"Én még õszinte ember voltam",...... (József Atilla MAMA)
De csak egy? Hol vannak a többiek? A fő "atkabefogadó"??
Azt gondolom, hogy rám céloztál. Írtam is egy hosszú választ az eredeti hozzászólásodra az asztali gépemen, amely néhány esetben kilép a wifiből (szerintem egy meghatározott billentyű kombináció hatására), aztán ha ezt nem veszem észre, akkor eltűnik a leírt hozzászólásom az elküldéskor. Nos ezt történt. Aztán amikor olyant írsz, hogy a fő atka befogadó, akkor elmegy a kedvem az egésztől, hogy akár egy szót is írjak róla. Veled azt hiszem én már nem akarok normális párbeszédet folytatni, lemondtam róla. De nem csak ezért nem akarok többé atka témában megszólalni. Magamban megemelem kalapom a Csányi Anti előtt, aki a tapasztalatainak megosztását egy nagyon fontos belső kötelességének érezte. Azért, mert az atka közügy. Azt hiszem azonban, hogy elérkeztünk egy nagyon fontos választóvonalhoz. Az atka ellen a méheinket legális módszerek alkalmazásával már nem lehet megvédeni. Félreértés ne essék, az oxálsav szublimálás, a glicerox is a nem legális eszközökhöz tartozik. Hiszen nincs meghatározva, hogy a kezelés következtében milyen szermaradék terheli a mézet, ez pedig miként viszonyul a megengedett értékhez. Ehhez azonban szükség lenne megengedett értékre, hivatalos nevén MRL érték meghatározására (Maximum Residue Level). Ilyen nincs. Tehát, ha egy kicsit is megemeli a természetes szintet, akkor az illegális. Ez is egy olyan gond, melyben az OMME-nak lenne tennivalója. Ahogyan abban is, hogy éppen ezért elindít egy másik útvonalat a magyar méhészek számára. Konkrétan a nem élelmiszertermelő méhészeti kategória megteremtését. Amelyik ugye mézet nem állíthat elő, de megteremti az elvi lehetőségét a külföldi (elsősorban amerikai) megporzó méhészetek utánpótlás előállítására. Elvi lehetőségről beszéltem, nem gyakorlatiról. Kicsi esélye van a gyakorlati megvalósulásnak, de olyan érzésem van, hogy az atkakérdés miatt arra még van lehetőség, hogy életben tartsuk a méheinket, de arra nem, hogy élelmiszert termeljünk vele. El kell olvasni az OMME honlapon, vagy az "ingyenes" újságban, hogy egyre nagyobb gond a mézek amitráz szennyezettsége. A jövő az, a jelennel szemben, hogy nem a mézek egy része lesz amitrázzal szennyezett, hanem az, hogy nem lesz méz, amelyik ne lenne szennyezett. Ha a szennyezettség MRL alatti, akkor semmi baj, de ugye az nem újság, amit közölni kell, mert legális. Azzal, hogy közölve lett, azzal azt sugallja a közlő, hogy MRL feletti értékekről beszélünk. Nos ezért lenne fontos a hiteles tájékoztatás: a mézek hány százaléka MRL feletti, hány százaléka az alatti stb. Az oxálsavról pedig még szót sem szabadna ejteni. Pontosabban igen. Meg kellene határoztatni az MRL értékét!
De ez ám egy gyökeresen új Magyar Méhészeti Nemzeti Program lenne. Két ággal. Az élelmiszertermelővel, amelyben ott van az oxálsav MRL értéke, és a nem élelmiszertermelővel, amelyben nincs MRL, de értelemszerűen használható a fumagillin is, meg a Lítium klorid is. Amely tartalmazná a garancia rendszert is, hogy a két rendszer nem átjárható. Enélkül ugyanis nem az atka fogja ellehetetleníteni a magyar méhészkedést, hanem az atkairtó szerek maradékai olyan módon, hogy a megtermelt mézeket majd meg kell semmisíteni a méhész kárára, és még büntetést is fog kapni, mert forgalomba hozta, azaz eladta a felvásárlónak.
Tehát az atkától tovább meg lehetne védeni a méheket, mint amikor elérjük a megtermelt mézek szermaradék miatti fogyasztásra alkalmatlan minősítése miatti élelmiszertermelői kategória végét. Ekkor lenne egy kiút, a nem élelmiszertermelő kategória. De mondom, ez egy teljesen új Nemzeti Programot kíván meg.
