A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1084459 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2220 Dátum: 2020. Október 10. 20:05 »
Ezt írja Mortimer:
"Viszont kiemelkedően jó családnál, ami 10 hunor kerettel jön ki a télből, egészséges, átlagos a tavaszi időjárás, annál SZERINTEM felesleges, mert összességében nem nyer annyit a méhész a belerakott munkával. "
Most már csak azt kell megbeszélnünk, hogy hol méhészkedtek, mert én garantálom, hogy Tolna Megyében egyetlen ilyen családot sem találtak a méhegészségügyi felelősök!
Valami rózsaszín köd lebeg a szemetek előtt amikor írtok, vagy a vágyaitokat fogalmazzátok meg?
Ez téves megállapítás!
"-Rossz idő esetén méz is fogytán lehet náluk, mert sok a fias, a mézet meg elvettük."
Nem olvastad el gondosan írásaimat, emiatt állítod ezt a valótlanságot?
A fészken kívül felkarcolt keretekből szépen fogyasztanak, ha pedig kívülről jön a hordás akkor ide kihordják.
Végül is ebből látható, hogy nagyon teljesen mellette vagytok a témának, ez kész lebukás részedről is.
Ez a következő:
"Vagy ha jó az idő, akkor meg szorítják ki az anyát a virágporral meg a nektárral."
Nektárral a fentiek miatt nem szorítják meg, mert kihordják fészken kívülre!
A virágportól meg kora tavasszal nem félek, mert mindig bejön egy pár nap rossz idő, ezt kikajázzák, és full fias lesz helyette.
Repce már nem kora tavasz, ott bármit tesztek nagy hordásban igaz amit írtál, de itt kora tavaszról van szó, és a szűk fészek előnyéről.
Ezt pedig nem is értem:
"-Be kell avatkozni, így kiengedjük a meleget."
A bővítés 10-15 másodperc, persze ha tudod mit szeretnél, és tudod melyik oldalon milyen fiasok vannak.
Egy mozdulattal eltolom a második keretet, ha az fedett fias, zsupsz be a bővítésre szánt lépet.
Tovább tartott lepötyögnöm, mint ezt elvégeznem.
Itt a második lebukás:
"Ha későn avatkozunk be, akkor jó idő esetén felléphet a rajzási láz már korán, rossz időben meg eléhezik a család."
Nincs későn beavatkozás!
Eléhezik a család?
Ha a karcolt lépekből nem elég a tuning, akkor vályús etető, ami fészekkel össze van takarva, biztosítja az élelmet, ennek sziruppal való megtöltéséhez nem kell kinyitnom a kaptárt.
Ez a 39. szezon kezdetem, és a 38. telem lesz a méhekkel.
Soha egyetlen családom (eddig) nem pusztult éhen, sem télen, sem tavasszal.
Szeretnék olyanokkal csevegni akik legalább alkalmazzák a fészekszűkítést, és nem feltételes módban fogalmaznak.
Én tapasztalatból írom soraimat, ti pedig .....úgy gondoljátok, hogy ez nem jó, meg sok munkával jár.
Az utóbbiban igazatok van, de komoly eredményt csak perecíz tavaszi felfejlesztéssel lehet elérni úgy, hogy a rajzás kizárva.
Erről szól a méhészkedés.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2221 Dátum: 2020. Október 10. 20:57 »
"Ezért jó a 2 fiókos telelés is, mert ha van mondjuk egy 8 léputcás családod, akkor az nem fog 8 léputcában szétterpeszkedni nemhogy tavasszal de már a beteleléskor se, hanem a 2 keretsort egyetlen nagy keretként használja, és úgy telel, hogy alul is meg felül is van mondjuk 4-4 léputca méh, azaz alapból leszűkítik saját magukat."
Wr, ha jól tudom, te úgy készíted fel a családokat a telelésre, hogy napraforgó után a fészekre rakod a mézteret, oda hordják a telelőmézet, meg az anya is felhúzódik oda a fiasítással valamennyire. Azért irom ezt, mert nálam nem szűkítik így le magukat a családok két keretsorra elosztva. Napraforgó után alulra rakok 1 feles mézteret, felülre a hunor fészket. A telelőmézet a szélső keretekbe, meg a keretek hátsó részébe hordják, a középső keretekben sokáig még elég vékony a mézkoszorú, ilyentájban vastagítják a szélső keretekből.

