ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597272 megtekintés
*

sztyopa

• 116
  • Attila
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3030 Dátum: 2022. Október 23. 16:48 »
Szeptember 18 zarkaztam anyákat,28napig voltak tartós anyazárkában, ezalatt idő alatt 3szor szublimáltam hogy már nem volt fias.

*

sztyopa

• 116
  • Attila
« Válasz #3031 Dátum: 2022. Október 25. 11:51 »
Egy kérdés ha van egy olyan: technológia; amivel elehet érni fiasitás mentes állapotot, akkor miért nem használják, nincs idő rá.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3032 Dátum: 2022. Október 25. 12:36 »
Mert el lehet érni nélküle is. leállnak azok maguktól is pont idejében! Akkor meg minek zárkáznánk az anyákat?

*

Apis

• 192
« Válasz #3033 Dátum: 2022. Október 26. 17:26 »
Egy kérdés ha van egy olyan: technológia; amivel elehet érni fiasitás mentes állapotot, akkor miért nem használják, nincs idő rá.
A zárkából kiengedett anyák hány %-a kezd újra fiasítani okt-novben? Amennyiben természetes módon leáll az anya ott hány % fog újra fiasítani okt-novben pl nyitott higi aljnál? Milyen hatással van a telelőnépre a szept -okt fias nevelés és a okt novemberi fias nevelés? Milyen értékűek ezek a nemzedékek? Több szempontból kell egy témát megvizsgálni.
« Utoljára szerkesztve: 2022. Október 26. 17:34 írta Apis »

*

buksi

• 466
« Válasz #3034 Dátum: 2022. November 05. 22:24 »
Ukrán technológia:https://www.youtube.com/watch?v=F3hJAdFBgJg&t=4s

Ja és nem kutyulnak!

