ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3301 válasz
  • 1625234 megtekintés
*

wr

• 1030
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3195 Dátum: 2024. Augusztus 04. 18:13 »
Annyira szerteágazó ez a dolog, hogy nem lehet néhány mondatban összefoglalni. Ha csak az elmúlt néhány hét írásait veszem, már ott is szöges ellentétek vannak, hasonlók mint amit Berci is írt a gyári vs házi bvhc esetén. Na ugyanezt olvastam nemrég a házi vs gyári flumethrin-es izék esetében is, a házi pancsolva az jó, a gyárit (herba) meg be sem szabad ilyen melegben tenni mert viszi a méheket. Egyébként tényleg viszi, ismerek egy méhészt aki tavaly ősszel használta, a családjai mostanáig sem heverték ki...
De ugyanúgy ide lehet sorolni a furettós védekezést is, csak hát ugye ott már alapprobléma is van, mert az egyik készülék inkább füstöt nyom mint ködöt, a másik meg inkább ködöt mint füstöt, hát nagyon nem mindegy, hogy melyikbe mennyi szer van belerakva, mert sebtében előállnak olyan állapotok is amikről sokat lehetett olvasni éveken át, miszerint az egyiknél az atkát sem vitte azért omlottak össze ősszel a családok, a másiknál meg az amitráz mérgezéstől.
Az szerintem sem kérdés, hogy ha van fiasmentes állapot és akkor kezelünk mondjuk három alkalommal hatékony szerrel, akkor ott a következő évre nem sok atka lesz, meg az sem kérdés, hogy fiasítás mellett bármelyik szer csak gyérít.

Egyébként, nagyon nem lenne jó ha mindenki jól csinálná, mert belefulladnánk a méhcsaládokba (mint a mézbe) annyi lenne. Így is nagyon sok van, a többszöröse annak mint amennyi normális lenne. Saját példámat hozom fel, tavasszal eladtam 36 családot, a 36 üres kaptárból 32 újra tele van. Mit fogok csinálni velük ha tavasszal nem tudom őket eladni? Lekénezem?

« Válasz #3196 Dátum: 2024. Augusztus 04. 20:20 »
Berci, oszkár, wr és a többiek!
Soha nem szűkítettem tavasszal 2 keretre a családokat!
Ezt a baromságot hol olvastátok?
Aztán szeretném a vitát lezárni.
Ezek a nyamvadt, semmitérő roncs családoktól az idén annyit pergettem, hogy ha azt most elárulnám, többet nem írnátok ide soha.
Csak nyugi fiúk, hergeljétek csak egymást, én inkább a szakmáról szeretek beszélgetni.
Ezért egy kicsit "szakmázzunk" is.
Berci ezt idézi:
"Oxálsav (csorgatás):
Károsíthatja az élő szövetet. Emésztőrendszeri zavarokat okozhat. (nosema?) Fellazítja a méhek kitinpáncélját. Megemelkedett fiaselhalás, ha a keretekre spiccelik."

Én ezzel nem értek egyet, ilyen tapasztalatom nincs, és a kollégámnak sincs aki 12 éve csak és kizárólag, oxálsavval védekezik.
Az pedig a fenti idézetben egyáltalán nem fontos, hogy....fellazítja a méhek kitinpáncélját.
Még ha igaz is lenne, akkor sem érdekes!
Miért?
Mert az atkavédekezési technológia fő célja a telelésre szánt méheket megvédeni.
Azok pedig most fognak kelni, valamint amit most rak le petéket a méhanya, azok a téli méhek.
A jelenlegi dolgozók túlnyomó részének az élete már egyébként is az utolsó harmadába ért.
Gyakorlatilag itt is van egy generáció váltás, amikor a nyári-téli méhek kicserélődnek.
Tehát ha a nyári méhek kitinpáncélja károsodik akkor mi van?
Semmi, az ő idejük egyébként is hamarosan lejár.
Amit viszont észrevettem, a meszest teljesen visszaszorítja, és az anyák petézési lendülete sem hagy alább, bár én folyamatosan serkentek, no meg a szolidágóról is csipegetnek, valamint van mellettem egy most virító lucernatábla.
A homokozást szerintem hagyjátok abba, ez a felnőtt méhészek szakmai fóruma.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 323
« Válasz #3197 Dátum: 2024. Augusztus 04. 20:54 »

aki 12 éve csak és kizárólag, oxálsavval védekezik.

