ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597348 megtekintés
*

oszkár

• 1226
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2415 Dátum: 2018. Október 29. 18:56 »
Zár
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 18:00 írta oszkár »

« Válasz #2416 Dátum: 2018. Október 29. 19:11 »
Rendben és elfogadom, nyilván minél kevesebb annál jobb. Számomra csak a kérdés arra irányult, hogy mi okoz nagyobb problémát a méhcsaládnak 18-20 ezer méhre 99 atka 1 hónapra, vagy még eggyel több vegyszeres kezelés. Nálam is hasonló a helyzet családok nagy részénél 0-5 között potyogott, viszont van olyan családom(2db) ami szinte termeli az atkákat és az utolsó kezelésemnél is 25-35 potyogott. (10.23)

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2417 Dátum: 2018. Október 29. 19:16 »
Én mé
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:59 írta oszkár »

*

neo

• 1000
« Válasz #2418 Dátum: 2018. Október 29. 20:57 »
A 99-et én aggasztónak találom. Ugyanis kell hozzá 4-5 kezelés, hogy lejöjjön. Mostanában. Lassan már tíz éve annak, hogy október elején beraktam a méhcsaládoknak amitrázos papírlapokat. Nem ekkor van az ideje, nem is potyogott tőle. De jött egy 20 fokos nappali hőmérséklet, nagy repülés, és este 273 db atka volt a tálcán. Utána viszont semmi nem jött már. Ez az idő elmúlt. Keservesen kell leszedegetni szinte egyenként a maradék atkát fiasmentes állapotban is. Amikor BVHC-vel keretenként spricceli le az ember őket, akkor is kellett még vagy 3 kezelés, hogy tényleg csak 1-2 atka potyogjon. Lehet, hogy ez máshol nem így van, ebben az esetben nagyon valószínű, hogy a jó időben csak-csak bejön újabb atka is, és az ok ebben is keresendő. Egy a lényeg: ha ez nincs kiirtva, akkor jövőre szaporodni fog. Amikor a decemberi záró lehoz 5 db atkát (kumafosz tartós hordozó után kb. 7-10 Furettó októberben (összesen 50 atka), majd Perizin záró), és a következő év nyarán ugyanez a család már nem él, mert több ezer atkája van, akkor el lehet gondolkodni, hogy mi a helyes. Ja. Mielőtt bárki felháborodik: 17 fok alatt nincs Furetto, és télen sincs 12 fok alatt kezelés. Több ilyen nap van, mint -5 fokos.

« Válasz #2419 Dátum: 2018. Október 29. 21:12 »
Ok, és ha füstölök egyet amitrázzal, mennyi napig kell hogy 17 fok maradjon. Mert ugye egyrészt kell hogy a kaptárból az amitráz illata "elkopjon" hogy éjszakára fürtbe tudjanak menni ha hideg van, illetve valamikor még repülni is kellene, hogy a malpighi edényeken keresztül a megkapott mérget ki tudják választani majd üríteni. Szóval mennyi az annyi? hogy ne legyenek nozémásak, mert nem ürül a szervezetükből a méreg?

« Válasz #2420 Dátum: 2018. Október 29. 22:39 »
Azért valamit nem értek, kérlek javítsatok ki ha tévednék.

Atka szaporodása:
1.-2. Nap: bebújik a sejtbe, táplálkozik
3. Nap: lerak a sejt tetejére 1 db petét amiből fiú atka lesz a 9. napon
4. Nap: lerak egy újabb petét amiből már női ivarú atka fog fejlődni, 10. napon lesz teljes értékű
5-8 Nap: minden nap egy petét rak. (tovább is petézik de már nem lesz jelentősége)
9. Nap: kifejlődött a hím ivarú atka amit a 3. napon petézett.
10. Nap: kifejlődött az első női ivarú atka
11. Nap: kifejlődött az második női ivarú atka
12. Nap: megszületik a méhecske (Fedett fias 12. napján)

Méhsejtbe az atka a 8. vagy 9. bújik bele, meg is érkeztünk a 21. naphoz.
A kikelő összetétel:
- 1 db dolgozó méhecske
- 2 db női ivarú atka (szaporulat)
- 1 db női ivarú atka (maga a anya atka)
- 1 db hím ivarú atka (nem lényeges mert kitinpáncélja nem szilárdul meg, méhek kinyírják takarítás közben)
- pár darab protonympha amiből már nem volt idő hogy kifejlődjön a női ivarú atka, szintén megölik

