Oszkár!
Most már elfelejthetnéd, hogy egyszer jó pár éve -már nem is tudom milyen szakmai kérdésben- a nagyobb tapasztalatomra hivatkozva “összeakadtunk”.
Ahogy Te fújsz rám én is fújhatnék rád.
Borítsunk fátylat rá.
Izso arra hivatkozva, hogy én nem értek a növényvédelemhez, ezért Ő úgy gondolja(ta), ne is formáljak véleményt arról, hogy szerintem miért is pusztulnak méheink.Hogy gondolom én, hogy bármiben is amit a gazdálkodók növényvédelem címszó alatt elkövetnek véleményt formáljak.Hiszen az egy fontos, gondos szakma.Mit értek én ahhoz?
Igen erőteljesen védelmezte a neokat és a jelenlegi növényvédelmi kezeléseket.
Én ellenben meg úgy gondolom!
Egy valamit tisztán látni kell.
Ami engedélyezett technológia és hatóanyag és vegyszer, azt a növényvédősök, gazdák használni fogják.
Miért ne használta volna például a neokat csávázásra a növényvédős vagy a gazda.
Az engedélyezett, sőt “Istenítetett”, mindent megoldó hatóanyagnak, technológiának kikiáltott neokat.Persze, hogy használta, hiszen számukra rengeteg előnye volt a kijuttatásának, hiszen vitt mindent.Ja, hogy közben kinyírta az összes megporzót, a kis kék lepkétől a poszméheken, zengő legyeken át a házi méheink ig.Minden rovart ami a virágzó szántóföld közelében elrepült kinyírt?
Persze megvédte Izso is, ezt a technológiát, az összes többivel együtt.Mit értek én hozzá, mondta Ő.
Biztos rosszul kezelem a méheket azért pusztulnak.
Erre ez a “buta EU” rájön mekkora piszkos nagyot hibázott egyes anyagok engedélyezésével , neok, klórpirifosz, stb.Ja klórpirifosz.Az utolsó engedélyezett évében pár nappal a felhasználhatósága előtt (2020 április 15) talajfertőtlenítőként kijuttatott klórpirifoszt júliusban a napraforgó virágjából kimutattuk, nem is kis mennyiségben, jó pár ppb volt benne.Áprilisban bedolgozta a talajba a gazda, hiszen még engedélyezett volt.Az ártatlan vegyszer bedolgozás után gázosodik kinyír minden talajlakót, jót rosszat. Majd júliusban még mindig felszívja a napraforgó , nem is kis mennyiségben?Ja és úgy leszedte a kijáró méheket, hogy csak a fiatal, kis szürke, óvis méhek maradtak a kaptárban.
Szóval sokkal körültekintőbben kellene lefolytatni az engedélyezési eljárásokat.Szabadföldi, szántóföldi méhes, poszméhes vizsgálatoknak minden esetben részének kellene lennie az engedélyezési eljárásoknak.Minden ma engedélyezett szert újra vizsgálni kellene.Tudomásul kellene venni, hogy a gazdák és növényvédős szakma “hozott” anyagból gazdálkodik.Addig még engedélyezett a DDT, a neo, klórpirifosz, stb, addig Ők használni fogják.
Na ennyi Izsoval kapcsolatosan a növényvédelemről.
Szerintem iszonyatosan felelőtlen engedélyezési eljárások voltak (vannak?).Az EU általi most betiltott szerek-meg a régebbi betiltások-mind ezt bizonyítják.
A méhek is ezt mutatják.
Amikor nincs neo, klórpirifosz sokkal könnyebb velük, sokkal virulékonyabbak, sokkal népesebbek.
Így már érted Oszkár mire célozgattam?
Csányi Antal