ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597270 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #2400 Dátum: 2018. Október 27. 19:44 »
Sziasztok!

Két verzió közül ti melyiket választanátok? (zárókezelés)

Alapadatok:
- 1/2 rakodó kaptártípus
- Fa és habkaptárban fele-fele arányban, mindegyik higiénikus aljjal.
- 5,6,7,8 léputca takarással, 2 fiókon.(5 léputcás az tartalék)
- zárókezelés technológiája: ApiOx csurgatás léputcánként 5ml. (ez családonként 25-,30-,35 és 40ml jelent)

1. verzió:
Jövő hétre/végére szép időt ígérnek az időjósok. Mivel nem zárkáztam az anyát szeptemberben így nem tudtam fias mentes időszakban védekezni ősszel(foretikus atka gyérítés volt). Most lehetőség nyílna a jó idő miatt, hogy kivillázzam a meglévő tenyérnyi fiasítást. Ez után jöhetne a csurgatás.

Előnyei:
- biztosan tudnám hogy fias mentes időben csináltam meg a záró kezelést.
- méhek tudnak még ürítkezni, a következő 2,5 hétben a jó idő miatt.
- bőven +5°C felett lenne a kezelés. (ApiOX)
- + még egy feljegyzés mennyi méze van a családnak. (ez annyira nem fontos, mert van infó szeptember első hetéből)
Hátrány:
- a következő 2,5 hétben még röpülnek a méhek pár atkát beszedhetnek.
- 2 fiók között már összeépítették(zugoltak) a két egymás felett lévő fél keretet. Ez hasznos télire, ez most elveszne.
- méhek nyugalmának zavarása

2. verzió:
Záró kezeléssel megvárni a november végét, december elejét. Kaptárakat nem takarva, alul teljesen nyitva talán leállnak a fiasítással. Fa kaptárban biztosan, habkaptárban már bizonytalan.

Előnyök:
- nincs a család fészke megbontva, marad az összeépített félkeretek
- nyugodtabb telelés
- nincs vándoratka
Hátrány:
- nem biztos hogy fias mentes lesz a család, nincs visszacsatolás. (főleg a habkaptárban)
- Kérdés lesz-e pár meleg nap decemberben, +5°C ApiOX limit. (bár ezt sehol nem találtam, hogy nappali hőmérsékletre, éjszaki vagy átlag napi hőmérsékletre vonatkozik.)

Kérdés melyikkel verzióval lenne kevesebb áttelelő atkám (vándor v. fiasban maradt), illetve megéri-e bolygatni őket a nyugodtság helyett. Csurgatástól mikor van kevesebb méhpusztulásom a fenti két esetre tekintve?

Köszönöm szépen előre is.
Üdv.
nagycsalád

« Válasz #2401 Dátum: 2018. Október 27. 23:31 »
Azt hiszem találtam egy nyomós érvet a 2. verzió mellett.

"Dr. Liebig tapasztalata szerint az oxálsav csurgatása (3,5-4 százalékos oxáloldatos sziruppal) zárókezelés esetén, amikor már nincs fiasítás, és ha a család fürtbe húzódott, 95 százalékos hatásfokú (+5 és -5 Celsius fok között). Amikor pedig a méhek nem ülnek sűrű fürtben pusztán 50 százalékos hatásfokot mutat."

Azért a -5°C kicsit aggasztó, ApiOx gyártója +5°C határértéket javasol.
Jó az irányvonal? Maradjon a 2 verzió?

*

neo

• 1000
« Válasz #2402 Dátum: 2018. Október 28. 04:39 »
Én nem vagy-ot javaslok, hanem is-t. Voltak évek, amikor elvettem a fiast (nem kivilláztam, mert a villázás nem pusztítja el az atkát, ha a sejtben marad), és utána még négyszer-ötször kezeltem is  Amitrázzal, Perizinnel. Az esetek 95 százalékában még az ötödik kezelés is hozott le atkát. Igaz ez általában egy-kettő szokott lenni, de az is atka volt, amely nagy eséllyel szaporodott volna a következő évben.
A laza fürt 50 százalékos hatékonysága. Az ötven százalékos hatékonyság a fiasítással rendelkező családok atkairtási hatékonysága manapság. Én azt  gyanítom, hogy a laza fürt valójában fiasítást tartalmazott. A tömör fürt pedig fiasmentességet, azért talált ilyen különbséget a két eset között.

« Válasz #2403 Dátum: 2018. Október 28. 16:48 »
Sziasztok!

Csurgatást csak egyszer lehet csinálni téli méheken, mással már nem akarok védekezni.

Ma a méhek meg is adták a kérdésemre a választ.
Szeretik a nyugalmat, csak a nejlon alá néztem de nem tetszett nekik.
Úgy gondolom, ilyenkor már káros a méhcsaládok zaklatása. Az atkát meg úgyis "csak" szinten kell tartani az adott népességhez képest. Szóval marad a decemberi csurgatás.

