A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065689 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1920 Dátum: 2019. November 04. 19:19 »
A két fiókot, amikor igazán kell a meleg, valamely részben elválasztjátok?

*

ata67

• 525
« Válasz #1921 Dátum: 2019. November 04. 20:05 »
Nem választom el, lefejlődnek. Nincs időm tavasszal, hogy teszegessem a kereteket, ezért is jó ez a módszer nekem.

*

Berci

• 317
« Válasz #1922 Dátum: 2019. November 05. 07:59 »
Most olvastam "odaát":
"A múlt héten szedtem ki középről a majdnem üres lépeket negyed tenyérnyi fiassal."
Húha, mekkorát kellett küzdenem amikor azt írtam, hogy Zoltán Béla bácsi a Hunorral mindig ezt tette!
Kaptam érte hideget, meleget és lám egyre többen alkalmazzák.
Bizony ez komoly veszély, de nem most.
Amikor kint repkednek a mínuszok, és nem tudnak a méhek léputcát váltani!
A fészek közepén lévő üres, ne adj Isten üres keretek a méhcsalád vesztét is okozhatják, akár úgyis hogy a mellettük lévő lépek talpig mézesek.
Az anya a fészek közepén ezekben az üres lépekben kezdi el a petézést, és ha ezután tartós, kemény mínuszok következnek az végzetes lehet.
Tehát "Csoky" méhésztárs nagyon helyesen tette, hogy a fészek közepéről kiemelte az üreseket a tenyérnyi fiasokkal, mert az abban megbújó atkákat is a túlvilágra küldte egyszerre, és jöhet a záró kezelés.
Nincs ezen mit ragozni, de ebből az egy sorból leszűrhető, hogy mások is csinálják ezt, akármilyen balfácánoknak vannak kikiáltva.
Ha egyszer igazán kemény tél lesz, nem ilyen tavaszokkal tűzdelt, akkor a kétkedők elgondolkodhatnak mit vétettek.
Nagyernyei Attila

Ha jól emlékszem Jenő(kiváncsi111) írására, akkor Zoltán Béla bácsi egységesen(Hunor+3cm) méhészkedett. Volt is tán ebből valami "helyreigazítás"...?!
Csoky bácsi meg NB24-esben nyomja.

« Válasz #1923 Dátum: 2019. November 05. 17:10 »
Berci!

Amikor kezdtem méhészkedni nagyon jó tanítóim voltak.
A pécsi egyesület olyan öreg motorosokból állt akiktől sokat lehetett tanulni.
Egyikőjük volt Zoltán Béla (bácsi).
Igazi jó hangulatú hétfő esti klub napok voltak,ahol az öregek átadták a tudásukat.
Jenő állitása részben igaz csak.
Valóban egységes kereten méhészkedett és ez mellett tette le a voksát,de előtte gyakorlatilag kipróbálta az összes kaptár típust.
Sokáig hunorjai is voltak.
Amikor az egységesről beszélt mindig a hunorral hasonlította össze,elmondva előnyeit,hátrányait mindkettőnek.
Az egész kaptár vita túl van ragozva,semmi értelme a sok vitának.Te is bele állsz Attilába!
Miért hiányzik ez Neked?
Attilának igaza van.
A hunorban-sokszor még az NB-ben is-és a nála kisebb magasságú keretű kaptárakban a középső keretekben nagyon kevés a méz,mert az utolsó fias azokban van.Egyre inkább tolódik a fiasításos időszak a tél felé,egyre tovább fíasitanak a családok.
Amikor kezdtem méhészkedni- több mint 30 éve-sokszor szeptember közepén már nem volt fiasítás a méheknél,most meg átnyúlik novemberre is legtöbbször .
Ha nincsenek agyon nyomva a méhek cukorral,akkor bizony érdemes október végén benyúlni a kaptárba és kivenni az üressebb kereteket.
Mi ilyenkor az utolsó kicsi fiast kivesszük ez a langstrothnál-és a hunorban is—a könnyű keretben van.Ezzel a “manőverrel” a bennt lévő maradék atkák nagy részét is ki lehet venni,ha jókor van időzítve.Általában október 23 körül,amikor még mindenkorú fias van a családok nagy részénél akkor csináljuk meg ezt a kezelést.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2019. November 05. 17:14 írta Csányi Antal »

*

Berci

• 317
« Válasz #1924 Dátum: 2019. November 05. 18:01 »
Berci!

