ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597351 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1590 Dátum: 2016. Szeptember 27. 19:17 »
Önmagában az is érdekes, hogy az atka itt van évtizedek óta, mégsincs olyan szer, ami 100 %-os eredményt érne el. Valahogy szegényes a fantáziám, de nem fér a fejembe, hogy ez a kis görcs hogyan tud úgy "közlekedni" és megmaradni, hogy sehol, az életciklusa egyetlen pontján sem lehet megfogni, és kiirtani.
Aki nem akar amitráz tartalmú szert alkalmazni, mert mondjuk a szerves savakat tartja jónak, az ne is kapjon támogatást? Csak az amitrázt használók kapjanak "versenyelőnyt"? Nem olyan fekete-fehér ez a kérdés, mint a fórum  ;)
A méhek nem hazudnak.
Sem arról, hogy mivé kellene változtatnunk a környezetünket, sem arról, hogy végül mivé sikerül.

« Válasz #1591 Dátum: 2016. Szeptember 27. 19:42 »
Nem olyan fekete-fehér ez a kérdés, mint a fórum  ;)

Bizony nem. S ha nyitott szemmel jársz, akkor láthatod, hogy a Méhész Klub sem feketén fehéren tárgyal, hanem fehéren feketén… ;)

« Válasz #1592 Dátum: 2016. Szeptember 27. 20:32 »
Aki nem akar amitráz tartalmú szert alkalmazni, mert mondjuk a szerves savakat tartja jónak, az ne is kapjon támogatást? Csak az amitrázt használók kapjanak "versenyelőnyt"? Nem olyan fekete-fehér ez a kérdés, mint a fórum  ;)

Hogyne kapjon! Természetesen nem arra céloztam, hogy csak amitráz és semmi más. Én magam is használok oxálsavat zárókezelésre, és tervezem egy szublimáló készülék beszerzését is. A javaslatom arra irányult, hogy nem feltétlenül szükséges nyolc különböző amitráz tartalmú szert támogatni. Legyen egy specifikáció amit szakmai alapon határoz meg az OMME, és az a gyártó nyeri a támogatási jogot, aki a specifikációnak megfelel és a legolcsóbb árat adja.

« Válasz #1593 Dátum: 2016. Szeptember 27. 20:49 »
Adamez2írta:
"... A rezisztencia a gyengített hatóanyag bejuttatása következtében tud kialakulni. Sajnos hiába adod a méhész kezébe a megfelelő szert, ha ő nem az előírás szerint használja..."
Bizony ez így van.
Méhegészségügyi felelősként jártam olyan méhésznél, aki a Bayvarol csíkot is kettévágta, mondván túl drága, fele is elég lesz.
Amit a gyártó ráír a gyógyszer használati utasítására, azt be kell tartani.
Azon mérgelődhetünk, hogy az engedélyezett készítmények drágák.
Egy méhcsalád ára tavasszal olyan 40.000 Ft körüli volt.
Mi a drága?
A Nemzeti Program a méhanyák, az utánfutó és gyakorlatilag mindennek az árát felnyomta, amire támogatás igényelhető.
Valamilyen fék nem ártana, erre kéne javaslatokat tennünk.
Nagyernyei Attila

*

barger

• 173
« Válasz #1594 Dátum: 2016. Szeptember 27. 22:59 »
Adamez,
Sajnos ki kell ábrándítsalak. Elmondásod szerint te augusztusban sorozat kezelsz Varidollal. A használati utasítása szerint a szer nem használható április 15 és szeptember 30 között. Valamint a használati utasításból kifelejtették a kezelések gyakoriságát!!! Az adagolásban csak! kaptárt emlegetnek, a fajtáját nem, pedig nagyon nem mindegy. Ha dupla kaptárt foglal akkor dupla adag stb.
A Tik-tak leírása talán a legkorrektebb. Augusztusi napraforgó utáni atkakezelést ír 3 naponként 5-6 alkalommal. Az adagolás rész itt is hiányos, itt csak rakodó kaptárt említenek(fekvősökkel mi van). Az sem mindegy hogy NB vagy 1/2NB.
A Varatraz 7-10 naponkénti kezelését már említettem, na az megint katasztrófa... Annál viszont legalább az adagolás viszonylag pontosan van megadva.

Aki azt gondolja, hogy milyen jó ez a támogatás, igaz hogy kicsi de legalább meg tudom venni belőle az atka elleni kezeléshez a szert az nagyon rosszul gondolja. Mindaddig amíg a támogatás ilyen formában létezik lesz kereslet a méregdrága szerekre. Persze futja a támogatásból nem kérdés. De mindaddig amíg ez így van addig nem lesz korrekt használati utasítás, mert így is úgy is megveszi az ember. Nem lesz igazi verseny a forgalmazók közt.

Aki az engedélyezett szerek és használati utasításaik szerint szeretné megvédeni családjait atka ellen az egészen egyszerűen a családjai megmaradásával játszik.