Én 8 éve, de ki számolja?! :)
Nekem egy olyan méhész javasolta, aki állítása szerint, akkor 5 éve "csak és kizárólag" oxállal védekezett. Arról elfelejtett beszélni, hogy az egyik tavaszon 80% feletti vesztesége volt és amúgy a 20% körüli a normális.
Engem is egy 70%-os veszteség ébresztett rá arra, hogy sok az urbanlegend az oxál körül.
Majd rájössz Te is!

Azok a méhek, akik most "leadják a felszerelést", dajkálták/dajkálják a telelő méheket. Ahogy a kínai mondja: Erős szülőnek erős gyerekei- gyenge szülőnek gyenge gyerekei lesznek. Majd erre is rájössz!

Na! csak azért,hogy legyen min gondolkodni!

« Válasz #3198 Dátum: 2024. Augusztus 05. 05:47 »
Nekem a méhek a "felszerelést" egy világcég kumafosz hatóanyagú szere után adták le majdnem.
Aztán szublimáltam, a méheim olyanok voltak mint a lisztes molnár, én pedig űrhajós ruhában voltam beöltözve.
Az amitrázos csík, vagy füstölés sem egy tüdőszanatórium a méhésznek, és a méheknek sem.
A mavrikos csorgatás után sok volt a meszes.
A "Herba" 30 fok fölött viszi a méheket is, és az se veszélytelen ránk nézve.
Az oxálsav jó, de mindenképpen javaslom más szerrel a kontrollt.
Az oxálsav BIO, és az emberre veszélytelen, ami nem hátrány, de a jótól is van jobb.
Ha majd valaki bedob egy új szert, és az még hatékonyabb, akkor elgondolkodok rajta.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #3199 Dátum: 2024. Augusztus 05. 08:17 »
Attila, én személy szerint sehol sem állítottam amit írtál!
Ha megkérdezel 10 méhészt (aki már próbálta) mind a 10 ugyanazt fogja mondani, a csorgatás hatékonysága messze elmarad a szublimáláshoz képest ami logikus is. Az sem véletlen, hogy az oxálsavat "szárazon" javasolják atkairtásra, mert nedves közegben bizony árt a méheknek is, akkor is ha észreveszed és akkor is ha nem.
Ugye, ha nincs kontroll, akkor lehet írni bármit, mert fogalmad sincs arról, hogy mennyi atkád volt és abból mennyit hozott le adott szer adott idő alatt.

A szublimáláshoz nem kell űrhajós ruha, filléres festőruha elég, alá meg szinte semmi sem kell, na jó egy rövidnadrág meg egy póló nem árt.
A meleg szokott lenni a másik indok, ezen is jót szoktam röhögni, nemrég láttam olyan helyet a térképen ahol 9 fok volt reggel. De felénk is volt 12 is. Akkor az meleg ugye? Amikor 15 fok alatt neki sem állok kezelni?
Nem tudom mennyi akácot pörgettél, nem is érdekel, de az idei év is nagyon jó volt (legalábbis itt), ha van mondjuk 200 családod attól minimum 30 hordónak illene lenni de inkább többnek.

