ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597267 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1110 Dátum: 2015. Szeptember 27. 14:09 »
Parafin van még olajos állagú is, de amit használok az olyan állagú, mint a zsír. Azt ne kérdezzétek, hogyan gyártanak szilárdat, zsírosat vagy olajosat, a lényeg, hogy létezik. Fehér színű, mint az orvosi vazelin. De sokkal jobb, mint az étolaj, mert hidegbe melegbe zsír állagú és a méheket nem zavarja.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Axoa

• *
  • 34
« Válasz #1111 Dátum: 2015. Szeptember 27. 15:05 »
Sokat kísérleteztem már én is, ha túl nagy a kijáró igazából semmit nem ér, kilökik 10-20 másodperc alatt az egészet.
Szóval ha nincsenek leszűkítve, főleg nyári idényben, akkor a furetto fújás után kb. fél percre be van zárva a kijáró hogy átjárja a kaptárt a köd. A mennyiséggel is variálok, akác után a nagy méhtömegre simán mehet 25-30 mg amitráz 2 ml petróleummal, ősszel viszont amikor már kevesen vannak elég 10-15 mg is.
Most az alsó képen lévő ködölő vált be legjobban. De igazából ezt is teljesen át fogom alakítani. A legnagyobb gond ugye a kicsi 190 grammos gázpalackal szokott lenni. Lefagy, nem egyenletesen jön a nyomás. Ha túl erősen van fűtve a spirál csökken a köd mennyiség, és a magas hőmérséklet miatt kékül a kijövő kijövő köd. Szerintem itt bomlik az amitráz, mert már nem hullik úgy az atka. Nyilván alacsony hőmérséklet esetén pedig nincs el ködölve, folyik a cső végén. Ezt úgy oldottam meg hogy egy 2 kg-os palackba átfejtem a nagy pb palackból a gázt. Ezt a hátamra veszem egy hátitáskába rakva. A palackon van egy reduktor, ezt 0,15 bar-os nyomásra állítom, amíg ki nem fogy, mindig ezen a nyomáson jön a gáz, szóval nagyon egyenletes a spirál fűtése. A spirálcső átmérő méretének az 5x1-es réz fékcső vált be a legjobban. A 100 mm hosszú gázeloszlató égőfej köré 42 mm-es átmérőjű spirál megy, 8 menet hosszan. A végén 30 cm-t lóg ki a cső. Ez vált be a legjobban vagy 10 féle variáció közül. A pontos mennyiséget egy lada ac pumpával állítom be, szinte mindig 2 ml-el vannak ködölve. A gyenge szaporitás egy billenthető ütközővel fél adagot kap nyáron.
Ezekkel a beállításokkal mindig 10 másodpercenként nyomom le a pumpát. Ha átmegyek egy másik sorra, ami ugye hosszabb idő, akkor is rányomok a levegőbe, nehogy túlhevüljön a spirál, és netalántán bomlásnak induljon az amitráz.
Amúgy ti nem vettetek észre kirstályokat a paraffinolajba kevert Mitac után ? Én konkrétan a Varachet Forte-val kevert paraffinolaj után láttam, kb. fél óra állás után. Vagy az amitráz egy rész kristályosodott ki, vagy a tau-fluvalinát. Szval ha valaki ezzel csinálja gyorsan kell dolgozni, és menet közben lötykölni kell az anyagot.
Csinálok egy új verziót majd 3 okból. Ne kelljen nagyot hajolni, egykezes legyen, illetve a tartály alsó szívású legyen.

*

Axoa

• *
  • 34
« Válasz #1112 Dátum: 2015. Szeptember 27. 15:06 »
.

« Válasz #1113 Dátum: 2015. Szeptember 27. 19:54 »
"Most az alsó képen lévő ködölő vált be legjobban. De igazából ezt is teljesen át fogom alakítani. A legnagyobb gond ugye a kicsi 190 grammos gázpalackal szokott lenni. Lefagy, nem egyenletesen jön a nyomás."

Lehet kapni olyan 190 g palackot, ami csak butánnal van töltve itt nincs lefagyás. Egyébként alacsony hőmérsékleten nem  is érdemes furettózni. Ezzel a nagy monstrummal pont a furettó előnyét a küszöbölted ki, a kicsi könnyű és "köldökzsinór"
mentességet.

*

Axoa

• *
  • 34
« Válasz #1114 Dátum: 2015. Szeptember 27. 20:13 »

Lehet kapni olyan 190 g palackot, ami csak butánnal van töltve itt nincs lefagyás. Egyébként alacsony hőmérsékleten nem  is érdemes furettózni. Ezzel a nagy monstrummal pont a furettó előnyét a küszöbölted ki, a kicsi könnyű és "köldökzsinór"
mentességet.

Ha nem is fagy le, attól még a nyomásváltozással járó lángintenzítás nincs megoldva. Ez is egy szerb ködölő volt, a gázeloszlatón kívül semmi nem lett megtartva. Télen csinálok egy teljesen újat, ez most kísérletezni jó volt az elmúlt 2 évben. Amúgy a kálium-nitrátos papír valamivel hatékonyabb, csak ugye körülményes vele nagyobb állományokat kezelni, főleg ha nincs tálcás rostaszövetes higiénikus alj.

