Sziasztok!
Két verzió közül ti melyiket választanátok? (zárókezelés)
Alapadatok:
- 1/2 rakodó kaptártípus
- Fa és habkaptárban fele-fele arányban, mindegyik higiénikus aljjal.
- 5,6,7,8 léputca takarással, 2 fiókon.(5 léputcás az tartalék)
- zárókezelés technológiája: ApiOx csurgatás léputcánként 5ml. (ez családonként 25-,30-,35 és 40ml jelent)
1. verzió:
Jövő hétre/végére szép időt ígérnek az időjósok. Mivel nem zárkáztam az anyát szeptemberben így nem tudtam fias mentes időszakban védekezni ősszel(foretikus atka gyérítés volt). Most lehetőség nyílna a jó idő miatt, hogy kivillázzam a meglévő tenyérnyi fiasítást. Ez után jöhetne a csurgatás.
Előnyei:
- biztosan tudnám hogy fias mentes időben csináltam meg a záró kezelést.
- méhek tudnak még ürítkezni, a következő 2,5 hétben a jó idő miatt.
- bőven +5°C felett lenne a kezelés. (ApiOX)
- + még egy feljegyzés mennyi méze van a családnak. (ez annyira nem fontos, mert van infó szeptember első hetéből)
Hátrány:
- a következő 2,5 hétben még röpülnek a méhek pár atkát beszedhetnek.
- 2 fiók között már összeépítették(zugoltak) a két egymás felett lévő fél keretet. Ez hasznos télire, ez most elveszne.
- méhek nyugalmának zavarása
2. verzió:
Záró kezeléssel megvárni a november végét, december elejét. Kaptárakat nem takarva, alul teljesen nyitva talán leállnak a fiasítással. Fa kaptárban biztosan, habkaptárban már bizonytalan.
Előnyök:
- nincs a család fészke megbontva, marad az összeépített félkeretek
- nyugodtabb telelés
- nincs vándoratka
Hátrány:
- nem biztos hogy fias mentes lesz a család, nincs visszacsatolás. (főleg a habkaptárban)
- Kérdés lesz-e pár meleg nap decemberben, +5°C ApiOX limit. (bár ezt sehol nem találtam, hogy nappali hőmérsékletre, éjszaki vagy átlag napi hőmérsékletre vonatkozik.)
Kérdés melyikkel verzióval lenne kevesebb áttelelő atkám (vándor v. fiasban maradt), illetve megéri-e bolygatni őket a nyugodtság helyett. Csurgatástól mikor van kevesebb méhpusztulásom a fenti két esetre tekintve?
Köszönöm szépen előre is.
Üdv.
nagycsalád