A mi térségünkben már lassan egy hete erőteljesen fagypont alatti a hőmérséklet, így sem a darazsakkal, sem más egyébbel nincs legalább gond.
"2010. év a méhészek gyászos éve volt.
Több ezer méhész nem pergetett egy deka akácmézet sem, mert végig szakadt az eső."
Attila írásából idéztem ezt a két mondatot.
Ez bizony így volt, a 2010-es esztendőben, sőt még cifrábban is esetünkben. Nállunk ígéretesnek indult az az évi akác, érkezésünk másnapján 05.12.-én estefelé száraz jégeső volt az első intőjel. Bár ez még nagy kárt nem okozott, sőt mondhatni semmit, az ijedelmen kívül. Viszont a hétvégén érkező hidegfront volt, az elkeserítő 15.-étől, 19.-éig eső, szemerkélős eső, és hideg volt a jelemző. A napi maximumok 11-14 fok volt. A virág hibernálódott, gyönyörű maradt végig. Még az illatát is lehettt érezni. A lakókocsiból majd kifagytunk, utánna cseréltem le egy fűthetőre. Pedig akkor még nem is sejthettem hogy bizony azóta szinte minden akác közepébe jön a hidegfront. 20.-án szerencsére kisütött a nap, a méhek beindulthattak, 21. én Pénteken rádobtak még 9 kilót, ez volt a dandárja, a következő kettő napon már csak 2 kilókat. Pergetés, és örültünk a szűk 16 kilós átlagnak.