*

neo

• 1000
« Válasz #3036 Dátum: 2023. Január 07. 08:49 »
Egy kis pontosítást érzek szükségesnek az előző hozzászólásom kapcsán egy emailes reakció után. Ami  miatt aztán érinteni szeretnék egy más témát is , kicsit vitaindítónak szánva.
Tehát a pontosítás. A glifozátról vannak olyan adatok, hogy antimikrobiális  hatással rendelkezik. Ebben az összefüggésben viszont akár ugyanaz a folyamat lejátszódhat, amit én az antibiotikumok kapcsán leírtam.  Amennyiben a baktériumellenes hatás igaz, akkor Antinak igaza lehet a felvetett témát illetően. Nekem amiért sántít még a dolog, az az, hogy ilyen széleskörű baktériumölő hatás a fertőtlenítőszerekre jellemző, ami egy kicsit arra a gyógyszerre hasonlít, ami minden betegséget gyógyít. Tehát ebben az esetben az általam leírt folyamatot a glifozát is képes megvalósítani, ahogyan Anti ezt felvetette. Ettől függetlenül azt én felháborítónak tartom, hogy forgalomba lehet hozni ilyen gyomirtót, ami globális környezetszennyezést okoz. Jóformán már minden ember üríti a vizeletével a glifozátot. Ez pedig abszurdum. A helye zárt termesztési rendszerekben lenne, ahol elvégezné a gyommentesítési funkcióját, ahová aztán több gyommag nem kerülhetne be. Ami pedig még fontosabb, hogy ennek olyan zárt rendszernek kellene lennie, ahonnan a felhasznált víz sem tudna kijutni, megvalósítva a környezet szennyezését.
Ennyi bevezető után rátérnék egy minket méhészeket jobban érintő témára, de a glifozáttal kapcsolatosan sok párhuzamos szála van a történetnek. A téma a különböző stripek használata (Herba, Super). A környezetemben évek óta figyelgetem az atkahelyzet alakulását. Azt tapasztaltam, hogy ahol áttértek a stripekre, ott nemigen van atkaprobléma. Jómagam idén októberben próbáltam csak ki az állomány egy kisebb részénél. Az első eredmények alapján számszerűen a Herba (flumetrin) többet hozott le a Supernél (kumafosz), ezért az előbbivel folytattam a többi család kezelését. Feltűnt a csomagoláson a 99,84 százalék hatékonyság. Ez ugye 1000 atkából 998,4 lehozott atkát jelent, tízezerből pedig 16 megmaradt atkát. A lényeg az, hogy ha egy atkából egy év alatt kezelés nélkül 100 atka lesz, akkor 2 év alatt 100x100, azaz tízezer. Erre szerintem már nyugodtan ki lehet mondani, hogy elpusztítja a családot. Ha csak 50 atka lesz egy évben egyből, akkor 50x 50=2500. Ez mondjuk az alsó határa a család összeomlásának. Tehát 50 és 100 közötti éves atka szaporodási rátának van a legnagyobb valószínűsége. Nos, ha a méhész a szaporulatnál kevesebb atkát pusztít el, akkor a következő év induló atkaszáma magasabb lesz, és ha akkor is kevesebbet, akkor egy idő után eléri a családösszeomlás szintjét. Ha 100-as a ráta, és csak 98-at pusztítunk el, akkor 11 év múlva elérjük a  10000-es küszöböt. Ha többet pusztítunk el, mint a ráta, akkor az atka pusztul ki. Ha ugyanannyit, akkor megmarad az atka és a méh is.  Amikor ugyanannyit pusztítunk el, mint amennyi a szaporulat, akkor a következő évi induló ismét egy lesz. Ekkor sem az atka, sem a méh nem fogy el. Ez az R=1 es állapot (SIR modellből véve az R-t) Ebből következik, hogy minden létező betegség hosszabb idő átlagában R=1-es értékkel jellemezhető, hiszen máskülönben nem létezne.  Az atka esetében az 1-es értékre a méhész viszi le a rátát a kezeléseivel, a nyúlósnál a keretes kaptárak megjelenéséig a méhcsalád gondoskodott erről. Amióta van ellene égetés, azóta az égetések biztosítják az 1=es értéket. Azért nem kevesebbet, mert nem tűnt el a betegség, és nem is nőtt évente olyan mértékűre, hogy minden méhcsaládot el kellett volna égetni. Nagyjából az évente megjelenő új esetek száma átlagosan azonos. Nos ha az  R=1 atka esetén 100-ból egy, akkor tízezerből 100 meghagyott atkánál jobb eredmény esetén az atka eltűnése várható. Ez ugye egy kezeléssel elérhető érték, ha az adott kezelés hatásfoka ezt nem éri el, akkor tovább kell kezelni. Na most a stripeknél a 100-hoz képest a 16 megmaradt érték egy frenetikusan jó szám, kiváltképpen a fiasítás jelenléte mellet végzett kezelés esetében. Azt jelenti, hogy egy kezeléssel nagyon gyorsan el lehetne tüntetni az atkát, ha működik az izoláció, tehát nem jön be idegen atka. Én az egészet egy szélhámosságnak tartottam a stripek vonatkozásában mindeddig, mert a leírt hatóanyagok, és azok mennyisége alapján a józan ész szabályai szerint nem lehetne ilyen eredményt elérni. Szeretném előrebocsátani, hogy nem akarok összeesküvés elméletet gyártani, mindössze magyarázatot szeretnék találni erre a hatékonyságra. Én ugyan nem végeztem tudományos igényű vizsgálatot a hatékonyságra, de bizony valahol a tízezerből 50 megmaradt értékre taksálom, ami nagyságrendileg igazolja a használati utasításon közölt értéket. Ami a mellékszál, hogy tízezer méhből szerintem meghagyott 5000-et. Tehát a méhek felét levitte. Ha nem többet. A piretrum extra kivonat, a csekély mennyiségű kámfor és timol, valamint az elhanyagolható mennyiségű flumetrin.  Akkor esetleg a stripek a mi „tankkeverékeink”?  Ezen anyagok minimális mennyiségben jelenlévő kombináció ilyen hatást képesek összeadódva produkálni? Itt jön képbe az összeesküvés elmélet szagú hipotézis gyártásom. Tehát figyelmeztetek mindenkit, hogy mindaz, amit ezután írok a stripekről, az egy fikció, az én agyamban született meg, és pusztán azt a célt szolgálja, hogy magyarázatot találjon egy jelenségre, ha a „méhészeti tankkeverék” verzió mégsem lenne igaz. Én is arra gondolok, amit már közel 7 éve mások is rebesgettek.
Elmondás szerint a Herba 6-os furettos sorozat M után,egy éjszaka alatt 100-as nagyságrendben hoz le atkát...
Azt nem értem,hogy ha csak a leírásában szereplő anyagok vannak benne mitől döglik meg a lehulló atka egy éjszaka alatt...
erre a reakció:
Szerb fórumokon többen kételkednek , hogy tényleg csak ezek a dolgok vannak benne. Én is látom, hogy tele vannak ezzel a szerrel a facés fórumok, de szerintem ilyenkor minden szer söpri az atkát, mivel nagyon visszaesett a fias. Van aki 1 hónapja fejezte be a furettós kezelést és csodálkozik, hogy milyen sokat hozott le neki most a Herba Strip.
Van valami más is a háttérben. A strippelő méhészekkel történt beszélgetésekből talán az igazsághoz közelítő következtetés vonható le.. Egyiknek végletesen legyengültek a családjai, amire a nyúlós tette fel a pontot, a másiknak töredék mennyiségű méhcsaládjai lettek, a harmadik profi méhész arról panaszkodott, hogy a méhcsaládjai számát csak szinten tartani képes, noha előtte évtizedeken át adott el minden évben méheket. Megint más méhész a strippes technológiáját úgy írja le, hogy először csak egy csíkot helyez be, aztán egy hét múlva a következőt, majd egy hónap múlva a harmadikat. Tehát az óvatosság, a népességfogyás másoknál is fellelhető, nem csak én tapasztaltam így.
Ha nem a „tankkeverék” hatás felelős a jó atka és méhirtó jelenségért, akkor vajon mi? Elképzelhető, hogy itt is egy szennyeződés van a háttérben ? Akár fipronil, akár diazinon?  A fipronilt használják ún. ragadozóatkák ellen, a diazinon sok egyéb atka ellen is hatásos. Nem gondolnám, hogy az illóolajok lennének szennyezettek. Sokkal inkább el tudom képzelni, hogy amire már volt konkrét példa, így a akár a flumetrin, akár a kumafosz szennyeződik esetleg ezekkel a hatóanyagokkal, de régen az OMME amitrázt is talált, sőt van most egy harmadik amitráz tartamú strip is. Így ha az amitráztartalom alapján Scabatoxot is felhasználtak, akár adódhatna is a diazinon szennyeződés, ami a jó atka és méhirtó hatásért felel. Aztán a kisebb szennyeződés kisebb méhveszteséggel jár , a nagyobb szennyeződés nagyobbal. Kinek mi jut. Ez is lehetséges dolog.
Én azonban mégis inkább mást sejtek a háttérben. Az én első konfliktusom a Bross Péterrel, nem szemtől szemben, hanem így a zöld fórumoldalon keresztül a szulfonamid szennyezett mézek kapcsán indult. Én akkor erőteljesen bíráltam azt a törekvését, hogy a mézek szulfonamid szennyezettségét fogadtassuk el elkerülhetetlen környezeti szennyeződésnek. Akkor én úgy érveltem, ha ez igaz lenne, akkor a mézeknek tele kellene lennie, pl. kokcidiosztatikumokkal, mert azt általánosan használják a broiler tartás során, és ugyanolyan úton, mint a szulfonamiok (trágyalé szívogatása) szintén meg kellene jelennie a mézben. Ilyen vizsgálati eredmények azonban sem akkor, sem azóta nincsenek. Volt szóbeszéd akkoriban arról, hogy Szerbiából származó zacskós fumagallinben szulfonamid van. Mondván, hogy a szulfonamidnak van Nosema ellenes hatása. Tehát Szerbiában van olyan illető (minden bizonnyal állatorvos), akitől nem áll távol olyan kezelést adni, amelynek reziduum vonatkozásai figyelmen kívül hagyhatók. Szoktam mondani, hogy az idő majd eldönti kinek van igaza. Hát szerintem ebben a kérdésben lassan már lehetne eredményt hirdetni. Ha Bross Péternek volt igaza, akkor az elmúlt éveknek arról kellett volna szólnia, hogy a magyar mézek az 1 ppb-s kimutatási határ esetén mind szennyezettek szulfonamiddal. Olvasott valaki ilyesmiről?  Mert én nem.  Ezért gondolom, hogy nekem volt igazam. Következésképpen a zacskós fumagillin volt a szulfonamid forrás. Hogy jön ez a stripekhez? Hát az is Szerbiából jön. Mi van akkor, ha nem szennyeződésként van benne méhekre erősen toxikus atkairtó szer? Hanem direkt keveri bele valaki?  Méghozzá tűpontos mennyiségben. Nem is biztos, hogy fipronilt, vagy diazinont. Hanem mondjuk valamilyen avermectint. Lehet az ivermectin, doramectin, abamektin sorolhatnám még. Én vagy húsz éve próbáltam egy lapra cseppentve ivermectint, abból kiindulva, hogy pl. az emlősök néhány kutyafajtát kivéve nem érzékenyek rá, viszont elképesztő hatású atkairtó tulajdonsága van. Gondoltam, hátha a méheknek sem árt. Dehogynem!  Pár nap alatt kivégezte a kísérleti kölyökcsaládot. Soha többé nem is foglalkoztam a dologgal. Tudom, hogy az OMME vizsgálta évekkel ezelőtt a Herba stripet, amikor megtalálta benne az amitrázt és az akrinatrint. Azt azonban nem tudom, hogy történt-e kísérlet az általam emlegetett hatóanyagok kimutatására, vagy sem. Néha eszembe jut a fausti, magyarán nevezhetjük inkább sátáni, enyhébb megfogalmazásban  luciferi alkunak. Egy amerikai profi méhész mondta a mandulamegporzás kapcsán a fausti alkut. Azt mondta a Méhek világa című filmben (remélem jól emlékszem a címre), hogy tudjuk azt, hogy a gombaölők miatt van a CCD (ez ugye nem egy bizonyított tény), de feláldozzuk a méheket a bevétel ellenében. Ennek szemléltetéseképpen pedig jó nagy adag fumagillint oldott fel az etetővödörben, mintegy a veszteség csökkentés kompenzálására.
Nos egy ilyen fauszti alkut akár az atkairtásban is el lehetne képzelni, tőlem sem áll távol a gondolat. Mégpedig úgy, hogy egy kiváló atkaölő hatékonyságú szert olyan végletes mértékben hígítok fel, hogy elviselhető mértékű legyen az egyébként nyilvánvaló méhveszteség, de az atkaölő hatás még érvényesüljön. A méh és az atka testmérete közötti különbség, pontosabban azok aránya elvileg elképzelhetővé teszi azt, hogy ez így működjön. Az atka nagyobb ellenség, és ha az az ára, hogy megszabaduljunk tőle, akkor bocsánatos bűn, ha ezért feláldozunk valamennyi méhet, ha az nem jár a csalás elpusztulásával.  Antinak ugye feltehetném a kérdést, hogy ha a londoni pestis áldozatainak akkoriban valaki felajánlotta volna, hogy van gyógyír a betegségére,  de sajnos ez azzal jár, hogy évszázadokkal később sokan megbetegednek IBS-ben, vagy gluténérzékenységben, akkor vajon a halált választják inkább, vagy megkötik a fausti alkot. Ez alapján ők inkább életben maradnak, és az utókor ráér valamit kezdeni az említett betegségekkel. Na most mi kiirtjuk az atkát, és beáldozzuk a méheink egy részét, vagy azt mondjuk, hogy ez így erkölcstelen, és inkább vesszen a méh is az atkával együtt egy teljes összeomlásban, csak ne a mi kezünk által. Szerintem a méhészek nagy része velem együtt megkötné a fauszti alkut. A baj viszont nem ezzel van. Azzal van, hogy sajnos csak az R=1-es szintet hozzuk egy olyan kombinációval is, amely képes lenne az egyesnél kisebb értékre is fias jelenlétében, egy 12 napos kezelési ciklusban akár. Ebbe most ne menjünk bele, hogy miért is lenne szerintem elegendő a 12 nap. Ez az a probléma, amit Antin is sokszor számon kérek.  A fürdővízzel a gyerek kidobása esetének tartom azt, amikor egy vegyszer betiltása mellett kardoskodunk, annak helyes használati szabályozása helyett. Annak én semmi értelmét nem látom, hogy egy fausti alkuval létrejött kezelési módszert, hatóanyagot R=1-es stratégiával használjunk. Az ugyanis szinte biztosan fenntarthatatlan. Az R=1-es stratégia ugyanis a kórokozó fennmaradásának a záloga. Ha a fausti alku miatt a méhekben okozott kár tartósan fennmarad, akkor éppen a reziduumok miatt fokozottan fennáll a lehetősége annak, hogy a fausti alku a visszájára fordul. Azaz eltolódik a méhekben és az atkában okozott károk aránya. Hozzáteszem, hogy a mutációs alkalmazkodás miatt ez még a fausti alku nélküli módszerek esetén is zsákutca. Magyarra lefordítva: a méheket nem károsító szerek tartós használata hatástalansághoz vezet, ez eltéríti az egyes értéket az egyes szint feletti tartományba, vagyis az atka felszaporodásához vezet, melynek következménye a méhcsalád, a méhészet, az ország majd a kontinens méhállományának pusztulása. A pusztulás mértéke majd valahol 95 százalék körül áll meg, mert kb. 5 % azon méhvírusok előfordulási gyakorisága, amelyek az atkát megállítani képesek. Olyan módon, hogy az atka beoltja az álcába az adott DW vírust, ami elpusztítja az álcát, így a kikelt atkautódok éhen halnak, vagy a méhek eszik meg őket, mert még nem kitinizálódtak. De ugye ezzel is csak az általam százasnak ítélt R érték csökken le 10-re, mert a walesi megfigyelések alapján kb. négy évig élnek a méhcsaládok. Így a képlet az eredeti (100 x 100 =10000) úgy alakul át, hogy 10x10x10x10=10000.
Tehát a megoldás az R=1-nél kisebb atka szaporodási ráta fenntartása. Ez azonban combos feladat. Hiszen hatósági felügyeletet igényel. Amikor ennek kritikus szabályozási pontját ide leírtam, akkor Vivaldi körberöhögött, hogy betarthatatlan. Félek, hogy igaza van. Azt pedig tudjuk jól, hogy azt ő nagyon utálja, amikor neki igaza van. Talán azért nem ártana mégsem legalább a méhésztársadalom elé tárni azt, hogy milyen választási lehetőségek vannak. Aztán majd a méhészek, és nem az OMME elnöke  eldönti, hogy mit választ. Ehhez pedig bizony mérhetetlen mennyiségű tudományos kutatásra van szükség. Először is, hogy pl. nem optikai csalódás-e a fausti alku. Tehát valójában az általam érzékelt népességvesztés mennyire valóságos? Az éveken át tartó megfelelő szintű kezelés fenntartható-e, vagy  családösszeomláshoz vezet, ha igen akkor milyen kombinációs lehetőség áll fenn? És még millió megválaszolandó kérdés. Amihez elengedhetetlen egy kísérleti méhes.  Ami nem állami, vagy OMME  tulajdonban van, mert azok már megbuktak. A másik variáció tőlem egyáltalán nem áll távol. A lassaize fair elve, azaz hagyjuk, hogy a dolgok menjenek a maguk útján, nem kell semmiféle hatósági beavatkozás, ezért aztán az azt megalapozó kutatásokra sincs szükség. Ekkor viszont tudomásul kell venni, ha megemelkedik az R értéke, még a fausti alkuval megkötött kezelések ellenére is, akkor kész, ennyi volt, a méhészet a jövőben csak úri huncutság lesz, nem pedig bevételt termelő gazdasági ágazat. Aztán, hogy ez mikor jön el, öt vagy ötven év múlva, senki nem tudja.

