Sokan ilyenkor tévesztik el az atka elleni védekezést!
Miért?
Mert arra apellálnak, hogy megvárják a fiasításmentes állapotot, és akkor egyet "záróznak".
Na itt a nagy tévedés.
Ahogy folyamatosan szűkül, (kel) a fiasítás, az atkáknak egyre kevesebb helyük marad, mivel a nyitott fiasba már nem tudnak elbújni, ugyanis az már nem elegendő számukra.
Vannak akik ilyenkor egy munkás, de hatékony eljárást alkalmaznak, a fedett fiasítást egyszerűen kivillázzák.
Jónak tartom,de sosem csinálnám, mert ez már nekem is olyan munkának számít, amit nem szeretnék.
Akkor mi a megoldás?
Véleményem szerint most sem szabad abbahagyni a védekezést!
Sőt.
Ha mondjuk lehullik 50-10 atka egy kezelésre, az nem annyi méhet szívott meg, és ezek bizony a tél folyamán lepotyognak.
Nem kívánok védekezési módokról szónokolni, kinek mi a szimpatikus, csak hatékony legyen.
Nem szabad várni a fiasítás mentes állapotra, mert lehet, hogy nem is lesz.
Az enyhe teleken nagyon rövid ez az időszak, vagy nincs is.
Persze azok ne olvassák "aggódó" írásaimat akiknél még most is 10-12 NB lépet, vagy 14-16 Hunor lépet bundásan fednek a méhek.
Nemrég voltam egy ilyen nagyot mondó méhésztársnál, aki azt állította, hogy az NB családjai 10-12 lépen vastagon vannak!
Uccu neki, nézzük meg!
Hááát mit mit mondjak.
Felülről valóban szépet mutattak, de a 10-12 lépből 7 volt az amit valóban sűrűn takartak.
És ezek nagyon jó családok!
A kijárója óriási volt, gyakorlatilag le sem volt szűkítve.
Nálam a darazsak miatt olyan 5-6 centi hosszú, és 8 mm magasak a kijárók csupán.
A tél beálltával ennek a duplája lesz, de most védekeznem kell a fekete.sárga csíkosok ellen.
Jah, és a kolléga elég bátran indul a télnek, szerintem kevés volt náluk a méz.
Válasza....majd kapnak februárban egy cukorlepényt.
Hát így is lehet méhészkedni, de én nyugodtabban alszom ha szép mézes lépen telel a család, és azokat el is éri.
Emiatt teszek már évtizedek óta a keretek tetejére egy "mekis" szívószálat, ez éppen egy méhjárat magassága, a többit úgyis bezugolják.
Nagyernyei Attila