Azok akik nem hallgattak rám
Azok egész évben kényelmesen elméhészkednek...
ellenségesen viszonyulnak hozzám
Senki sem ellenséges, legalábbis én biztosan nem, csak rendszeresen rávilágítok ha hülyeséget írsz.
Nem kell mindenkinek annyit pergetnie
Ez így igaz, nagyon sok fekvős méhészetet láttam, kezdetekben is, ma is, sosem vesznek ki annyi mézet egy kaptárból mint a rakodókból.
Nekem ellenben az idén egyetlen rajom sem volt
Noha ez még akár előny is lehet, nem mindig az, és lehet a családok állapota is az oka, mert azért valljuk be, egy erős, egészséges, népes család az szaporodni is akar, legalábbis egy része.
elégedett vagyok az elért eredménnyel
Ennek örülök, én is elégedett vagyok, nem is kell ennél több mint ami az idén volt.
kaptárakat szétrepegető bombasztikus családjaitokról
Hát, az NB18 lépfelülete az egyenlő egy 24-es hunoréval, és az nem csak akácon, de még napraforgón is szűkös szokott lenni egy rendes családnak, a hordás vége fele teli kereteket kell kivenni és műléppel pótolni hogy kotlás helyett hordás legyen a mézelés vége felé is. Ezért is a 3x9 és ezt sem az ujjamból szoptam ki, hanem az elmúlt évtizedek tapasztalata.
Az atkavédekezésem is régóta bevált
Ha visszalapozunk akkor nem ezt látjuk. Mire beérik egy technológia annak idő kell, és az sem feltétlenül lesz jó ami másnál az.
miket hablatyoltok itt össze, a bolhás kutyát nem érdekli
Látod, engem meg érdekel hogy miket hablatyolsz itt össze, na nem miattad, hanem azok miatt akik boldogulni szeretnének a szakmában.
Gondolom jókat kacarásztok
Jól gondolod...
Minden este serkentek
Én meg egyáltalán nem serkentek. Kimegyek minden reggel körülnézni, megtehetem, mert csak néhány száz méterre van a méhesem, egyébként is kell a napi séta, és az is lényegtelen, hogy éppen mennyibe kerül 1 liter üzemanyag. Látom hogy zsongás van, nyüzsgés a kijáróban, jön befele a virágpor, eszem ágában sincs serketeni. Várok még 10-12 napot, aztán feletetem a teljes téli készletet ott ahonnan még hiányzik, mert az állomány 30%-a be is telelte magát napraforgóval, azoknak egy deka cukor sem kell.
sokan panaszkodnak, hogy már most leálltak az anyák
Szerintem ott álltak le, ahol a hordás kiszorította őket a fészekből, vagy esetleg tényleg nincs már semmi, na de sivatag közepére meg nem telepítünk méhészetet. Azt olyan helyre kell telepíteni ahol van tó de legalább patak, berkes a közelben ami biztosít egész évben némi nedvességet a virágzó növények számára. Ahol ez nincs, ott a családok egész évben csak éldegélni fognak, nem termelni. Hacsak nem serkentesz egész évben, meg adod nekik zsákszám a virágporpótlókat.
náluk sosincs atka
De, van, csak nem több ezer hullik egy kezelésre mint az ismerősödnél, hanem ilyen 20-40db, néhol kicsit több.
Csak hol a méz fiúk?
Egy része jó helyen van, a családok egy részénél tele van a méztéri fiók, szerintem elég lesz nekik repcéig.

A méz többi része rossz helyen van, bent van a hordókban, a német boltok polcain sokkal jobb helyen lenne az ott lévő "keverékek" helyett.
Na mi ez a csend?
Ezt szereted, a csendet. Ja, mégse, mert ha csend van az nem jó, mert nem pörög a fórum, nincs rá szükség. De ha meg pörgetjük akkor meg az a baj, mert szembemegyünk a "fősodorral" amit képviselsz, szóval ha van kalap az a baj ha nincs akkor meg az. Mindig az a baj ami éppen van. Más meg ugye nem tud lenni...