« Válasz #2222 Dátum: 2020. Október 10. 21:45 »
Attila.
Úgy szoktam szűkíteni, ahogy te is írod, hogy mellettük ott van a mézes keret elválasztva. Alulról, a félfiókon keresztül érik el, fölül nem vágom ki a takarást. Csak kérdés, hogy ha nappal is fagy március közepén, kijönnek-e így a mézért.
Nem arra gondoltam megintcsak, hogy tél végén 10 tömött keret nép van a kaptárban, hanem hogy hajnali -5 fokban a telelőfürt 9 léputcába belelóg. Szerintem ilyet bőven találnak Tolna megyében.
Amúgy az egész tavaszi melózást teljesen le tudja nullázni az, ha a méhek betegek, az előző őszi atkaterheléstől és/vagy a nosemától. Idén volt benne részem.

« Válasz #2223 Dátum: 2020. Október 11. 08:09 »
Így már értem.
Természetesen lehetnek olyan élethelyzetek, a mostani extrém időjárás miatt, hogy bajba kerülhetnek a méhcsaládok mert visszatér márciusban a tél, mint volt is erre példa.
Akkor egy cukorlepénnyel érdemes a nehéz napokat átvészelni.
Egyébként amiket hallok a méhcsaládok állapotáról, az nem túl fényes képet mutat.
Gyengék, élelemhiányosak, és az atka gyötri őket.
Vannak szép méhészetek is, de kevés.
Nem tudom máshol milyenek, itt ezeket hallom az eü. felelősöktől.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #2224 Dátum: 2020. Október 11. 09:16 »
Idézet
napraforgó után a fészekre rakod a mézteret
Nem kell odatenni mivel eleve ott van. Ezt a folyamatos fiók csereberét a felesek csinálják. Ilyenkor leteszik a méztéri fiókot alulra, mondván, hogy a beetetett élelmet a fészekbe hordja a család. Tavasszal meg visszacserélik, és visszateszik a mézteret a fészek fölé. Csak azt nem értem, akkor hogy újul meg a lépkészlet, ha a család folyton a fekete fészeklépeken van. Na mindegy, azt mondták hogy nem kell mindent érteni.
A 3 H fióknál kell egy olyat csinálni év közben, mondjuk az egyik átvizsgálásnál valahol az akác és a szotyi között, hogy a legalsó fiókot amiben a legsötétebb lépek vannak, fel kell tenni legfelülre. Aztán a szotyi pörgetésekor, tökmindegy hogy 1 vagy 2 fiókot veszel el, ezt a sötét lépes fiókot már nem teszed vissza, hanem bent marad a tárolóban. Akár rögtön ki is lehet főzni, vagy kénezgeti az ember a hideg beálltáig. Tehát a családnál marad 2 olyan fiók amiből már kikerültek a sötét lépek (éves lépcsere megoldva), de ezek sem szűzlépek már, hiszen az anya egész évben (az akáckorlátozást leszámítva) 2 fiókon petézik szabadon.
Tehát ha gyengébb volt a szotyi, vagy akarsz belőle náluk hagyni, akkor csak a legfelső fiókot veszed el (pláne ha nem zártál anyát és a középsőben petézik), és nincs más teendő szotyi után csak a hiányzó telelőélelem pótlása, meg az atkairtás.
A fias ahogy etetsz úgy húzódik lefele az alsó fiókra, télen, tavasszal meg fordítva, mennek felfele a fogyó méz után, ugyanúgy mint ahogy azt a természetben is tennék. Mivel a 2 keretsort egynek tekintik, és ugye eleve összébb húzódnak rajta (pl. 1x8 helyett 2x4 léputca) ezért nem kell télen léputcát sem váltaniuk (pedig tudnának a két keretsor között) és a mézet sem kell szétszórniuk az egész méztéri fiókban, hanem a középső lépekbe koncentrálják ahol majd szükség lesz rá.

