ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1599088 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1335 Dátum: 2016. Május 26. 19:42 »
Amit Robotur írt az nem vélemény, hanem tény..

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1336 Dátum: 2016. Június 10. 20:16 »
QUQURIQ !!!

Tegnapelőtt csináltam meg a záró kezelést!
Az akác előtt meganyátlanított családoknál az utolsó herék is kikeltek, így minden atka a méheken volt.
Először szublimoxal akartam lekezelni, de most az "ütősebb" amitráz mellett döntöttem, egy ködölés erejéig.
Eredmény: voltak családok ahol minimális atka hullott, a legtöbb, ami megdöbbentett, 250 atkát számoltam!!!
                   Mennyi lett volna őszre???
Ezután oxálsav szubilmálással és tejsavval felváltva gyérítem az újból felgyülemleni készülő atkákat.
Augusztus elején még egy Bee-Vitalos kezelés is be van ütemezve.
Cél: az atka alacsony szinten tartása!

Kiskakas

« Válasz #1337 Dátum: 2016. Június 10. 22:31 »
Én a családok egy részét már kétszer szublimáltam oxálsavval, de alig hull atka. Leporoljuk mi is a nagyágyút, elő az amitrázt lássuk mennyi az annyi.

*

crx7

• *
  • 14
« Válasz #1338 Dátum: 2016. Június 11. 11:16 »
Én ma hajnalban ködöltem amitrázzal... az egyik méhész tanácsadóm szerint viszont ezt ismételjem meg még legalább 3x 3 naponta!!! (????)
Nem tudom, hogy tartsam-e be azt a tanácsot....
Mi a véleményetek?

Plusz még azt is tanácsolta, hogy mindig csukjam be őket egy fél órára a ködölés után! (??)

*

Firgabá

• *
  • 15
  • Kérem törölni!
« Válasz #1339 Dátum: 2016. Június 11. 21:43 »
Én biztos nem tennék még ilyet.

« Válasz #1340 Dátum: 2016. Június 12. 10:24 »
furetónál nem kell de a janovics  (hajszáritos) félénél igen

« Válasz #1341 Dátum: 2016. Június 12. 16:45 »
Daoli76! Ezt melyik hozzászólásra írod? Ha a furettósra akkor szerintem tévedsz. Az eszköz ugyanazt a hatóanyagot juttatja be mint a furi, elvileg hasonló mennyiségben mindössze más módszerrel. A kezelések időben való elhelyezése között nem kellene különbségnek lenni.

« Válasz #1342 Dátum: 2016. Június 13. 07:14 »
Furettónál ne csukbe őket! A többi betertandó!

« Válasz #1343 Dátum: 2016. Június 13. 10:06 »
vettem egy "Domán-féle" ködölőt
mit javasoltok, mennyiszer kezeljem most a családokat amitrázzal?
van alsó és felső kijárós kaptáram, a felső kijárósnál mennyire jelent problémát, ha ott közvetlenül kapják a szert a méhek? sok lesz az elhullás? ki mit tapasztalt?

