Az atka elleni védekezésben nagy mértékben a tejsavra támaszkodtam. Elpusztult a teljes méhesem, 37 család. Azért írom le, hátha segítek valakinek.
Nyár folyamán 10 %- os tejsavas oldat csorgatásával védekeztem 5-6 naponta. Kerülni akartam az amitrázt. Augusztusban amitráz sorozat volt, majd klartános zsepi háromszor. Nem tudtam megmenteni a méheket, sok volt a sodrott szárnyú méh.
Szerintem van az a szint, ahol már nem lehet megmenteni a családokat. Nekem is tetszett, amikor a bioméhész azt nyilatkozta az újságban, hogy tejsavval sikeresen védekezik. Megpróbáltam, nálam nem ment. Olyat is hallottam, amikor valaki bio módszert hirdet, de azért amitrázzal is irtja az atkát. Ne kérdezd ki az, nem mondom el! Így legyen okos a kezdő méhész!
Engem - mint sok más méhészt is-, jó szándék vezetett a tejsavas kísérletben, minél kevesebb vegyszer, stb… Sok mindent meg is tanultam a méhészetben, amit sikerrel működtettem, de az atkairtásban a jó szándék kevés. Szaktudás kell. Az egyik, ami miatt szeretek méhészkedni, a tanulás, megfigyelés, elemzés lehetősége, és ami ezzel összefügg, a kísérletezés…, ami a tejsav dolgában nekem nem sikerült. Alig néhányan írják le a kudarcaikat, pedig abból is sokat lehet tanulni, pláne ingyen, a
máséból… (nem a meséből). A környezetemben beszéltem olyan méhésszel (nem kezdő), aki akác után oxálsavval csorgatott a múlt évadban. Napra után amitrázzal füstölt sorozatban, ahogy kell. Őszre néhány családja elpuszult. Azt mondta, ennyit még soha sem védekezett az atka ellen.
Beszéltem 150 családos méhésszel, akinek 15 maradt meg tavaszra (2 éve). Akác után oxálsavval csorgatott, később amitrázos papírcsíkkal védekezett a nyáron. Augusztusban, amikor elkezdte az amitrázos füstölést, már késő volt.
Az akác utáni oxálos csorgatást is nagyrabecsült méhésztől hallottam, és nem a sarki kocsmában, komoly helyre mentem az infóért. Amikor mondtam ezt egyik méhésznek, azt mondta, volt a nagyrabecsült kollégánál napra idején, egymást rabolták a méhei a napraforgó tábla mellett, és igen gyengék voltak.
Sajnos (majdnem) mindent elolvasok, „mindenevő” vagyok, pedig meg kell szűrni az infókat, csak egy kezdő nem tudja mi módon. Rövidke méhész életem alatt (öt év) több esetet láttam, amikor még egy tapasztalt méhész is ráfázik az alternatív módszerekre.
Amitrázzal fogok védekezni, vagy a „báyuskájával” (Big Brother)

, ha be tudom szerezni, a harmadik szert pedig körülírom: A Top Gun című filmben (majdnem) így hívták a vadászpilótát.