Beszéltem olyan nálam munkaszeretőbb 3x9-es hunorossal (én sem hittem hogy sokkal többen vannak mint azt gondoltam volna) aki azt csinálja, hogy még inkább válogat, és csak 7-7 keretet hagy télre a fiókokban, az északi oldalon lévő 2-2 keretet kiveszi. A tavaszi átvizsgálást követően pedig csak fog egy izmos zseblámpát, és bevilágít vele a rostaszöveten át, és a szélső lépeken látja hogy mikor jött el az ideje a bővítésnek, mikor kezdik már azt is igénybe venni.
Azt mondja pár másodperc az egész, bal kézzel felemeli a tetőt, jobbal bevilágít, és jön a következő. Az eredményt meg összegezve felírja amikor végzett, mármint hogy melyikeket kell már bővíteni.

« Válasz #2225 Dátum: 2020. Október 11. 11:46 »
Attila.
Nekem most úgy néz ki, idén mostanra sikerült úrra lenni az atkán és a nosemán.
Az atkahelyzetemet nem is értem, mert a kezelések után nem potyog szinte semmi, max. 1-2 db, és nem is volt ennél több idén. 1 családnál potyogott múltkor 10 db le. Mondjuk fias még van. A családok meg aránylag jók, atka nyomát nem látom. Van 1-2 dolog, amire gondolok, hogy lehet ez így, de nem tudom, melyik számított a legtöbbet.
Ezt a családot 5 fokban fotóztam pár napja. A keretes kép pedig október 5-én készült.

« Válasz #2226 Dátum: 2020. Október 11. 12:35 »
Wr.
A sötét lépek cseréje nálam: akác után kiválasztok néhány családot, ezekre hunor fiókot rakok, és ide gyűjtöm a többi család sötét lépjeit. Ezek fiasok és virágporosok jórészt, mivel 10 hunor fészek esetén a szélsők sem mézesek ekkor. Van 1 fekvőm is, ide is gyűjtöm. Szélsőnek is rakok ki sötét kereteket, és napraforgó végén elveszem, kipergetem, mert ekkor már mézes. Helyére műlépet rakok, ugyanúgy szélre.
A sötét lépek tartalékolására idén kitaláltam valamit, működött is. Kivágom a lépet, összetaposom, belerakom egy erre kiválasztott sötét színű mézes hordóba, aminek jól zár a teteje. Kb. 50 kiló fér bele. Öntök rá kb. 3 dl. pálinkát. Néhány hetente kirakom a tűző napra 1 napra. A hőfok és az alkohol hatása miatt a molyok nem élnek meg bennt, bár nem tudom, melyik alakjukat öli meg ez a két dolog. Kifőzésnél az alkohol elillan. A pálinka meg nem drága, ebből-abból a méhész is ki tudja főzetni.

