IDŐJÁRÁS

• 969 válasz
  • 417666 megtekintés
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #555 Dátum: 2016. December 11. 22:24 »
Nálam egy picit melegebb volt, gyönyörű repülés, minden család rendben. Vízen méhet nem láttam.

Sok méhésszel beszéltem ma, és többen is említették, hogy méheik keresték a vizet. Fórumtársunk is mondta ma este, talált fiasítást néhány családnál. :(
Akiknél keresik most a méhek a vizet, ott az a fiasítás jele lehet. Nem jó ez.
Egyébként sok család méhei már nem keresnek semmit...de nem a környékünkön. :(

« Válasz #556 Dátum: 2016. December 20. 08:37 »
A mi térségünkben már lassan egy hete erőteljesen fagypont alatti a hőmérséklet, így sem a darazsakkal, sem más egyébbel nincs legalább gond.

"2010. év a méhészek gyászos éve volt.
Több ezer méhész nem pergetett egy deka akácmézet sem, mert végig szakadt az eső."

Attila írásából idéztem ezt a két mondatot.

Ez bizony így volt, a 2010-es esztendőben, sőt még cifrábban is esetünkben. Nállunk ígéretesnek indult az az évi akác, érkezésünk másnapján 05.12.-én  estefelé száraz jégeső volt az első intőjel. Bár ez még nagy kárt nem okozott, sőt mondhatni semmit, az ijedelmen kívül. Viszont a hétvégén érkező hidegfront volt, az elkeserítő 15.-étől, 19.-éig eső, szemerkélős eső, és hideg volt a jelemző. A napi maximumok 11-14 fok volt. A virág hibernálódott, gyönyörű maradt végig.  Még az illatát is lehettt érezni. A lakókocsiból majd kifagytunk, utánna cseréltem le egy fűthetőre. Pedig akkor még nem is sejthettem hogy bizony azóta szinte minden akác közepébe jön a hidegfront. 20.-án szerencsére kisütött a nap, a méhek beindulthattak, 21. én Pénteken rádobtak még 9 kilót, ez volt a dandárja, a következő kettő napon már csak 2 kilókat. Pergetés, és örültünk a szűk 16 kilós átlagnak.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #557 Dátum: 2016. December 20. 10:23 »
A 2010-es akácot hasonlóan éltük át országszerte. De a vaddohány és hárs viszont adott mézet. Legalábbis nálunk.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #558 Dátum: 2016. December 24. 08:02 »
Sziasztok!
Az összes időjós fekete Karácsonyt prognosztizált, még tegnap is.
Ennek ellenére az ország nagy részén havazik.
3 hete Németh Lajos mondta Mohácson, hogy 2 napon túl erősen megnő a bizonytalanság.
Szerintem ezért smafu az egész "Dávid naptár".
Fél évre előre megjósolni, hogy milyen lesz az akác alatti időjárás....
Na ne.
Nagyernyei Attila

« Válasz #559 Dátum: 2016. December 24. 09:44 »
Akkor a gazember építés elmarad?  ;)
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #560 Dátum: 2016. December 24. 10:31 »
Attila! A tendencia a lényeg. Két hét ide vagy oda, ennyi eltérés lehet.

« Válasz #561 Dátum: 2016. December 26. 16:49 »
Ma a déli országrész szűk körzetében, és a nyugati megyék egy részén kirepültek a méhek.
A 8-13.3 fokos kinti, enyhe hőmérséklet néhány napig jótékony hatású.
A méhcsaládok tudnak mozdulni a mézkészlet után, bár eddig a fogyás minimális.
Aztán megint jöhet a hideg, ami jönni is fog.
Kíváncsi leszek milyen lesz a télutó, az-az február vége, március eleje.
Az utóbbi években ekkor köszönt ránk a tél, ami viszont nagyon megviselheti az amúgy sem bomba méhcsaládokat.
Az egyik "szakember" (5 éve méhészkedik) nyilatkozta a Teol.hu-nak, hogy óriási méhpusztulások várhatóak.
Jelenleg 80% körülire saccolja az XY méhészet vezetője. (Úgy emlékszem 70-75 családja lehet.)
Na azért fel a fejjel, én nem látok ekkora gondot, de körzetenként az 50%-os veszteséget nem tartom kizártnak.
Eddig semmi kifogásunk sem lehet a téli időjárással, viszont a java még hátra van.
Nagyernyei Attila

