ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597246 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3225 Dátum: 2024. Szeptember 26. 00:18 »
Komám ez nagyon jó ezt el kell ismerni, már majdnem megszóltalak hogy Jenő bácsitól átvetted a csavarhúzót meg a szippantós kesztyűt😂, de oda lell is, nem 3-4 keret bogár keresgeti egymást azokba a kaptárakba. Sok méhészetben 2 családban van annyi méh mind neked egyben.

Nem, ez saját csavarnyúzó, nem Jenőé. Sajnos ő még sosem járt nálam. Kesztyűből meg folyamatosan keresem a legmegfelelőbbet, de még nem sikerült megtalálnom. Állandóan megböknek kesztyűn át a kis genyák, de hát tudjuk, nőből vannak, mit is vár az ember...

« Válasz #3226 Dátum: 2024. Szeptember 26. 00:31 »
Robi75!
Azt kérdezd meg tőle mennyi méze volt az idén?
Azzal nem fog így dicsekedni.
Mindig bombasztikusak a családok, meg márciusban már rajzanak, ha meg pergetni kell (ene) akkor elcsendesül a nagy...arc.
A méhészek hülyítésére kiváló-
A valóság az, hogy rengetegen küzdenek az atkával, a folyamatos védekezés ellenére.
Nagyernyei Attila

Nem kell Robinak kérdeznie, válaszolok én bárkinek, amikor épp erre járok.
11 családdal teleltem ki tavasszal. Volt téli veszteségem 2 család, illetve 1 anyátlan kis kupacka maradt még. Mentorom ilyenkor mondja mindig, hogy ne szenvedjek vele, söpörjem ki. Hát én szeretek mókázgatni velük, arra vannak. Szóval nem söpörtem ki. raktam át...Tavaly megrajzott kb a 70%-a, mert időm kevés, dolgom sok. Idén ezt durván visszaszorítottam, kb 3 család ami rajozhatott összesen. Cserébe most 21 családdal megyek a télbe (ebből egy most anyátlan, lerabolják, szopok velük, őket is már rég kisöpörni kellett volna, de én mókázgatok azokkal is, hátha.
Szóval ehhez a családszámhoz képest idén 3x pörgettem. Elsőre - akác előtt, hideg után- lett 80 liter mézem (igen, literben számolom, mert a 120as hordó magasságában tudtam jól megállapítani). Aztán pörgettem akác után. Lett egy csurig teli hordóm, azaz 120 liter. Majd pörgettem "napraforgó után" azaz a mézterek leszedésekor, csakhogy ez Budaörs, a város széle itt baszottul nincs napraforgó amúgy:) Szóval a mézterek leszedésekor még pörgettem 100 litert. Összesen így idén lett 300 liternyi termelésem ami ha jól kalkulálok alsó hangon 420 kiló. És a fészekterekből nagyon keveset loptam ki a mézterek leszedésekor, ezért is látszik, hogy vastagabban van most mézük mint tavaly, de persze cukorral fel is etettem őket augusztus során, az utolsó pergetést követően szinte azonnal.
Szóval szerintem lenne mivel dicsekednem, csak nem szokásom. Azért nem is posztolgattam, hogy mennyi mézem lett. Már csak el kéne adnom normális áron, az nehezebb:))) és tavalyhoz képest igenis kicsivel gyengébbek most a családok, pláne a legutolsó kaptárakban amik ugye a legkésőbb készült családok. Azok közt van az anyátlan árva is.  De mentorom a videókat nézve azt mondta, hogy nem rosszak ezek, de azért az övéi jobbak. Én meg elhiszem neki, pláne látva neki mennyi méze lett idén...van ott nála egy kamionnyi áru.

