ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3269 válasz
  • 1612531 megtekintés
*

barger

• 173
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1215 Dátum: 2015. November 02. 18:29 »
Igen, feles rakodóim vannak 10 keretesek. 8 család 2 fiókon egy késői szaporulat 1 fiókon van.
Baranyi Gergely

« Válasz #1216 Dátum: 2015. November 03. 09:37 »
Barger!
Én a feles rakodóban is szinte csak kizárólag felülről locsolok (nem szedem le a felső fiókot). Igaz én csak olyan időszakot választok locsolásra, amikor nappal árnyékban is min. 13-14 fok a hőmérséklet. Ilyen felmelegedős időszak minden télen akad pár nap, általában december hónapban. A fürt fellazul ,a méhek szorványosan repkednek és a felső fiókban is jól látható a család helyzete. Nálam ez bevált, hátrányát nem tapasztaltam.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1217 Dátum: 2015. November 03. 14:00 »
Félboconádi kaptár esetén sok esetben a második fiók még ősszel sem számít méztéri fióknak, sőt nyáron sok esetben még a harmadik fiók is a fészek része. De a mostani csurgatásoknál valószínűleg a te esetedben a méhfűrt a felső fiókban kezdődik, tehát fiókot nem kell leemelned ha csurgatással kzeled a méheket.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

barger

• 173
« Válasz #1218 Dátum: 2015. November 03. 15:35 »
Sziasztok!

Köszi szépen a válaszokat. Voltam kinn, 13-14 fok volt, egy család kivételével fel voltak húzódva ha nem is teljesen. Felülről meglocsoltam őket. Szerintetek szükséges lehet még kezelés? Egy családnál számoltam 20-30-at még varrojetes füstölésnél, az is már fiasításmentes időszakban volt októberben. Többinél 0-5-öt számoltam. Megmondom őszintén ez az első évem úgyhogy elég tapasztalatlan vagyok még.
Baranyi Gergely

« Válasz #1219 Dátum: 2015. November 11. 18:00 »
Jani Bátyja! Mi a helyzet atkaügyben? elég volt a csorgatás?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1220 Dátum: 2015. November 11. 19:06 »
QUQURIQ !!!

Tanulj, okulj, cselekedj!

Kezdem előröl a történetet...
Legközelebbi méhészet kb. 2 km van tőlem.
Napraforgó után Mitacos (20%) kezelés furettóval 7 alkalommal, 3 naponként. A kezdeti legtöbb atkaszám 800 volt. A 7. után lehullott atka szám 1-5 között volt.
Rá 2 hétre, próbaködölés, 50 lehullott atka.
Rá következő héttől 2 naponta 10 alkalom  ugyanezzel a szerrel. Kezdő hullás 60, következő 25, aztán 50, aztán 20, aztán 50, aztán 15, aztán 40, ...minden másodiknál elég sok hullott. Addig csináltam a 10. ködölésig, amíg el nem értem az 1-5 atkát. (hozzáteszem, hogy volt még fedett fiasítás!)
Mai eredmény: 6 családnál kontroll lap, és 20 % Mitac furettó ködölés. 134, 6, 123, 47, 112, 104, atka hullott!!!
Az egész állományt Mavrikkal locsoltam (10 l hideg víz, 2 ml Mavrik. (mert túlságosan meleg volt, 22 C) 50 ml/ család).
A kontroll lapokat visszatettem.
Jövő héten ismétlem az egész folyamatot, mert még viszonylag jó idő lesz. Ha hidegebbre fordul, úgy a Mavrikból a 10 l vízhez csak 1 ml teszek!
A futettózást is megcsinálom, a 6 családnál, mert így nyomon tudom követni az atkák fogyását, és életciklusát.
Amint látom, hogy a 2 naponkénti kezelés lesz jövőre már az első sorozatban a mérvadó!!!
Nem másoktól fertőződünk vissza, hanem állományi szinten saját magunktól!!!
Valami nagyon megváltozott!!!
Megtanulták és idomulnak (mutálódnak) az atkák a vegyszereinkhez...
Tavasszal, lesznek még sírós szemek!

Kiskakas!

