Sziasztok!
Tejsav szublimálás: Mohai füstölővel én is próbáltam, alig hullott tőle. Írják, hogy alkohollal vegyítve kell szublimálni. Nem tudom… Tomipapa írt erről régebben:
Idézem: „Tehát felvetésed, mely szerint a tejsav azért nem alkalmazható hevítve, mert a benne lévő Lactobacillusok hőre inaktiválódnak, nem állja meg a helyét, a magas hőmérséklet hatására a tejsav molekulák bomlanak fel.”
Beillesztve innen: <http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=7&t=142&start=50>
Miért nem oldalról permeteztem? Csináltam úgy is. Nagyon időigényes, és azt vettem észre, hogy elpusztítja az álcákat. Téli időszakban a csorgatásnál azt láttam, hogy működik.
Én is azt figyeltem meg, hogy késő ősszel, téli időszakban hatásosabb, bizonyára jobban szétkenik egymáson a szert. (Ez vitt félre engem a nyári kezelésnél, mert nyáron egyáltalán nem olyan hatásos.) Hát igen, kontroll az kell, idejében. Olyan családok is elpusztultak, ahol a teljes idényben megszámolt lehullott atka 800 volt. Rendszeresen számoltam. Tegnap néztem végig a táblázatomat, szerintem ez meglepő adat. Ezeknek a családoknak vígan át kellett volna telelni. Az idei anyás szaporítmányok is elpusztultak, pedig ott sokkal később jött a robbanás.
Nem akartam csak ezt használni, augusztusban ment az amitráz, csak késő volt. Záróra Destruktort használtam, de 14 családból két órán belül 4 lett. Jól adagoltam, az nem volt gond. Lehet, hogy az atkaszívott méhek már nem tudták elviselni a szert. Hallottam olyan történetet, amikor a méhész a családjai felét a régebbi kumafosz tartalmú szerrel, a másikat az újabb kumafosz tartalmú szerrel kezelte, mert a régi típusú elfogyott. A régebbi szerrel kezelt állományrész megmaradt, az újabbal kezelt elpusztult. Annak csak az állománya egyik fele volt atkaszívott?! Nem tudom mennyi telelt neki át a megmaradt családokból.
Kamikaze!
Erre gondoltam, amit leírsz. Hallunk, olvasunk módszereket, de azok közül vannak olyanok, amik egy kiragadott időszakban jól működnek annál a méhésznél, de hosszú távon, évek alatt sorvad az állomány. Lehet, hogy a méhészek még évek után is küldözgetik egymásnak a hibás leírásokat, internetes linkeket, és terjed a baj.