Azokat mind pontosan segítő szándékkal írtam le, de már látom, kár ide bármit leírni, az olvasó úgyis jobban tudja, sőt mindig az tudja a legjobban hogy nem működik a szublimálás akinek még az életben nem volt szublimáló a kezében! Nem? De! Jót szoktam mosolyogni neo-n is amikor tudományos kisregényt ír róla. Anélkül, hogy bármikor is kipróbálta volna.
Na akkor a nehéz felfogásúaknak most még utoljára.
a furettó működik
A szublimálás is! A furettó meg nem akárhogy!
Ki is szidta azt a rohadt furettót?
Én, és én le is merem írni, nem csak sumákolok! Ugye, aki kettesével összerakja ősszel a családjait az nem írja le, meg akinek rengeteg anyavesztése van ősszel az sem írja le. Pont ugyanitt tartottam vagy 12 évvel ezelőtt. Évi 3 sorozat furettó. Ősszel sok anyagond, legyengülő családok (amit mások elhallgatnak ugye...). Mondtam is az egyik ismerősnek, azonnal rávágta válaszként: hát mert tele fújkálod őket amitrázzal! Jól kiröhögtem akkor! Most már nem röhögöm ki, mert igaza volt, pár év alatt magamtól is rájöttem.
Akkor miért használtad?
Ezt is leírtam már, de ismétlés a tudás anyja. Egy sorozatot
nyáron én is azzal csinálok, mert ennél semmi nem gyorsabb. És ugye nyáron még nem telelő méhek vannak így a telelő méheknek nem ártok vele.
Ha nem akarok segíteni, akkor nem szólok semmit, de nem vágom át a méhésztársaimat.
Értem, tehát azzal ártunk az olvasónak, ha segíteni próbálunk neki. Mondjuk, erre már rájöttem az Attila kapcsán is, neki sem kell segíteni, meg az olvasóinak se, teljesen felesleges, úgyis csak a saját hülyeségeit fogja szajkózni tovább. De még ennyire sem kell messze menni, rájöttem erre a szomszéd méhész kapcsán is. Mindig megkérdezi a napraforgó után mit csinálok, három-négy éve mondom neki, hogy szublimálok, mert ha ilyenkor furettózok azzal a méheimnek is ártok. Hát akkor majd ő is, ő is, de jönnek sorra a kifogások, hogy a fészbukon szidják a szublimálást, meg drága is, meg aggregátor is kéne hozzá, meg sokáig tart stb. Tavaly előtt valami herbát rakott be, 25% veszteség tavaszra. Tavaly amitráz tartós hordozót, 35% veszteség tavaszra. És hiába mondok neki bármit, hülye, nem érti meg.
Azt, hogy kizárólag szublimálással meg lehet védeni az állományt még én sem hiszem el. Elmentem ezért egy méhészhez 4 évvel ezelőtt, állítása szerint kizárólag szublimál, őt nem ismertem de a feleségét gyerek korom óta, tudom, hogy ő nem hazudna nekem. Kérdem ott tőle, hogy akkor most mi is az igazság. És sorolta. Amitrázt garantáltam nem használtak már vagy 6 éve. Azt mondta, azóta ez meg is látszik a betelelő állományon (jobbak). Évközben párszor csurgatnak valamivel, már nem emlékszem mivel, és ugye szublimálnak. Most télen 5% veszteségük lett.
Én nem fogok írni az erőspaprikáról, mert sosem próbáltam, nulla tapasztalatom van benne, de könyörgöm, aki csak hallomásból látott szublimálót, az legalább arról ne ossza az észt. Azért merek róla írni, mert harmadik vagy negyedik éve már ezzel küldöm más világra a telelésre készülő állományom atkáit, és látom, hogy működik. Baj ha ezt leírom? Ha segítek vele? Jó, akkor eztán nem fogom.
Én már nem érem meg, de nagyon kíváncsi lennék amikor eljön majd az az idő, hogy az amitráz az atkát már nem viszi le, hogy akkor milyen pánikhangulat lesz majd úrrá a méhészeken.