« Válasz #3227 Dátum: 2024. Szeptember 26. 06:42 »
Mentorodé mindig jobbak, de köszönöm a választ.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3228 Dátum: 2024. Szeptember 26. 07:21 »
Hát a Budaörsi "határ" valóban nem egy napraforgós terület
, hegesztő bolta kapsz olyan bőrkesztyűt amin nem tud átszúrni a varrásnál sem. Próbáltam én is kesztyűket de nem volt jó sosem, egy darabog oké volt utánna támadták mindig mint az állat minél több fullánk volt annál jobban, 2 hét után abba is hagyram.
Viszont nálam a vödörbe mindig van ilyen félliteres virágpermetezőben ecet, ha harapósabbak pl repcén akkor fújok a kezemre keveset szétdörzsölöm, kb 3 család átnézéséig sikeresen távoltartja a méheket.
Üdv:robi

« Válasz #3229 Dátum: 2024. December 28. 19:51 »
Szerintetek van aki ilyenkor kezeli a méheket atka ellen?
Sajnos igen, és esküszik rá, hogy jó.
Nekem erről szögesen más a véleményem.
Több oka is van amiért nem csinálnám, és nem is ajánlom senkinek.
Állítólag a kezelés alatt 8 fok volt, és fürtben voltak a méhek.
Ezt, hogy fürtben vannak a méhek kezeléskor, eleve kizáró oknak tekintem a beavatkozáshoz.
Mivel a fürt közepében lévő méhekről, amelyek a sejtekbe bújva telelnek, semmilyen technológiával nem lehet az atkát elérni.
A sejt megakadályozza, hogy a hatóanyag odajusson, valamint az atkák a hasi potrohgyűrű alatt bújnak meg.
Tehát a hatékonyság megkérdőjelezendő.
A másik, hogy nem megfelelő a kezeléshez a hőmérséklet.
A harmadik, hogy nem csak kezelés alatt kell meglenni a hőmérsékletnek, de szerencsés ha másnap hajnalban sincs komoly fagy, nem úgy mint ma.
Szedresben -6 fok volt reggel.
Ha valaki mondjuk tegnap kezelt 8 fokban, és másnap ilyen hideg van, a méhek biztosan károsodnak.
Ezt már több alkalommal bővebben kifejtettem, de mindig vannak akik megkockáztatják a lehetetlent.
Én nem tenném, de mindenki úgy cselekedik ahogy jónak látja.
Nekem erről ez a véleményem.
Mi az a minimális hőmérséklet szerintem?
A 10-12 fok, hogy kezelés után amelyiknek "kínja" támad, tudjon egy kicsit repülbi.
Ha így védekeztek semmi baj nem lehet.
A mostani időjárás teljesen alkalmatlan a kezelésre.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3230 Dátum: 2025. Március 10. 08:36 »
https://www.citovar.hu/termek/socorex-automata-tomegolto-adagolocsovel-5-ml/

Furettó.

.,,,,,,,,,,.... inkább az szokott lenni (legalábbis az enyémnél), hogy egy idő után elkezd ragadva működni a pumpa, és van ahova 1,5 adagot nyomna van ahova meg csak egy felet.

Aki eljön hozzám, megmutatom miként van szerelve.
Egyébként itt is beragadnak időnként a kisgolyók. Ezért van több előkészítve, MERT NINCS OLYAN, HOGY MAJD MEGTISZTÍTOM, AZTÁN HOLNAP FÚJOM A TÖBBI CSALÁDOT.
De az olyan pontos, mint az atomóra.

Üdv: Kira
« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 10. 08:40 írta Koki »

*

buksi

• 466
« Válasz #3231 Dátum: 2025. Április 06. 12:06 »

Porcukrozás, szitálás. Csípőspaprika. Bodzavirág darált pora. Gliceroxozás, aztán csend. A kaptárjaikban is. Lehet kitalálni okosságokat, de a kísérletezés közben az állományt kezelni kell hatékonyan. Azzal ami rendelkezésre áll. Arra is egyre jobban figyelni kell, mi folyik a környezetemben. Például már a sokadik nagy méhészet ment tönkre 1700 méterre tőlem, gyakorlatilag szabad a legelő. Valamikor még "Tükör" mérte meg, nem is gondoltam a dombok miatt, hogy ilyen közel van hozzám. Közúton 9 km. 425-ből 17 maradt most neki. Na ott melyik ment rabolni a 800-ból tőlem??? Nincs mese. Mindet kezelni kell. Mindet lehetetlen ellenőrizni kezelés után. Kis méhészetben is, mert ott általában munkahely mellett folyik az atkaírtás. Dobálóznak a számokkal, miközben csak utólag derül ki, kinél mennyi volt a veszteség, és bizony amelyik családok ma még atkamentesek, néhány nap múlva már a begyűjtött atkákat szaporítják. Nem vagyok én a hidegködölés ellen, de az a hatékonyság különbözet egy mese, ami a videóban van.