« Válasz #3200 Dátum: 2024. Augusztus 05. 19:24 »
Egy fontos dologról nem látom, hogy írna valaki.
Ez pedig az adagolás mennyisége, vagyis, hogy léputcánként mennyi oxálsav-hangyasav-citromsav elegyet kell, vagy lehet locsolni.
Általános szokás, hogy minden szerből 5 ml-t szoktunk léputcánként csorgatni.
Én ezt tartom is, de csak a zárókezeléskor!
Most, amikor a méhcsaládok egyedei folyamatosan cserélődnek, kelnek és pusztulnak el, ekkor én sokkal többet csorgatok a családokra.
Általában léputcánként 10 ml-t!
Miért?
Mert ha arra gondolunk, ha felír egy receptet az orvos, és mi a tablettának a felét, vagy a negyedét kapjuk be, akkor mitől várjuk a gyógyulást?
Tehát ahhoz, hogy valamely szer (és itt nem csak az oxálra gondolok) kifejtse a megfelelő hatását, be kell vinni egy akkora mennyiséget ami még nem árt a méheknek (legalább is remélem) de az atkát elküldi a túlvilágra.
Léputcánként az 5 ml-es mennyiség egy erős, népes méhcsaládban kevés!
A léputca tetején lévő méhek kapnak egy bőséges adagot, de pl.NB lépen a lép alján lévők szinte semmit.
Emiatt kell a mennyiséget növelni.
A viaszhidakban, zugokban még napokig ott van az oxálsav, tehát egy elhúzódó védekezés az eredmény.
Én az első csorgatás után este vándoroltam, de akarattal.
Így a felzúduló méhcsalád szinte megfürdött az oxálsavban.
Szerintem túlzottan féltek a használatától....vagy én vagyok vele bátor?
Majd meglátjuk, de eddig szépen működött.
Senkinek nem szeretnék bajt okozni, saját tapasztalatomat adtam közre.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 470
« Válasz #3201 Dátum: 2024. Augusztus 05. 21:11 »
Tehát ahhoz, hogy valamely szer (és itt nem csak az oxálra gondolok) kifejtse a megfelelő hatását, be kell vinni egy akkora mennyiséget ami még nem árt a méheknek (legalább is remélem) de az atkát elküldi a túlvilágra.
Léputcánként az 5 ml-es mennyiség egy erős, népes méhcsaládban kevés!
A léputca tetején lévő méhek kapnak egy bőséges adagot, de pl.NB lépen a lép alján lévők szinte./A remélem mértékegység még nem létezik máshol./Tessék elolvasni Neo írását,hátha valami kiderül .

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3202 Dátum: 2024. Augusztus 06. 08:52 »
"Szerintem túlzottan féltek a használatától....vagy én vagyok vele bátor?"

Akinél működik az atka irtása,az nem keresgéli ,hogy mivel is kellene ezt megoldani!
Használja amíg működik,ha nem keres mást. És nem rendez a haveroknak partikat egy
bírkát feláldozva,hogy megtudja a "tutit".

És ezt már nem élősszőr  teszi!!! ;)

neo írásai meg jók,de egy kicsit "nehéz"olvasmányok. :)

*

Berci

• 323
« Válasz #3203 Dátum: 2024. Augusztus 06. 20:12 »

Általában léputcánként 10 ml-t!
Miért?
Erre én is kiváncsi(111) vagyok?! :) A 10 léputcás családokat 1dl-rel csorgatod? Nem lenne jobb, ha egy medencét csinálnám amiben megfürödhetnének a méhek?

...be kell vinni egy akkora mennyiséget ami még nem árt a méheknek (legalább is remélem) de az atkát elküldi a túlvilágra.

A remény hal meg utoljára... szóval, logikai alapon, előtte a méhek...

Senkinek nem szeretnék bajt okozni, saját tapasztalatomat adtam közre.

Nem kell Neked ellenség...

« Válasz #3204 Dátum: 2024. Augusztus 07. 07:28 »
Pályafutásom alatt valóban sok ellenséget szereztem.
Azok akik nem hallgattak rám és tanítványaimra mind irigyek, és ellenségesen viszonyulnak hozzám.
Ez az élet rendje, lassan tőletek is megszokom.
Nem kell mindenkinek annyit pergetnie, elég ha álmodoztok, és dicsekedtek a kaptárakat szétrepegető bombasztikus családjaitokról.
Nekem ellenben az idén egyetlen rajom sem volt, és elégedett vagyok az elért eredménnyel.
Az atkavédekezésem is régóta bevált, akác után vagy tartós hordozó, vagy többszöri csorgatás, napraforgó után szintén ezek közül valamelyik.
Tegnap voltam "vegyi alinál", aki keveri a csorgatáshoz szükséges elegyet.
Azt mondta soha ennyit még nem csinált, és igen jók a visszajelzések.
Azt, hogy Berci, oszkár, meg wr miket hablatyoltok itt össze, a bolhás kutyát nem érdekli.
Gondolom jókat kacarásztok, de ez inkább kín számotokra.
Minden este serkentek, az anyák kövérek, lendületesen petéznek, 5-6 szép fias van most is az NB lépen.
Biztosan a tieitek jobbak, ezek ilyenek.
Ahol nem serkentenek, nincs virágpor, ott ennek a fiasításnak csupán a fele van, és sokan panaszkodnak, hogy már most leálltak az anyák.
Tegnap volt nálam a fiam, vitte vissza az unokákat.
Azt kérdezte mi van itt nálunk, sivatag?
A kukorica kiszáradva, füvet egy hónapja nem nyírtam.
Náluk a kukorica tiszta zöld, közelít a 4 méterhez, hajnalban minden csupa pára, csöpög a fákról a harmat.
És ez mind egy kis országon belül.
Így is kell nézni a hozzászólásokat, mert óriásiak az eltérések a mikroklíma miatt.
De a fent említett  szájkartésoknak ez mind semmi, náluk sosincs atka, meg mindig "nyóc" fias van.
Csak hol a méz fiúk?
Na mi ez a csend?
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3205 Dátum: 2024. Augusztus 07. 09:46 »
"Csak hol a méz fiúk?"