« Válasz #2227 Dátum: 2020. Október 11. 17:51 »
Mortimer.
Ez a család így ránézésre valóban jónak tűnik.
Viszont akkor mutatná meg a valós képet, ha a széléről mondjuk a 2. keretet kiemelnéd, és az aljáig vastagon volna méh.
Az igen.
Én amikor télire szűkítettem az NB-ket, felülről ránézve 10-12 keretet takartak, aztán amikor kiemeltem a szélsőket akkor láttam, hogy ha hidegebb lesz, jobb ha szorosabban vannak.
Egyébként a méhcsalád a hőmérséklet hatására úgy működik mint a harmonika.
Melegben szétterül, a hidegben egyre "keményebb" fürtbe húzódik.
Ezt kell úgy eltalálni, hogy a tavaszi startkor a szélső lépek külső felén is vastagon legyen méh.
Akkor nincs mese, robbanásszerű a fejlődés.
Ha lazán vannak a lépeken, akkor csak nyűglődik a család, vontatott a fejlődés.
A 7NB lépre szűkített család pont egy Hunor10-es kaptár csurig, faltól-falig.
Általában és ezt még tavasszal 1-2 léppel tovább szűkítem, így valóban táblás fiasaim lesznek.
Nemrég voltunk Buchinger György elhunyt méhésztársunk sírjánál, hogy emlékezzünk nagyságára.
Ott is elhangzott, hogy ő volt ennek a technológiának a koronázatlan királya.
Eredményeiről pedig nem kell beszámolnom, tudjátok mekkora port kavart amikor kikotyogta.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2228 Dátum: 2020. Október 12. 13:58 »
 Tisztelt wr méhésztárs!
Nekem is 3x9-es hunor rendszerem van ez évtöl.(Tavaly,meg elötte sok éve Nb fészek,hunor méztérrel).Mint munkában,mint teljesítményben Óriási a különbség,nyílván az egyenlőlépes hunor javára.
Ezúton is szeretnén megköszöni Nagyernyei Attilának,hogy megosztotta gondolatait,hogy miért zsákutca a "turmix"kaptár,főleg az NB keret rakodóban történüő alkalmazása(minden kritika amit erröl a rendszerröl leírt Igaz).
És Önnek is szeretném megköszönni a 3x9 hunor rendszer alkalmazásáníak a technológiáját!
Nagyjából minden világos,egyedül a 2 fiókon való teleltetés nálam nem úgy működött,ahogy kllene.De lehet,hogy az én hibámból!
 Azt nem értem,hogy napraforgó után visszarakom a lepergetett 1méztéri fiókot,alulról(fészek)és felülröl kiveszek 2-2 lépet,tehát 7db keretpár marad.Aztán elkezdem a téli élelem készlet feletetését.Na de,ha a fészek(alsó) fiókból kiveszek 2 lépet ami ugyebár,csak a 2 szélsó virágporos lehet,ott marad a fészek két oldalán a fias keret szabadon(feltéve,ha a családnál 7 fis van,ami ugye ebben az időszakban még nem ritka).Nos,ez nem probléma?
 De ha mondjuk,nem számítok sok napraforgóra és az anyát hagyom 2 fiókon petézni.Pergetés után meg kiveszem azt a 2-2 keretet és elkezdek feletetni,mivel az anya két fiókon garázdálkodik,és ha jól értelmeztem,akkor az etetéssel szorítom le az alsó fiókba az anyát.De lehetséges ez?Napforduló után vagyunk,a család kezd összehúzódni,ennek ellenére az anya átlép min.3,5cm?
Másrészt ennél a betelelési technológiánál mivel a fészek alul van,tehát minden egyes családkezelésnél(anyacsere,atkaírtás-gliceroxos csík,ami nem is nagyon kivitelezhető,mert 6léputcába hogyan rakom be a megfelelő mennyiséget-,stb.)le kell emelnem egy feletetett 2-ik fiókot!(még ha csak 7lép,sőt inkább 4-5mézes,na de akkor is,ez mi munka.Nem volt elég egész szezonba emelgetni?)
Harmadrészt mi a helyzet a legyengült családokkal,amelyek nem fogják át a 7 keretpárt?Mert mondjuk az évi rajok,méhészhiba,anyahiba,mérgezés,atkafertőzöttség stb.Ezek a családok,hogyan viszik el a menekülőtérben levő szirupot?Nyilván sehogy,na de ezekkel is kell valamit kezdeni(az összerakáson túl).Itt jön képbe az 1fiókon való teleltetés lehetősége?
 Ön szerint wr méhésztársam,ezek az aggályaim valós problémák,vagy csak túlságosan elveszek a részletekben?
     Üdv.:gátőr.