« Válasz #562 Dátum: 2016. December 27. 10:57 »
Egy kezdő, sokszor még a saját állománya állapotával sincs teljesen tisztában.  :)

« Válasz #563 Dátum: 2016. December 27. 20:23 »
Szép napos idő volt ma! Nem mértem a hőmérsékletet de MINDEN!!! család szépen repült!! Persze nagyon messze még a tavasz addig még????..... jó volt köztük lenni :)

« Válasz #564 Dátum: 2017. Január 06. 19:09 »
Véleményem szerint a mostani hideg időjárásnak több jótékony hatása is van.
Mint tudjuk a hideg sterilizál, az-az fertőtlenít.
A darazsak, harlekinkaticák, poloskák ideje lejárt, ha nem találtak megfelelő búvóhelyet.
A rengeteg betegség, vírus a levegőben terjeng, ezt a kemény hideg blokkolja.
Reményeim szerint a nagy hideg miatt az idén sokkal kevesebbet kell majd permetezni.
A méheket nem kell félteni!
Ezeket a hidegeket simán átvészelik, ha normálisan be lettek teleltetve, és az élelmük jó helyen van.
A hideg pont a teljes nyugalmi időszakban köszöntött ránk, így szerintem több hasznunk származik belőle.
A méhcsalád fogyasztása ekkor minimális, úgy viselkednek mint a téli álmot alvó macik.
A repce sikeres telelésében már nem vagyok ennyire biztos.
Mivel Tolna megyében úgy kapta a repce a hideget, hogy semmi hótakaró nincs, vannak kétségeim.
Évekig azon keseregtünk, hogy nem volt normális tél, most kapunk belőle egy kis ízelítőt.
Na megyek, mert elkészült a forralt borom.
A kocsonya után jól jön.
Nagyernyei Attila

« Válasz #565 Dátum: 2017. Január 06. 19:26 »
Jó a hideg, de a -20°C körüli már kissé sok. Ekkor már a külső héjból pereg a méhek egy része, amelyik nem tud időben helyet cserélni. Ekkor kerül a fenékdeszkára a méhekből, de ha nem sokáig tart a hideg,  nem szokott észrevevődni a családon.

*

Vivaldi

• 2049
« Válasz #566 Dátum: 2017. Január 06. 20:08 »
Hát Attila lehet , hogy ott felétek az egyenlítőn, az a pár fok hideg nem oszt nem szoroz, /bár ott is van némi gond a széllel, ami elfújja a meleget és ezzel talán még jobban hűti a kaptárt mint ahogy a szél nélküli hideg/. De itt bizony nálunk a mínusz 20 fok alatti hőmérséklet már kikészít mindent.
 Ennek valóban van fertőtlenítő, sőt evolúciós hatása is, mert itt már túl is vagyunk a természetes kiválasztódáson. Ami kinn van, megfagy oszt kész.
Talán így érthető, hogy miért utálom én annyira a telet.

« Válasz #567 Dátum: 2017. Január 08. 19:08 »
Csak egy szösszenet!
Ilyen hideg időben, mindig a nyitott fenékaljú kaptárak jutnak az eszembe. Kollégák akik használják ezt a megoldást, nem problémáznak vele.  Hát nem tudom egészséges e nekik a -10, - 15 fok, főleg ha még a szél egy kis porhóval társulva alájuk kavar napokig.  Csak élőlényekről beszélünk, akiknek a meleg a mindenük.  Melegben fiasítanak, repülnek, hordanak.  Ha habkaptárral rendelkeznék, akkor én ilyen cudar időben, bizony betolnám a higiénikus aljba a fenéklemezt.
Majd a zimankó után, vissza kihúznám.   

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #568 Dátum: 2017. Január 08. 19:30 »
Abban igazad van, hogy a széltől védeni kell őket. De mérd meg a zárt fenekű kaptár alján a hőmérsékletet. Meg fogsz lepődni. Ha kint -7 C fok, akkor bent is annyi lesz. Legfelje egy C fok eltéréssel.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #569 Dátum: 2017. Január 08. 21:50 »
Majd februárban betolom, addig jó az így. A szélről meg annyit, hogy szerintem a méhészek nagytöbbsége nem a mező közepén teleltet(nem is lenne jó), hanem fákkal, bokrokkal, tanyaromokkal védett helyen, ami oda befúj az nem kavar zavaarr semmit. Viszont a nyitott alj miatt én telibe takartam már dec végén, az osb lap meg majd februárban, ennyi.