*

wr

• 1013
« Válasz #3037 Dátum: 2023. Január 11. 12:24 »
Úgy látom, senkinél nem érte el a téma a válaszadáshoz szükséges ingerküszöböt. Nálam sem nagyon, ennek ellenére írok pár sort, hátha valakit érdekel.

- Glifozát. Nem nagyon követem a vele kapcsolatos írásokat, de úgy pár hónapja megakadt a szemem egy angol nyelvű cikken ahol is valamelyik betegséggel hozta a tanulmány szoros összefüggésbe, hogy ez a Parkinson kór, a demencia, vagy valami más volt-e arra már nem emlékszem, nem is tudom linkelni mert nem tettem el a könyvjelzők közé.

- Strip(tease)ek. Sosem használtam egyik stripet sem, de a környékbeli méhészeket szoktam figyelni. Hogy náluk milyen hatékonyságú azt nem tudom, a közepesnél biztos jobb, ami következtetés viszont biztosan levonható volt szinte minden esetben az a népesség csökkenése ahogy írod is, nagy átlagban 4 léputcás családok lesznek a használatát követően a betelelésre. De itt jegyezném meg azt is, nyilván azt nem tudjuk házi laboratórium nélkül, hogy hasonló okok miatt, vagy attól függetlenül, de már a családok sem úgy tolerálják az amitrázt sem mint valamikor. Hogy ennek szintén valami egyéb szennyeződés az oka, vagy egyszerűen csak túl sok már a méreg azt csak vizsgálatokkal lehetne alátámasztani, ami viszont tény, hogy az állományban vannak olyan családok, amik egyszerűen nem bírják ki azt az éves 3 sorozatkezelést sem. De még a kettőt sem, egyszerűen összeomlanak (marad a kaptárban az anya, és vele 1,5-3 keretnyi méh. Hangsúlyozom, nem az atka, hanem az atkaölő szer miatt! Ha nálam vannak ilyen családok, a közelemben is, és ahogy hallom az ország másik végében is, akkor szinte mindenhol kell hogy legyenek ilyenek. A lerobbant családoknál azonnal abbahagyva az amitrázos kezelést, és áttérve szublimálásra a család megmenekül a pusztulástól, sőt, akár áttelelésre is képes lesz, kellő odafigyeléssel.