Ha nincsenek agyon nyomva a méhek cukorral,akkor bizony érdemes október végén benyúlni a kaptárba és kivenni az üressebb kereteket.

Csányi Antal

Napraforgó után leszűkítem 8 keretre a családokat. Utána( aug. 20.) etetek fel nagy adagokkal (4-5x5liter szirup). Azt vettem észre, hogy az anyát ezzel lekorlátozom és csak nagyon kevés helye marad. Ami marad az meg amúgy is szükséges.
Az elvem az, hogy nem piszkálom a családot az életének legfontosabb szakasza előtt. Azt gondolom, ha megteremtem nekik a feltételeket ( megfelelő nagyságú fészek), akkor meg tudják oldani a "segítségem nélkül" is a betelelés. ( telelő élelem megfelelő helyen és mennyiségben) Nem nyitok feleslegesen kaptárt és nem rendezem át a fészket...tudom ez újhullámosinternetesméhészkedés...

Nem gondolom, hogy ezzel a kiegészítéssel Attilába állnék bele. ( az nem ilyen. :) ) Sőt, azt gondolom, hogy a keretméretekről tartott előadásaival összepasszol, ha figyelembe vesszük a telelésnél a keretméretek adta lehetőségeket.

« Válasz #1925 Dátum: 2019. November 05. 18:27 »
Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a Hunor és az ahhoz közeli keretméreteken való teleltetés a legmacerásabb!
Persze nem úgy, hogy "kinyomjuk" a méhek szemét annyit ráetetünk, mert majd tavasszal a vegyessel úgyis kijön.
Az sem mindegy, hogy hol a méhészetünk, az ország mely tájegységén.
Hihetetlen nagy különbségek  vannak az éghajlati tényezők miatt, valamint a méhlegelő is perdöntő.
Egy Dél-baranyai méhészetet amelynek röpkörzetében szolidágó tenger van nem lehet összehasonlítani egy Észak-kelti megyében lévő méhészettel!
Ott akár hetekkel hamarabb is leállhatnak az anyák, míg Baranyában vígan petéznek.
Azt kell tudomásul venni, (amint Anti is írja), hogy az utolsó, nagy kiterjedésű fiasítás kikelése után ellenőrizni kell a fészket, hogy elegendő élelem van e benne, és az jó helyen.
Ez gyakorlatilag keretmérettől független, de a Hunor rázósabb, mint mondjuk az NB.
De az NB-ben is lehet gond ha nem figyel oda a méhész!
Ha a középső keretekben vékony a mézkoszorú, (mert jó volt a kései méhlegelő, és emiatt nagy kiterjedésű fias lett) és ha ez után nem pakoltatjuk meg mézzel, vagy ráetetéssel a kikelt fiasok helyét, bizony baj lehet.
Ha visszaemlékeztek írásaimra, pont azért kapartam fel a fészken kívüli mézes lépeket.
Ezt pont odahordja a család, amin telelni fog!
Szépen összeáll a kép.
Aki figyel és okul az itteni írásokból, nyugodtan töltheti a Karácsonyt szeretteivel.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1926 Dátum: 2019. November 05. 21:10 »
Ma kiszedtem a glicerox szalagokat. Fiasítás elvétve - kb. 10 forintos nagyságú -  még található. A középső keretekben bizony megcsappant a mézkoszorú (NB fészek). Hétvégén - ha az időjárás is engedi - zárókezelés.
üdv.: lali

« Válasz #1927 Dátum: 2019. November 06. 07:58 »
Berci!

Amikor kezdtem méhészkedni nagyon jó tanítóim voltak.
A pécsi egyesület olyan öreg motorosokból állt akiktől sokat lehetett tanulni.
Egyikőjük volt Zoltán Béla (bácsi).

A hordás beindulása előtti fészek cukorsziruppal való teleetetését is tőle tanultad?