*

buksi

• 466
« Válasz #3232 Dátum: 2025. Április 06. 12:20 »
A zöldről emeltem át az írást!

*

Koki

• 222
« Válasz #3233 Dátum: 2025. Április 06. 14:19 »
"Most meg már újra hatásos. Csak hidegen az igazi? Ezt is betiltják melegen? :taps - mondj nemet szivárványosfüstölőre- :lol:"

Üdv:Kira

*

Koki

• 222
« Válasz #3234 Dátum: 2025. Április 19. 07:54 »

Ami a szublimálást illeti. Én nem akarok egy régi vitát felszítani, amit oszkárral vívtam. De vannak a fórumon tűpontos memóriával író kollegák, akik felhívták a figyelmet arra, hogy Te is kezeltél Furettóval. Így nem lehet megítélni, hogy melyik mennyit nyomott a latban Nálad.

Na igen. Ezt ugye wr-nek írtad.
Vannak méhészek akik hazudoznak, sumákolnak. Vannak akik valamiért elfelejtik tetteiket, pl. mivel védekeztek atka ellen. Öregszenek, kihagy a memo. Megy ez a szublimálok a melegben, hidegben, éjjel, hajnalban, aztán kiderül a valóság mitől nincs atka. Emlékszem amikor másokkal is ez történt, nem akarok még több haragost, mert akiről felfedjük a valóságot, az attól kezdve ellenségként viselkedik.
Te "neo" nagyon diplomatikusan szoktad az ilyeneket elküldeni abba jó....,. Nálam ez nem megy. Aki hülye, sunyi, annak bizony elmondom, hogy szórakozzon azzal a jó...
Szóval gratulálok neo a higgadtságodhoz!

Más.
Nem találtam tegnap sem a kitördelt hereépítményekben atkát nálam.
Van méhészem akinek a 84 családjában itt-ott van néhány mint mindenkinél. Nála mindig sok atka van, -szerinte- mert a 10 már katasztrófa, míg másoknál a "600" is hepi. Egyszer lenullázott, azóta még az atkáról készült képet is kezeli. Megy repcére. Eddig 4 raja volt, de mindegyiket bölcsőzni kell folyamatosan. NB 8-9 kereten fiassal. Ahol nincs fiasítás, ott méz és virágpor, de csak a vándorhelyén rakja fel a méztereket. Nem akar szaporítani, -munkahely-, egyébként is csak 6 üres kaptárja van.
Ami a berekben volt neki ősszel, az kiváló. Amik otthon, azok a néhány nem sokat ért tavaszra, de ugye van honnét erősíteni. Csak azt akarom mondani ezzel, hogy nem biztos, hogy az atka kártétele jelentősen megnőtt volna az előző évben.
Egyébként ilyen gyors tavaszi fejlődést még soha nem éltünk meg. 5 léputcával induló családnál 8-9 kereten van már fiasítás. Viszont nagyon zöldül az erdő. Már a fagyott is zöldül, csaxólok...

*

wr

• 1013
« Válasz #3235 Dátum: 2025. Április 19. 10:22 »
Nem én szoktam sumákolni, itt van mit írtam március 19-én: https://meheszklub.hu/index.php/topic,681.msg57643.html#msg57643. De idézem is ha kell:
Idézet
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3866 Dátum: 2025. Március 19. 07:44 »
A veszteség mint fogalom többféle képpen is értelmezhető. Nekem konkrétan olyan, hogy téli veszteség nem volt, amikkel gond volt azok vagy anyátlanok voltak, vagy herepetéző anyások illetve volt 2 olyan amiben 1,5 keret méh volt, ezeket egyből felszámoltam. Vannak még 3 keretesek, ezek egy része össze lesz rakva, a többi meg majd meg lesz erősítve a jókból.