- Alkuk, választási lehetőségek. A magam részéről nem gondolnám hogy bármiféle alkut kellene itt kötni. Azért nem, mert a választás lehetősége egy ideje adott. Vannak olyan atkát ölő szerek (pl. oxálsav), amelyek a méhekre nem, vagy nagyon csekély mértékben veszélyesek csak. Pár éve még én is azt gondoltam, hogy a méhek ugyanúgy vannak a mérgekkel mint az atka, minél többet érintkeznek vele annál jobban hozzászoknak. Nos, a méhek esetében ezt nem így látom. Nem hogy nem szoknak hozzá, hanem inkább ellenkezőleg, egyre kevésbé tolerálják a különféle mérgeket. Az elmúlt szezonban jutottam (kényszerből) arra a felismerésre, hogy ha van egy olyan szerünk mint pl. az oxálsav (meg talán még ide tartozik a hangyasav is meg az licl is), ami alapból is kb. 30%-kal több atkát lehoz egyetlen kezelésre mint mondjuk az amitráz, plusz még nem is olyan ártalmas a méhekre nézve, akkor mi indokolja a mérgek használatát? A magam részére sikerült ezt a kérdést is megválaszolnom, egyedül a tapasztalatlanság indokolja, semmi más. Az elmúlt szezonban sikerült a szublimálással kapcsolatban kellő tapasztalatot szereznem a magam részére, ami nagyon hasonló volt pl. a hangyasavas tapasztalatokra.
Egy kis hangyasavas kitérő. Nem csak saját tapasztalat, két ismerősé az ország más szegleteiből ugyanez. Nem ért senki a használatához, félnek tőle, elpusztul az anya, hatástalan, stb, ezek a szlengek. Nos, valóban nagyon nem mindegy az alkalmazás módja, mértéke, kaptár típusa, külső hőmérséklet, páratartalom, expozíciós idő stb. De a hangyasavnak nem ez a fő baja, hanem az, hogy esetenként elpusztítja az anyát is. Legalábbis ezt írják róla. Nos, ez sem egészen így van. A hangyasav nem pusztítja el az anyát, hanem maga a család öli le a saját anyját a hangyasav használatának okán. A dolog magyarázatát leírtad valahova ha jól emlékszem. A hangyasavnak nagy mennyiségben kell párologni és rövid ideig (néhány óra), mert ha úgy van használva ahogy egyes gyártók javasolják, napokon át kis dózisban akkor az atka életben marad, a hatékonyság nagyon kicsi lesz. Nagyobb dózisban viszont a nagy mértékű párolgás hatására az egész kaptárban erős savgőz lesz, ez részben elnyomja az anya feromonját, részben pedig azt okozza, hogy az anya otthagyja a fészket, és elmegy a kaptár olyan szegletébe ahol olyan idős méhekkel találkozik akik még nem fogadták el (mert fiatal az anya) és egyszerűen leölik.
Visszatérve a szublimálásra. Ezt sem lehet akárhogy, akármikor csinálni, erre nagyon jó példa a szublimálásokban összeomlott állományok. Tehát a fúrok a fiók hátulján egy likat, ott benyomom, tök mindegy milyen napszak van, meg mekkora hőmérséklet kezdetű hozzáállások azok amiket érdemes elkerülni. És hogy miért hoz le több atkát mint mondjuk az amitráz. Bárki kipróbálhatja aki tud kezelni mindkét módon rendesen, és van higiénikus alja minden kaptára alatt, vagyis tud egyszerűen atkát számolni. Furán fog hangzani, de a 2022-es szezonra fel kellett vennem egy napszámost aki segített az atkák számolásában. És ez nem vicc volt. Nagyon sok volt az atka, - majd leírom azt is hogy miért volt sok - és egyszerűen nem bírtam egyedül, illetve kíváncsi voltam a két szer hogyan dolgozik. Akartam egy grafikont is betenni ide erről de ez most elmarad mert nem vittem be az adatokat az excel táblába. Szóval. Az amitráz valamivel több atkát hoz ugyan le, na de azt csak az első napon, aztán utána nem hoz semmit. Az oxálsav ezzel szemben közel ugyanannyit lehoz másfél nap után, de még az ötödik napon is hoz! Két eredményt beteszek ide, az első érték a szublimálást követő másfél nap utáni hullás, majd azt követően tepsi takarítás és napi számolás.
150-30-15-6-1
220-60-45-20-5
Lehet hogy hozott volna még a hatodik napon is egyet kettőt de azzal már nem volt kedvem szórakozni. Vagyis, a 3 naponta kell szublimálni dolog már itt megbukott.
- Atka. Nekem most az is szemet szúrt az idei szezonom után, hogy igazából nem is az a lényeg, hogy mennyi atka van egy családban. Teljesen lényegtelen. Attól sem lesz egy családnak semmi baja, ha egy évben 5000 atkát szedünk le róla. Baja attól lesz, ha nem kezelünk, ezáltal egyidőben van sok atka a családnál. És hogy miért van sok. A szomszédtól jön. Hát persze... Nem a szomszédtól jön az embörök! Ott kezdődik a dolog, hogy olyan hogy nulla atka van egy családnál az egyfajta hiú ábránd, nagyjából biológiai képtelenség. Tehát valamennyi mindig fog maradni az őszi kezelések befejezése után is. Na ez a nem mindegy, hogy mennyi marad. És a másik ami nagyon nem mindegy, hogy milyen az időjárás télen. Ha olyan mint régen volt, végig hideg van és hó, akkor a következő nyárra nem lesz sok atka. Ha viszont olyan mint most is, és a család gyakorlatilag átfiasítja az egész telet, na ekkor viszont sok lesz, mert egész télen szaporodni fog.
A lítium kloridról nem tudok nyilatkozni, de egy ismerősöm bevállalta hogy az idén az állománya egy részénél kipróbálja. Én már semmit nem tudok kémiából, és azt a semmit is elfelejtettem rég, nekem annyit mondott az összeszedett infókból, hogy a kutatás szerinti 25 mmol koncentrációjú sziruppal kell locsolni, ami kb. 1g LiCl 1 liter szirupban oldva.