üdv.:
nagycsalád
« Utoljára szerkesztve: 2018. Október 28. 16:52 írta nagycsalad »

« Válasz #2404 Dátum: 2018. Október 28. 18:42 »
Az oxálsavas csurgatás még szerintem is túl korai, érdemes várni vele az utolsó ésszerű alkalomig (november vége - december közepe). De addig is szükséges lehet még más beavatkozás, vagy akár beavatkozások!

Nálam a méhek ma egyáltalán nem voltak idegesek, 24 °C hőmérséklet mellett tömeges repkedés és virágporhordás volt tapasztalható. Belenéztem 10 családba, és sajnos az anyák mindenhol újraindultak. Van ahol még csak 1-2 dm2, de van ahol már 7-8 dm2, zömében nyílt fiasítást találtam. Az anyák újra fel vannak hízva, pete is van bőven (még sejtben petéző anyát is láttam!), és virágporos méhekből is sokat látni a fiasításos lépeken.

A szokatlanul hideg idő miatt az én méhészetemben szeptember végére gyakorlatilag megszűnt a fiasítás, de ahol még volt nagyobb fedett fiasítás azt elvettem. Ezt követően 3 alkalommal füstöltem Tik-Takkal nagyjából egy hetes periódusokban (október 1, 9, 17). A 3. kezeléssel sikerült 10 alá vinni az atkát. Nagyjából ekkor indultak be újra az anyák. Az én méhészetem erdő közepén van, egy szurdokban, ahol általában hűvösebbek az éjszakák és ilyenkor már kevésbé süt be a nap. Október elején a klubban beszélgettem méhésztársakkal, és 2-3 keret fiasításról számoltak be akkor, amikor nálam már csak itt-ott volt némi fedett fiasítás. Az a véleményem, hogy ezeknél a családoknál azóta sem állt le a fiasítás, és az atka is csak szaporodik. Úgyhogy igenis méhészkedni kell, nem lehet azt tartani, hogy szeptemberben beteleltem, márciusig már nem bontok kaptárt. Ha egyszer 24 °C van október végén és virágport hordanak a méhek, akkor mi sem ülhetünk a babérjainkon. Ebben a helyzetben a szokásos zárókezelés nem lesz elég!

« Válasz #2405 Dátum: 2018. Október 28. 18:52 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:22 írta kivancsi111 »

*

neo

• 1000
« Válasz #2406 Dátum: 2018. Október 28. 19:49 »
Jenő!
A tőzsdei eredmények értékelésekor mindig ki szokták emelni, hogy a múltbéli teljesítmény nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre. Ettől függetlenül a múltbéli teljesítményed azt mutatja, hogy eddig jól csináltad. Az, hogy mikor nem csináljuk jól, az mindig a következő évben derül ki. A kétség persze mindig ott van, hogy én nem csináltam jól, vagy mi nem csináltuk jól, esetleg más valaki nem csinálta jól. Ez legtöbbször ki sem derül. Hát én ezért adok igazat Adameznek.

« Válasz #2407 Dátum: 2018. Október 28. 20:11 »
Idézet
Pedig harminc valahány éve így csinálom.

Sok méhész mondta már ezt, akiknek tavaszra összeomlott az állománya. Most ezzel nem azt akarom mondani, hogy nálad is ez várható, de a klíma változik és ennek megfelelően a méhek is változtatnak a "szokásaikon". 10-20-30 éve talán nem annyira volt általános, hogy október végén beindultak az anyák, a méhek virágport hordtak és egy szál pólóban lehetett mászkálni. Én arra emlékszem, hogy november elsején általában hűvös, sokszor esős, kellemetlen idők jártak, sőt a havazás sem volt ritka. Természetesen voltak szép napos mindenszentek is, de az ami az utóbbi években van, na olyan nem igen volt. Ilyenkorra már fiasításmentes állapotnak kellene lennie, de nincs. Nálam két hete beindultak az anyák, másoknál meg le sem állt a fiasítás. Ha augusztusban valaki megcsinálta a sorozatkezelést, és levitte 10 alá az atkaszámot, akkor azóta már legjobb esetben is 30 körüli atkával rendelkezik, és ehhez még hozzájön az összeomló méhészetekből hazahordott atkamennyiség. És még koránt sincs vége, mert ahogy az időjárás előrejelzést elnézem, novemberben még biztosan kitart a fiasítás, így megint duplázódhatnak az atkák. Ezzel már akár 100-as nagyságrendben is lehetnek atkák a családokban. Ezért nekem az a véleményem, hogy ahogyan az időjárás változik, úgy a méhészeti gyakorlaton is változtatni kell. A méhek sem úgy reagálnak a szokatlanul enyhe időre, hogy szépen fürtbe húzódva várják a telet, hanem beindítják és kiterjesztik a fiasítást. Nem azt mondom, hogy mindenhol ez a helyzet, csak a saját környezetemről írtam, lehet hogy nálad vagy másoknál teljesen más állapotok vannak. Mindenesetre nem árt tudni, hogy mi folyik a kaptárakban, és ehhez igazítani az atka elleni védekezést.