Jelentem "MESTER"! A fejük felett a mézes fiókban. Nem is kevés Az állománynál min 20q,de inkább több. A többi meg a hordókban.

Én nem is akarok soha ennél többet pörgetni! a f@szom kivolt vele. 1 családtól 3X vettünk el  mézes fiókot. A mézes fiókokat nem lehetett méhteleníteni a lefújóval.

Neked akkor lett vagy 100q mézed! Gratulálok hozzá!

A szép családjaidról rakhatnál fel fotólat!  EZ érdekelné a "bolhás kutyákat",és akkor biztos befognák a pofájukat!

A Balaton átúszás meg jövőre elmarad!  Úgy jár mint az olimpián a nyílt  vízi úszás a szennyezett Szajnán. Három csapon folyik a méz a Balatonba még mindig. Nem is értem miért kell alkalmatlanná tenni sportolásra. :) :) Hogy mennyi folyhat még bele ? Majd az illetékes elmondja.

De Te ezt is túl tudod szárnyalni! ;D ;D

*

wr

• 1030
« Válasz #3206 Dátum: 2024. Augusztus 07. 10:26 »
Idézet
Azok akik nem hallgattak rám
Azok egész évben kényelmesen elméhészkednek...
Idézet
ellenségesen viszonyulnak hozzám
Senki sem ellenséges, legalábbis én biztosan nem, csak rendszeresen rávilágítok ha hülyeséget írsz.
Idézet
Nem kell mindenkinek annyit pergetnie
Ez így igaz, nagyon sok fekvős méhészetet láttam, kezdetekben is, ma is, sosem vesznek ki annyi mézet egy kaptárból mint a rakodókból.
Idézet
Nekem ellenben az idén egyetlen rajom sem volt
Noha ez még akár előny is lehet, nem mindig az, és lehet a családok állapota is az oka, mert azért valljuk be, egy erős, egészséges, népes család az szaporodni is akar, legalábbis egy része.
Idézet
elégedett vagyok az elért eredménnyel
Ennek örülök, én is elégedett vagyok, nem is kell ennél több mint ami az idén volt.
Idézet
kaptárakat szétrepegető bombasztikus családjaitokról
Hát, az NB18 lépfelülete az egyenlő egy 24-es hunoréval, és az nem csak akácon, de még napraforgón is szűkös szokott lenni egy rendes családnak, a hordás vége fele teli kereteket kell kivenni és műléppel pótolni hogy kotlás helyett hordás legyen a mézelés vége felé is. Ezért is a 3x9 és ezt sem az ujjamból szoptam ki, hanem az elmúlt évtizedek tapasztalata.
Idézet
Az atkavédekezésem is régóta bevált
Ha visszalapozunk akkor nem ezt látjuk. Mire beérik egy technológia annak idő kell, és az sem feltétlenül lesz jó ami másnál az.
Idézet
miket hablatyoltok itt össze, a bolhás kutyát nem érdekli
Látod, engem meg érdekel hogy miket hablatyolsz itt össze, na nem miattad, hanem azok miatt akik boldogulni szeretnének a szakmában.
Idézet
Gondolom jókat kacarásztok
Jól gondolod...
Idézet
Minden este serkentek
Én meg egyáltalán nem serkentek. Kimegyek minden reggel körülnézni, megtehetem, mert csak néhány száz méterre van a méhesem, egyébként is kell a napi séta, és az is lényegtelen, hogy éppen mennyibe kerül 1 liter üzemanyag. Látom hogy zsongás van, nyüzsgés a kijáróban, jön befele a virágpor, eszem ágában sincs serketeni. Várok még 10-12 napot, aztán feletetem a teljes téli készletet ott ahonnan még hiányzik, mert az állomány 30%-a be is telelte magát napraforgóval, azoknak egy deka cukor sem kell.
Idézet
sokan panaszkodnak, hogy már most leálltak az anyák
Szerintem ott álltak le, ahol a hordás kiszorította őket a fészekből, vagy esetleg tényleg nincs már semmi, na de sivatag közepére meg nem telepítünk méhészetet. Azt olyan helyre kell telepíteni ahol van tó de legalább patak, berkes a közelben ami biztosít egész évben némi nedvességet a virágzó növények számára. Ahol ez nincs, ott a családok egész évben csak éldegélni fognak, nem termelni. Hacsak nem serkentesz egész évben, meg adod nekik zsákszám a virágporpótlókat.
Idézet
náluk sosincs atka
De, van, csak nem több ezer hullik egy kezelésre mint az ismerősödnél, hanem ilyen 20-40db, néhol kicsit több.
Idézet
Csak hol a méz fiúk?
Egy része jó helyen van, a családok egy részénél tele van a méztéri fiók, szerintem elég lesz nekik repcéig.  ;D A méz többi része rossz helyen van, bent van a hordókban, a német boltok polcain sokkal jobb helyen lenne az ott lévő "keverékek" helyett.
Idézet
Na mi ez a csend?
Ezt szereted, a csendet. Ja, mégse, mert ha csend van az nem jó, mert nem pörög a fórum, nincs rá szükség. De ha meg pörgetjük akkor meg az a baj, mert szembemegyünk a "fősodorral" amit képviselsz, szóval ha van kalap az a baj ha nincs akkor meg az. Mindig az a baj ami éppen van. Más meg ugye nem tud lenni...

