Elolvastam dr Tóth György cikkét az oxálsav használatáról. Több ponton kell pontosítanom.
1.
Mi a különbség az oxálsav és az oxálsav-dihidrát között?
Az oxálsav (sóskasav) kémiai képlete: HOOC-COOH
Az oxálsav-dihidrát kémiai képlete: HOOC-COOH x 2 H2O
A vegyszerboltokban oxálsavat soha, csak oxálsav dihidrátot vagyis a fehér kristályos oxálsavat kapunk, ugyanis a vegyiüzemben letisztított végtermék nem oxálsav, hanem oxálsav-dihidrát.
2.
Melyik a hatóanyag, tehát melyik pusztítja az atkát az oxálsav vagy az oxálsav-dihidrát?
A biológiai hatást vagyis az atkapusztító hatást az oxálsav váltja ki, tehát amikor az atka ellni kezeléshez oldatot készítünk, erre kell a koncentrációkat számolni és nem az oxálsav-dihidrátra.
3.
Mennyi oxálsavat tartalmaz az oxálsav-dihidrát?
A boltban vásárolt 100 gr oxálsav-dihidrátban 27 g kristályvíz van jelen vagyis csak 73 g hatóanyag (oxálsav) van.
4.
Milyen védőeszközök kellenek az oxálsavas oldat elkészítéséhez és a méheknél az oxálsavas csurgatáshoz.
Nem kell ezt annyira túlspilázni, hiszen szobahőfokon sem az oxálsavas oldat, sem az oxálsav-dihidrát veszélyeztető mértékben nem tud párologni és bőrön át se nagyon valószínű, hogy felszívódna. A kristályos oxálsav a fa, fém, üveg, műanyag eszközökkel nem lép reakcióba.
Ha eszközhasználatunk ellenére mégis kezünkre vagy más bőrfelületre jut a kristályos oxálsav, ne ijedezzünk, hiszen bőséges csapvízzel könnyedén lemosható. Nem valószínű, hogy véletlenül meg tudnánk inni, hiszen olyan erősen savas az oldat, mint a gyomorsavunk, tehát már ha nyelvünkhöz ér, ki fogjuk köpni. Ha mégis megtörténik, bő vízzel a szánkat annyiszor öblítsük, amíg a fémes savas íz el nem múlik. Tartós következményekre nem kell számítani. Ugyanígy bő vízzel mossuk ki a szemünket is, ha véletlenül beledörzsölünk egy-két kristályt. Ha a szemünkbe kerül az oxálsavkristály, akkor mindenképpen könnypótló cseppel bőségesen kezeljük a szemünket vagy menjünk orvoshoz.
5
Mennyire kell precízen mérni?
A cikk a mindennapi méhész számára elég bonyolultan írja le az oxálsavas oldat receptjét. Ki az a méhész, aki hajlandó 3125 g vizet és 3125 g cukrot pontosan összemérni? Én se. És nem is kell ennyire precíznek lenni.
A lényeg, hogy készíts 1:1 arányú kéz-meleg cukoroldatot. És ehhez add hozzá a kristályos kristályos oxálsavat (oxálsav-dihidrátot). Az oxálsavat viszont tényleg grammos pontossággal mérd és adagold.
6.
Használhatunk-e bármilyen vizet az oldat készítéséhez? Ez bizony hiányzik dr Tóth György cikkéből.
Fontos ez? Igen.
Miért? Mert a sima csapvíz tartalmaz kálcium, nálrium és magnézium vegyületeket. Ezek pedig könnyen kémiai reakcióba lépnek az oxálsavval és atkairtás szempontjából teljesen hatástalan sók képződnek az oxálsavból. Vagyis, ha sima csapvízzel készítjük az oxálsavas kezelőoldatot akkor teljesen kárba veszhet a munkánk.
Milyen a jó víz az oxálsavas oldathoz? Desztillált víz, ioncserélt víz, esővíz.
7.
Mennyi kristályos oxálsavat (oxálsav-dihidrátot) adjak a jó minőségű vízzel elkészített 1:1 arányú cukorszirup minden literjéhez?
40-50 g oxálsav dihidrátot adjál a cukorszirup minden literjéhez.
Miért a két érték?
- 40 g oxálsav dihidrátban van 29,2 g oxálsav, vagyis a kész oldat oxálsavra nézve majdnem 3 %-os lesz.
- 50 g oxálsav dihidrátban van 36,5 g oxálsav, vagyis a kész oldat oxálsavra nézve majdnem 3,7 %-os lesz.
Mind a két koncentrációra vannak jó tapasztalatok. Az utóbbi az ApiOx koncentrációja, az előbbi a Beenenwohl-ban található.
8.
Milyen eszközzel adagoljuk az oxálsavat és milyen hőfokú legyen a kezelőoldat?
Legolcsóbb megoldás a 20-ml-es fecskendő használata. Használtam már nagyobb fecskendőt is, de azokban nem műanyag, hanem gumidugó van és azzal nem lehet finoman adagolni.
Akinek már 100 méhcsaládot kell kezelni, annak célszerű 5 ml-es adagolásra képes tömegoltót vásárolni és akkor amíg az 5 l-es flaskából el nem fogy a kezelőoldat, addig folyamatosan lehet a méhcsaládokat kezelni.
9.
Hogyan adagoljuk a méhcsaládoknak az oxálsavas szirupot?
Ebben egységes a gyakorlat. Csak a fészket kezeljük mindíg és a léputcákban levő méhekre csurgatjuk. Lehető legvékonyabb injekciós tűvel fecskendezzük, hogy a cseppek minél egyenletesebben oszoljanak el a méheken.
Léputcánként lehetőleg ne többet, mint 5 ml-t csurgassunk a méhekre. Az üres léputcákba fölösleges csurgatni. Következésképpen az adagolást könnyedén a méhcsalád méretéhez tudjuk igazítani. Az 5 léputcás méhcsalád feleannyit fog kapni, mint a 10 léputcás?
10.
Milyen gyakran ismételhetjük a kezelést?
Sokkal gyakrabban, mint az korábban csináltuk, gondoltuk. Pl. A Beenenwohl oldat használati utasítása tavaszi nyári és őszi sorozatkezelést ír elő. Egy egy sorozat 3 kezelésből áll. A kezelések között 7 nap szünetet javasol.
Megerősítem a saját tapasztalatom alapján, hogy Beenenwohl féle gyakorisággal végzett kezelés hatékony és célszerű. Ezen az őszön már én is háromszor kezeltem a méheket. De kezeltem akác után is őket és augusztus közepén is oxálsavval.