Aztán pedig visszatérve Csányi Antira. Még egyszer leírom, minden tiszteletem az övé. Azonban én úgy látom, hogy ez egy zsákutca, melynek már közel a vége. Sokszor leírtam: az atka egy olyan betegség minden mással szemben (nyúlós, Nosema stb), ami nem több évezredes együttélés után maradt fenn. Az ilyen együttélések természetes egyensúlyi helyzet kialakulásához vezettek. Vagyis az újonnan keletkező megbetegedések száma pontosan megegyezik az eltűnők számával. Ha nem egyezne meg, akkor vagy a kórokozó pusztulna ki, vagy a méh. Nyúlós esetén ugye az eltűnést az ember által történt kiirtások megemelik, ezáltal van egyensúly (hiszen sem a méh sem a nyúlós nem tűnt el). Tehát az égetések a rajzásgátlás ellentételezését jelentik, magyarán a rajzásgátlás miatti nyúlós esetek megnövekedett számát egyenlítik ki. Varroa esetén nincs ilyen természetes egyensúly, az egyensúlyt az atkairtással a méhész teremti meg. Az irtás mértékének pedig azonosnak kell lennie a szaporulat mértékével. Az éves irtás mértékének az éves szaporulat mértékével. Ez egy családra vetítve nagyságrendileg 99 százalék. Miért? Mert ha két év alatt tesz tönkre egy családot az atka, és a tönkretétel mérőszámát tízezer atkának vesszük, akkor egy atkából egy év alatt 100 atka lesz, a második évben a százból tízezer, kezelés nélkül. Ha azt mondjuk, hogy ötezer atka is tönkre tudja tenni, akkor abba belefér egy bizonyos mértékű kezelés is. Egyensúly akkor lesz, ha a szaporulat kerül kiirtásra, de az eredendő szülőállomány létszáma megmarad. Ekkor nem pusztul ki sem az atka, sem a méh. Tehát, ha egy atkából egy évben lesz száz, akkor ebből kilencvenkilencet kell elpusztítani. Ha csak kilencvennyolcat pusztítunk el minden évben, akkor a tizenötödik évben elérjük a tízezres számot. Értelemszerűen, ha a méhészek nem 99-et pusztítottak volna el átlagosan az elmúlt negyven évben, hanem eggyel többet, akkor nem lenne atka. Miért nem pusztítottak el eggyel többet? Azért, mert a 99 atka a sajátjuk, a plusz egy pedig a közös atka. Tehát, ha a 99 atkát nem pusztítaná el, akkor kipusztulna a saját méhészete, ha a századik atkát nem pusztítja el, akkor a közösség méhészete pusztul ki azután, amikor már nem tudja a saját kilencvenkilencet kipusztítani. Miért nem pusztul ki a századik? Nem azért mert az úgy el tud bújni, hogy nem találjuk meg, hanem azért, mert ha nem teszi meg mindenki, akkor pótlódik másoktól , akik a kilencvenkilencet sem irtják ki. Tehát, ha száz méhészből kilencvenkilenc kiirtja a századikat is, de lesz egy olyan, aki csak kilencvennyolcat, akkor előbb utóbb mindenkinél meg fog jelenni az egy darab atka. Ezért van igaza wr-nek, hogy nincs értelme az egyénnek (!) lenullázni az atkát. A közösségnek viszont igen! Ennek azonban az az ára, ha nem tudja az egyén kiirtani a kilencvenkilencet, csak kilencvennyolcat, akkor ott vége lesz a méheknek. Ezért mondom azt, hogy zsákutca az Anti-féle út, tehát ha érzékeljük azt, hogy már nem tudjuk kiirtani a kilencvenkilencet sem, az egyik vagy másik módszerrel, akkor a harmadik módszert tanítsuk meg mindenkinek. Akik majd ugyanúgy csak kilencvenkilencet fognak pusztítani, és nem százat, hiszen azzal úgysem jutna az egyéni méhész előrébb. Ezzel szemben én azt az álláspontot képviselem, hogy én mindaddig pusztítom a másik méhész atkáit is, amíg annak vannak atkái. Mert ugye az atka nem vész el, csak gazdát cserél. Ha pedig rám cserélte le az eredeti gazdáját, akkor az már az én atkám, ahogy egykor nagyon helyesen éppen Te mondtad. Én ennél tovább megyek. Azt állítom, hogy minden nálam lévő atka mindig is az enyém volt, ezért az én felelősségem kiirtani mind a százat. Csak akkor mondom, hogy ezek nem voltak mindig az enyémek, ha látom azt, hogy máshol elpusztultak a méhcsaládok atka miatt, és sokkal több van nálam, mint amennyi évente az adott technológia szerint szokott lenni. Ebből viszont az következik, hogy arra játszom, hogy a másiknak ne legyenek méhei. Szemben azzal, amit Anti képvisel. Én csak akkor tudnám azt képviselni, amit Anti, ha olyan szabályozás születne, hogy mindenkinek ki kell irtani a az utolsó atkát is. Ha a húszezer méhészből egy is életben hagyhatja az utolsót, de tovább megyek, ha az Európai kontinensen egyetlen méhész is életben hagyhatja, akkor az Anti-féle hozzáállás zsákutcába vezet. Lenne még egy megoldás amikor azonosulni tudnék az Anti-féle szemléttel.
Amikor az lenne kimondva, hogy ellenőrizhető módon kellene minden méhésznek mindig fenntartania az atka elleni védekezést a kilencvenkilenc százaléknál nagyobb mértékben. Ebben az esetben lehetne arra játszani, hogy a másik méhészete is életben maradjon. Ennek hiányában viszont arra kell játszani, hogy kipusztuljon.
Ez az én véleményem. Érdemi cáfolatokat elfogadok. De csak az érdemieket! Most talán érthető az, amit szoktam emlegetni: Az idő majd eldönti kinek van igaza. Kinek lesznek még méhei tíz év múlva is? Aki kiirtja minden évben a másik hatszáz atkáját is a saját egy atkáján túl, vagy aki nem hiszi el, hogy van olyan hely már az országban, ahol 600 atka van a saját egy atkán kívül, és azt hiszi, hogy csak az az egy atka létezik, amit most éppen lát. Aztán amikor megkapja, mert meg fogja kapni ő is a hatszázat idővel, akkor nem hasal-e el még a hatszázadik előtt, esetleg éppen az ötszázkilencvenkilencediknél. Hát én nagy esélyét látom annak, hogy el fog hasalni, ezért bizony arra játszom, hogy hasaljon is el! Na ezért nem válaszoltam a megszólításra! Járja mindenki a maga útját, ha a közös útról nap, mint nap bebizonyosodik, hogy járhatatlan. Azt sem állítom, hogy ez enyém járható. Mondjuk úgy, hogy egy százalékkal nagyobb esély van a járhatóságra. A nem élelmiszertermelő kategóriában! Az élelmiszertermelő kategóriában jelenleg legálisan egyiknek sincs esélye.