IDŐJÁRÁS

• 971 válasz
  • 428241 megtekintés
*

barger

• 173
Re:IDŐJÁRÁS
« Válasz #540 Dátum: 2016. Május 19. 23:10 »
Néhány dologgal azért kiegészíteném a dolgot.
A hőmérsékletet a mérőállomások 2m magasságban mérik árnyékban. Ez a két méter egy hajnali órán jó néhány fok különbséget jelenthet. Nem véletlenül van a talaj menti fagy kifejezés. A mérési adatok pedig nem tükrözik túl objektíven a valóságot az elhelyezésük miatt. Ez vagy egy település külterülete vagy egy hegytető, de még csak véletlenül sem egy nógrádi vándortanya. Szerencsére az időjárás észlelés az utóbbi időben nagyon sokat fejlődött. Főleg az amatőr vagy félamatőr észlelés. Az OMSZ INCA előrejelző fejlesztése is jó kezdeményezés, de néhány óránál bővebben sajnos nem ad előrejelzést. Valamint ahogy elnéztem javarészt az éppen aktuális időjárást extrapolálja, sajnos sok egyéb tényezővel nem számol amivel a WRF vagy az AROME igen. Azok meg mondjuk az éppen aktuálissal nem számolnak. Sokszor előfordul, hogy 50-100km-el odébb esik az eső mint amit előre jeleztek, de nem igazítják hozzá a modell futást az aktuális időképhez.
A saját észlelésem 25 fok napi ingadozás lehetett. Nem emlékszem pontosan mennyire ment fel a hőmérséklet, de közel 30 fok volt délután. A nagymamámnál voltunk az Alföldön és 4 fok volt hajnalban. Még a konvektort is be kellett kapcsolni. Erre nagyon tisztán emlékszem mert hat óra körül arra ébredtem hogy két némber az ablak alatt ordibál. Mert persze reggel 6-kor el kell menni a tejért, mert hát jó friss legyen. Aztán persze nevezzük Mari néninek meg Erzsi néninek pont ott kellett találkozniuk. Szervusz Marcsikám hogy vagy? Jaaaj ne is kérdezd Bözsikém... Persze a falusi öregasszonyoknak furfangos észjárásuk van. Rögtön kiszúrták, hogy megy a fűtés a házban és behúzódtak az ablak alá a konvektor kiáramló melegéhez. Csak hát nagyott hallott mind a kettő... Apukám egy idő után megelégelte a dolgot, felkelt aztán olyat vágott a konvektor tetejére hogy a két öregasszony megugrott mint a bakkecske.
Nade! Arról az akác hordásról igen keveset lehet olvasni. Nagyon titkolózik mindenki mint a CIA ügynökök. Mondjatok már valamit. Nálam jobba  helyzet mint vártam. Valahol 10-25kg közé tippelem, de ez az első idényem úgyhogy passz...
Baranyi Gergely

« Válasz #541 Dátum: 2016. Május 20. 07:18 »
Mától van a lányoknak három napjuk, hogy csodát tegyenek. Remélem megint megteszik, mint a repcén. Én bizok bennük.

« Válasz #542 Dátum: 2016. Május 20. 07:23 »
Szerintem még a hétfő is játszik. A maival együtt az lehet 4 nap is. Persze ott, ahol a virág kitart. Nem a méheken fog múlni! Bennük mindig lehet bízni!
HAJRÁ! ;)

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #543 Dátum: 2016. Június 01. 23:20 »
QUQURIQ !!!

23 h néztem, nálunk 20 mm csapadék hullott 3 óra alatt.

