A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1077813 megtekintés
*

barger

• 173
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #495 Dátum: 2016. December 29. 20:53 »
Én megfogtam az autó alapfelszereltségének számító metszőollómat és a méhes alapfelszereltségének számító mogyoróbokrokat és megritkítottam kicsit a mogyoróvesszőket, aztán amelyik család olyan volt oda tettem keresztbe pár vesszőt.
Baranyi Gergely

« Válasz #496 Dátum: 2016. December 29. 21:25 »
Teljesen jóóóóó!
Nagyernyei Attila

« Válasz #497 Dátum: 2016. December 29. 22:36 »
Nálam, a takaró fólia és a felső keretlécek között 1 cm "légrés" van.
Üdv.:lali
üdv.: lali

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #498 Dátum: 2016. December 30. 01:08 »
A keretlécekre 2-3 cm vastag kemény-cukorlepényt raksz, akkor is meglesz az átjárási lehetőség a léputcák között amíg a kemény-cukorlepény el nem fogy.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Attila

• 285
« Válasz #499 Dátum: 2016. December 30. 10:49 »
Köszönöm a válaszokat.
És mi a helyzet olyan fürtnél, amely csak fél léputcányi (20-22cm) átmérőjű gömb?
Nem léputca váltással menne a méz után, hanem arra merőlegesen, mivel a lépek teljes hosszában lefedett méz van.
Képesek így vízszintesen tovább menni?

Köszi!
Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #500 Dátum: 2016. December 30. 11:03 »
Természetesen, de ha van fias, azt nem hagyják el.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

robi 75

• 1014
« Válasz #501 Dátum: 2016. December 30. 14:39 »
Próbaképp kinyitottam délelőtt az elsőt a sorban mínusz két-3 fok volt, ez egy feles család, még elöl vannak tele kajával, majd jönnek azok szép lassan hátrafelé. A "kommunikáláshoz" nem használok lécet vagy szívószálat, megoldják ők ősszel, szép visz építményeket húznak a fólia alá, szabályosan megemelik.
Üdv:robi

« Válasz #502 Dátum: 2016. December 30. 18:26 »
Ha egy kicsit jobb idő van külső lépfelületről tudnak behordani mézet. De ez csak enyhüléskor lehet.

« Válasz #503 Dátum: 2016. December 31. 07:44 »
Szerintem sem kell pálcákkal, vagy szívószálakkal légrést kialakítani, viasz építményekkel megemelik a méhek a fóliát minden esetben. Feltéve ha nincs rápréselve az tonnaszám berakott újságpapírral, az is csak akkor működik, az az jó hőszigetelő ha lazán helyezkednek el egymás tetején a papírlapok, ugyanis a köztök lévő vékony levegőréteg szigetel.

*

Attila

• 285
« Válasz #504 Dátum: 2016. December 31. 08:35 »
Köszönöm a kielégítő válaszokat és külön a fényképet is!
Pont erre a helyzetre gondoltam:)

Üdv.: Attila

« Válasz #505 Dátum: 2016. December 31. 10:05 »
Az újságpapírt össze kell gyűrni, aztán kihajtani, úgy szigetel.

*

Attila

• 285
« Válasz #506 Dátum: 2017. Január 02. 15:11 »
Apropó, "szilveszter." Általában otthon korán rendesen lefekszek, annyira már nem rajongok az őrületért.
Előző előtti szilveszterkor nagyon sok és nagy hangerejű tüzijáték durrant éjfélkor, néhány száz méterre kb., kis településünkön, méheim nagy része a házunk kertjében van.
Kimentem utána végighallgatni a családokat.
Mindegyik erősen zúgott, hangosan és folyamatosan, -9°C fok volt. Nem tudom, mikorra nyugodhattak le.
Nem olyan volt, mint amikor kopogtatásra felzúg, majd elhallgat pár másodperc múlva.
Nem volt egy kellemes élmény számomra sem.
Tavaly levelet kultúrált hangvételű és egyben a méhek életéről és hasznáról tájékoztató jellegű leveleket dobtam utcánk postaládáiba, kértem, hogy mellőzzék az erős hanghatású készítményeket. Talán nem volt annyira erős a durrogtatás akkor.
A mostani megint elég hangos volt... a méheket meghallgatva 1-kor már csendesek voltak, de nem a megszokott nyugodt zúgás, hanem picit hangosabb...
Azon gondolkodom, hogy egy teleltető helységet kellene, vagy egy pincét építenem...

Attila

« Válasz #508 Dátum: 2017. Január 04. 20:51 »
Attila, nagyon együtt érzek veled. Évről-évre én is azt tapasztalom, hogy a méheket megviselik a tűzijáték által keltett rezgések.  A szomszédunkban falusi vendégturizmus van, ezért mindig más-más csoportok jönnek szilveszterezni. Általában a tűzijátékot sem felejtik otthon. Első alkalommal (miután ideköltöztünk és voltak már méheink) nem is gondoltam rá, hogy esetleg tűzijátékozni fognak. Éjfélkor döbbenten vettem észre, hogy a kert irányából robbanások hallatszanak. Kiszaladtam a méhekhez és látom, hogy a rakétákat 8-10 méterrel arrébb állították fel. A méhek közül sokan kirepültek, és elpusztultak a hidegben. Másnap reggel marokszám hevertek a hullák a kijárók előtt. Azóta minden szilveszterkor eligazítást tartok a vendégeknek, és bár a tűzijátékot azért megtartják, de a méhestől már 40-50 méterrel távolabb. Ez nem okoz kirepülést, de az erős zúgást én is tapasztaltam már. Szerencsére az idén olyanok jöttek a szomszédba, akik elutasítják a tűzijátékot, úgyhogy nyugodtan telt a szilveszter nem csak a méhek, hanem az én számomra is.

« Válasz #509 Dátum: 2017. Február 04. 14:59 »
Ma voltam kint a méhesben a hőmérséklet 10C° szúrópróbaként kinyitottam pár kaptárt hát nem pont erre számítottam. A fürt középen vagy hárul helyezkedik el és 3-4-5 léputcásak. Ezt valószínű az őszi atkafertőzésnek köszönhetem, mivel későn kezdtem el írtani őket. Lepényt nem készítettem ezért most nem is fognak kapni, jövő héttől megint hideget jósolnak ezért csak kb. két hét múlva tudok nekik adni. Amúgy van méz a kaptárakban csak ahol most helyezkednek el ott kezd elfogyni remélem most tudnak léputcát váltani mert akkor nem lesz gond. Amint lehet szűkítem őket és adok lepényt, nem húztam szét a kereteket csak felülről néztem rájuk. Délben már elkezdtek repkedni tájoltak és tisztúltak is. Remélem a két hét nem lesz sok, vagy szerintetek avatkozzak be ha kicsit hidegebb az idő akkor is?