*

neo

• 1000
« Válasz #3038 Dátum: 2023. Január 11. 17:52 »
De itt jegyezném meg azt is, nyilván azt nem tudjuk házi laboratórium nélkül, hogy hasonló okok miatt, vagy attól függetlenül, de már a családok sem úgy tolerálják az amitrázt sem mint valamikor. Hogy ennek szintén valami egyéb szennyeződés az oka, vagy egyszerűen csak túl sok már a méreg azt csak vizsgálatokkal lehetne alátámasztani, ami viszont tény, hogy az állományban vannak olyan családok, amik egyszerűen nem bírják ki azt az éves 3 sorozatkezelést sem. De még a kettőt sem, egyszerűen összeomlanak (marad a kaptárban az anya, és vele 1,5-3 keretnyi méh. Hangsúlyozom, nem az atka, hanem az atkaölő szer miatt!
WR!
Nekem az elmúlt évek tapasztalatai alapján sokszor megfogalmazódott már, hogy van-e egyáltalán olyan szer, amelyben meg lehet bízni, és nincs benne semmilyen szennyeződés? Egészen egyszerűen annak a lehetősége mindig fennáll, hogy ugyanazzal az adagolóberendezéssel szerelik ki a különféle szereket, és átszennyezik egymást. Probléma volt a Destruktorral, mert egy ilyen kiszerelő gépe volt a cégnek, amelyik fipronilos szereket is gyártott. A Scabatoxba is szerintem így kerülhetett a diazinon. Mi a garancia arra, hogy a Mitacba nem kerül bele bármilyen rovarirtó? Engedélyezett szerek esetén a NÉBIH-nek szerintem monitoring keretében vizsgálati kötelezettsége van, mégsem ennek keretében találták meg, csak amikor szóltam, hogy most már nézzenek jobban utána. Egy nem engedélyezett szer esetében kinek lenne vizsgálati kötelezettsége? Senkinek. Egy Mavrikban miért keresnének rovarölőt? A növénytermesztőket egyáltalán nem érdekli a dolog, Nem oszt, nem szoroz. A stripekben miért keresnének méhekre veszélyes atkaölőt, amelyik alkoholban oldódik, míg a méhészeti atkaölők zsírban oldódnak. Egyszerűen bele sem kerül a folyadékkromatográfba az a frakció, amelyik ezt tartalmazza. Ha már oldhatóság. A Litiumot használják, használták  gyógyszerként. Az a gond vele, hogy szűk a terápiás spektruma. A hatásos, és veszélyes dózis közel áll egymáshoz. Vízben oldódik, tehát a mézben jelenik meg, nem a viaszban, ezért aztán kétlem, hogy kapna engedélyt. Tehát a nem engedélyezett technológiák között van bocsánatos és nem bocsánatos. Az oxálsav engedélyezett szer. Legalábbis akkor kapta meg, amikor záró kezelésként kaptak a méhcsaládok egy locsolást belőle. Arról szerintem nem tud az engedélyező, hogy a méhészek sorozat szublimálást végeznek vele. Vízben oldódik, tehát a mézben megjelenik, de nincs MRL értéke, azaz megengedett maximális szintje, ezért aztán, ha a természetesnél magasabb a méz oxálsav szintje, akkor azt véleményem szerint meg kellene semmisíteni, vagy kockázatbecsléssel megállapítani, hogy az adott szint nem veszélyes az emberi egészségre.
Apropó oxálsav.
Lehet hogy hozott volna még a hatodik napon is egyet kettőt de azzal már nem volt kedvem szórakozni. Vagyis, a 3 naponta kell szublimálni dolog már itt megbukott.
A több napon át történő hatásról én már 2014-ben elmondtam Geddekasnak, hogy ez nem a tartós hatás bizonyítéka, hanem a lassú hatásé. Ő azért adta ennek a topicnak az atkairtás, de ésszerűen címet, mert úgy gondolta, hogy elég évente egyszer augusztusban egy alkalommal csorgatni, ami megoldja az atkaproblémát. Döntsd el Te, hogy Neki volt igaza, vagy nekem, aki azt mondtam, hogy a lassú hatás miatt jelentős számú atka tud visszabújni a fiasba, ha van nyitott fias. Ha nincs, akkor sem jelenti az 5 napos (irodalmi adatok szerint 2 hét) potyogás azt, hogy ott nem maradt. Azoknak nem jutott elég oxálsav. Egy második kezelés eredményéből pedig még az is kiszámítható, hogy még maradt fenn ezután is. A három naponta szublimálás nem feltétlenül bukott meg. A fentiek miatt ezek a görbék másmilyenek lettek volna,és a számított maradék atkaszám is mást mutatna.
Az elmúlt szezonban jutottam (kényszerből) arra a felismerésre, hogy ha van egy olyan szerünk mint pl. az oxálsav (meg talán még ide tartozik a hangyasav is meg az licl is), ami alapból is kb. 30%-kal több atkát lehoz egyetlen kezelésre mint mondjuk az amitráz, plusz még nem is olyan ártalmas a méhekre nézve, akkor mi indokolja a mérgek használatát? A magam részére sikerült ezt a kérdést is megválaszolnom, egyedül a tapasztalatlanság indokolja, semmi más.
Volt már köztünk csörte amiatt, hogy nem lehet lenullázni az atkát. Én azt mondom, hogy le lehet, te most is azt mondod, hogy nem. Nem akarom felszítani ezt a vitát, inkább csak kiemelnék egy szempontot, amit eddig talán nem mondtam. A 0,8-es statisztikai atkaszám valójában azt jelenti, 10 családból 8 családnál van egy atka, és kettőnél nulla. A Gauss féle normál eloszlás szabályai szerint ez azonban inkább úgy néz ki, hogy 2-nél több családnál van nulla, és van egynél több atkát tartalmazó család is. Tehát a nullát a 0,0000001 esetén sem érjük el, mégis azt jelenti, hogy tíz millió atkából egy marad. Ha a tíz millió atka  egy millió méhcsaládnál volt (átlagban családonként tíz darab), akkor egy 99 százalékos hatékonyságú kezelésből 3 kezelést követően maradna egy atka. A negyedik kezelésnél viszont már statisztikailag nem maradhatna egy millió méhcsaládból egynél sem. Ezt csak azért írtam, mert az oxálsav hatékonysága fiasításos időben ezt a hatékonyságot meg sem közelíti. Sőt, sok-sok kezelés után is közel azonos számú atka potyog le. Ez tapasztalható a különféle amitrázos kezeléseknél is. Meg a fluvalinátnál is. Szerintem azért, mert  mindig ugyanannak az atkapopulációnak a szaporulatát tudjuk irtani. A fiatalt ki tudjuk irtani, az öreget nem. Úgy tűnik, hogy a stripek az öreget is ki tudják irtani, meg az amitráz és a fluvalinát is ki tudta irtani tíz-húsz éve, most azonban már nem. Egyszer azonban az öreg is elpusztul, magától. Tehát, ha elég hosszú ideig kezelünk, akkor a fiatalok  nem tudnak megöregedni, az öregek meg maguktól elpusztulnak. Mikor nem működik ez a dolog? Ha öreg atkák érkeznek kívülről a családba.   
A szomszédtól jön. Hát persze... Nem a szomszédtól jön az embörök! Ott kezdődik a dolog, hogy olyan hogy nulla atka van egy családnál az egyfajta hiú ábránd, nagyjából biológiai képtelenség. Tehát valamennyi mindig fog maradni az őszi kezelések befejezése után is. Na ez a nem mindegy, hogy mennyi marad. És a másik ami nagyon nem mindegy, hogy milyen az időjárás télen. Ha olyan mint régen volt, végig hideg van és hó, akkor a következő nyárra nem lesz sok atka. Ha viszont olyan mint most is, és a család gyakorlatilag átfiasítja az egész telet, na ekkor viszont sok lesz, mert egész télen szaporodni fog.