Kiskakas

*

zümi

• 1382
« Válasz #544 Dátum: 2016. Június 27. 08:57 »
Végre egy kis felfrissülés. szakad az eső! Azért így jobb lesz keretezni, mint 40-fokban :)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #545 Dátum: 2016. Július 13. 19:06 »
Időjárás várható?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

atya

• 1043
« Válasz #546 Dátum: 2016. Július 14. 12:53 »
Szekszárd. reggel 7 óra : 55mm eső erős széllel vegyítve.
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #547 Dátum: 2016. Július 16. 10:18 »
A mára tervezett napraforgó pörgetést az időjárási viszonyokra tekintettel előre nem meg nem jósolható ideig elhalasztottam.
Ha még tovább esik az egyik telephelyem napokig megközelíthetetlen lesz.
Amilyen szarul indult úgy is zárul a szezon.

Üdv. jani bátya

*

zümi

• 1382
« Válasz #548 Dátum: 2016. Július 16. 10:54 »
Ne is mond jani bátya!
Fogalmam sincs mikor és mivel tudok bemenni a méhekhez! Nálunk szakad az eső a földes út felázva! Várom a napsütést, de nagyon ::)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

atya

• 1043
« Válasz #549 Dátum: 2016. Július 16. 20:41 »
Hajnaltól mostanáig 63mm esett. És még most sem akarja abba hagyni.
Elkezdtem felfújni a gumicsónakot.   ::) :(
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #550 Dátum: 2016. Július 26. 14:52 »
http://www.dlr.rlp.de/Internet/global/inetcntr.nsf/dlr_web_full.xsp?src=X59QY4860Q&p1=05Y4210002&p3=D2KEU5C709&p4=XJPZBV4849#
Kicsit irigykedek,hogy a németeknek milyen jó kis agrometeorológiai rendszerük van. ;)
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

zümi

• 1382
« Válasz #551 Dátum: 2016. Október 12. 15:54 »
A tanárnő ráüvölt Mórickára feleltetés közben:
- Móricka, minden marhaságot összehordasz, semmi értelme az egésznek, ellentmondasz önmagadnak! Hát így mi lesz belőled?
- Hogy-hogy mi? Hát meteorológus.  :D

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #552 Dátum: 2016. Október 18. 16:53 »
Nekem az az októberi időjárás nagyon tetszik. Rendesen hű az idő. Húzódik vissza a természet. A méhek is sokkal hamarabb fordulnak telelőre mint tavaly vagy azelőtt.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #553 Dátum: 2016. December 11. 07:21 »
Akik rendszeresen olvasnak bennünket, tudják, hogy tegnap Miskolcon jártam.
Nem az előadásomat szeretném minősíteni, azt megteszik a méhészek.
A Miskolcig tartó több mint 330 Km-es utam alatt többször, radikálisan megváltozott az időjárás.
Hajnali 4-kor indultam, nálunk akkor plusz 2 fok volt.
Pesten plusz 5, Gödöllőre érve pedig mínusz 2,5 !
Ettől kezdve egész Miskolcig sűrű köd, és mínusz 1-2 fok.
Amikor Miskolcra értem a járda annyira csúszott (lefagyott a pára), hogy a falban kellett kapaszkodnunk, csak úgy tudtunk gyalog közlekedni.
Borongós, szürke ködös időbe indultam haza is.
Felhívtam feleségemet a Csülök Csárdából, aki arról számolt be, hogy nálunk hétrét süt a nap, 13 fok van és teljes repülésben a méhek.
Az ottani vendégeink csak hüledeztek.
Visszafelé, ahogy közeledtem Pestre, egyre nőtt a hőmérséklet, és 3-kor Pesten 11 fok volt már.
Mint látjátok 300 Km-es távlatban mit tud produkálni az időjárás.
Ha ez sokszor megismétlődik, akkor olyan különbségek lesznek a növények fenológiai állapotában (akác), hogy érdemes vándorolni.
De, amit előadásomban is kifejtettem, ez a különbség a méhcsaládok fejlettségében is tapasztalható.
Nagyernyei Attila

« Válasz #554 Dátum: 2016. December 11. 22:07 »
Üdvözlet Mindenkinek !
Ma nálunk délben, árnyékban +9 fok.
A méhek repültek rendesen és keresték a vizet...... 
Üdv. lali
üdv.: lali