Attila joggal kifogásolta hogy egy nem legális szájhagyomány útján terjedő receptet szerettem volna elkérni.(Robotur privátba szívesen elolvasnám.) DE! Nem csak a nem legális, az engedélyezett szerek használatára vonatkozólag is ugyanígy, szájhagyomány útján terjednek a receptek(a sokszor pontatlan használati utasításban szereplő leírásokkal ellentétesen). Igencsak sajnálnám azt a méhészt aki Varidollal szeretné megvédeni a méheit 7-10 naponkénti kezeléssel. Ezt lehetne sorolni a végeláthatatlanságig.

Annak fényében hogy két éve mekkora pusztítást végzett az atka, valamint amit az idei télre prognosztizálnak nagy szükség lenne egy egyesület által készített iránymutatásra. Ebbe be lehetne vonni méhegészségügyiseket szaktanácsadókat stb., részletkérdés. Mégcsak a szert sem kellene megadni(így nem lenne reklám), elég lenne a hatóanyag mennyiségét, kezelés mikéntjét, gyakoriságát közölni.

Miközben írtam született még néhány hozzászólás. Sajnos az az elgondolás, amit emlegettek, hogy az a baj hogy nem az előírásoknak megfelelően használják a szereket hibás. Ahogy fentebb is írtam, ha a méhész a leglelkiismeretesebb legjóhiszeműbb módon is használ néhány szert előírások szerint akkor is sokszor keresztet vethet a családjaira. Fura helyzet ez. Sokan pont azért keresnek más utakat mert lelkiismeretesek. Ez így nincs rendben.

Hadd osszam meg egy általam nagyra becsült méhésztárs egy sorát a nem legális szerhasználattal kapcsolatban. Remélem nem sértődik meg.
"De így vannak méheim atka nélkül"
Ennyi.

Azt mindenki meg tudja mondani, hogy hogy nem lehet. De azt már kevesen, hogy akkor mégis hogyan lehet. Utasítás szerint.... Attól, hogy sokszor elmondják/elmondjátok hogy a használati utasítás szerint attól még Sajnos nincs megoldva a probléma. Ismét csak azt tudom mondani, hogy előbb az OMME és a támogatott szerek háza tájékén kellene sepregetni, utána számon kérni.
Baranyi Gergely

« Válasz #1595 Dátum: 2016. Szeptember 28. 07:45 »
Barger!
Engedélyed nélkül írásodat elküldtem Bross Péternek, és Dr.Hegedűs Dénesnek.
Mellékletként odaírtam, hogy a méhegészségügyi munkacsoportnak itt az első feladata, rendbe tenni a használatai utasításokat.
Remélem nem ágálsz ellene.
Üdv:
Nagyernyei Attila

« Válasz #1596 Dátum: 2016. Szeptember 28. 09:04 »
Barger, nem ábrándítottál ki. A Varidol-t nem a használati utasítása szerint használom. A 80-as évek óta ismert a papírlapra cseppentett amitráz füstöléssel történő bejuttatása napraforgó után, 3 naponta 6 alkalommal. Sokáig nem is volt más, mindenki ezt használta. Arra kell odafigyelni, hogy a bejuttatott dózis megfelelő mértékű legyen. Ezt jól megadja a használati utasítás, ami egy átlagos családra 2 cseppet javasol (a saját cseppentőjével!). A kaptár típusa ebben a kezelési formában nem mérvadó. Ugyanolyan jól működik fekvő és rakodó kaptár esetén is. Valóban vannak olyan készítmények, ahol nem mindegy a kaptár kialakítása, de ezek inkább párolgás útján terjednek. A füstölésnél ennek nincs különösebb jelentősége.

Idézet
Aki az engedélyezett szerek és használati utasításaik szerint szeretné megvédeni családjait atka ellen az egészen egyszerűen a családjai megmaradásával játszik.

Ez egy csúsztatás! Az engedélyezett szerek általában jók, a használati utasításokban előfordulnak pontatlanságok. A méhész, mint szakember, legyen képes ezeket a tévedéseket felismerni és megfelelően korrigálni. Sokszor nem is arról van szó, hogy a használati utasítás pontatlan. Sokkal inkább az van, hogy mások a magyarországi körülmények, mint ahol a szert kifejlesztették. Lehet ez időjárási körülmény, a szokatlanul nagy méhsűrűség, vagy más egyéb.

Idézet
Annak fényében hogy két éve mekkora pusztítást végzett az atka, valamint amit az idei télre prognosztizálnak nagy szükség lenne egy egyesület által készített iránymutatásra.

Az OMME időről-időre, több csatornán is kiadja a méhészek számára a lehetséges és javasolt védekezési stratégiákat. A mostani és a múlt havi Méhészújságban is olvashatsz erről. Az OMME monitoring kiadványokban is részletesen le vannak írva a lehetséges védekezési stratégiák. Két éve sem az volt a probléma, hogy nem állt rendelkezésre a hatékony védekezéshez szükséges információ. Sokan azt kifogásolták, hogy az OMME nem kongatta meg a vészharangokat. Ebben van igazság, de akkor sem lehet az OMME-ra hárítani a felelősséget. Minden méhésznek a saját felelőssége, hogy időről-időre ellenőrizze a családjai állapotát, és ebbe beletartozik a Varroa fertőzöttség ellenőrzése is.