Vagyis 1 atkából lett 3 női ivarérett atka. Ezt a szaporodást képes megismételni 21 naponta. A herét nem is számolom mert az még durvább.
Szóval, feltételezzük, hogy záró kezelés után decemberben megmarad 5 atka. Februárban elkezdődik a fiasítás, akácig lemegy 4-5 ciklus(21 nap) az 405-1215 atkát fog jelenteni május közepéig, amennyiben nem védekeznénk akác után bőven 6-8 ezer atka felett lennénk napraforgóra. Egyetértek neo-val, ez már végzetes.
Mindemellett tudom, nem minden ilyen fekete és fehér. Hőmérséklet, 21 nap, here, van olyan atka aminek először párosodni kell a saját fiával hogy női ivarú atkát tudjon létrehozni, nem lineáris stb.

Amit nem értek, nem az kellene, hogy legyen a cél hogy mindig(bármely időszakban) a népességhez mérten az atkákat egy szint alatt tartani? És nem arra törekedni hogy nulla legyen záró után, vagy éppen 10 alatt októberben?(amikor ilyenkor 18-20 ezer méhecske van a családban)
Tartok az atkától, szerintem ez a legnagyobb hibaforrás, de attól is tartok hogy jobban mérgezzük a családokat mint szükség lenne rá.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Október 29. 22:49 írta nagycsalad »

« Válasz #2421 Dátum: 2018. Október 29. 23:27 »
Ott kapásból elrontod, hogy az atka szaporodási ciklusa nem 21 nap, hanem 12 azaz a fedett szakasz. Az szerintem jó közelítés, hogy egy hónap alatt 4-5 ször lesz több atka kezelés nélkül. A frissen kelteknél van foretikus szakasz, az öreg jóformán azonnal visszamegy szaporodni.

« Válasz #2422 Dátum: 2018. Október 29. 23:53 »
Ott kapásból elrontod, hogy az atka szaporodási ciklusa nem 21 nap, hanem 12 azaz a fedett szakasz. Az szerintem jó közelítés, hogy egy hónap alatt 4-5 ször lesz több atka kezelés nélkül. A frissen kelteknél van foretikus szakasz, az öreg jóformán azonnal visszamegy szaporodni.

atka ciklusa jogos, hogy nem 21 nap, viszont így még jobban alátámassza amit az egészből ki akartam hozni, hogy bármennyire is kinyírod az atkát mindig marad annyi és olyan gyorsan szaporodik, hogy inkább a rendszeres kezelésen kell hogy legyen a hangsúly és az az egy bizonyos szint alatt tartásról, és nem pedig a teljes kiirtásról ami csak nagyon sok kezeléssel lehetséges. Hát nem nyugodtam meg....
« Utoljára szerkesztve: 2018. Október 29. 23:57 írta nagycsalad »

*

neo

• 1000
« Válasz #2423 Dátum: 2018. Október 30. 02:13 »
Egy atkából egy év alatt kezelés nélkül nagyságrendileg száz atka lesz. Ahogyan pink is írta, a fiatal atka sokáig kódorog kinn. Ehhez még hozzájön, hogy petézni csak akkor tud, ha nem sokkal előtte lárvavért fogyasztott. Ezért van az sokszor, hogy az atka egyedül csücsül az álca mellett. Csak a következő ciklusban tud petézni. Ezáltal az atka szaporodása nem exponenciális, hanem lineárishoz közelít. Akkor miért kell a végletekig atkát irtani? Ahhoz, hogy nyárra az ötből ezer legyen, szinte biztos, hogy behurcolt atkára van szükség. Tehát valaki nem irtotta ki. Sosem tudjuk, hogy mikor jön be, ezért kell mindenkinek addig irtani, amíg lehet. Az a megközelítés, hogy mindig egy tűrhető szinten kell tartani az atkát, azért nem működőképes, mert már nincsenek olyan szereink, amelyek fiasításos időben csökkenteni  tudnák a szaporodó atkák számát. Szinten tartásra alkalmasak csak. Csökkenteni ilyenkor kell.