Akác-szotyi közt nyomtam egy sorozatot furettóval. Természetesen, minden egyes családnál néztem a hullást, amelyiknél nagyobb volt azokat felírtam. Szotyi után két sorozat szublimálás, őszig elosztva, a két sorozat között szünettel.

Komolyabb veszteségek szerintem ott voltak, ahol nagyon felborult a röpkörzetben a virágpor legelő és a családok száma közti egyensúly. Ahol sok méhcsalád van egy telephelyen, szárazságban meg nincs elég virágpor ott bajok vannak, meg lesznek is, mert szirupból nem fognak tudni fiasítást nevelni. Nálam azért jobb a helyzet mint amiket olvasok, mert a két fiókos teleltetésnél sok virágpor marad az alsó fiókban amit nem élnek fel azonnal, abból olyankor is van még amikor másnál már szinte semennyi sincs a kaptárakban, esetleg egy kevéske a téli készlet alatt.
Tehát akkor újra. Akác és napraforgó közt furettóztam, napraforgó után csak szublimáltam, két sorozatot. És ez attól függetlenül is így van, hogy ki mit hisz vagy gondol. Alapos oka is van, ezt is leírtam már, vissza lehet keresni. Az őszi több sorozat furettót a méhek sem bírják ki! Legalábbis az enyémek egy része biztosan nem, plusz anyavesztések lesznek (mástól ugyanezeket hallom) stb. Akinél nem így van ott két dolog lehetséges:
1. hazudik
2. olyan méhfajtát tenyésztett ki, ami bármennyi amitráznak (is) ellenáll, meg talán még az atomtámadásnak is.

A családok harmadán fent van a 3. hunor fiók, a többire is megy pár nap múlva. Ezek nem olyanok mint amiket láttam pár napja, ott még most vakaróznak azon, hogy felteszik a 3. fél NB fiókot. Természetesen mindenki azt csinál és úgy amit és ahogy akar.

*

Koki

• 222
« Válasz #3236 Dátum: 2025. Április 19. 20:01 »
Nem én szoktam sumákolni, itt van mit írtam március 19-én.

Akác-szotyi közt nyomtam egy sorozatot furettóval.

Megtudtuk. Mármint, hogy a furettó működik. Elszóltad magad.
Itt említést sem teszel a furettózásról, és aki hiszékeny, vagy felületesen olvas, annak az jön le, hogy irány a szublimálás.
Nekem jó, mert eladok méheket. De csak az igazat írom le.
Na ezt mi már néhányan kiveséztük, és adok egy-két adalékot. Ki is szidta azt a rohadt furettót? elárulok én is valamit:

Nekem nem kell megsúgni, mert én rájöttem magamtól is, hogy hogyan kell az amitrázt úgy bejuttatni, hogy az atkákat ugyanúgy, a méheket viszont ne vigye. De annyit én is súgok, hogy nem furettóval.

Akkor miért használtad?

De ugyanúgy ide lehet sorolni a furettós védekezést is, csak hát ugye ott már alapprobléma is van, mert az egyik készülék inkább füstöt nyom mint ködöt, a másik meg inkább ködöt mint füstöt, hát nagyon nem mindegy, hogy melyikbe mennyi szer van belerakva, mert sebtében előállnak olyan állapotok is amikről sokat lehetett olvasni éveken át, miszerint az egyiknél az atkát sem vitte azért omlottak össze ősszel a családok, a másiknál meg az amitráz mérgezéstől.

Egyébként, nagyon nem lenne jó ha mindenki jól csinálná, mert belefulladnánk a méhcsaládokba (mint a mézbe) annyi lenne.

Ha nem akarok segíteni, akkor nem szólok semmit, de nem vágom át a méhésztársaimat.

*

Koki

• 222
« Válasz #3237 Dátum: 2025. Április 20. 07:30 »

Megtudtuk. Mármint, hogy a furettó működik. Elszóltad magad.
Itt említést sem teszel a furettózásról, és aki hiszékeny, vagy felületesen olvas, annak az jön le, hogy irány a szublimálás.

Van aki nem tudja hol nem tesz említést sem a furettózásról, mintha csak szublimálás miatt maradhattak volna meg azok a méhek.