Én is azt  képviseltem éveken át, hogy nincs vándoratka, hanem mi termeljük meg. Valójában ez nem a véleményem megváltozását jelenti, hanem a helyzet megváltozását. Amikor ezt mondtam, akkor én nem tapasztaltam a környezetemben atka miatti család összeomlásokat. Ha a vándoratka jelenség általános dolog lenne, akkor minden családnál egyforma lenne az atkalétszám, mert a vándorlás miatt kiegyenlítődne. Ez azonban nem igaz. Lényeges különbségek vannak. Akkor kapunk a szomszédból (vagy magunktól) atkát, ha ott   összeomlás van. Elképesztő atkaszámokat találtam akkor, amikor 1,5 km-es távolságban elpusztult több, mint 500 méhcsalád. Nem is az atkaszámok  a lényegesek, hanem az, hogy egy téli átlagos 5 atkát lehozó kezelés után nyáron ezresével jön le az atka. Tehát a szaporodási rátával nem lehet magyarázni a dolgot. Nos ilyen esetekben kezelhetjük hónapokig a méheket, akkor sem fog elfogyni, mert mindig jön öreg atka. Ez ellen csak az használna, ha a küszöbérték feletti atkaszám esetén kötelező kezelést írna elő a hatóság, vagy leölné az ilyen családokat. Na ezért röhögött körbe engem Vivaldi.  A nullázás biológiai képtelensége egyetlen esetben lehet csak igaz. Ha létezik a kaptárban egy olyan hely, ahová egyetlen atkaölőszer sem jut el, és a legelső atka megtalálja ezt a helyet, ha pedig megöregszik és elpusztul, akkor azonnal betölti egy másik atka ezt a helyet.  Szerintem ez a képtelenség, nem a nullázás. Még a SARS, a MERS vírusok is kihaltak, és a vuhani, brit, indiai coronavírus is minden bizonnyal erre a sorsra jutott, mert nem hallottam arról, hogy mostanában bárhol kimutatták volna ezeket.   Ha a milliárdszoros szaporodási képességgel rendelkező vírusok is lenullázódtak, akkor az atka nem tudna lenullázódni? A titok az R=1 stratégiában rejlik. A méhészek csak addig kezelnek, amíg elérik az R=1 értéket, tovább azért nem, mert nem éri meg. Ahelyett mindig kapnak újat a közösből.  Ennek azonban az a következménye, hogy az atka mutálódik, mert van minek mutálódnia. A coronavírusok esetében is mindig az újabb mutációk maradnak életben, a többi kihal. Ha pedig tud az atka mutálódni, akkor  azok közül mindig az marad meg, amelyik a legjobban ellen tud állni az alkalmazott kezeléssel szemben. Következésképpen szükségszerűen eljön minden szerrel szemben az a pont, amikor az adott kezelés már nem fog használni. Erre csak egy megoldás van. Évente több atkát kiirtani, mint amennyi megszületik abban az évben. Akkor fogyni fog a számuk, közelítve a nullához, amíg el nem érjük a statisztikai egy alatti értéket,ami már a nullázást jelenti. Ez az R=1-nél kisebb stratégia lényege.

*

Berci

• 317
« Válasz #3039 Dátum: 2023. Január 11. 21:23 »
Előre bocsájtom nem szeretnék senkivel vitába keveredni! A tapasztalataimat és méréseimet írom le.
Tavalyelőtt júliusban 2 családomnál teljes fiaselvételt csináltam. Lekezeltem atka ellen. Szublimáltam 2x. A lemosással ellenőriztem az atkát. 0 db volt. Szeptember végén zárkáztam az anyát és megint 2x szublimáltam. Tavaly egész évben lemosással ellenőriztem az atkát. 0db volt. Az idén ennél a családnál, augusztusban nem kezeltem, csak szeptember végén zárkáztam és 2x szublimáltam. Utána lemostam az atkát 0db volt. Majd tavasszal kiderül,hogy hogyan telelt ki. ( Állóméhészet 50 családdal. Az idén több családdal megcsináltam a fiaselvételt. Jövőre állományszinten fogom csinálni.)

Egy német méhész könyvében olvastam az egyes szerek mellékhatásait. Náluk csak az oxálsav csorgatás van engedélyezve. A szublimálást saját tapasztalatok alapján írtam.

Oxálsav (csorgatás):
Károsíthatja az élő szövetet. Emésztőrendszeri zavarokat okozhat. (nosema?) Fellazítja a méhek kitinpáncélját. Megemelkedett fiaselhalás, ha a keretekre spiccelik.
Oxálsav (szublimálás. SAJÁT GONDOLATOK!)
Károsítja az élő szövetet. Fiasvesztés. Fellazítja a méhek kitinpáncélját. Sorozatszublimálás hatással lehet a kaptár mikrobiomjára? Anya petézési képességre befolyással lehet?

Amitráz: károsítja a méhek zsírtestét.

Az oxálsav,fias mellett, hetente 1 alkalommal szublimálva, a lemosás eredménye alapján 50%-os hatékonysággal viszi az atkát. Saját mérés.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3040 Dátum: 2023. Január 11. 21:51 »
Már megint ezek a kurva statisztikák!

Nem elégedtek meg azzal, ha évről évre nincs családveszteség az atka miatt!?

A "tüzet "meg minek szítsam? Mindenki úgy csinálja ahogy akarja.

A licl
ről meg van egy keverési ábrám rajzzal, ha valakit érdekel. Ide nem rakom fel . neo tudja miért. :)

*

neo

• 1000
« Válasz #3041 Dátum: 2023. Január 12. 07:08 »
Nem elégedtek meg azzal, ha évről évre nincs családveszteség az atka miatt!?

A "tüzet "meg minek szítsam? Mindenki úgy csinálja ahogy akarja.

Én sem akarom a tüzet szítani, de a felvetés maga jó, amire az én válaszom a következő. Amit írsz, az az egyéni szint, a magánügy kategóriája. Ha az állításod érvényes lenne országos szinten is, akkor én sem beszélnék róla méhészeti fórumon. Akkor elég lenne a szabályozó hatóság döntéshozóival beszélni róla, hogy vészhelyzet esetén milyen lehetőségek vannak. Sokkal inkább beszélnénk ott az országos monitoringról az engedélyezett szerek kapcsán,  a kutatásról a (még) nem engedélyezettek technológiákesetében, és az atkalétszám monitoringról. Ezek azok a dolgok, amiből semmi nem valósult meg. Ezért hát nem árt róla beszélni a méhészeti fórumon is, elvégre ez mégiscsak egy méhészeti  magánügy, alapvetően nem élelmiszerbiztonsági, ami már mindenképpen közügy. Azzal a méhésztársadalomnak nem kell foglalkoznia, hogy ha kipusztulnának a méhek, akkor nem lesz megporzás. Ha a méhészek vállalják azt a kockázatot, hogy a közösségi stratégia helyett az egyéni stratégiát követik, akkor tényleg nem kell miről beszélni. Ez a kockázat az, ha az állandó változás miatt nem működik a későbbiekben az, ami eddig működött. A következménye az, hogy minden elveszik. Azért elfogadható álláspont, mert senki nem tudja, hogy ez mikor következik be: öt vagy ötven év múlva. De kész, ezt választottuk, és senki nem adott arra támogatást, hogy a költségesebb megoldást válasszuk. Erről azonban illene megkérdezni minden méhészt. Egyhangú döntés esetén nincs probléma. Mi van akkor, ha van ellenszavazat. A többségi elv alapján szabad-e dönteni? Hiszen ha ebből később károk keletkeznek, akkor meg kell-e téríteni a károkat azoknak, akik nem akarták vállalni ezt a kockázatot? Mondjuk beruházott tizenmilliókat, mindent rendben csinált, amikor azt látta, hogy emelkedik  az atkaszám, mert az egyik szomszédja most omlik össze. Ekkor elveszi az anyát.  Mondjuk júniusban. Kezel, rendben van, visszaengedi az anyát, de akkor a másik szomszédja omlik össze. Végigcsinálja megint, és lehet, hogy ezt az elkövetkező tíz évben  mindig meg kell csinálnia, aminek a vége garantálhatóan az lesz, hogy mindenki veszít. Szóval ez belefér-e a tűrnie kell kategóriába? Ugye ez az egyéni stratégia. A közösségi stratégia pedig az, hogy kötelezően előírt szabályokat kell tűrnie. Ami most van az egy katyvaszos állapot. Nyúlós esetén olyan szabályokat kell tűrni a méhésznek, amelynek hatékonysága sosem volt vizsgálva. Például a községi zárlat, meg annak áthúzódó formája. Van arról statisztika, hogy ezen idő alatt hány új gócpont jött létre? Azaz a zárlat mennyire hatékony? Ezzel szemben bárki, bármennyi atkát tarthat. Melyik a veszélyesebb a méhállományra nézve? Olyan ez, mint amikor az autó műszaki vizsgáján nem mehet át az autó, mert található rajta korrózió, de senki nem vizsgálja, hogy működik-e a fék.

