A méhcsaládok általános állapota

• 3976 válasz
  • 1077303 megtekintés
*

robi 75

• 1014
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #465 Dátum: 2016. Október 24. 20:58 »
Az egészséges 4 keretes egységet, ha nem selejt az anya, tavaszon simán fel lehet hozni, egy közepes termelőcsalád méretére. Csak ügyelni kell a fokozatos fészekbővítésre. Nem kell más trükk. Ha nozema miatt 4 keretes, vagy lehet akár 6 is, azzal valóban nem nagyon lehet mit kezdeni.

Igen, régen voltak ilyenek, a nagybociban nekem is telelt nemegyszer, nem is egy család négy kereten, simán fel is lehetett hozni, ahogy írod (ez tényleg régen volt). De a mai körülmények között, szerintem ilyen már nincsen, amelyik család négy kereten megy a télnek ott baj volt, vagy van, azért ment össze.
Vagy a méhésztárs ba@ott el valamit, reális esély van erre is, az utóbbi pár évben nagyon sokan belevágtak a "nagy bőgőbe", csak úgy :-\ a maniért.

Közben Meclooddal megint egyetértek, nálam ugyan ez volt.
Üdv:robi

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #466 Dátum: 2016. Október 29. 18:57 »
Egy kérdés tavaszal hogyan állapitható meg a családok erösége ? Vagy mi alapján .

« Válasz #467 Dátum: 2016. Október 29. 19:02 »
Ennéll egyszerűbb nincs is, ha koratavaszon a kerettakaró fólia alá kukkantol, és nagyjából a mostani állapotban találod őket akkor okés.

« Válasz #468 Dátum: 2016. Október 29. 19:09 »
Ma elkezdtem a zárókezelést a családoknál oxálsavval. 44 családot néztem át. Fias semmi.
Átlagos állapotban vannak. Kettőnél találtam egy kicsit kevésnek az élelmet, ezek több kockacukrot kaptak.
Ha az időjárás engedi , holnap folytatás következik.

Üdv. jani bátya

*

huber

• 144
« Válasz #469 Dátum: 2016. Október 29. 20:55 »
Kár sietni, 3-4 hét múlva biztos nincs fias, esetleg a menthetetlen családoknál.
Én még várok.

« Válasz #470 Dátum: 2016. Október 30. 19:27 »
Ma 52 családot néztem át és kezeltem le, egynél sem volt a fiasításnak egyetlen formája sem.
Átlagosan 6 léputcát foglalnak el.
Holnap szintúgy folytatás, ha az időjárás engedi.

Üdv. jani bátya

« Válasz #471 Dátum: 2016. Október 31. 20:24 »
Ma sikerült befejeznem az állomány teljes átnézését.
Mint tegnap írtam ezúttal sem találtam fiast, megkapták az oxált,a páraelszívót, a takarást, egérrácsok fent . várom a tavaszt ;). Persze a kisördög mindig motoszkál az emberben.

Üdv. jani bátya

« Válasz #472 Dátum: 2016. November 01. 06:26 »
Jani bátya.
Mi a páraelszívó nálad?

« Válasz #473 Dátum: 2016. November 01. 07:30 »
Egyszerűen csak kockacukor.

Üdv. jani bátya

« Válasz #474 Dátum: 2016. November 01. 07:51 »
Felszórod rájuk a takarás alá, vagy hézagmentesen sorba rakod?

« Válasz #475 Dátum: 2016. November 01. 08:00 »
A kereteken fólia azon van a kockacukor a fészek fölött. Természetesen van nyílás vágva a fólián , hogy fel tudjanak jönni érte ha szükségük van rá. Jártam már úgy, hogy korai berakásnál újra kellett raknom cukrot. Tavaszra el szokott tűnni a kaptárból.

Üdv. jani bátya

« Válasz #476 Dátum: 2016. November 02. 21:38 »
Robi 75 !
Az én állományom NB 24-es kaptárban van. A kaptár kettő részre van osztva, egy 18-as és egy 6-os egységre.
A 18-as egységben van a törzscsalád, a 6-osban  pedig a tartalékcsaládok idei anyával kb. 4-5 kereten.
A válaszfal vékony OSB lapból készül. A két család a válaszfalhoz van tolva, gyakorlatilag egy egységet képeznek, melegítik egymást. Jó időben legyen mondva, eddig minden kis családom áttelelt volt, hogy három kereten is.
Üdv. Lajos
üdv.: lali

« Válasz #477 Dátum: 2016. November 02. 21:47 »
jani bátya !
A fólia és a takarás között mennyi hely van, hogy még a kockacukrok is beférnek ?
Én 1 centimétert hagyok a tavaszi cukorlepény számára.
Üdv. Lajos
üdv.: lali

*

robi 75

• 1014
« Válasz #478 Dátum: 2016. November 03. 21:50 »

Azt nem mondtam hogy nem lehet kiteleltetni :D. Mint írtam nekem nincs tartalékom, anyacserére illetve kibukók pótlására, nekem is van egy rakás 7-8 keretes ládám, de azok nagy része fel is van használva a nyár folyamán, ami ezekből maradt át van rakva kaptárba, és már rég normális család. Ha véletlen valamikor ősszel bukik ki egy anya, mindig van ilyen is legalább egy, akkor annak a családnak meszeltek, oszlatom.
De gondolom hogy a most 4-5 kereteseket folyamatosan fejni kell, hogy kicsik maradjanak, én arra törekszem hogy erős családok menjenek a télbe, ugyanis korán termelésbe kell menniük, nemigen van szükségem tavaszra tartalékokra, nem szeretek kétfelé gondolkodni amúgy sem, erősítésre meg végképp nem kell őket, sőt inkább fejni kell. De gondolom a 18 keretes fekvő részt azért tolni kell egy kicsit, hogy időben jó legyen, arra neked jó hogy ott vannak kéznél.
Üdv:robi

« Válasz #479 Dátum: 2016. November 04. 19:29 »
Lali!
A fólia és a takarás között ott a teljes menekülőtér nálam. a menekülőtér tetejét szigetelem.

Üdv. jani bátya