Idézet
Én most már lassan biztos vagyok abban, hogy Attilától eltérően a bajság gyökerét az atkában látom.
Ha levonom a tavalyi év tanulságát akkor én is, de ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, ráadásul éveken át olvasott "trendekkel" megy szembe.
Itt nálam egyedül én szublimálok, a környező méhészetek egyike sem. Egyedül nálam nem volt téli veszteség (néhány anyátlan lett tavaszra), a környező méhészetekben 25 és 60% között. Ebből akkor most azt vonjam le tanulságként, hogy nálam azért nem volt veszteség mert szublimáltam? Biztosan nem, bár ez is részben benne van de erről már írtam régebben.
Idézet
Ha havi duplázódással számolunk
Most már tényleg jó lenne látni valami releváns kutatást ezzel kapcsolatban, mert már sok mindent (is) lehet olvasni, most akkor mennyi lesz az annyi, nem kutatótelepen kölyök családban hanem rendes, népes, termelő családban? Ez az ennyivel meg annyival számoljunk dolog a legkevésbé sem tudományos. Ezért nem is szoktam vele foglalkozni, hanem kezelek, és látom hogy mennyi potyog.

Nálam is szakadtak szét heresejtek szép számmal mostanában, szerencsére atkát egyetlen egyet sem láttam bennük eddig. Pedig biztosan van, mert ősszel maradt néhány olyan családom ahol 20-nál több pottyant még az utolsó kezelésre, és nálam olyan hogy zárókezelés télen, nincs.

Tehát "tűzzel-vassal"= tüzesvassal is.

*

wr

• 1013
« Válasz #3238 Dátum: 2025. Április 20. 07:50 »
Azokat mind pontosan segítő szándékkal írtam le, de már látom, kár ide bármit leírni, az olvasó úgyis jobban tudja, sőt mindig az tudja a legjobban hogy nem működik a szublimálás akinek még az életben nem volt szublimáló a kezében! Nem? De! Jót szoktam mosolyogni neo-n is amikor tudományos kisregényt ír róla. Anélkül, hogy bármikor is kipróbálta volna.

Na akkor a nehéz felfogásúaknak most még utoljára.
Idézet
a furettó működik
A szublimálás is! A furettó meg nem akárhogy!
Idézet
Ki is szidta azt a rohadt furettót?
Én, és én le is merem írni, nem csak sumákolok! Ugye, aki kettesével összerakja ősszel a családjait az nem írja le, meg akinek rengeteg anyavesztése van ősszel az sem írja le. Pont ugyanitt tartottam vagy 12 évvel ezelőtt. Évi 3 sorozat furettó. Ősszel sok anyagond, legyengülő családok (amit mások elhallgatnak ugye...). Mondtam is az egyik ismerősnek, azonnal rávágta válaszként: hát mert tele fújkálod őket amitrázzal! Jól kiröhögtem akkor! Most már nem röhögöm ki, mert igaza volt, pár év alatt magamtól is rájöttem.
Idézet
Akkor miért használtad?
Ezt is leírtam már, de ismétlés a tudás anyja. Egy sorozatot nyáron én is azzal csinálok, mert ennél semmi nem gyorsabb. És ugye nyáron még nem telelő méhek vannak így a telelő méheknek nem ártok vele.
Idézet
Ha nem akarok segíteni, akkor nem szólok semmit, de nem vágom át a méhésztársaimat.
Értem, tehát azzal ártunk az olvasónak, ha segíteni próbálunk neki. Mondjuk, erre már rájöttem az Attila kapcsán is, neki sem kell segíteni, meg az olvasóinak se, teljesen felesleges, úgyis csak a saját hülyeségeit fogja szajkózni tovább. De még ennyire sem kell messze menni, rájöttem erre a szomszéd méhész kapcsán is. Mindig megkérdezi a napraforgó után mit csinálok, három-négy éve mondom neki, hogy szublimálok, mert ha ilyenkor furettózok azzal a méheimnek is ártok. Hát akkor majd ő is, ő is, de jönnek sorra a kifogások, hogy a fészbukon szidják a szublimálást, meg drága is, meg aggregátor is kéne hozzá, meg sokáig tart stb. Tavaly előtt valami herbát rakott be, 25% veszteség tavaszra. Tavaly amitráz tartós hordozót, 35% veszteség tavaszra. És hiába mondok neki bármit, hülye, nem érti meg.