Idézet
De így vannak méheim atka nélkül

Nekem is vannak méheim, sőt nem is rosszak, pedig csak és kizárólag engedélyezett szereket használok.

Észre kell venni, hogy a méhtartási körülmények évről-évre romlanak. Nagy méhsűrűség, szegényes méhlegelő, felmelegedés, hanyag méhészek. Az a méhész fogja ezt túlélni, aki folyamatosan követi az eseményeket, időben elvégzi a szükséges beavatkozásokat, és a munkáját nem megszokásból, hanem a folyamatosan változó körülményekhez igazítja. Ehhez pedig olvasni, tanulni, figyelni, analizálni és cselekedni kell. Igazad van abban, hogy lehetnének pontosabbak a használati útmutatók, de sajnos nem emiatt van a sok atka és a sok probléma.

« Válasz #1597 Dátum: 2016. Szeptember 28. 15:01 »
"A méhész minr szakember .... " ugyan már, de komolyan, valószínű, hogy komolyan is gondoltad ha leírtad. Nem itt fejlesztették ki, ÉS? ez engem mint méhészt miért kell , h érdekeljen. Ha itt van forgalomban Magyarországon akkor a használati utasítás az itteni viszonyokra legyen bekalibrálva. Főleg ha nem is olcsó az a szer. Abban egyetértek, h napról napra képezni kell magunkar, jól is van ez így, pont ezért van sokunknak méhese még, talán .... . De nem az én feladatom a szer adagolásának meghatározása, idő, mennyiság( főbb kaptártípusokra esetleg) Sőt nem is a mi feladatunk lenne ezt észrevenni, van ennek egy szervezete, ugye.... Ahogyan az ország vezetése sem .... (elkanyarodva picit) . Érdekes az is, hogy itt pár hétkpznapi ember között ezek ilyen egyértelmű dolgok (kis eltéréssel), csak fent nem. Sorolhatnánk .... eddig sem sok pozitívumot tudnék felsorolni, de valószínű ezután sem tudok majd, nem számítok érdemi változásokra, sajnos.

*

zümi

• 1382
« Válasz #1598 Dátum: 2016. Szeptember 29. 20:15 »
Valaki használ ilyen maszkot amitráz ködöléséhez?
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1599 Dátum: 2016. Szeptember 29. 22:12 »
QUQURIQ !!!

A nyolc nappal ezelőtt szublimoxozott (oxálsav) családoknál rengeteg a lehullott atka.
Az atkák kint rekedtek a fiasításból, a nagy adagos etetés miatt. Az anya nem tudott hova petét rakni.
Így a méheken tolongtak az atkák. Persze, akik a fedett fias alatt lapultak, megúszták idáig. :o
Holnap, számolom, hogy a kilencedik napon (egy nap lehullás) mennyi atka hull még az oxálsavtól.
Számlálás után oxálsavas szublimálás következik, hogy a fedett fiasok is megkapják, a kegyelem döfést! :o...

Kiskakas

« Válasz #1600 Dátum: 2016. Szeptember 30. 05:47 »
Üdv.
Én is oxállal védekezem(szublimálok),ahogy írod kiskakas potyog az atka rendesen.Hét naponta szublimálok,szinte állandóan hullik 10-20db.Ma következik.A múlt heti fújás után egy családnál 200 fölött hullt.Így aztán nem lesz szünet.Szerintem működik az oxálsav,csak ezt hayználom.

« Válasz #1601 Dátum: 2016. Szeptember 30. 07:52 »
Valaki használ ilyen maszkot amitráz ködöléséhez?

Szűrőbetétet ilyet használok, de a maszk nem jó, párásodik és nem is zár megfelelően, meg ki sem látsz belőle rendesen. Valami ilyesmit keress:
http://honlap.hu/pages/fewe-safety/contents/static/16/doc/selecta-hu.pdf
Military shopokban, vateran stb..

*

zümi

• 1382
« Válasz #1602 Dátum: 2016. Szeptember 30. 09:05 »
Kakadu!
Abban hibáztam, hogy nem teljes álarcot vásároltam. Munkavédelmi boltban vettem egy fél álarcot, de nem tetszik.
Sajnos a szemem érintkezhet a füsttel, ha bekavar a szél :'(
A felrakott képen szereplő álarc elvileg a katonaságtól való, egyik ismerősömtől kaptam. De nem mertem kipróbálni!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

zümi

• 1382
« Válasz #1603 Dátum: 2016. Szeptember 30. 09:14 »
Jelenleg ilyet használok furettózáshoz!

« Válasz #1604 Dátum: 2016. Szeptember 30. 10:33 »
Furettónál lehet,hogy még elmegy,de oxál szublimálásnál teljes védelem kell.