IDŐJÁRÁS

• 970 válasz
  • 419258 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #915 Dátum: 2022. Január 13. 21:22 »
Miért kellet volna védenie a neokat!?? :o :o

Ez számomra most érthetetlen amit írsz!

Tudom nem sok mindenhez értek szerinted,de ehhez most végképp nem!
« Utoljára szerkesztve: 2022. Január 13. 21:26 írta oszkár »

« Válasz #916 Dátum: 2022. Január 14. 07:42 »
Érdekesnek tartom, hogy ez a jelenség ami most tapasztalható (Kismartonban, Soprontól 22 Km-re jelenleg +10 fok van! Nálunk Szedresben -2!)
Ez 20 éve nem így volt!
Akkoriban Oldon volt a méhészetem (a Beremendi cementgyár mellett) és mindig délről jött a meleg!!!
Valami megváltozott, mert Golf áramlat régóta van, de itt szerintem másról is van szó.
Lassan megérjük, hogy a  púpútevék, és oroszlánok az Alpokból sétálnak a Kárpát medencébe?
A meleg pedig onnan jön nem Afrikából?
Mi ez?
Nagyernyei Attila

« Válasz #917 Dátum: 2022. Január 14. 20:38 »
Oszkár!

Most már elfelejthetnéd, hogy egyszer jó pár éve -már nem is tudom milyen szakmai kérdésben- a nagyobb tapasztalatomra hivatkozva “összeakadtunk”.
Ahogy Te fújsz rám én is fújhatnék rád.
Borítsunk fátylat rá.

Izso arra hivatkozva, hogy én  nem értek a növényvédelemhez, ezért Ő úgy gondolja(ta), ne is formáljak véleményt arról, hogy szerintem miért is pusztulnak méheink.Hogy gondolom én, hogy bármiben is amit a gazdálkodók növényvédelem címszó alatt elkövetnek véleményt formáljak.Hiszen az egy fontos, gondos szakma.Mit értek én ahhoz?
Igen erőteljesen védelmezte a neokat és a jelenlegi növényvédelmi kezeléseket.
Én ellenben meg úgy gondolom!
Egy valamit tisztán látni kell.
Ami engedélyezett technológia és hatóanyag és vegyszer, azt a növényvédősök, gazdák használni fogják.
Miért ne használta volna például a neokat csávázásra a növényvédős vagy a gazda.
Az engedélyezett, sőt “Istenítetett”, mindent megoldó hatóanyagnak,  technológiának kikiáltott neokat.Persze, hogy használta, hiszen számukra rengeteg előnye volt a kijuttatásának, hiszen vitt mindent.Ja, hogy közben kinyírta az összes megporzót, a kis kék lepkétől a poszméheken, zengő legyeken át a házi méheink ig.Minden rovart ami a virágzó szántóföld közelében elrepült kinyírt?
Persze megvédte Izso is, ezt a technológiát, az összes többivel együtt.Mit értek én hozzá, mondta Ő.
Biztos rosszul kezelem a méheket azért pusztulnak.
Erre ez a “buta EU” rájön mekkora piszkos nagyot hibázott egyes anyagok engedélyezésével , neok, klórpirifosz, stb.Ja klórpirifosz.Az utolsó engedélyezett évében pár nappal a felhasználhatósága előtt (2020 április 15) talajfertőtlenítőként kijuttatott klórpirifoszt júliusban a napraforgó virágjából kimutattuk, nem is kis mennyiségben, jó pár ppb volt benne.Áprilisban bedolgozta a talajba a gazda, hiszen még engedélyezett volt.Az ártatlan vegyszer bedolgozás után gázosodik kinyír minden talajlakót, jót rosszat. Majd júliusban még mindig felszívja a napraforgó , nem is kis mennyiségben?Ja és úgy leszedte a kijáró méheket, hogy csak a fiatal, kis szürke, óvis méhek maradtak a kaptárban.
Szóval sokkal körültekintőbben kellene lefolytatni az engedélyezési eljárásokat.Szabadföldi, szántóföldi méhes, poszméhes vizsgálatoknak minden esetben részének kellene lennie az engedélyezési eljárásoknak.Minden ma engedélyezett szert újra vizsgálni kellene.Tudomásul kellene venni, hogy a gazdák és növényvédős szakma “hozott” anyagból gazdálkodik.Addig még engedélyezett a DDT, a neo, klórpirifosz, stb, addig Ők használni fogják.
Na ennyi Izsoval kapcsolatosan a növényvédelemről.
Szerintem iszonyatosan felelőtlen engedélyezési eljárások voltak (vannak?).Az EU általi most betiltott szerek-meg a régebbi betiltások-mind ezt bizonyítják.
A méhek is ezt mutatják.
Amikor nincs neo, klórpirifosz sokkal könnyebb velük, sokkal virulékonyabbak, sokkal népesebbek.

Így már érted Oszkár mire célozgattam?

