Geddekas!
Az a baj, hogy állandóan a Perizinnel jössz, pedig sohasem azzal hasonlítottam össze. Nekem az a problémám, hogy az oxálsav alkalmas-e nyári időszakban atka elleni kezelésre. Igaz, hogy óva intettem ettől Kamikazet, de csak azért mert előtte én mondtam neki, hogy ezt jó ötletnek tartom. Ezt a véleményemet vontam vissza részben, a Zombee által linkelt grafikon miatt. Azért részben, mert kontroll mellett használva kiderülhet más is. Pontosan az, hogy pl. azért lassú a hatás, mert az oxálsav hangyasavvá alakul az atka szervezetében, így a fiasban is lehet elpusztult atka. Ez azonban csak egy elméleti lehetőség.
Perizin: menj át a zöldre, a Mi újság a méhesben topicot olvasd vissza, és értékeld át a róla írt dolgaidat. Kontakt módon hat, nem úgy, ahogy írod.
Oxálsav: vegyük két részre a hatást: az egyik, hogy mennyi ideig van a méheken. Elfogadom azt az érvedet (legalábbis elméletileg nem zárom ki, nincs kifogásom ellene), hogy tovább marad rajta, mint a Perizin. Ezzel ki lehet azt mondani, hogy a Perizin nem tartós hatású, de gyors. Az oxálsav így tartós hatásúnak lenne mondható . Azonban ha csak direkt módon hat, akkor a hatás megszűntével a hatást sem tudja kifejteni, tehát nem öli meg az atkát, ha az bebújik a sejtbe. Kérdés: szublimáció esetén az atkák egy része miért pusztul el 3 napon belül, és miért pusztul el a többi (a nagyobbik hányada) csak 10-12 nappal később fiasmentes állapotban? Tulajdonképpen rosszabb az arány, mint amikor csorgatjuk. Egyik lehetséges magyarázat, hogy kevés az adag, az atkának több apró részletben kell felvennie a hatóanyagot, és annak kumulációja idézi elő a halálát. Tehát lassan alakul ki a hatás. Ha ez utóbbi pl. 15 napig tart fiasmentes időben, az oxálsav is kb. ennyi ideig marad a méhen, akkor azok az atkák nem fognak elpusztulni, amelyek a beadást követő 3-4. naptól kelnek, mert nekik nem jön össze a tizenöt napos kumulációs idő, hiszen ekkorra az oxálsav is eltűnik a méhekről. Tehát a dolog két részből áll: a szer tartóssága: mennyi ideig van hatékony szint a méheken, és a hatás kialakulásának ideje: ez a gyors vagy lassú hatás. Az ideális szer nyáron a tartós, gyors hatású szer lenne. Ezzel szemben a Perizin gyors, de nem tartós, az oxálsav tartós, de lassú hatású. Ha a lassú hatás amiatt van, mert egy anyagcsere folyamaton kell keresztülmennie, akkor alkalmas lehet a nyári kezelésre. Hiszen ebben az esetben nincs szükség arra, hogy a tartósság átfedje a lassú hatás időtartamát. Akkor is inkább a szublimáció, mert az ismételt bevitellel a lassú hatáshoz szükséges extrém tartóssági igényt tudjuk vele pótolni.
Azt gondolom, hogy az oxálsav hatásmechanizmusának tisztázása az egyik legfontosabb feladat. Ugyanis rémesen kevés fegyverünk maradt. A magam részéről már majdnem megrendeltem a kb. 150 ezer forintos Logar készüléket, mellyel egy óra alatt 60-80 család kezelhető le, de csak 0,25 grammos adaggal. A fenti adatok 2 grammra vonatkoznak. Tehát ehhez 8 fújás kellene ezzel a készülékkel egy családnak. Akkor ugye már csak 10 család /óra. Lehet, hogy ebben az esetben az oxálsav csorgatása is ésszerűbb lenne. A Perizinnel nyáron ilyen sorozatkezelést végezni egyrészt rendkívül drága lenne, másrészt pedig pont Tomipapa fogalmazott meg komoly aggályokat vele kapcsolatban ugyanott a zöldön. Mindenképpen megfontolandó. Marad sorozatkezelésre a fluvanilát valamiféle applikációja. Kérdés, ha tartós hordozón egyforma adaggal szerepel az amitráz és a fluvanilát, akkor olyan esetben, amikor a fluvanilát bevitel maximum egyszeri adagját kb. 5 mg-ban lehet az irodalomban megtalálni, az amitrázét pedig 20-ban, akkor egy hellyel-közzel rezisztenciát mutató fluvanilát meddig lesz hatékony ilyen adaggal ? Na ezért lenne fontos az oxálsav, hangyasav vonal. Azonban én azt gondolom, hogy sokkal inkább kutatói szinten, mint napi méhészeti gyakorlatként. Egyszerűen nincs elég tapasztalat az adagot és a kezelés gyakoriságát illetően.