Visszatérve az általad feltett kérdésre. Az egy egyéni stratégia, és rendben is van, hogy elég az, ha nincs családveszteség. Ez azonban országos szinten nem igaz. Tudod mennyi példát tudnék mondani 50 százaléknál nagyobb családveszteségekre? Van 100 százalékos is, ott viszont a telephely cserél gazdát. Azt írod, hogy mindenki azt csinál, amit akar. Igen, kezel hangyasavval, nincs is atkaproblémája, szépen fejleszt, aztán rájön, hogy az anyák harminc százaléka elpusztult, ezért áttér timolra, mert bioméhész. Miközben a szomszédja abban az évben 50 százalékos veszteséget produkált. Szerinted a timol megvédte tavaly ezt az állományt, és semmi gond nem lesz jövőre? Az, hogy nála mi lesz, az egy dolog, de tényleg a szomszédainak a feladata állandóan azt figyelgetni, hogy mikor jön az áldás, és pont akkor kell emiatt kezelniük, amikor mondjuk mézet kellene termelni? Döntöttek közösen a méhészek már erről, hogy ezt a variációt választják, vagy azt, hogy ha az atkaszám elér egy kritikus szintet, akkor égetés? De hát van arról tudományos bizonyíték, hogy az égetés ebben az esetben legitim megoldás? Vagyis, hogy a magas atkaszám veszélyezteti a másik méhészetet? Én eddig nem olvastam ilyent, csak méhészeti beszámolókból. Ami vagy igaz, vagy nem. Nos beszélni azért is kell róla, mert az legalább annyival több, mint amikor semmire sincs semmi bizonyíték. Wr ugye azt mondja, hogy marhaság lenne az égetés, mert az atka nem a szomszédból jön. Még az sincs kizárva, hogy igaza van. Ezért aztán én figyelgetem az ausztrál példát. Ők meg akarják tartani a mentességüket. Irtanak 10 km-es körzetben,25 km-es megfigyelési körzettel, és ha jól olvastam, akkor  a szabadban lévő rajok ellen fipronilos etetést alkalmaznak. Van térképük is. Ahol bizony szaporodnak a gócok az irtás ellenére. A forrás szinte egészen biztosan egy olyan méhraj volt, ami egy hajón érkezett meg. Talán Európában, vagy Amerikában egy méhraj egy olyan hajót választott magának, ami Ausztráliába ment. Az utat túlélte, ott pedig elhagyta a hajót. Az alábbi térkép alapján nem megy át a Varroa a szomszédba?
A térkép az alábbi link alján látható: https://www.dpi.nsw.gov.au/emergencies/biosecurity/current-situation/varroa-mite-emergency-response

Így is magánügy a Varroa?

*

wr

• 1013
« Válasz #3042 Dátum: 2023. Január 12. 10:27 »
Idézet
úgy gondolta, hogy elég évente egyszer augusztusban egy alkalommal csorgatni, ami megoldja az atkaproblémát.
Ez nyilván butaság, tapasztalt méhész ilyet nem mond.
Idézet
aki azt mondtam, hogy a lassú hatás miatt jelentős számú atka tud visszabújni a fiasba,
Szerintem nem, a lassú hatás miatt épp hogy kevesebb tud visszabújni. Több akkor tud visszabújni, ha a szer gyorsan hat, majd gyorsan el is illan, mint pl. a ködölés.
Idézet
A nullázás biológiai képtelensége egyetlen esetben lehet csak igaz. Ha létezik a kaptárban egy olyan hely, ahová egyetlen atkaölőszer sem jut el, és a legelső atka megtalálja ezt a helyet, ha pedig megöregszik és elpusztul, akkor azonnal betölti egy másik atka ezt a helyet.  Szerintem ez a képtelenség, nem a nullázás.
Akkor mondom. 1. Nincs 100%-os szer, szerintem ezzel nehéz vitatkozni. 2. Kizártnak tartom, hogy legyen bármilyen olyan kezelési mód, aminél egy mondjuk 50 ezer méhegyedet számláló kaptárban minden egyes méhet kellő mértékben el tudjon érni a szer. Márpedig ha nem éri el, akkor az azokon lévő atka életben fog maradni, a következő kezelésre meg talán már be is bújik a fiasba. Na ezért nem lehet lenullázni az atkát soha, legalábbis amíg fiasítás van addig biztosan nem. És nem azért, mert a méhész abbahagyta a kezelést. Ismerek olyan méhészt aki sosem hagyja abba. Én október végén befejezem a kezeléseket teljesen. Ő még egész novemberben kezel, aztán decemberben csinál egy zárókezelést, majd csinál még egyet, aztán januárban csinál egy harmadik zárókezelést is, és február végén ahogy megmozdulnak a méhek és kirepülés van, már kezel. És mire megy vele? Elfogy az atkája? Soha nem fogy el, csak kevesebb lesz neki nyárra mint nekem.
Idézet
Tudod mennyi példát tudnék mondani 50 százaléknál nagyobb családveszteségekre? 
Én is tudnék most is mondani, igaz nem 50 csak 40%-os a veszteség idáig. Lehet hogy márciusra már az is 50% lesz, ki tudja. Na de ezek az esetek nem azért vannak mert az illető nem irtotta ki nullára az atkát, mivel én sem irtottam ki, ennek ellenére nálam a jelen helyzet szerint is 0% a veszteség, azaz darabra ugyanannyi élő méhcsaládom van most január elején mint volt augusztusban. Egyet sem kellett bezárni, még azokat sem amiket az amitráz megtépázott és emiatt durván legyengültek. Ezek le vannak szűkítve 5 keretre és köszönik jól vannak. Egyébként pedig, mi a különbség aközött, ha valakinél elviszi az atka teljesen az állománya egy részét, és aközött, ha csak legyengülnek annyira (atka vagy ölőszer okán) hogy össze kell neki őket rakni? Semmi! Mindkét esetben ugyanaz a veszteség van! Ismerek egy méhészt, nála minden évben ugyanaz a forgatókönyv, nyárra van 100 családja, ebből őszre marad 80, tavaszra pedig 70. Ez 30%-os veszteség, pedig ha úgy vesszük, egyetlen kaptárat sem amiatt zárt be mert összeomlott a család, hanem mert annyira legyengültek családok hogy össze kellett neki őket raknia. A végeredmény ugyanaz, 30% veszteség.
Idézet
Az, hogy nála mi lesz, az egy dolog, de tényleg a szomszédainak a feladata állandóan azt figyelgetni, hogy mikor jön az áldás, és pont akkor kell emiatt kezelniük, amikor mondjuk mézet kellene termelni? Döntöttek közösen a méhészek már erről, hogy ezt a variációt választják, vagy azt, hogy ha az atkaszám elér egy kritikus szintet, akkor égetés?
Igen, döntöttek erről közösen a méhészek! Mégpedig azzal döntöttek, hogy nem csak hogy elfogadják a hatályos szabályokat hanem még ágálnak is mellette, lásd vándorlás és méhészethez való jog. Ha a törvény úgy rendelkezne, hogy ugyan bárki méhészkedhet az országban szabadon, meg akár még vándorolhat is, de semmilyen esetben sem lehet két méhészet egymástól 5km-es távolságnál közelebb, akkor ez a probléma amiről beszélsz már rég nem létezne, de létezik, és létezni is fog amíg ezt a törvények engedik! Volt idő amikor ezen lehetett volna változtatni, ma már nem lehet, mert van olyan hely, hogy 1,6km sugarú körön belül 5 méhészet van! Az ötből melyikeknek fogod azt mondani, hogy neked holnaptól itt abba kell hagyni, és vagy nem méhészkedsz vagy keresel máshol telephelyet?