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2022. Január 14. 20:57 írta Csányi Antal »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #918 Dátum: 2022. Január 15. 15:06 »

Szakmai kérdések / Re:Méhek vs. növényvédelem
« Dátum: 2017. Június 30. 20:59 »
Üdv.Uraim!
Nagyernyei Uram!
Te szégyelld magad!!!!!!!!
A szemét mellébeszélésedért meg a többi undorító gyanúsítgatásaidért is!!!
Én nem a növényvédő szerek mellett szóltam,(nem szeretem őket)viszont a gazdának meg kell védenie amit elvetett!
A KÉP AMIT AZ "ÚR"leközölt, az nem mutat sem permetezési napló hamisítást,sem betiltott növény védőszer használatot!
Ezért kérem az "Urat"visszafogottságra,józan,megfontolt,megalapozott fogalmazásra a mocskolódások helyett!
Csak annyit még,ha vándorolsz soha nem kérdezed meg a megszállni kívánt terület illetékesét hogy engedi-e jó szívvel?
Vagy ledobálod a kaptáraidat és onnantól mindenki kérhet,és vagy jelenthet a mindenki felett álló méhész "Úrnak"?

Csányi uramnak!
Ugyan ezt reagálnám!
És még megkérdezném tőletek hogy mit szoktatok fogyasztani a mézen kívül ha mégis néha megéheztek?
Drága Uraim!
A méhészet valaha,még az átkosban is az agrárium része volt.
Az igaz hogy a termelőszövetkezeti méhészet nem működött néhányan azt is tudjuk miért,de része volt a mezőgazdasági szektornak.
Később jött a "megvilágosodás"a méhészek újraszerveződése,amikor is az új vezetők úgy képzelték ahogy most Ti.
A méhész nem paraszt,nem agrár szakember hanem egy mindenki felett álló lény.
Mindenki,(vagy legalább is sokan)tudják a méhek hasznos mivoltát,nem is vitatják,aki ezt tesz nem normális,
de a méhészet az agrárium része kellet volna maradjon és rengeteg kellemetlenségtől menekülhetett volna meg az ágazat,ami most már megint szeretne a mezőgazdasági szektorhoz tartozni,de ezt miután ilyen gondolkodású vezetők elcseszték,nehéz behozni a lemaradást.
Állítsatok emlékeket elődeiteknek,köszönetképp amit értünk tettek józan elgondolásból!

Üdv! Uraim!
QUQUURIQ !!! meg a baromfi udvar többi tagja a klubvezetővel együtt !

Miután nem értetek hozzá,miért kussoltok bele mindenki más dolgába?
Gondoljátok hogy az a mezőgazdász jó kedvében permetez szét pár százezer lóvét hogy bosszantson titeket?
Talán fel kéne venni a kapcsolatot vele és a várakozási időn túl oda vinni a méheket,aki pedig eleve ott tart méheket az is kapcsolatba kell legyen a gazdákkal!
Nagy ökörség amit írtok,bilincs meg ilyesmi!
Mintha a holdról érkeztetek volna!
Uraim!
Kapcsolattartás
Egyeztetés
Békés egymás mellett élés
Sok kaszat termés
Nehézség a kaptárakba!

"Igen erőteljesen védelmezte a neokat és a jelenlegi növényvédelmi kezeléseket."

Mondod Te!  Nekem ezekből az írásokból nem ez jön le.

Nem szakmai "összeakaszkodásunk" volt!

Méhészeti közélet / Re:Gőzölgő
« Dátum: 2019. Április 24. 21:53 »
Oszkár!

"Menj Te vissza a vegyszeres földedhez.
Ott oszt az észt a paraszt kollégáknak.
Számtalanszor kiderült lövésed sincs a méhekről.
Gyalázzad és feketísd azt aki ezt megengedi Neked.
Holnap hívom az ügyvédem.
Gondolkodj azon mit töröltök,mert aki hamisításra célozgat lépesméz termelésünkkel kapcsolatban,ezután mindenkit feljelentek.
Ti is majd ballagtok a bíróságra mint Tamás a négyzeten Urunk."

Nem gondoltam ,hogy ennyire megvisel.  "Fátylat rá".

*

izso60

• 573
« Válasz #919 Dátum: 2022. Január 15. 18:01 »
Üdv.Uraim!
oszkár Köszönöm!
Mármint azt hogy beidézted ezeket a"NEO VÉDŐ"írásokat.
Hátha az "ÚR"még egyszer elolvasván(amit kétlek)megért belőle valamit.
Jómagam nem kerestem volna elő száz Csányinak sem nemhogy ennek a három egész ennyi annyinak.

