QUQURIQ !!!
Tanulj, okulj, cselekedj!
Kezdem előröl a történetet...
Legközelebbi méhészet kb. 2 km van tőlem.
Napraforgó után Mitacos (20%) kezelés furettóval 7 alkalommal, 3 naponként. A kezdeti legtöbb atkaszám 800 volt. A 7. után lehullott atka szám 1-5 között volt.
Rá 2 hétre, próbaködölés, 50 lehullott atka.
Rá következő héttől 2 naponta 10 alkalom ugyanezzel a szerrel. Kezdő hullás 60, következő 25, aztán 50, aztán 20, aztán 50, aztán 15, aztán 40, ...minden másodiknál elég sok hullott. Addig csináltam a 10. ködölésig, amíg el nem értem az 1-5 atkát. (hozzáteszem, hogy volt még fedett fiasítás!)
Mai eredmény: 6 családnál kontroll lap, és 20 % Mitac furettó ködölés. 134, 6, 123, 47, 112, 104, atka hullott!!!
Az egész állományt Mavrikkal locsoltam (10 l hideg víz, 2 ml Mavrik. (mert túlságosan meleg volt, 22 C) 50 ml/ család).
A kontroll lapokat visszatettem.
Jövő héten ismétlem az egész folyamatot, mert még viszonylag jó idő lesz. Ha hidegebbre fordul, úgy a Mavrikból a 10 l vízhez csak 1 ml teszek!
A futettózást is megcsinálom, a 6 családnál, mert így nyomon tudom követni az atkák fogyását, és életciklusát.
Amint látom, hogy a 2 naponkénti kezelés lesz jövőre már az első sorozatban a mérvadó!!!
Nem másoktól fertőződünk vissza, hanem állományi szinten saját magunktól!!!
Valami nagyon megváltozott!!!
Megtanulták és idomulnak (mutálódnak) az atkák a vegyszereinkhez...
Tavasszal, lesznek még sírós szemek!
Kiskakas!