ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597377 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2655 Dátum: 2019. Június 30. 18:42 »
N

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 21:12 írta oszkár »

*

neo

• 1000
« Válasz #2656 Dátum: 2019. Június 30. 18:53 »
Tegnap leírtam az indokaimat, hogy most már miért gondolom azt, hogy a közös út miért nem járható, illetve milyen feltételek mellett lenne járható. Volt rá negyven évünk. Ha eddig nem sikerült, akkor most miért sikerülne, amikor százszor nehezebb a dolgunk? Én már az OMME fórumon is számtalanszor pedzegettem ezt a  témát. Azt pedig  már több, mint tíz éve bezárták.
Idézet
És most nehogy azon kezdjünk el érvelgetni, kinél van több atka az adott területen. Van mindenhol pontosan "elég".
Ezzel maximálisan egyetértek.

« Válasz #2657 Dátum: 2019. Június 30. 19:47 »
Jó napot kívánok mindenkinek.
Az lenne a kérdésem a témában, hogy megcsináltam a glicerines oxálsavas papírcsíkokat. De gyanús nekem a felszívódás mértéke, mert mintha nem ázott volna át a papír rendesen. Vetne rá valaki egy egy pillantást, hogy így be lehet rakni őket vagy próbálkozzak újra?

*

linen

• 123
« Válasz #2658 Dátum: 2019. Június 30. 20:36 »
Támpontként írhatnál azért valamit a keverési arányról, mennyi ideig áztattad?
Könnyebb lenne ezek tudatában elmondani.Esetleg ha van pontos mérleged akkor megmérve egy üres és egy beáztatott lapot megtudod egy lap oxálsav tartalmát.
Elsőre talán azt mondanám, hogy össze voltak kötegelve a lapok és csak a szélekről tudott keveréket felszívni.
Megszáradt esetben látszani kellene a kristályosodott oxálsavnak a lapon, amit nem látok ezen a fényképen.
Minden esetre ha Csányi Anti ránéz, biztosabban mond váleményt mivel ő rendelkezik a legnagyobb tapasztalattal a témában.

« Válasz #2659 Dátum: 2019. Június 30. 20:59 »
A keverési arány az Argentín féle volt, csak a vastagabb papírral 45*3*1,5. Igen élére voltak állítva a lapok mert ha lapjára tettem volna nem ért volna mindegyik a folyadékba,gondoltam de nem biztos, hogy jól. Annyit tettem még, hogy kb egy óra múlva átforgattam a másik oldalukra. Ez a fénykép egy nap elteltével készült, van némi ilyen meg túrosodott állagú oxálsav a lapokon ami nem látszik túl jól a képen, de minimális. A mérleg az nem megoldott, de a folyadék eltűnt. Ugyan tény, hogy nem tudom mennyire egyenletesen szívodott fel.

« Válasz #2660 Dátum: 2019. Június 30. 21:29 »
Szerintem így a távolból, inkább a mennyiség az ami hiányzik. Szóval mennyi az annyi vagyis hány csík milyen mennyiségű oxálos oldatban?

Üdv. jani bátya

« Válasz #2661 Dátum: 2019. Július 01. 10:00 »
1,25 glicerin 1kg oxál 140db 35x3x1,2papírcsík teljesen felszívja. 1csík 7,2gr oxáltartalom.

*

Nb18

• 797
« Válasz #2662 Dátum: 2019. Július 01. 12:37 »
Puska6!

Hány db csíkot tettél családonként?

Nb18

« Válasz #2663 Dátum: 2019. Július 01. 13:54 »
Köszönöm a válaszokat. Meg van,hogy hol van a kutya elásva. Csak 70dkg oxálsavam volt és 7dl glicerint tettem hozzá, de ott a gond, hogy 100db papír csíkra tettem rá.