Azt, hogy kizárólag szublimálással meg lehet védeni az állományt még én sem hiszem el. Elmentem ezért egy méhészhez 4 évvel ezelőtt, állítása szerint kizárólag szublimál, őt nem ismertem de a feleségét gyerek korom óta, tudom, hogy ő nem hazudna nekem. Kérdem ott tőle, hogy akkor most mi is az igazság. És sorolta. Amitrázt garantáltam nem használtak már vagy 6 éve. Azt mondta, azóta ez meg is látszik a betelelő állományon (jobbak). Évközben párszor csurgatnak valamivel, már nem emlékszem mivel, és ugye szublimálnak. Most télen 5% veszteségük lett.

Én nem fogok írni az erőspaprikáról, mert sosem próbáltam, nulla tapasztalatom van benne, de könyörgöm, aki csak hallomásból látott szublimálót, az legalább arról ne ossza az észt. Azért merek róla írni, mert harmadik vagy negyedik éve már ezzel küldöm más világra a telelésre készülő állományom atkáit, és látom, hogy működik. Baj ha ezt leírom? Ha segítek vele? Jó, akkor eztán nem fogom.
Én már nem érem meg, de nagyon kíváncsi lennék amikor eljön majd az az idő, hogy az amitráz az atkát már nem viszi le, hogy akkor milyen pánikhangulat lesz majd úrrá a méhészeken.

« Válasz #3239 Dátum: 2025. Április 20. 08:31 »
Ezt írja nekem Húsvét vasárnapján wr:
"Értem, tehát azzal ártunk az olvasónak, ha segíteni próbálunk neki. Mondjuk, erre már rájöttem az Attila kapcsán is, neki sem kell segíteni, meg az olvasóinak se, teljesen felesleges, úgyis csak a saját hülyeségeit fogja szajkózni tovább."
Annyit szeretnék üzenni neki, hogy amikor március elején átszaladtam a méhcsaládjaimon, a sírás kerülgetett.
Aztán benyomtam a pánik gombot, osztottam-szoroztam és rettenetesen beszűkítettem őket.
Még így is voltak lemaradók, és egy valóban jót akaróm súgott, ....ha akarok jó méheket venni, megmondja hol kapok.
És vettem 10 bomba családot, de válogathattam.
Gyakorlatilag egy családnak vettem őket, de kettőt értek.
Első nap a 8 keretes rajládába kiszedtem a fiasokat és sipirc a méhészetembe.
Azoknak a családoknak amelyek "fogadó képesek" voltak, tettem egy-egy kelő fiast!
És láss csodát!
Mára ezek a családok is 7 NB kereten vannak, és gyönyörűek lettek.
Másnap elmentem az anyával rendelkező "maradék" családokért.
Jelenleg ezek is 7-8 NB lépen vannak.
Tehát wr kolléga próbál engem a hülyék táborába besorolni, de nehéz lesz.
Én a valóságról szoktam írni, nem ábrándozok.
Helyzet volt, ki kellett használnom.
Akác előtt a tartalékokat beteszem az üres helyekre akkor még mindig marad tartalékom, és kész a csapat.
Még nekem is meglepő, hogy mikből mit csináltam, és már a 2. akácos helyem is fix.
Mától kezdem a kiegyenlítéseket, szépen, lassan precízen, mert holnap már más programom lesz....jönnek a kicsi unokáim.
Én is villáztam herefiasokat mint Jenő.
A saját csapatomban keresni kell az atkát, a vásároltaknál azért találok.
Hamarosan elveszem az atkák kedvét is, nehogy neonak igaza legyen.
Egyébként a bajok okát legegyszerűbb az atkára fogni, de felesleges.
Akinek atka miatt ment el a méhészete az vessen magára.
Rengeteg jele van az állományt összeomlasztani képes atkaszámnak, aki erre nem figyel, nem közénk való.
Azért örvendenék ha wr sem tekintene balf@sznak, csak a kölcsönös tisztelet miatt.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok minden Fekete-Fehér Méhészklub tagnak, és természetesen az olvasóknak.
Nagyernyei Attila