« Válasz #920 Dátum: 2022. Január 15. 19:14 »
Te Attila Hova tünt már megint amit irtam???
Ahova a többi fog ha nem tudod, hogy kell viselkedni egy nyilvános fórumon!
Nagyernyei Attila
Klubvezető
« Utoljára szerkesztve: 2022. Január 16. 07:18 írta Nagyernyei Attila »

*

huber

• 144
« Válasz #921 Dátum: 2022. Január 15. 21:21 »
« Utoljára szerkesztve: 2022. Január 15. 21:26 írta huber »

« Válasz #922 Dátum: 2022. Január 19. 11:09 »
Évek óta figyelem, hogy ÉNY-on általában melegebb van mint itt nálunk DNY-on.
Természetesen okát nem tudom, akár merre kutakodok utána, pontos infókhoz nem jutok.
Golf áramlat mindig is volt, de az nem É-ról szokott betörni a Kárpát medencébe.
Jelenleg nálunk -10 fok van, Sopronban meg +0,5.
Kérem ha van esetleg közöttünk hozzáértő kolléga (no nem Tomipapa stílusúra gondolok) ossza meg velünk mi lehet az ok?
Nekünk méhészeknek is ez egy érdekes dolog lehet a későbbiekben.
Azt is furcsának tartom, hogy globálisan Európára is ez jellemző.
Angliában, és Svédországban sokszor melegebb van mint nálunk.(Bocsánat! Hibáztam, Sopront jól írtam, csak az égtájat nem! Javítottam! Reggel siettem, és vétettem, kérem nézzétek el!)
Hogy nincs klímaváltozás?
Ez nooooormááális?
Nagyernyei Attila

Attila.
Nem vagyok hozzáértő, csak érdeklődő.
A Golf-áramlat neve Európába érve már Észak-atlani-áramlat. Nyugat-északnyugati irányból éri el Magyarországot. Télen fűt, nyáron hűt. Az utóbbi években sajnos egyre jobban gyengül, és útvonala húzódik északabbra. Dél-európában jelenleg anticiklon van, ami télen erősebb hajnali fagyokat, nappal szikrázó, de hideg napsüteses időt hoz létre.
Nem mindig ott van a meleg, ahová az ember gondolná. Például a hawaii fővárosában a valaha mért legmelegebb hőmérséklet 35 fok volt, az alaszkai Fairbanksban meg 37 fok.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #923 Dátum: 2022. Február 09. 20:48 »
QUQURIQ !!!

Hízóholdnál serkentsünk, (etetik a nyílt fiast), (a virágpor hordás is fokozódik), fogyóholdnál rengeteg a fedett fias, raktározzák a szirupot a méhek.

Kiskakas

« Válasz #924 Dátum: 2022. Február 26. 17:56 »
Ismét brutális nagyot tévedtek az időjósok!
Azt gondoltam, hogy a "tél" legnehezebb időszaka fog következni, ez nem is meglepetés, de ha valóban a mostani 10 napos ciklust eltalálják, akkor még nehezebb lesz.
És bizony a rossz időt mindig eltalálják, általában a jót szokták korrigálni.
Kaja legyen doszta, és jó helyen akkor a méhek megoldják.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #925 Dátum: 2022. Március 04. 21:03 »
QUQURIQ !!!

Üdv. Mindenkinek.
Tegnap, tegnapelőtt, nálunk Csévharaszton - 9 C fok volt hajnalban, napközben + 7 C.
Hétfőn hózápor, széllel.
Az akác még szunnyad,...remélem még sokáig.

Kiskakas

« Válasz #926 Dátum: 2022. Március 05. 19:55 »
A "tél" legnehezebb 10 napja következik a méhcsaládok számára.
Hajnalban kemény fagyok, és a nappalok is mélyen 10 fok alatt lesznek.
Tényleg ez lesz már a noooooooormááááális?
Nagyernyei Attila

« Válasz #927 Dátum: 2022. Március 09. 20:02 »
Talán most nem tévesztik el.
Még 4 nap, és itt a valós tavasz!
Egy hét múlva már 15-16 fokot mutat felénk.

Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #928 Dátum: 2022. Március 09. 21:07 »
QUQURIQ !!!

"Egy hét múlva már 15-16 fokot mutat felénk".
Igen, csak addig péntek hajnalra -9 C jósolnak, ami nálunk -10-11 C
Ennyi - hőből már fagyit is lehet csinálni...

Kiskakas

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #929 Dátum: 2022. Március 17. 21:24 »
QUQURIQ !!!

Csak egy kis visszatekintés...
2020 évben a potyóka szilva nálam teljes virágzásban március 28. volt.
2021 évben, március 23 volt.
2022 jelen évben, még meg sem mozdult.
Az akác is még téli álomban van.
Múlt héten a volt olyan nap amikor 18 h kor már 0 C volt, hajnalra -12 C volt. ezt több nap is megismételte.
Tudom, hogy senki nem ad, (nem mer adni) az időjósok jóslásainak.
Kiskakas a maga eszetlenségével most mégis megpróbál időjárást QUORÉKOLNI.
Nagyon kemény éjszakai fagyok után, nagyon lassú felmelegedés. Természetes virágpor mennyiség, és egyre több nektármennyiség serkenti az anyáinkat.
...ha nem üt be extrém meleg (nem jósolták), az akác is késni fog, május 25, vagy környékére.
Aki túl tuningolja a családjait, éjjel-nappal bölcsőzhet.
Szerintem, a méheink tökéletesen tudnak igazodni az időjáráshoz, ezt már megmutatták 50 millió év óta!
Azok járnak jól, akik átlagosan, közepes erősségű családokkal rendelkeznek.
A túlfejlesztettek minden évben csalódnak, (vagy bevallják, vagy nem)!

Kiskakas