« Válasz #2664 Dátum: 2019. Július 01. 14:36 »
Szervusztok!
 Csaba szerintem a 700gr oxál 7 dl glicerin az az Antiék keverési aránya, és a maximum, mert Anti is írta, hogy e fölött kikristályosodik. Nálad a képről ítélve kikristályosodott, mert még az edény alján is látni kristályosodást.
Én akác után azonnal betettem Anti utasítása szerint.
Felszívódási gondok nálam is voltak, ez ügyben beszéltem is Antival. Nekem a 100 lap közül 10 lett selejt, melyeken a lapok közepén egybefüggő hosszanti száraz folt volt látható. Az én keverési arányom 800 gr oxál 1 liter glicerin. Anti az előadásában azt állította, hogy fele dózis is hozza az atkát 500 gr oxál 1000 gr glicerin. A kristályosodás egyik oka csak a túltelített oldat, a másik a nem megfelelő hőmérséklet. Kell a hőmérő beállítani 60 C fokra.
Tapasztalatom szerint nagyon jól hozta az atkát. Az egyik családomnál pár napig 5-10 között potyogott, majd 5 nap után 270, rá egy napra még 150 aztán már kevesebb. Minden családomnál 500 fölött potyogott, és már egy hete egyiknél sem. Sok lapot szétrágtak és elszakadt, de volt olyan is, hogy hozzá sem nyúltak, de olyan nem fordult elő, hogy egyáltalán nem rágták volna. A rágás valóban függ a családerősségtől, de a fészek központi lépjei körül intenzívebb. Anti utasítása szerint Augusztus elején kell a következő sorozatot berakni, addig az első sorozat ki fog tartani.
Köszönöm a figyelmedet, első tapasztalatom ugyan, de bíztató.

Üdv: Csaba

*

csumi

• *
  • 30
« Válasz #2665 Dátum: 2019. Július 01. 16:16 »
gyanús nekem a felszívódás mértéke
Ez nincs rendesen átázva. Akkor olyan világos szalonnabőr :) színű lesz. Tömege a nyers papírhoz képest 4-5 szöröse lesz.

« Válasz #2666 Dátum: 2019. Július 01. 16:20 »
Igen az övé, rosszul tudtam, bocsánat. A hőmérsékletre figyeltem pedig, van maghérőm azzal mértem elvileg benne maradtam a megadott tartományokban. Akkor higítok egy kicsit, köszi a hozzászólást.

*

neo

• 1000
« Válasz #2667 Dátum: 2019. Július 01. 16:34 »
Minden családomnál 500 fölött potyogott, és már egy hete egyiknél sem.
Csaba!
Azt megkérdezhetem, hogy ezeknél a családoknál volt fiasítás? Csak azért kérdem, mert ha 15 napot veszek a herefiasítással együtt, akkor ezekből az adatokból nekem úgy tűnik, hogy az 500-ból 420 atka gyakorlatilag két nap termése. Ha ez a valóságos atkahelyzetet tükrözi, akkor az egy viszonylag friss betelepülésre utal. Az áttelelő atkaállomány potyogása sokkal jobban szétterült volna (egyenletes lett volna a két hét során a potyogás). A másik lehetséges dolog az, hogy csak ezen a két napon volt ereje teljében a papírcsík. Arról nem is beszélve, hogy a szublimálás esetén a lassú hatás miatt, fiasítás jelenlétében sok öreg atka vissza tud menni. A gliceroxtól azonban pont azt várom, hogy gyorsabb hatás lesz, ezért talán meg tudja akadályozni az öreg atkák bemenekülését. Ennek viszont ellentmond a hosszú kezelési idő szükségessége. Ha jól és gyorsan működik, akkor ugye 15 nap elég lenne, nem kellene 2 hónapig benn lenni. Hacsak nem az állandó import atka miatt. Ha Nálad erről van szó, akkor ellentmond a potyogási görbe annak, hogy folyamatos az import. Ez inkább egy hordáshoz, vagy rabláshoz hasonló dinamikára utal. Nem tervezed azt, hogy néhány családnál beraksz új lapokat most, és megfigyeled, hogy miről van szó? Vagy valójában fiasmentes családokról van szó?

« Válasz #2668 Dátum: 2019. Július 01. 16:45 »
Neo! Az a család rajbölcsős szaporítás volt, és le kellett  volna az elején írnom, hogy ne vezessek félre senkit.

Kösz a kérdést: Csaba

*

csumi

• *
  • 30
« Válasz #2669 Dátum: 2019. Július 01. 17:15 »
Ott lényeges szempontnak azt tartom, hogy nagy valószínűséggel más módon kerül az atka testébe a folyadék és a szilárd részecske. Furettónál szerintem mindkettőből szilárd részecske lesz. Mitac esetén elpárolog az oldószer, Taktic esetén az sincs kizárva, hogy elég.
A furettó és klónjai melegköd képző berendezések. Folyadékból képeznek néhány mikronos folyadék részecskékből álló (meleg) ködöt. A köd a bekevert anyagot, a vegyszert és a vivőanyagot (petróleum) tartalmazza. A köd tehát apró folyadékcseppekből áll. Ami a csövön kijön, az nem szilárd és nincs is elégetve. Nem is tud a csőben elégni, mert az égés (egyik) feltétele az oxigén, ami a bepumpált keverékben nincs.