ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597353 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #3015 Dátum: 2022. Március 12. 13:59 »
Pink!
Az alapeset nem egy drámai atkahelyzetről szólt az adott méhészetben. Arra kerestem a választ, amit már én is tapasztaltam: néhány családban úgy dúsul fel az atka, hogy pl. rablás jelei nem nem láthatók, és arra sem vezethető vissza, hogy több volt az áttelelő atkája.
 Saját méhészetben a rablás kialakulása természetes állapot.
[/quote

Egyik "gyöngyszem" méhészetedről!!!

« Utoljára szerkesztve: 2022. Március 12. 14:06 írta oszkár »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3016 Dátum: 2022. Március 12. 15:17 »
Emlékszel miért tűntél el a zöldről KB 1 évre!? ;) ;D ;D 

A következő idézet az lesz ,ha időm engedi!!

Az idézgetés meg látod,hogy megyeget. :)Hamarabb megtanulom mint te a méhészkedést! :)Pedig le sem doktoráltam! ;D ;D ;D

A mindig szomszéd atkája,természetes állapot a rablás kialakulása méhészetedbe,Raktározza a vizet, sós vizet a kaptárakba.

Az telelni készülő családok össze pakolgatása nálad meg egy külön fejezet! :D  Majd így szépen sorba idézgetem!! ;)

*

neo

• 1000
« Válasz #3017 Dátum: 2022. Március 12. 18:15 »
Oszkár!
De nagy az Isten állatkertje! Mondtam én, hogy szövegértési problémákkal küszködsz. Ha az lenne oda írva, aminek Te érteni véled, akkor úgy hangzana, hogy a saját méhészetben. Ehelyett az van, hogy a saját méhészetben, amit úgy kell érteni, hogy egy méhészeten belül, ugyanazon méhészetben, nem két külön méhészetben.
Pont erre írtam azt, ha Te ezeket a 30 év alatt megtapasztalt dolgokat az én saját technológiámnak tulajdonítod, egy általánosságban leírt dolgot, akként képzelsz el, hogy az az én méhészetemre vonatkozik, akkor a Tiédre az a jellemző, hogy nem tudod fenntartani a létszámot, és mindig venned kell méheket (hiszen elismerted, hogy vettél méheket). Miközben én tudom, hogy Te nem ezt írtad, mert megértettem, hogy mit akartál írni, Te viszont képtelen vagy megérteni azt, hogy én mit írtam.
Ami az idézést illeti. Hát elég sok idő kellett, hozzá, hogy megtanuld, nem egy atomfizika, eddig mégsem ment. Majd kíváncsi vagyok, hogy a zöldről történő keresztben történő belinkelés is megy-e. Mennie kell, mert megmutattam, neked csak fel kell ismerni a szabályt, és alkalmazni.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3018 Dátum: 2022. Március 12. 19:16 »
Nagy bizony!!! :) :)   Vajon kinek a méhészetébe tapasztalod te is!! :)Eljársz valakihez ???

Idézetet írta: neo link=topic=612.msg35696#msg35696 date=150757653
 [color=red
Arra kerestem a választ, amit már én is tapasztaltam: .[/color]...
[/quote

Dehogy tudsz te semmit! Pontosan azt írtam amit olvastál! Ne magyarázz bele semmit.

Elfogytak az érveid? És Ezekkel a dedós hülyeségekkel jössz? Nem nőtték még ki ebből?  A búgócsigád is biztos nagyobb volt! És azt is te mutattad meg nekem hogyan használjam!?

A vizet meg nem raktározza a méh!  Mint ahogy műlépre sem rázzuk a családokat februárban!

« Utoljára szerkesztve: 2022. Március 12. 19:25 írta oszkár »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3019 Dátum: 2022. Március 12. 20:35 »
Hűha!! Keresgéltem a Zöldön.
Komolyan mondom lemondok az átidézgetésről! :)

Teljesen bezöldülne a FF fórum! :D

Csak egy pár vitatémánk:
Szerinted az anyát amikor csomóba fogják..
A szomszéd atkái...
Szublimálás( amit akkor még nem csináltál)
Atkairtó"arzenál" használata.
Őszi családegyesítés,ahogy te csinálod stb.
Meg mindenen is!

