ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597365 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1635 Dátum: 2016. Október 04. 20:23 »
Zümi! A kérdésed jó.... Ezt elszámolni a támogatási lista alapján nem fogod sajnos. Mondjuk azt nem értem, hogy a "gyári" SublimOX hogy lehet elszámolható, hiszen a gép kristályos, tiszta oxálsav szublimálására alkalmas, azt pedig nem látom a gyógyszer oldalon... Mindegy, a lobbikkal egy baráti alapon összeállt csapatnak nincs esélye, de eleve az egész történet nem is erről szólt!! Viszont legalább az ár 70%-a nem a gyors haszonszerzés valamint a kereskedők által lenyelt támogatási pénzekről szól, hanem egy jól, pontosan végzett oxálsavas kezelés lehetőségéről. Ha kell, másnak is összerakok "haveri alapon". Ennyi! (és elnézést a tisztességes kereskedőktől)

*

nata

• 176
« Válasz #1636 Dátum: 2016. Október 04. 20:29 »
Köszi, ez a farostlemezes kijárózárás jó ötlet.

« Válasz #1637 Dátum: 2016. Október 04. 20:45 »
Konténeresek se a folyosóról kezelnek, kintről, kijárón át kell nekik is fújni. Pontosan a méhész-egészségügy miatt! Ők csinálták ezt a kis trükköt, ezt tőlük lestem el. Korrekten működik!

*

igi

• *
  • 26
« Válasz #1638 Dátum: 2016. Október 04. 22:10 »
zümi és mindenki! Ez elszámolható gyógyszer cukor támogatásnál.
Keressétek Kovács István eszközgyártót Tel.:06704243893 www.meheszeszkozok.hu
Az ára számlásan: 66000ft
A gép működés közben: https://www.youtube.com/watch?v=yYl63Akou3E
« Utoljára szerkesztve: 2016. Október 05. 17:46 írta igi »

*

ati22

• **
  • 51
« Válasz #1639 Dátum: 2016. Október 07. 12:04 »
Üdv! Mindenkinek
Azt szeretném kérdezni,hogy az oxálsavas szublimáláshoz  való teljes álarcot, Hol lehet beszerezni,és mennyi az ára körülbelül? És hogy ez a maszk,használható-e, amitrázos füstölésnél is?
A választ előre is köszönöm.
Attila.

*

ati22

• **
  • 51
« Válasz #1640 Dátum: 2016. Október 07. 12:08 »
Üdv! Mindenkinek
Azt szeretném kérdezni,hogy az oxálsavas szublimáláshoz  való teljes álarcot, Hol lehet beszerezni,és mennyi az ára körülbelül? És hogy ez a maszk,használható-e, amitrázos füstölésnél is?
A választ előre is köszönöm.
Attila.

*

30x40

• *
  • 21
« Válasz #1641 Dátum: 2016. Október 07. 12:34 »

« Válasz #1642 Dátum: 2016. Október 11. 07:59 »
   Sznupi!
A képgaléria rovatban ezt írod:
"Atka nálam is sok van sajnos, pedig most is furettózok az ötös sorozatból a harmadiknál tartok de még mindig sok atka potyog."
Véleményem szerint ha sokáig folytatod a furettózást komoly problémád lesz.
Ebben az időszakban az amitrázra sokkal érzékenyebbek a méhcsaládok.
Minimum súlyosan nozemásak lesznek, de nagyobb gondra is számíthatsz.
Dr.Hegedűs Dénes múlt héten tartott előadásában külön kitért erre.
Nem szeretnék folyton rá hivatkozni, nekem is vannak ilyen irányú tapasztalataim.
Úgy is fogalmazhatnék, hogy ettől az időponttól kezdve füstölni már TILOS!
Ettől függetlenül a saját méheivel mindenki azt csinál amit akar, ebbe tanácsot lehet adni, de mást nem.
Mi van a mavrikos csorgatással?
Ez is megér egy misét.
A mellettem lévő faluban lakó méhésznek, egy "megmondó ember" elmondta a tuti atkairtó receptet.
Arról is beszélt Hegedűs doktor, hogy a mavrikos cuccokat (papírzsepi, papírcsík, nyárfa lapba itatott mavrik stb.) nedvesen betenni nem szabad.
A "megmondó ember" ezt elfelejtette közölni barátjával, és nagy baj lett belőle.
Pedig elég hangosan beszél, így nem tudom mi a félreértés alapja.
Lényeg, hogy a 12 fokos borult, szitáló esős időben a méhek rajzásnak indultak.
Tisztelt Méhésztársak!
Mindenki tudja, hogy az atkahelyzetet akár rendkívülink is nevezhetnénk, viszont saját magunknak legalább ne okozzunk további károkat.
Ezért javasoltam ezt, hogy azokat a tuti módszereket amelyeket még soha nem használtunk, 1-2 családon próbáljuk ki, ne állomány szinten.
Nagyon sok patikus méhész van közöttünk, némelyik sajnos kuruzsló.
Ezeket kell kiszűrnünk, így nem árt az óvatosság.
Felhívnám a figyelmeteket az OMME honlapján megjelent vészjelzésre!
http://www.omme.hu/?p=7484
Nagyernyei Attila