*

wr

• 1030
« Válasz #2229 Dátum: 2020. Október 13. 08:02 »
Ebben az egész dologban sok a ha. Mert ugye normális családokról beszélünk, az atka, vagy hosszabb idejű anyátlanság miatt akár 3 keretnyire legatyásodott családocskákat nyilván felesleges 2 fiókon hagyni, nem is szabad, az első füstölés alkalmával azonnal lerabolják, vagy kimegy a fára, mivel képtelen lesz megvédeni magát. Az ilyet egyesíteni kell, vagy 1 fiókban leszűkíteni, vagy pároztatóban kell betelelni.

Ugye, nagyon nem mindegy, hogy hogy néz ki a család a szotyi után, mert egészen más ha le volt zárva a fészek alulra, és egészen más ha 2 fiókon volt, és csak a harmadik lett elvéve szotyin. Én egy ideje az utóbbit alkalmazom, így alul és felül is van fias. Mivel felül is van fias, ezért ott a lépekben szotyi is marad bőven a koszorúkban, így kevesebbet kell etetni. Az idén pl. összesen 1,5kg cukrot vettem családonként, a készlet többi részét fedezte a bent hagyott szotyi és a támogatásra vett cukor. Ilyenkor működik ez jól, mert az etetést a felső fiók közepére, a kelő fias helyére hordják be (mintha fészekre hordanának). A család lejjebb szorul, de nem szorul le teljesen az alsó fiókra. Az alsó fiókban is lehet egy kevés méz, meg ott lesz a fias nagyobb része, meg jó sok virágpor. De ahogy közeledik a tél mennek felfele, és a fürt úgy alakul ki, hogy közrefogják a két keretsort, a fürt egy része a keretsor közti hézagban lesz, ugyanúgy mint a félkeretesben.

Szotyi után még népes a család, olyankor még nem kell keretet kivenni, hanem csak el kell kezdeni az etetést. Úgysem fognak az alsó fiókba hordani, ott az őszre kiürülnek a keretek ahogy fogy a fias, és akkor ki lehet venni keretet, meg elvileg a felső fiókban is üresek lesznek a szélső lépek. De azzal sincs semmi probléma ha alul előbb van kivéve a keret, és a fias ott marad szélső lép nélkül, semmi baja nem lesz. A baj inkább az lesz, hogy húzhatnak oda zugépítményt. Normális családnál egészen addig petézik az anya 2 fiókon amíg le nem csökken a fiasítás mennyisége 2-3 lépre, mert az már csak 1 keretsoron lesz.

A 2 fiókon teleltetésnek minden előnye mellett van egy hátránya is, amellett hogy a gyenge családot nem lehet így betelelni, és ez az atkairtás. A füstöléssel és a szublimálással nincs gond, viszont a csurgatós meg belógatós dolgok valóban macerásak, mert ahhoz bizony meg kell billenteni a mézteret. Levenni nem szoktam, hegeszteni kell egy olyan fém sarok alkalmatosságot, ami megtartja a felbillentett fiókot, azaz nem engedi előrecsúszni, így nem kell emelgetni, és segítség sem kell. Fel van billentve a fiók, beteszem a vasat, ez egy derékszögű akármi, és lesz éppen annyi hely, hogy tudok két kézzel matatni a fiókok között. De ezt ritkán csinálom, mert a saját tapasztalatom az, hogy ezek a csurgatós dolgok főleg oxállal nem sokat érnek. A mavrikos még talán. Lehoz a füstölés 65db atkát. Utána a beevital (gyári) 7db-ot, majd az újabb füstölés megint 40db-ot. Na ezért nem csurgatok.