« Válasz #1928 Dátum: 2019. November 06. 08:07 »
 deGonosz!
Ez már megint mi?
Vagytok néhányan akiknek célja a csipkelődés, vegzálás.
Te egy kicsit finomabban műveled.
Remélem Anti válaszolni fog, és nem lesz belőle ismét háború.
Most úgyis olyan nyugis a helyzet, hogy azt a néhány embert kitiltottam.
Nagyernyei Attila
Klubvezető

*

Berci

• 317
« Válasz #1929 Dátum: 2019. November 06. 08:13 »
Annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a Hunor és az ahhoz közeli keretméreteken való teleltetés a legmacerásabb!
Persze nem úgy, hogy "kinyomjuk" a méhek szemét annyit ráetetünk, mert majd tavasszal a vegyessel úgyis kijön.
Az sem mindegy, hogy hol a méhészetünk, az ország mely tájegységén.
Hihetetlen nagy különbségek  vannak az éghajlati tényezők miatt, valamint a méhlegelő is perdöntő.
Egy Dél-baranyai méhészetet amelynek röpkörzetében szolidágó tenger van nem lehet összehasonlítani egy Észak-kelti megyében lévő méhészettel!
Ott akár hetekkel hamarabb is leállhatnak az anyák, míg Baranyában vígan petéznek.
Azt kell tudomásul venni, (amint Anti is írja), hogy az utolsó, nagy kiterjedésű fiasítás kikelése után ellenőrizni kell a fészket, hogy elegendő élelem van e benne, és az jó helyen.
Ez gyakorlatilag keretmérettől független, de a Hunor rázósabb, mint mondjuk az NB.
De az NB-ben is lehet gond ha nem figyel oda a méhész!
Ha a középső keretekben vékony a mézkoszorú, (mert jó volt a kései méhlegelő, és emiatt nagy kiterjedésű fias lett) és ha ez után nem pakoltatjuk meg mézzel, vagy ráetetéssel a kikelt fiasok helyét, bizony baj lehet.
Ha visszaemlékeztek írásaimra, pont azért kapartam fel a fészken kívüli mézes lépeket.
Ezt pont odahordja a család, amin telelni fog!
Szépen összeáll a kép.
Aki figyel és okul az itteni írásokból, nyugodtan töltheti a Karácsonyt szeretteivel.
Nagyernyei Attila

Abban egyetértünk, hogy az országban nagyon mások a viszonyok.
Azt gondolom, hogy az NB, ami Csoky bácsinak is van, pont ezért ( téli felkészülés) "macerásabb". Legalábbis fekvőben...a nagy kaptár (18-24lép) miatt az őszi feletetés során sokkal jobban szétszórják a mézet és emiatt nem tudják "megszorítani" az anyát.

« Válasz #1930 Dátum: 2019. November 06. 08:24 »
deGonosz!
Ez már megint mi?
Nagyernyei Attila
Klubvezető

Csak nem Te is így tanultad tőle? Mi ebben a csipkelődés? Én csak érdeklődtem.

« Válasz #1931 Dátum: 2019. November 06. 08:58 »
Nem választom el, lefejlődnek. Nincs időm tavasszal, hogy teszegessem a kereteket, ezért is jó ez a módszer nekem.
Köszönöm!

« Válasz #1932 Dátum: 2019. November 06. 09:09 »
deGonosz!
Ez már megint mi?
Nagyernyei Attila
Klubvezető

A kitiltottak melletti szolidaritás jegyében nem terveztem beleszólni a "N.agyok, Megák-Gigák-Terrák" dolgába, Átilla és a MGT-Brigagyéros elég jól elbeszélget itt magával/egymással nélkülünk is, de Gonosz deduktív kérdése viszont nem csipkelődés és vegzálás, mindössze az értő olvasás nyomán levont konklúzió következménye.

Eme -a kitiltások nyomán immáron szakmailag "Nyugalom Szigete Klub"-bá váltként aposztrofált- blogról sajnos rendkívül hiányzik az a kontroll, melyet Jenő, Gyuri és a ki nem tiltott, ám a kitiltottakkal szellemi közösséget vállaló klubtagok konzekvensen képviseltek, nyesegetve a kitiltások óta immár háborítatlanul burjánzó hablaty-indákat.