« Válasz #1643 Dátum: 2016. Október 11. 08:14 »
Akkor fújtam őket amikor nem alkottak zárt fürtöt, tehát napközben 12-14 °c közötti hőmérsékletben. Pont ezen gondolkodtam, hogy megéri  e még amitrázzal mérgezni őket vagy térjek át más hatóanyagú készítményre. Szerves savra gondoltam az oxálsavra szublimálással bejuttatva a kaptárakba 2g/ család. Most itt, hogy beszélgettünk rávezettél a váltásra.

« Válasz #1644 Dátum: 2016. Október 11. 08:28 »
Az amitráz erősen csökkenti a téli méhek élettartamát.
Ezt Szlovákiában, Kiss Sándornál is kielemeztük.
Az amitráz hatóanyag füstöléssel bejuttatva a "kemény" minősítést érdemli.
Azokat a méheket lehet így lepucolni az atkától, amelyek a téli generációt kinevelik, mert nekik úgyis hamarosan annyi.
Tehát most már nem szabad, ezt jól látod.
A savak alkalmazása, csorgatással, szublimálással a megoldás.
Szermaradványt sem okoz, ami nem hátrány.
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #1645 Dátum: 2016. Október 11. 08:50 »
sznupi!
Tegnap Du "nagyon jó idő" volt 17C . Én még amitrázzal ködöltem egyet.
Ha így marad az időjárás, akkor már csak Novemberben Oxál csorgatás oszt annyi!
'Kíváncsi' leszek a következő évre, mi lesz a hozadék a sok-sok atkának(már akinek maradnak családok :-X)
Szakmai elnökhelyettes szerint feleződik Országos szinten az állomány és nagyon sok méhészetben legyengült családok!
Hát majd meglátjuk ::)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1646 Dátum: 2016. Október 11. 10:09 »
Ezek a jóslatok soha nem szoktak beválni, mármint hogy a negyede, fele, kétharmada elpusztul az ország méhállományának. Tény hogy kedvezett az időjárás idén az atkának, nyilván lesz veszteség ez is nyilvánvaló. Az országos helyzetről ezek a megnyilvánulások többnyire csak jóslatok. Miért? Mert senki nem rendelkezik naprakész adatokkal, országosan a méh állományok atkafertőzöttségéről. Ezek a következtetések csak kisebb térségek, még reprezentatívnak sem nevezhető  adat foszlányaiból kreálódnak.
Tegnap szép idő volt, lehetett furettózni talán idén utoljára, a méhek nem hogy csak fellezultak, de intenzív repülést hordást is produkáltak.
Ha igaz lenne hogy az amitráz nem alkalmazható már a telelő méhek esetében, szerintem már nem beszélnénk méhlegelők túlzsúfoltságáról. megint egy részigazság, lett kiemelve.
Igen agyonlehet csapni a méheket, de a történet már a nyáron kezdődik, hogy ne Jézustól indaljak ki, legyen  a napraforgó kiindulási pont. Szóval a lepergetése után, illene irtani az atkát, a fészket berendezni, hogy optimális legyen a viseltes családok felhozására, a valóságban mi is történik? A méhész nem, vagy elégtelen atkairtást végez, mert tovább vándorol a következő napraforgóra, ott megint csak degradálódik az állomány, így érkezik el időben akár augusztus közepéig is, ( sőt még szeptember végi napraforgó pergetéssel is dicsekedett egy illető).Tehát ott vagyunk augusztus közepén, végefelé egy viseltes állománnyal, ekkor kezdődik az atkairtás, a fészek optimalizálása. Már ha történik ilyen, és még nem késő. A vírusok, és a nosema ceranae, is a felszínre törhet már ilyenkor, a mászkálás, feltűnő. A néptelenedés már kevésbé szembeötlő, ekkor van az, amikor a fiasítás aránytalanul