*

wr

• 1013
« Válasz #3043 Dátum: 2023. Január 12. 10:37 »
Amit kifelejtettem. Meg lehet nézni, egy szublimálás után az atkákat a tepsiben, mind hulla. És meg lehet nézni egy amitrázos ködölés után is 2-3 órával, lesz ott pár darab atka ami még kapálózik, sőt olyanok is lesznek amik másznak! Ennek két oka lehet, az egyik, hogy az a néhány atka ellenállóbb a szerrel szemben, de szerintem nem ez az ok, hanem az amit mondtam is, miszerint azokat kisebb dózis érte. Na ez a baj a kezelésekkel, legyen az bármilyen, képtelenség minden egyes atkát a kellő dózisú szerrel elérni.

*

neo

• 1000
« Válasz #3044 Dátum: 2023. Január 12. 11:33 »
Amit kifelejtettem. Meg lehet nézni, egy szublimálás után az atkákat a tepsiben, mind hulla. És meg lehet nézni egy amitrázos ködölés után is 2-3 órával, lesz ott pár darab atka ami még kapálózik, sőt olyanok is lesznek amik másznak! Ennek két oka lehet, az egyik, hogy az a néhány atka ellenállóbb a szerrel szemben, de szerintem nem ez az ok, hanem az amit mondtam is, miszerint azokat kisebb dózis érte. Na ez a baj a kezelésekkel, legyen az bármilyen, képtelenség minden egyes atkát a kellő dózisú szerrel elérni.
Wr!
Ezzel én egyetértek! Ez pontosan így van, ahogyan írod. Nem tudod egyszerre elérni az összes atkát a megfelelő dózissal. Na de a kezelés ismétlésekor az atkák, amelyek ugye a méheken vannak, nem lesznek ugyanott. Azért tudod megint elérni egy részüket. No meg hozzá is tud adódni egy korábbi kisebb mennyiséghez az atka szervezetében, ha az még nem bontotta le. Olyan nincs, hogy ha egyszer így csökkenteni tudod az atkaszámot, akkor később nem tudod csökkenteni. Persze mindjárt cáfolom is magam, mert  azt én észrevettem, hogy késő ősszel a fogyó fias miatt jó hatékonysággal lehetett irtani az atkát. Nyitott már nem volt, csak zárt. Azt vártam, hogy a kikelés után elég egy kezelés. Nem volt az. Mert kihűlt a fészek, nem mozogtak a méhek, nem oszlatták szét a hatóanyagot. Ilyen azonban nincs egy májusi műrajnál, ami csak bölcsősítve lett, és a fias kikelése után maximum 1-2 napos álca van. Ott lehet nullázni, mert több kezeléssel el tudod érni az összes atkát.
 A lassú hatás alatt nem az értem, hogy azzal hasonlítom össze, hogy szakaszosan kezelek egy gyors hatású szerrel. Azzal, hogy a két szer folyamatos, állandó jelenléte mellett, az egyik esetében átlagosan 1 nap alatt szed össze annyi hatóanyagot, ami megöli, a másik esetében ez pedig öt nap. Egyébként ez a kristályok nagysága miatt van szerintem. A nagyobb oxálsav kristályokból  lassabban kerül a tappancsokon át az atka szervezetébe, a kisebb kristályokkal (pl. amitráz hordozón) ez gyorsabb.
Tehát itt fel lehet állítani egy egyenletet. Az egyik oldal az adott időegység alatt az atka szervezetébe kerülő összes méreg mennyisége. Ez is szorzat: rövidebb idő alatt több méreg és a hosszabb idő alatt kevesebb méreg szorzata lehet egyforma is akár. A másik oldala az egyenletnek: adott időegység alatt lebomló méreg mennyisége. Itt is lehet kevés és sok méreg is , valamint lassú és gyors bomlás is. Véleményem szerint egyébként a tolerancia, a későbbi rezisztencia nyitja az, hogy az idő múlásával az atka gyorsabban bont. Tehát a gyorsabb bontásra történik a szelekció, ha semmit nem csinálunk, csak megelégszünk azzal, hogy nincs családveszteség. Ez sokszor egyébként pusztán annyit jelent, hogy több bontóenzimet termel.

Aztán az egyenlet végső megoldása az, hogy a bevitt méregmennyiség és az elbontott méregmennyiség különbsége még mindig a méreg javára mutat többletet. Hozzáteszem, hogy ehhez még a kumuláció is hozzájárul. Azaz, a méreg egy része kötődik a kulcsfontosságú helyekre, de az atka csak akkor pusztul el, ha minden kulcsfontosságú hely blokkolva lesz. Így adódhat össze több kezelésből is az eredmény. Lehet, hogy csak 3 kezelésre gyűlik össze az ölő mennyiség. Elárulok egy titkot. Amit itt leírtam, az gyakorlati tapasztalaton alapszik. Az amitráz lassú felszívódású formája nem működik, a gyors pedig söpri az atkát. Igaz, hogy ez a forma  a méhekre is ártalmas, pont a gyors felszívódás miatt. Van azonban egy szűk sáv, ahol lehet használni. Csak pont ugyanaz a gond vele, mint amit a stripek esetén írtam, ha ott mondjuk ivermectin van. Az atka azért mert nagyobb a generációs rátája (egy év alatt egy atkának már a sokadik ük-ük unokája is petézik, addig a méhanyának általában csak a lánya, ritkán az unokája, ezért az atka gyorsabban szokik hozzá a méreghez, mint a méh. Vagyis ennek is megvan a kifutási ideje.