« Válasz #2408 Dátum: 2018. Október 28. 21:03 »
Saját tapasztalat az idei évben.
Szeptember 1.-ig méréseim alapján sikerült az összes atka mennyiség 2/3-át leszedni a méhekről, ez 1,5% fertőzöttséget jelentett átlagosan. Maradék 1/3 atkamennyiséget októberrel bezáróan, ami 3%-os fertőzöttségi szintet jelentett. Reményeim szerint a méheken lévő atkák decemberi csurgatásig már nem tudnak szignifikánsan beleszólni az éves összes atka számban. Persze mindig csak arról tudunk beszélni amit mérünk, ez esetben a lehullott atkákról, hogy mi maradt a fiasban és a méheken majd talán év végével összeáll az éves kép. Bízom benne, hogy a méheken maradt atka mennyiség 1 vagy max 2 számjegyű szám, ami max 0,5%-os fertőzöttséget jelentene. Meglátjuk mi lesz decemberben. Idén sok az atka.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Október 28. 21:17 írta nagycsalad »

« Válasz #2409 Dátum: 2018. Október 28. 21:15 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 20:22 írta kivancsi111 »

« Válasz #2410 Dátum: 2018. Október 28. 21:39 »
Saját tapasztalat az idei évben.
Szeptember 1.-ig méréseim alapján sikerült az összes atka mennyiség 2/3-át leszedni a méhekről, ez 1,5% fertőzöttséget jelentett átlagosan. Maradék 1/3 atkamennyiséget októberrel bezáróan, ami 3%-os fertőzöttségi szintet jelentett. Reményeim szerint a méheken lévő atkák decemberi csurgatásig már nem tudnak szignifikánsan beleszólni az éves összes atka számban. Persze mindig csak arról tudunk beszélni amit mérünk, ez esetben a lehullott atkákról, hogy mi maradt a fiasban és a méheken majd talán év végével összeáll az éves kép. Bízom benne, hogy a méheken maradt atka mennyiség 1 vagy max 2 számjegyű szám, ami max 0,5%-os fertőzöttséget jelentene. Meglátjuk mi lesz decemberben. Idén sok az atka.

Ez most valami hetedikes matekpélda, vagy a Statisztikai Hivatalnál dolgozol? :-[

Egyébként meg semmi akadálya nincs most egy füstölésnek, vagy szublimálásnak. Az egyszeri csorgatás hatásfoka szerintem kevés. 60-70%-nak gondolom.

« Válasz #2411 Dátum: 2018. Október 28. 21:47 »

Ez most valami hetedikes matekpélda, vagy a Statisztikai Hivatalnál dolgozol? :-[

Elnézést, szeretek mérni és kiértékelni, ja meg a matekot is. :D

« Válasz #2412 Dátum: 2018. Október 29. 08:12 »
Bízom benne, hogy a méheken maradt atka mennyiség 1 vagy max 2 számjegyű szám, ami max 0,5%-os fertőzöttséget jelentene. Meglátjuk mi lesz decemberben. Idén sok az atka.

A kétjegyű számnak azért annyira nem örülnék záró kezelés után.

« Válasz #2413 Dátum: 2018. Október 29. 09:00 »
Az atka szívott méheink a tél közepére elvesznek. Augusztusiak, szeptemberiek. Az anyák folyamatosan próbálják visszaállítani a népességet, keveset ugyan de petéznek. Teret adva az atkának továbbra is"...

Ha jól értem, akkor azt állítod, hogy most csak azoknál a családoknál van fiasítás, ahol augusztusban nem sikerült kellőképpen leszorítani az atkát. Azzal egyetértek, hogy az atka szívott, gyenge családok kényszerből továbbfiasítanak. Abban viszont nem osztom a véleményed, hogy a többi családnál nincs fiasítás. A méhek lereagálják a külső környezet változásait. Ezért történhetett meg, hogy a hűvös és rendkívül csapadékos szeptember végére az én méhészetemben gyakorlatilag leálltak az anyák, egyszerűen nem volt fiasítás, leszámítva egy-egy tenyérnyi kelőt. Most éppen az ellenkezője történik. Meleg van, virágporhordás van, tele vannak mézzel, persze, hogy beindulnak az anyák. Még én is úgy érzem, mintha tavasz lenne a levegőben.

Azért kíváncsi lennék arra, hogy nálad mi a helyzet fiasítás ügyben? Te sem az ország leghűvösebb klímájában vagy, valószínű, hogy nálad is beindultak az anyák.

« Válasz #2414 Dátum: 2018. Október 29. 18:33 »
Bízom benne, hogy a méheken maradt atka mennyiség 1 vagy max 2 számjegyű szám, ami max 0,5%-os fertőzöttséget jelentene. Meglátjuk mi lesz decemberben. Idén sok az atka.

A kétjegyű számnak azért annyira nem örülnék záró kezelés után.

18-20 ezer népességhez viszonyítva szerinted sok a 99 db atka záró előtt? Vagy inkább lenyomsz még 1 kör vegyszert a családnak most,hogy 10 alatt legyen? Mi az arany középút? A zárókezelés pont ezért kell hogy lehozza a maradék atkát, fias mentes időben. A fontosabb inkább, hogy a nullához konvergáljon a záró után a fennmaradt atkák száma.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Október 29. 18:50 írta nagycsalad »