Tanúságos kis viták! És most hogy beleolvasgattam nem is unalmasak! :)

cerena és oszkár vitái. Aki majd olvassa őket levonja a konzekvenciákat. ;)

*

neo

• 1000
« Válasz #3020 Dátum: 2022. Március 13. 07:15 »
Oszkár!
Nekem az bőven elég, ha egy szabadon kiválasztott hozzászólást linkjét ide beírod, amire rákattintva olvasható az eredeti hozzászólás. Azért tedd ezt meg, hogy bizonyítsd, több eszed van annál, mint ami látszik. Mert hát ez a förmedvény, amit itt az utolsó előtti hozzászólásoddal műveltél, nagyon rossz bizonyítványt állít ki Rólad. Pedig még meg is dicsértelek, hogy na végre megy ez. Így sajnos azt kell feltételeznem, hogy más tollával ékeskedtél. Pedig ez kb. akkora teljesítmény, mintha sikerülne a 100 m-t 40 nap alatt lefutni. Így viszont ne akarj velem maratonon versenyezni. Hadd lássuk azt az átidézést a zöldről, ne maradjál szégyenben!
Amihez viszont nem kell átidézés, az a csomóba fogás. Tudom mire gondolsz. Én azt állítom, hogy csomóba fogáskor  a méhek az anyát védik. A méhek egy másik csoportjától, amelyek le akarják ölni. Úgy látszik azóta sem sikerült megértened a lényegét. Elég nagy szégyen, mert alapvető méhészeti információ meg nem értéséről tanúskodik. Kérdezz meg egy méhészt, aki már használt anyásító zárkát, hogy  azért használja-e, hogy a benne lévő méhanyát leölesse a többi méhhel, vagy azért, hogy elfogadtassa velük. Kérdezd már meg őket, hogy láttak-e olyant, hogy kirágósra állítás után, az anya még benn van, és benn fortyognak a méhek. Na ez a csomó. Ez ugye a gödöllői kalitkánál szembetűnő, a laposnál pedig a csomó keresztmetszete is látható, benne az anyával, amelyik él. Az ne tévesszen meg, hogy ilyenkor a csomó lazább. Az azért van, mert egyesével tudnak bemenni az anyához a méhek. Amelyek eredetileg meg akarták volna ölni, de közben érintkeztek az anyával ("összegyurcsányozták" magukat, ha az anyát gyurcsánynak nevezzük el), ezért aztán a következő már ezt is ellenségnek tekinti, miközben az is összegyurcsányozza magát. Tehát a gömb belülről kifelé haladva védelmi zónává alakul. A családnál történő csomóba fogás nem egy lyukon át történik, ezért szorosabb, ha pedig nem az, akkor rés van a pajzson, ami oda vezet, hogy tényleg sikerül leölni az anyát. Ezért jobb az anyásító zárka. Persze mondhatod azt, hogy én kreáltam azt, hogy az anyazárka azonos a csomóba fogással. Van más mód is eldönteni, hogy melyikünknek van igaza. A csomó védelmet jelent az anyának, vagy a halálát? Ugye nincs kétséged afelől, hogy ha egy idegen családba bedobsz egy anyát, akkor azt leölik. Nos, ha van lecserélni kívánt anyád, akkor dobjad be egy idegen családba. Ha ott kialakul a csomó, akkor Neked volt igazad, ha nem alakul ki, akkor nekem. Én azt állítom, hogy akkor alakul ki csomó, amikor meg akarják védeni. Ha nincs olyan méh az anya közelében, amelyik meg akarja védeni, akkor nem lesz csomó. Ezért az ilyen anyát ne a fias közelébe dobd, hanem a mézkamrába, mert  a frissen kelt méh nem elköteleződött a saját anyja felé, így az a védelmére fog kelni, tehát ebben az esetben akár még az idegen család fészkében is  lehet csomó. Ha a mézkamrában kialakul a csomó, akkor az erről szóló videót tedd közzé! Akkor beismerem, hogy Neked volt igazad. Addig viszont nálam van az igazság. Mégpedig az anyásító zárka működési elve miatt, valamint azért, mert a csomóból élve lehet az anyát kihalászni, és abból a tényből következően, hogy nincs szükség ötven méhre ahhoz, hogy leöljön egy méhanyát. Egy is elég, tehát a csomó kialakulására egyszerűen még idő sem lenne, mert előbb elpusztulna az anya, mint amennyi idő alatt  a csomó kialakulna.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3021 Dátum: 2022. Március 13. 11:51 »
Na te Isten ......!! Először is ez egy méhészeti fórum!! Nem számítástechnikai tanfolyam!!!