Azt sen érti senki, hogy miért kell "megvédeni" a MGT-Brigadérost/Cégrésztárstulajdonost? Nem tudja megvédeni önmagát az árva Titán? Vagy kéz a kézben jártatok volna a Zoltán Béla kurzusokra, s most személyedben is megtámadtatva érzed magad a cukoretetés kapcsán...?

Úgy látom, senki nem igazán olvas már itt Zoltán Bélát, a Klubmegvezető "híresen jó" memóriája sem alkalmas archivált adatok előhívására, így marad Jenő tarsolya, melyből elő lehet hívni Zoltán Béla idevágó -és a buzgó Mega-Giga-Terra-tanítvány technológiájába valószínűleg szervesen beépült- feletetés technológiáját.

Nos, igény esetén nagyon szívesen előkereshetjük az egykori "Hunoros Nagyágyú" írta cikket, melynek címe a "Hunoros Nagyágyúság" ellenére "Az egységes rakodókaptár" (megjelent: Méhészújság 1997. november 3.-án). Az sem baj, ha nem Jenő teszi föl ide, ha privátban (telefon) nagyon szépen megkéred, majd valakivel fölteteti, ha meg kell támogatni a rosta-tömörségű memóriádat...

Amondó vagyok, nem neked kell itt megválaszolni a Profi dolgát, neki tették fel a kérdést, válaszoljon ő reá...!

« Válasz #1933 Dátum: 2019. November 06. 09:49 »
Kedves deGonosz!

Nyugodtan állj neki a piszkálódásnak Te is.
Szeretném ha Tudnád a mi méheink már nem tudnak gyűjteni,így ki sem engedjük Őket a kaptárból.Szóján és cukron élnek.
Soha egyetlen egy legelőt sem látogattak még.

Komolyra fordítva az ”írást”.
Sohase tagadtam,most sem és régebben sem,hogy valamennyi cukor bekerül a mézünkbe.
Minél nagyobb a méhészet annál nehezebb azt a helytelen helyesebben,felesleges gyakorlatott követni amit Cserényi doktor Úr szokott javasolni,miszerint is ha megcsillan a fias felett a cukor etetésből származó (nevezzük tápnak?) cukorméz,akkor abba kell hagyni az etetést. Ezt megoldani sem lehet nagy méhészetben és nincs is rá szükség.Nem attól lesz a méz rossz,hogy bele keveredik pár százalék cukor etetés.Nagyon nehéz az etikai,szakmai határát megmondani.Persze nem mindegy mennyi a mennyi,ebben az esetben a minél kevesebb a jobb.Nem szerettem volna %-ot írni,mert belém álltok (egyébként mindegy mert így is úgy is nekem jöttök)de szerintem attól a méz lehet szuper jó ha van benne 1-2 % (javítva 2020 január 31.-én,mert elegem lett a piszkálodásból és egyébként is 1-2 %-ot akartam írni) a cukorból.Természetesen a méz gyártása cukorból elítélendő mivel szakmánkat hosszú távon kinyírja.A minél magasabb minőség fenntartásával van jövőnk.Többek között az Omme-nak és profi egyesületnek is már ebben a “cukor” kérdésben egyességre kellene jutnia,a 0 % tolerancia hülyeség.
Vagy,ez örökkön örökké egy piszkálási lehetőség marad.
Szerintem az energiák nagy részét a kínai mesterségesen előállított “édesség” mézként történő eladása ellen kellene fordítani.
De,ha Nektek ez tetszik,hogy a Fulmer méhészetet és a nagyobb termelőket látjátok a nyilvánvaló válság-bár Bezzeg Laci szerint nincs-mögött,hát legyen így.
Van kire fogni a problémákat.

Csányi Antal

Ui:Látom a nagy dezinformátor felébredt és Teremtő által felkent feladatát újra ellátja.
Dezinformál és gyaláz!
Hajrá Piktorkám!
« Utoljára szerkesztve: 2020. Január 31. 10:13 írta Csányi Antal »

*

nata

• 176
« Válasz #1934 Dátum: 2019. November 06. 10:55 »
Ha nem titok, akkor lehet tudni, hogy kristálycukrot vagy invertcukrot használtok az etetéshez?