« Válasz #1221 Dátum: 2015. November 11. 19:34 »
kiskakas.
Írod  "...Mavrikkal locsoltam (10 l hideg víz, 2 ml Mavrik. (mert túlságosan meleg volt, 22 C) 50 ml/ család)".
Kérdezem! Klartán keverési arány is ez?
Köszönöm

*

nata

• 176
« Válasz #1222 Dátum: 2015. November 11. 20:32 »
Csak az a kérdés, hogy az ilyen vegyszerterhelést meddig bírják elviselni a méhek.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1223 Dátum: 2015. November 11. 20:57 »
Lehet, hogy még egy oxálsavas kezelést fogok csinálni, de megnézem, hogy mennyi a természetes atkahullás és újraindult-e a fiasítás.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1224 Dátum: 2015. November 11. 21:32 »
Az ellenőrzött családoknál 1. 2. találtam 24 óra után, de három nap múlva sem többet.
Az előttem írottak miatt nem igazán vagyok nyugodt , mindenki hatalmas számokról ír az enyémekhez képest.
No holnap csinálok egy ködös kontrollt ha ilyen jó idő lesz.

Üdv. jani bátya

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1225 Dátum: 2015. November 11. 21:47 »
QUQURIQ !!!

Klartánt soha nem használtam. Így nem adhatok érdemi választ.
Nata!
Teljes mértékben igazad van, a vegyszerterhelést nem tolerálják a méhek! Igaz, hogy mások elosztva egész évben ugyan ezzel a mennyiséggel védekeznek, csak jobban szétosztva.
Sajnos, aki folyamatosan egész évben vándorol, termelésben nem használhat semmiféle szert sem, bármennyire is gyenge.
Az idén viszont, kénytelen voltam hathatósan cselekedni.
Jövő évtől, megpróbálok átállni teljes oxálsavas védekezésre. (locsolás szublimálás).
Egy biztos!
Akác előtt kell valami természet közeli hatóanyaggal kezelni, majd akác után.
Így talán őszre nem szaporodhatnak fel ennyire az atkák!

Kiskakas!

« Válasz #1226 Dátum: 2015. November 12. 08:13 »
Klartan és Mavrik között csak annyi a különbség, hogy más a gyártó. Ha jól emlékszem Fraciao. ill. Izrael.

*

barger

• 173
« Válasz #1227 Dátum: 2015. November 12. 09:51 »
Sziasztok!

Én is elhűlve olvasom ezeket a számokat. Kezdő vagyok és most eléggé elbizonytalanodtam. Én augusztus elején elkezdtem már Tactikos lapkát meg bayvarolt használni felváltva. Utána varrojeteztem. Most november elején pedig oxálsavval csurgattam. Varrojetes füstölés idején már nem volt fiasítás. A legtöbb amit számoltam 20db volt.
Geddakas ha jól értrettem akkor kétszer szoktál egy évben kezelni, egyszer augusztusban meg még egyszer egy zárókezelést oxásav csurgatással. Most amit említettél, hogy lehet hogy csinálsz még egy kezelést az akkor már harmadik lenne? Azt mondják hogy egy évben csak egyszer lehet oxálsavval kezelni, de erre vonatkozóan indokot sehol nem találtam. Tejsav csurgatással kapcsolatban van e valakinek tapasztalata? Még egy zárókezelésnek ezzel kezelnék. Nemzetközi leírások alapján is 95%-os a hatékonysága és szintén bio szernek minősül. Valamint nem terheli meg a méheket még annyira sem mint az oxálsav.
Baranyi Gergely

*

nata

• 176
« Válasz #1228 Dátum: 2015. November 12. 10:55 »
Kiskakas!

Én is azt tervezem, hogy jövőre teljesen átállok a szublimálásra és a BVHC-es csorgatásra. Azt is megfogadtam, hogy ha az amitrázt nem is, de a taktikot hanyagolni kell, mert egyszerűen nem ér semmit.

*

barger

• 173
« Válasz #1229 Dátum: 2015. November 12. 11:20 »
Én is ilyesmit tervezek jövőre. Esetleg még varrojetes varatraz füstöléssel kombinálva. Az még majdnem bio. De jól át fogom gondolni mit is alkalmazzak. Tavaly találtam egy svájci kutatást belinkelve ide oxálsavról. Azt majd ráérő időmben felkutatom itt a 82 oldalban.
Baranyi Gergely