A méhészek körberöhögnek! Ebben fitogtathatnád a tudásodat! Mindent megmagyarázol. Szerinted a hóember is izzad nem pedig olvad! Ugye?

http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=7&t=18&p=170366#p170366

Egy másik "gyöngyszem" részedről!!   Ilyen gyorsan mikor tanulsz meg méhészkedni?  ;) ;) ;)  Mint ahogy belinkeltem. A Méhészetedről "mesélj,  a tavaszi atka irtásaidról. Kitaláltad már mivel lehet? 

Mert én csak akác után fogok kezelni!

Tudod : A méh meg nem RAKTÁROZZA a vizet!!!!

« Utoljára szerkesztve: 2022. Március 13. 15:36 írta oszkár »

*

neo

• 1000
« Válasz #3022 Dátum: 2022. Március 13. 17:55 »
Mi a baj ezzel a hozzászólással? 2014-ben még irido néven írtam le ugyanezt ebbe a fórumba. Most 8 évvel később a Méhészújságban pontosan ezt bizonyították be. 4 naponkénti kezeléssel az 50.nap körül lesz elfogadható az atkaszám. 3 naponként kezeléssel a 15. kezelés után, tehát szintén ezen időtartam alatt. Jenő amitrázos sorozatkezelése pontosan ezt hozza ki. A toleráns szer és az oxálsav egyforma módon hat. Bocsánat a toleráns kezelés. Lehet amitrázzal 99,5 százalékos hatásfokot elérni egy kezelésssel, csak más módon. Én így kezelek.
"A méh meg nem raktározza a vizet." Oké elfogadom. Akkor nekem miért nem álltak le a méheim, amikor volt elég elraktározott virágporuk,és oldalt-felül vastag hőszigetelővel voltak körbevéve. Varázsolták a vizet? ?ert más magyarázat nincs. Esetleg Te tudsz? A többi felvetésre is válaszolj légy szíves, mert eddig 3:0 ide.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3023 Dátum: 2022. Március 13. 19:43 »
Keress rá a "fecnikre" ,és újra idézd fel miket írtál.