*

wr

• 1013
« Válasz #2424 Dátum: 2018. Október 30. 09:11 »
Idézet
hogy inkább a rendszeres kezelésen kell hogy legyen a hangsúly és az az egy bizonyos szint alatt tartásról, és nem pedig a teljes kiirtásról ami csak nagyon sok kezeléssel lehetséges
Jól látod a dolgot. A nulla atkára törekedni nem csak azért nincs értelme mert sohasem fogod elérni, hanem azért sincs, mert ehhez a kezelések számát a többszörösére kellene emelni, ami hosszabb távon a méhcsaládnak ártani fog, az atkának viszont használni (a maradék atka még inkább hozzá fog szokni a szerekhez, még ellenállóbb lesz). Aztán ott van az is, hogy ha nincs a családban atka, akkor a család a büdös életben nem lesz majd képes megtanulni együtt élni vele, így majd eljön az az idő amikor már egyik szer sem fog használni, hogy a családok mind elpusztulnak.
Nálam ahogy eddig is, úgy most is nagyon jól működik az az elgondolás, hogy adott szint alá viszem az atka létszámát. Soha nem jelentett még problémát a következő évben a családra nézve, hogy 2 vagy éppen 9 atka (vagy ki tudja mennyi) maradt náluk. Ehhez viszont elengedhetetlen az akác utáni azonnali kezelés.
Itt is érvényes lehet a kevesebb néha több szabály. A sűrű de nem kellően hatékony kezelés meg fogja bosszulni magát. Én ritkábban kezelek mint amikről a fórumokon olvasok (3 naponta meg ilyenek), viszont olyankor rendesen adok a pofájukra. Az olvasottakkal ellentétben ez működik.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2425 Dátum: 2018. Október 30. 09:37 »
Az i
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:59 írta oszkár »

*

neo

• 1000
« Válasz #2426 Dátum: 2018. Október 30. 10:40 »
WR!
Ez az elgondolás rengeteg sebből vérzik. egyszer majd nagyon meg fogsz lepődni.
Idézet
A nulla atkára törekedni nem csak azért nincs értelme mert sohasem fogod elérni, hanem azért sincs, mert ehhez a kezelések számát a többszörösére kellene emelni, ami hosszabb távon a méhcsaládnak ártani fog, az atkának viszont használni
Egyetlen egy alternatíva létezik csak, ez pedig a nullára való törekvés. Ugyanis a sorozatos mutációk révén ennek híján az atka fog győzni. Azonban nem adott évben kell nulla atkára törekedni, hanem a szaporulatot meghaladó irtást előidéző kezelések számára. Nyilván ezt sem tudod megállapítani, hogy hányadik kezelésnél van ez. De azt sem, hogy mikor  nem érted még el a szaporulatnak megfelelő mértékű irtást. Következő évben már észre fogod venni, és ekkor fogsz többet kezelni. Tehát a két év kezeléseinek száma hajszálnyira megegyezik azzal a kezelés számmal, amivel az első évben többet kezeltél volna. Magyarul ha idén többet kezelsz, akkor jövőre kell kevesebbet ugyanakkora atkaszint eléréséhez. Ha pedig mindkét évben emelt számban kezelsz, akkor megvalósítod az atkalétszám induló számának csökkentését, ami több év alatt az atka kipusztulásához vezet.
Idézet
a maradék atka még inkább hozzá fog szokni a szerekhez, még ellenállóbb lesz
Minthogy a két szám azonos, ezért egyértelműen hamis ez az állítás. Ha éppen eggyel többször kezelsz, mint amennyi a szaporulatnak megfelelő mennyiségű atka elpusztításához kell, akkor nyilván előállhatna ez a helyzet. Azért nem fog előállni, mert az atka kipusztul.
Idézet
Nálam ahogy eddig is, úgy most is nagyon jól működik az az elgondolás, hogy adott szint alá viszem az atka létszámát.
Ezzel az a baj, hogy nem tudod, hogy milyen szinten vagy. Meg tudod nekem mondani, hogy egy 200  családos méhészetben mennyi méhcsaládnál kell ellenőrizned az atkapotyogást ahhoz, hogy kiszűrj legalább egy családot, amelyik a kívánatos szint feletti atkalétszámmal rendelkezik akkor, amikor a családok 90  százaléka teljesen rendben van, de tíz százalék eljárt rabolni, és behozott egy csomó atkát?  Ha nem tudod megmondani, akkor egyértelműen hamis az állításod a jövőre nézve. Nos akkor mennyi ez a szám, magyarul hány családot szoktál minden kezelés után kontrollálni?
Idézet
A sűrű de nem kellően hatékony kezelés meg fogja bosszulni magát
Miképpen tudsz ritka kezeléssel nagyobb hatékonyságot elérni? Egyszerű logikai szabály az, hogy két , egyenként azonos hatékonyságú kezelés több atkát levisz, mint  egy kezelés. Az akác utáni kezelés sokkal rosszabb hatékonyságú lesz a fias jelenlétében, mint egy fiasmentes állapotban elvégzett kezelés. Akkor miként van ez?
Szóval nekem az a véleményem, hogy az elkerülhetetlen országos összeomlás pont emiatt a méhészi magatartás miatt fog bekövetkezni, nem pedig a szerek hatástalansága miatt.