Jut eszembe az atkáról. Lényeges, hogy minden család alatt higiénikus alj legyen! Miért. Azért, mert sohasem a teljes állomány szinten van durva atkafertőzöttség, hanem csak 5-10%-nál. Ha ezeket nem találod meg (mert ugye ha csak itt ott van higiénikus akkor lehet épp azok alatt nincs), akkor azokat nem csal elviszi az atka, hanem továbbfertőzik a többit is. Mondok példát, 100 családos méhészetben 94 családnál 8-10db atka potyog, a maradék 6 családnál meg 100-150 hullik, minden egyes kezelésre!
Ilyenkor szokták egyesek mondani, hogy de hát jujj de drága a higiénikus aljdeszka. Nem drága az ha magad csinálod, tulajdonképpen az egészet meg lehet csinálni OSB-ből, csak le kell szabatni a méreteket, meg utána megvédeni a nedvesség ellen. Onnantól már csak a tálca kell (lemez vagy műanyag) meg a taposórács. Nem is lényeges a teljes felületű, hiszen a szélső léputcában (szélső keret és a fal között) úgysem nagyon fog potyogni semmi, így lehet a higiénikus alj minden oldalról 5cm-rel szűkebb, mármint azon része ahol a rács van.

« Válasz #2230 Dátum: 2020. Október 13. 09:06 »
 Nagyon szépen köszönöm a választ!
 így már mindent értek,azt hiszem. :)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2231 Dátum: 2020. Október 13. 19:37 »
"Ugye, nagyon nem mindegy, hogy hogy néz ki a család a szotyi után, mert egészen más ha le volt zárva a fészek alulra, és egészen más ha 2 fiókon volt, és csak a harmadik lett elvéve szotyin. Én egy ideje az utóbbit alkalmazom, így alul és felül is van fias."

Ebből számomra az jön le ,hogy az amúgy is kevés hordásodból nagyon sokat hagysz náluk teleltetésre. Mert,ha igazán nagy hordás lenne bizony nem lenne 2 fiókon fiasod!

*

wr

• 1030
« Válasz #2232 Dátum: 2020. Október 14. 07:38 »
Hogy neked ebből ez jött le, azon én a fórumot ismerve már meg sem lepődöm...
Elveszek egy teli fiók mézet, meg még annyi ott marad hogy alig kell etetnem, és neked ebből a kevés jön le. Ehhez csak gratulálni tudok. :-)
A "két fiókon van fias" kifejezés a gyengébbek kedvéért nem azt jelenti (pláne szotyin nem, amikor a család már bőven túl van népessége csúcsán ami ugye május végén van) hogy a 2 fiók tele van fiassal, hanem azt, hogy ami 1 fiókon lenne az kettőben oszlik el. Ami meg nem kelt még ki, annak a helyére nyilván nem tudnak hordani.
Nem nagyon szokott lenni szotyin (sem) üres keretem a 3 fiókban, mert amelyikben nem méz van abban fias van, amelyikben meg az sem abban virágpor. Ez már tényleg az óvoda, hogy ilyen fokú az értetlenség.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2233 Dátum: 2020. Október 14. 09:08 »
Hogy óvoda,vagy sem,azt nem tudom! Vidd el őket egy igazán jó napraforgó hordású területre!!
Majd meglátod ki az óvodás!!  Most ebbe a szar évbe is, a LEGJOBB családoknál volt 2. az -az kettő H 10-es fiók méz, amit elvettünk.

Most hallgatok megint egy ideig! :)

Ki hol ,és milyen legelőre viszi a méheit ,na az a nem mindegy!! Ott neked ennyire telik. Ahová én viszem biztos nem lenne 2 fiókban fiasításod! Mézed sem nem 1 fiók lenne! :)

*

wr

• 1030
« Válasz #2234 Dátum: 2020. Október 14. 10:47 »
Nem viszem őket sehova, mert Attila divatos mondásával élve "én nem pakolászom"! Normál években nálam ugyanúgy megvan a 2 fiók szotyi helyben is, az idén nem volt, de ennek nem a méhek voltak az oka, hanem a fajta amit vetettek mert gyengén mézelt. De így is adott kb. másfél fiókot, mert előtte mindig van olajretek is amit ritkán szoktam külön elvenni, megvárom vele a szotyit.