*

neo

• 1000
« Válasz #3024 Dátum: 2022. Március 13. 20:48 »
Emlékszem a fecnikre. Azon a nyáron balról mellettem elpusztult 200 méhcsalád, jobbról 350. Naponta jöttek maréknyi rajocskák, amelyek be akartak menni a családjaimhoz. Ez előtt akáckor számoltam be arról, hogy már a nyolcadik fiókot kell felraknom a családokra, hogy elférjenek. A szomszédok méhei hozzám hordták az akácot, meg a hársat. Nem győztem pergetni, gyors megoldást akartam. . Te javasoltad a szublimálást. Azt válaszoltam, hogy ez sajnos nem megoldás, mert fiasítás jelenlétében azzal nem tudnám
 ésszerű időn belül lecsökkenteni a kívánt szintre az atkalétszámot. Innen indult ki a vita közöttünk. A Te álláspontod szerint az oxálsavval meg lehet oldani ezt a problémát. Fiasítás hiányában én ezt nem is vitatom. Azt mondtam, mutass olyan fecniket, amelyiken be tudod bizonyítani, hogy nincs igazam, és fiasításos időszakban is le tudod vinni az atkaszámot, nem csak szinten tartani. Arra hivatkoztál, hogy nem kezeltél nyáron, mert napraforgó hordás volt, pergettél stb. Vagyis nem volt bizonyíték, én pedig szentül meg voltam győződve az igazamról. Amit már többen is igazoltak, legutóbb most a Méhészújságban. Nekem pergetés után azonnal bekerültek fluvalinátos zsepik, de nem csökkent az atkalétszám. Ősszel CHM-ket raktam be. Két hét után új adagot a régiek mellé. Amelyeknél véletlenül kimaradt a második adag, később még több százas nagyságrendben tudtam lehozni atkát. A kétadagosaknál szépen lecsökkent az atkalétszám. Az egyadagosaknál többet kellett kezelni késő ősszel. Amit nem tudsz, az az, hogy ezzel aztán a CHM-nek búcsút is lehetett inteni. Utána már nem működött. Az oka is nyilvánvaló. A pempőbe aktív formában kioldódó kis mennyiségű hatóanyag ellen már a fiatal atka is képes elegendő lebontó enzimet termelni. Ugyanez érvényes a fluvanilátra és sajnos a flumethrinre is. Vissza lehet keresni zöldön, hogy amikor a Perizint a Bayer lecserélte Magyarországon a CHM-re, akkor én nagyon kiakadtam, és elleneztem a döntést. Be is igazolódott az aggályom. Három szezonban senkinek nem ajánlom megfelelő kontroll nélkül egyiknek a használatát sem. A Polyvar Yellow-ét sem. Persze ez azért nagyban függ attól, hogy ezeket a hatóanyagokat előtte ki, mennyit használta. Pedig ugye Tükör is, és Kelemen Bálint is rendkívül jó hatékonyságot mért flumethrinnel, olyant, amilyennek a hatékonyságnak lennie kellene. A második 12 napra nem lenne szabad atkának maradnia. Oxálsavnál ez nem így van. Erre nem képes. Azt mondtam, hogy szinten tartásra alkalmas csak. Azért, mert az öreg atkát nem tudja pusztítani csak a fiatalt (véleményem szerint). Az öreg hamar bebújik a fiasba, a fiatal sokáig kinn van. Ezalatt az idő alatt a fiatal összegyűjt annyi hatóanyagot, ami elpusztítja. A fiasban az öregnél nincs hatóanyagutánpótlás ezért van ideje termelni a lebontó enzimet. Az elpusztításhoz szükségesnél alacsonyabb dózis teszi lehetővé. Ezért a kezelésnél mindig az utódgenerációt pusztítjuk. Az öreg vagy addig szaporodik, amíg véget nem ér az élete, vagy pedig ha tényleg véges számú petesejtje van, akkor addig, amíg az el nem fogy. Nyilvánvaló, hogy bármelyik eset áll fenn, az egy családban lévő öreg atkák sem egyforma korúak, vagy  nem azonos számú petesejttel rendelkeznek még. Így hosszabb távon elfogy az atka, mert mindig kevesebb fog szaporodni, míg végül elfogynak. Akkor, amikor ez felmerült közöttünk, akkor még feltételezhető volt, hogy a CHM alkalmas arra, hogy az öreget is elpusztítsa. Nagyobb adagban igaz is volt, de aztán vége is lett. A flumethrin sem képes már rá, a fluvanilát meg méginkább. A Superstripet (vagy hogyan hívják) sokan használják jó eredménnyel. Miért? Mert az illóolaj miatt az öreg sem talál be a fiasba, tehát nála is össze tud gyűlni annyi hatóanyag, hogy elpusztuljon. Ezt mi már zsoltival az OMME fórumon majd 15 éve kitárgyaltuk. Akkor ő úgy fogalmazott, hogy az illóolajos kezelés valójában egy fiasba történő vissza nem-engedés. Akkor vetettem fel, hogy jó-jó, de ha elmúlik az illóolaj hatás, akkor lesz visszaengedés. Vagyis az illóolaj önmagában nem elég a kezeléshez. El is kell pusztítani valamivel, amíg kinn van. Én azért nagyon alacsonynak tartom a Superstripben az aktív hatóanyag mennyiségét. Kíváncsi vagyok meddig lesz jó?
Valamit kihagytam volna?