« Válasz #2427 Dátum: 2018. Október 30. 10:58 »
Mivel ennyire hektikus a helyzet a változékony időjárás és a vándoratka illetve a szertolerancia miatt (pontosan úgy, ahogy neo néhány hozzászólással ezelőtt leírta), így szerintem a megoldás a fiasításmentes állapot mesterséges előidézése lenne, évente legalább két alkalommal.

Először napraforgó hordás alatt az anyát 1 keretre kellene zárni. A keret lehet egy öreg, selejtezendő lép. A 18. napon a keretet elvenni és kiolvasztani, az anyát pedig szabadon engedni. Ezt követően a 6-9. napon biztosan nem lesz fedett fiasítás a családoknál, így 1 vagy 2 füstöléssel meg lehet szabadulni az atkák túlnyomó többségétől. Az időzítés minden szempontból kritikus. Egyrészt úgy kell irányítani, hogy a füstölés mindenképpen a pörgetés utánra essen, de nem szabad kicsúszni a 6-9 napból sem. Az anyák kiengedése előtt selejtezni is lehet a fészeklépekből, tehát egyúttal a téli fészek megújítása is megtörténhet. A pörgetés után azonnal serkenteni kell, hogy az anyák lendületesen petézzenek a népesség helyreállítása céljából.

A második alkalom ősszel van, októberben az anyák zárkázásával lehetne elérni a fiasításmentes állapotot.

Ezek munkaigényes műveletek, és egyben durva beavatkozások a méhek életébe, de a másik oldalon jóval kevesebb vegyszer- és atkaterhelést jelent a családoknak. Továbbá kevesebb atka elleni kezelést a méhésznek és a legfontosabb, hogy az időzíthetősége miatt teljes kontrollt biztosít. Én jövőre tervezem ezt kipróbálni. Ha bárkinek van ezzel kapcsolatban véleménye, javaslata, szívesen fogadom.

*

Nb18

• 797
« Válasz #2428 Dátum: 2018. Október 30. 11:25 »
adamez2!

Hasonlóan gondolkodom én is, van pár elképzelésem az anyák zárkázására...
Anyarácsból lenne a zárka, csak a méretét illetően vagyok bizonytalan.
Mindenesetre több fajtát szándékozok kipróbálni a következő szezonban....

Nb18

*

neo

• 1000
« Válasz #2429 Dátum: 2018. Október 30. 11:32 »
Idézetet írta: adamez2
a megoldás a fiasításmentes állapot mesterséges előidézése lenne, évente legalább két alkalommal.
Én pontosan ezt a technológiát igyekszem alkalmazni. Azonban más időpontban. Akáckor a fiasítást elviszem, és  az új anya 8 napos fiasa előtti időszakában kezelek többször, vagy tartós hordozóval. Az eredeti családot pedig oxálsavas tartós hordozóval kellene kezelni akác idején, amitől azért eddig nagyon irtóztam. A wr által alkalmazott októberi fias fiók elvétel nagyon jó technológiának tűnik, azonban szerintem nagyon munkaigényes. Az anyaveszteség kockázata igen magas, ezért csak nagyon óvatosan szabad végezni.