.
Akkor ha csurig vannak, január elején a méz fizikai gátat szab az anyának, mivel csak ott tud elkezdeni petézni ahol helye van.
Ez a kicsi mézkoszorú miatt ott van, ahol az utolsó fiasok kikeltek!
27 évig nyomtam a Hunort, ne is haragudj de az 27 tél a Hunorokkal.
És voltak benne kemények is, nem ilyen tavaszias.
Bocsánat, nem szeretnélek megbántani, egyszerűen amit írsz nem hiszem el.
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2261 Dátum: 2021. Január 10. 17:48 »
Igaz ,hogy nem -5 fokban,decemberi állapot. beteleléskor 43kg a kaptár súlya. ezt csak azért írom ,mert "nem etettem fel rendesen". Lehet számolgatni mennyi volt az élelmük.

Majd amikor szűkíted őket újra megmutatom. Csak el ne feledjem mit fotóztam! Nehogy másik családot mutogassak! ;D

*

Apis

• 192
« Válasz #2262 Dátum: 2021. Január 10. 20:15 »
Léctől lécig feletetni mindenki tud. Szerintem sokkal fontosabb mi volt még a szirupban és mennyi virágpor van a méz alatt. Mostanában amikor esetleg átfiasìtanak a családok télen is, az augusztusi virágpor sokkal fontosabb mint régebben volt+ wr 2 fiókon nyomja hunort, azaz nem tud elfogyni a méz! Aki normálisan feleetetett és volt bőven virágppora augiusztusban annak most még nem kell aggódnia,, esetleg lepényeznie.

*

Apis

• 192
« Válasz #2263 Dátum: 2021. Január 10. 20:37 »
Léctől lécig feletetni mindenki tud. Szerintem sokkal fontosabb mi volt még a szirupban és mennyi virágpor van a méz alatt. Mostanában amikor esetleg átfiasìtanak a családok télen is, az augusztusi virágpor sokkal fontosabb mint régebben volt+ wr 2 fiókon nyomja hunort, azaz nem tud elfogyni a méz! Aki normálisan feleetetett és volt bőven virágppora augiusztusban annak most még nem kell aggódnia,, esetleg lepényeznie.
Feltéve ha az atka elleni védekezés "oltárán" nem amortizálta le a telelő méheit

« Válasz #2264 Dátum: 2021. Január 11. 08:26 »
Oszkár méhésztárs(Bocsánat itt wr méhésztárast írtam véletlenül!!!!) méhcsaládjából így nem sok látszik, azért bátorkodom elmondani a látott kép alapján a véleményem.
Mivel szét van terülve a méhcsalád, ez valamekkora fiasítást feltételez.
A szélső léputcában nincsenek méhek, beljebb pedig nem látszik, hogy meddig ér le a "méhszakáll".
Azt nem tudom, hogy az ország mely régiójában van Oszkár méhészete.
Egy biztos, ha "tökig" tele volt mézzel az összes lép, akkor a méhcsalád nem így néz ki!
Én mit tettem volna?
Ahol az utolsó fiasok kikeltek azokat kiveszem, majd helyükre kívülről  "combos" 3/4-ig lefedett lépeket beemelek.
Ekkor esélye sincs az anyának, hogy belendüljön!
Ezt a családot egyébként 7 esetleg 8 keretre szűkítettem volna.
Akkor beszéljünk egy kicsit az NB-ről is.
Nálam ha felhúznánk a fóliát ijesztő kép tárulna elénk, mert nem látnánk a méheket!
Ennek az az oka, hogy a mézkoszorúk alatt vannak a családok, pont ott ahol kell!
Amit a "Zöld Fórumon" Tükör elénk tárt, ahhoz nem tudok semmit hozzátenni csak ezt...TÖKÉLETES!
Elöl vannak, kaja csurig .....ennek így kell lennie.
Viszont amit "berkesándor" tett fel képet azon látszik egy kevés fedett fias.
De hol a méz?
Itt kezdődnek a problémák, és amely keretekben kevés a méz ott fog az anya megindulni.
Ezt kell megakadályozni azzal, hogy kiszorítjuk a mézzel.
Sokan ámuldoztak, hogy a téli fészek kialakításakor (szűkítésekor) az NB fészekből kivett kevésbé mézes kereteket a fészken kívülre tettem, és felkarcoltam, amikor már alig volt kelő fiasom.
Ezzel pont azt értem el, hogy most fürtben, és nyugalomban vannak, a fogyás pedig minimális.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2021. Január 11. 10:46 írta Nagyernyei Attila »