ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3348 válasz
  • 1884002 megtekintés
*

buksi

• 475
« Utoljára szerkesztve: 2026. Augusztus 14. 14:57 írta buksi »

*

buksi

• 475
« Utoljára szerkesztve: 2026. Augusztus 19. 15:20 írta buksi »

*

Nb18

• 799
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3347 Dátum: 2026. Augusztus 15. 18:55 »
https://www.citovar.hu/termek/bayvarol-csik/?srsltid=AfmBOooYGajN6s9Q-hIP4eB0F-bwMjBn0JOVYL6p5S44f672YuMP5NA3

Hatóanyag ugyanaz, adagolás is hasonló. Kicsit drágább ugyan, de legalább az EU-ban engedélyezett a használata........

*

Koki

• 467
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3348 Dátum: 2026. Augusztus 20. 08:26 »

Írts atkát, ha már a méhek etetéséhez nem értesz...! ( bár ez a meleg betett az atkának is. Lehet,hogy ebben az évben szerencséd lesz.)

ÍRTA BERCI ATTILÁNAK.

Azt csak hiszik. A "Ződőn" is azt hitték. Aztán "Zsolti" felrakta, hogy a méhek milyen ügyesen tartják a számukra ideális hőmérsékletet a kaptárban.
Az atka nem kint van. Amelyik esetleg kijáró méhen van, annak a repülés közben még jót is tesz a friss levegő, mint Juszuf tevéjének.

(Tevegel a Zoé a sivatagban. Szegény teve a forróságban csak vánszorog. Egyszer csak elszáguld mellette Juszuf a tevéjével.
-Áll meg Juszuf!
-Na mi a baj?
-Mitől ilyen friss a tevéd?
-Egyszerű fizika. Minél jobban hajtom, annál frissebb lesz, a légáramlástól lehűl, annál jobban megy.
Na meghajtja Zoé a tevéjét, aztán egyszer csak a szerencsétlen pára lelassul, majd összeesik. Odaér Juszuf.
-Te Zoé! Ezt nem kellet volna ennyire meghajtani. Ledermedt, csak nehogy megfagyjon.)

Na szóval! Én annyi telefonhívást kaptam az atkaproblémával kapcsolatban az elmúlt napokban, hogy a telefonom nem bírta energiával, a nemfogadottak meg csak gyűltek.
Nagy méhészetek is összeestek. Már most vannak megfeleződött állományok.
Régóta nem beszéltem Geddekassal, talán már egy éve is van annak. Pár napja hívott. Első mondat. "Te! Mi van itt? Elfelejtettek a méhészek atkát irtani?"

Egyszer vagy 30 éve írtam valamelyik újságban, hogy az atkafertőzés szempontjából a zselici hárs után a legveszélyesebb a fonyódi berek. Egyik barátom 50 családról több mint 8 hordó hársat tudott elvenni a Zselicben. Aztán jött a napraforgó, atkaírtás elmaradt. Összeomlott a méhészete. Egy másik barátom meglátogatott tegnap este. Baranyából. Egy órát beszélgettünk, -ismeri az előbb említett méhészt- miközben én etettem. Ő örül ha a fele állománya megmarad. A környéke még rosszabb. Nyaralt nálunk nyíregyházi méhészcsalád. 400-ból 19 lett tavaszra. Hiába szaporítanak, olyan a visszafertőződés, hogy képtelenek megvédeni az állományukat. Ezt azért nehezen hiszem el, de mások is ezt állítják, és nem kevesen.
Na megyek fújok egyet...