« Válasz #1344 Dátum: 2016. Június 13. 11:20 »
Anubisz!
Teljes kelési ciklust átfogó kezelés kell!
Tehát 24 napos!
Természetesen ebben az időszakban nem vehetsz el semmilyen méhészeti terméket a méhcsaládoktól.
Nincs virágporszedés, és pergetés, de ezt gondolom egyértelmű.
Az alsó kijárós befúvást javasolom, mivel ekkor a keretek alá áramlik be a füst, nem közvetlenül éri a méheket.
Ha a középkijárón nyomatod, még anyaveszteséggel is számolhatsz (kipróbáltam), ha éppen abban a léputcában tartózkodik a mama.
A méheknek sem tesz túl jót, mert a kiáramló füst (gáz), forró és megperzseli a méheket.
Gázálarc, és minimum 10 perc kijáró bezárása, ha jó eredményt akarsz elérni.
Erről megoszlanak a vélemények.
Én eddig nyitott kijárónál kezeltem, de Dr.Hegedűs Dénes a kijárók rövid ideig való bezárását javasolta.
Hajnalban védekezz, és vigyázz mert jön a kánikula.
Este 25 fok fölött komoly kárt okozhatsz.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1345 Dátum: 2016. Június 13. 11:46 »
A kezelések száma most attól függ, hogy mi fér bele a következő hordásig termelésig. Ezért és  mivel most csak ritkítunk, nem lehet teljes ciklus átfogására törekedni A felső kijáró eléggé szerencsétlen ködölés szempontjából, mi az a Domán féle ködölő? Furettó elvén működik? Ha igen, akkor a felső kijáró esetében, lehet méhpusztulás, anya pusztulás, berobbanás. A ködöt is hamarabb vissza ventillálják a méhek, szerintem kevésbé tud mindenhová hatásosan eljutni. Furettóhoz én úgy oldottam meg hogy a kaptár hátulján a fenékhez közel fúrtam egy 7 mm-es furatot, ezt le lehet zárni egyszerűen beletekersz egy rövid M 8-as csavart például 16 mm hosszút. Nem kell teljesen csak annyira biztonságosan megáljon a helyén. Ezen a furaton keresztül, nem lesz berobbanás sem. A bezárásról tényleg eltérőek a vélemények, lehet hogy hatásosabb picivel, de a méheknek streszt jelent, a méhésznek meg sz.rakodást, egyik sem célunk. A 10 perces bezárás is bajos, 2-3 családnál nem, de onnan tovább? Szóval ez lesz a töbszöröse is a valóságban, még akkor is ha szakaszoljuk az állományt. A furettózás gyorsasága veszne el, nem kell felső kijáróba furettózni és nincs probléma.

« Válasz #1346 Dátum: 2016. Június 13. 12:36 »
ilyen

« Válasz #1347 Dátum: 2016. Június 13. 13:15 »
Roboturral most nem étek egyet.
A Méhészklub egyébként sem arról szól, hogy mindenben egyet kell értenünk.
Az atka elleni védekezést az akác pergetés után kellett elkezdeni!
Nincs mese, ha nem fogjuk át az egész kelési időszakot akkor valóban csak gyérítésről beszélhetünk.
Többen abba a hibába esnek, hogy néhány füstölés után kijelentik, hogy nincs atkám, és abbahagyják.
Ekkor szokott lenni a meglepetés, hogy most meg honnan lett ennyi, meg megfertőződtem a szomszéd hanyag méhésztől.
Az okokat mindig könnyebb másra fogni.
Az atkával nem érdemes szórakozni, precízen kell a kezeléseket végrehajtani.
Nincs nyaralás, meg majd megcsinálom később!
Az atka minden lazaságot megtorol.
Napraforgó végén meg jöhet a sírás.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1348 Dátum: 2016. Június 13. 13:50 »
mi nem szoktunk akác után atkát gyériteni, megvárjuk a napra végét .    herefias kivillázásával figyeljük az atkaszámot csak ha muszály akkor kezelünk. tavaly gyulán Toth Péter az előadásában is azt mondta hogy egy jó időben elvégzett  zárokezeléssel "lenullázott"atkapopuláció juliusig "nem tesz kárt  a méhcsaládba" .de a napra után azonnal   gyériteni kell  ill az öszi gyéritésre is figyelni kell .           a készülékek használatánál ő mondta hogy a furetozásnál nem kell zárni.                                                   

*

Dozer

• *
  • 32
« Válasz #1349 Dátum: 2016. Június 13. 13:58 »
Attila!
Van olyan módszered atka ellen amit hordásban is lehet használni? (eredményesen) Mert ha nincs akkor marad a napraforgó végi kezelés.  Esetleg BVHC -vel lehetne csurgatni, de nincs tapasztalatom vele. Valaki próbálta nyáron?