« Válasz #3025 Dátum: 2022. Június 02. 07:50 »
A pörgetés után a legfontosabb teendő a méhekkel, a hatékony atkairtás.
Mindenkinek van tuti szere, most elő vele, mert pár hét kihagyás óriási károkat okozhat.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3026 Dátum: 2022. Június 02. 14:59 »
Ha van valakinek megbízható beszerzési forrása a 20%-os amitraz tartalmú szert illetően kérem dobjon egy privát üzenetet. Köszönöm!

« Válasz #3027 Dátum: 2022. Június 02. 23:46 »
Ha van valakinek megbízható beszerzési forrása a 20%-os amitraz tartalmú szert illetően kérem dobjon egy privát üzenetet. Köszönöm!

Keress rá a lentebbi idézetre! Erről itt tilos volt régen beszélni. Majd jól kivágnak, mint "dcplussz"-t. Illegális szerek... brrrrrr. Hamarosan megy hozzád is a NÉBIH. Küldtem privátot kakadu, hátha tudok ajánlani valamit neked, amitől nem a "már a hideg is ráz" amikor tavasszal kaptárjaidat bontod.

Ácsi fiúk!
Rádöbbentem már tegnap valamire!
Ezt kell az MVH-val és a NÉBIH-el közölnünk, de azonnal!
Az OMME szakmai alelnöke dr.Cserényi Péter a méhészeket tiltott házipatikai módszerekre buzdítja!
Ő maga meg a Nemzeti Programból előadóként javadalmazást vesz fel!
A Magyar Méhészeti Nemzeti Program elsődleges célja az engedélyezett, és támogatott készítmények használatának elősegítése, nem a hókusz pókok, tiltott kacatok reklámozása!!!!!!!
Ez nyílt kuruzslás!
Felháborítónak, döbbenetesnek és gyalázatosnak tartom, hogy ezt senki nem tette szóvá, én meg már nem akartam vele ordibálni.
Arra lennék kíváncsi, hogy a Méhegészségügyi Kis könyvbe mit javasol berni, varroa atkák elleni védekezésre dr.Amitráz, akitől már a hideg is ráz!
Nyílt csalásra, pancsolásra, sarkallja a magyar méhészeket!
Doktor Úr!
Nagyon veszélyes vizekre hajóztál!
Remélem Tantó Sándor is olvassa írásomat, és főnökei, hogy az OMME szakmai elnökhelyettese tiltott módszereket hirdet az EU-s támogatást is tartalmazó pénzen!
Ez már a vég kezdete!
Nemzheti Programos pénzből kuruzslót fizetnek!
Ha annyira tudja doktor úr a jogszabályokat, mutassa meg a lámpabeles kacatjának engedélyét!
Nagyernyei Attila

« Válasz #3028 Dátum: 2022. Június 03. 06:24 »
Látjátok milyen régi írásaimat is képes volt seed150 előhalászni.
Sajnos ez ma is érvényes, mert a méhegészségügyi kiskönyvbe csak, és kizárólag engedélyezett szer írható be.
Abban valóban én is változtam, hogy az "illegális" szerek hatékonysága sokszor felülmúlja a támgatottakét.
Ettől függetlenül bármilyen nyilvános felületen nem tartom szerencsésnek a házi patikai készítmények reklámozását.
Ha az élelmiszer-biztonsági hatóság beleolvas, akkor ezt fogják a mézben keresni, és ez egy újabb fogás rajtunk, méhészeken.
Mindenki tudja, hogy melyek azok a cuccok amik hatékonyak, különben már rég nem lennének méhei.
Én továbbra is óva intek mindenkit ezek nyilvános közlésétől!
Ha egyszer egy szer, vagy a "legális szerből" készült, otthon összehozott készítmény nem engedélyezett, az-az tiltott, akkor kár feszegetni ezt a dolgot, különösen fizetett szak-előadásokon.
Az, hogy mely készítmények hatékonyak az már más téma.
Nekem erről ez a véleményem, aztán mindenki azt ír amit akar, de nem a Fekete-Fehér Méhészklubra.
Privátban közöljétek egymással a tuti tippeket.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3029 Dátum: 2022. Június 03. 07:55 »

Én továbbra is óva intek mindenkit ezek nyilvános közlésétől!

Köszönjük! Teljesen egyetértek.