*

buksi

• 470
« Válasz #3207 Dátum: 2024. Augusztus 07. 12:19 »
Nekem egy kicsit furcsa Attila ténykedése"akác után tartós hordozó",utána bejövő méz,pl a hárs hamar van az milyen lesz?"Minden este serkentek"-180 cs,nem 10 perc,de sok a buli és a koncert,igaz az is serkent valakit.Az oxál használatáról elkell olvasni az első oldalon található régebbi csörtéket,és valamikor Kaposváron a nagy oxálos Németh Zoli is bevallotta ő is lenullázta a méhészetét oxálozással-erről ennyit!Lehet Attila nem akar rosszat,mert nem tudja még az eredményt felmutatni.Ha a fekvőben a családjai nem akarnak rajozni 1 oka lehet,hiszen itt nem olyan könnyű bővítgetni de gondolom arra is van "mester fogás" mint oly sok másra,de vannak itt sokan akik nem hiszik el a mesét.

*

Berci

• 323
« Válasz #3208 Dátum: 2024. Augusztus 08. 07:47 »

2. állat károsítása: az állat testi épségének, szervezetének, pszichikai állapotának vagy viselkedésének tartós, hátrányos megváltoztatása;
4. állatkínzás: az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő – nem kísérleti célra szánt – állategyed tenyésztése, szaporítása;

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800028.tv  - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!

Még szerencse, hogy a törvény gerincesekre vonatkozik...

« Válasz #3209 Dátum: 2024. Augusztus 21. 19:52 »
Úgy látszik senkinek semmi gondja az atkákkal, emiatt van ez a nagy csend.
Vagy mégse?
Ma éppen két méhésztárs hívott, az egyik Hajdúságból, a másik Bácskából, hogy iszonyú nagy problémák vannak atkafronton.
Az egyikük arról számolt be, hogy a másfél deci szirupot nem hordják el egy nap alatt!!!
A másik arról, hogy körzetében sok méhésznél családroncsok vannak, és ő is erősen küzd az atkákkal.
Kérdeztem, hogy mivel és mikor védekeztek?
Ha lehet azt mondani, mindennel ami kezük ügyébe akadt.
Annyit biztosan állíthatok, hogy ennyien még soha nem kerestek, hogy gond van.
Volt olyan méhésztárs aki az idén már 9-szer füstölt amitrázzal, neki jók a családjai.
Ami még közös volt a "betelefonálóknál", hogy kevés a virágpor, és jóval kevesebb a fias mint kellene ekkor lennie.
Kíváncsian várom a méhegészségügyis kollégák jelzéseit, de ahogy előzetesen hallom, mindenki küzd a fenti prolémákkal.
Nagyernyei Attila