több, a néphez képest. Innen kétesélyes a kimenetel, függ a még meglévő népesség mennyiségétől és a hátralévő időben mennyi fasítást tudnak felnevelni, illetve milyen gyors ütemben pusztulnak el az öreg elhasznált, atkaszívott, fertőzött méhek. Nem mellékesek a körülmények sem, a hordástalanság nem segít, ekkor  serkentésre van szükség, nem brutál és nagy adagú, nagysűrűségű beetetésre, részint mert nem kiszorítani akarjuk a fiasítást, és nem pusztítani a sűrű sziruppal a már eleve viseltes méheinket, vagy akár a már jelenlévő telelő méheket. A helyzetet tovább ronhatja a meleg szeptember miatt későn felrakott szűkítők, a teljes nyitott nagy kijárók, csábítók a darazsaknak, a kutató méheknek. És igen az így szépen "előkezelt" családokat kinyírhatjuk a kései hidegben végrahajtott füstöléssel, a hosszantartó bezárással. Nyilván a ceranae fertőzésnek is ott kell lenni, mert nem a semmiből emelkedik fosásig a spóraszám, a füstöléstől, vagy bármilyen más stressztől.
Lassan következik az az időszak, amikor kezdenek az ilyen családok elhallgatni, és ekkor mondja azt a kétségbesett méhész, hiszen mindent úgy csináltam mint máskor. Az lehet csak éppen most, kedvezőtlen volt a dolgok együttállása, Sok kicsi baj, sokra megy.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1647 Dátum: 2016. Október 11. 10:47 »
Tegnap ebéd után én is kint voltam a méheknél, szépen járogattak, de a fellazulás kaptáron belül nem nagyon volt látható.
Vigyázni kell nehogy "eltévedjen" a méhész, a kontiban három hunor  fészkű családban kíváncsiságból belenéztem, hogy mégis mit mutat a "jó" időben. Hát semmit, az volt amit már fölűről is látni lehetett, a járás, vagy inkább járogatás ellenére nincsenek fellazulva, egy két keretet kivettem, de a méhek dermedten kis csomóban pottyantak le róla, abba hagytam viszlát tavasszal. Mivel hidegek vannak, a méhek bizony fürtbe húzódtak már, és azért mert délutánra, pár órára a mi hőérzetünknek "jó idő" van, attól a fürt nem lazul fel, ne tévesszen meg senkit.
Furettózni, vagy füstölni tilos, a méheket ahogy Robotur írta, "agyon lehet csapni", de szerintem nem kell nyárig visszamenni, egy most végrehajtott rosszul időzített, furettó, vagy füst is elég nekik bőven, de ennek később lesz majd látható nyoma.
Üdv:robi

*

ati22

• **
  • 51
« Válasz #1648 Dátum: 2016. Október 11. 11:30 »
30x40! Nagyon szépen köszönöm Az információt.
Üdv Attila.

« Válasz #1649 Dátum: 2016. Október 11. 13:55 »
Robotur hozzászólásával teljesen egyetértek, nekem is van olyan méhész ismerősöm aki felírja a naptárba mit mikor csinált és az előző évi szerint csinálja ugyanazt (atkairtás, szűkítés, stb.). Az időjárás és a méhek is másként viselkednek minden évben. Az elképesztő atkaszám sok méhcsaládot meg fog tizedelni pláne azokat a méhészeket akik hátradőlve várják a tavaszt és nem kezelik most a családjaikat. Tavaly zárókezelésnek Destruktort használtam de több méhem pusztult el mint atka, ebből okulva az idén oxálsav lesz. Emiatt tavasszal vontatottan lassan fejlődtek a családjaim. Ezét próbálok most másként védekezni ahogy írtam még két nappal ezelőtt furettóval irtottam és sok potyogott. Most váltok a szublimálásra remélem hasonló eredmény lesz.