« Válasz #1115 Dátum: 2015. Szeptember 27. 20:37 »
Nállam a sima propánnal töltött palackkal sincs gond. A papírcsíkos kezelés tényleg nem egy haladós, én azt csak a kezdésem éveiben használtam, néhány családhoz megfelelt. Jelenleg a furettós kezelést tartom hatékonyabnak.
Az amitráz túladagolással vigyázz, felesleges, és  Nosema ceranae kedveli a méreggel és stresszel "tuningolt" méheket.
A furettózásnál a kijáró zárása felesleges, és streszt okoz.
Én a kaptár hátuljának az alján pont padlószint fölött, készítettem furatokat a furettó csövének. Rakdónál ha valódi alsó kijáród van az is jó, föleg, azzal a hosszú csővel.

*

izso60

• 573
« Válasz #1116 Dátum: 2015. Szeptember 27. 20:38 »
Izsó!

Sokra megyünk veled. Elégedettséged sokakat megnyugtat, másokat kíváncsivá tesz.

Arra viszont nem vetted a fáradtságot, hogy ha mi itt sokan nem értünk sem az atkairtáshoz. sem a tudományhoz, akkor leírd, mi szerinted a tuti.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Geddekas! A tuti az hogy még aki ezt a fórumot látogatja az sem tud az itt leírtak között eligazodni és valamilyen következtetést levonni. több oldallal ezelőtt megkérdeztem az itt olvasgató "méhészeket" hány másodpercre van szüksége egy méhcsaládnak a kaptár teljes átszellőztetésére,akkor lement a nap és eluralkodott a teljes sötétség.Most Axoa kérdés nélkül is válaszolt erre,de ha azt sem értitek sokan hogy miért vetődik fel a kérdés akkor már elnézést de nem beszélnék méhészről max. laikusról. A Klubvezető Úr szapulja ugyebár a Taktic-ot mert neki a Mitac jön be,hát ha akkora bakikat követ el a felhasználás során mint a Hunor kaptár használatakor akkor ez még lehetséges is.Meggyőződésem hogy sajnos kevesen tudják a fórumozó "méhészek"a "tutit" a Mitac-20 atkaölő permetezőszer a Taktic állatgyógyászati készítmény ami közös a kettőben a hatóanyagán túl,hogy a Mitac soha nem volt a Taktic már nincs engedélyezve méhészeti felhasználásra,de szakszerű felhasználás mellett a hatásuk tökéletes,ha tudjuk hogy mit kell tőle kapnunk.A permetezőszer,miután vivőanyagában külömbözik kicsivel később bomlik ennyí amivel többet tud a társánál,de nem úgy ahogy szintén e fórumon írtátok hogy majd a méh szőrzetén tovább hat meg hasonló böszmeségek. Az amitráz a nedvesség hatására igen gyorsan  lebomlik,ezért alkalmas haszonállataink élősködőitől való megszabadítására fürösztéssel vagy permetezéssel,mert rövid idő alatt "elvégzi a dolgát"és eltűnik,lebomlik.Ezért a TUTI csak őszintén következetesen szakszerűen.Magam is szeretem a humor minden formáját,de nem itt,és nem ebben a témában,itt csak komolyan ŐSZINTÉN!!

*

Axoa

• *
  • 34
« Válasz #1117 Dátum: 2015. Szeptember 27. 21:49 »
A 10-20 másodpercet a rossz kezelésre értettem, amikor túl nagy, akár 50-70 cm2-es a kijárónyílás. Hiába fújom a hátsó falra, ahonnan szétoszlik, illetve jut a léputcák közé is, a kilövelés utáni pillanatban, már okádják is ki a kijárón. Ahogy Jenő csinálja szűkítve, úgy a helyes, vagy zárni egy fél percre ha nincs szűkítve a nagy kijárónyílás.
Szűkítve percekig szellőztetnek, de még másnap is érezni azt a hányinger keltő szagot kaptárnyitáskor.

« Válasz #1118 Dátum: 2015. Szeptember 28. 07:30 »
Jó reggelt!
Meg tudnátok nekem mondani hogy milyen minimum hőmérséklet ajánlott oxálsav szublimáláshoz?

« Válasz #1119 Dátum: 2015. Szeptember 28. 08:07 »
"Ha nem is fagy le, attól még a nyomásváltozással járó lángintenzítás nincs megoldva."

A butánnal töltött palack nem csak azt tudja hogy nem fagy le, de biztosítja az egyenletesebb égést is. Egyébként "sima" PB gázzal sincs gond mert hidegben nem furettózunk. A propán töltésűnél, friss tele  palacknál szokott néha ingadozás lenni az első begyujtás után, de ez hamar kisimul. A gázforrasztón, lehet állítani azért van a tekerő rajta.

A forrasztólámpámra adepterként egy bilinccsel rögzítem a parasztfurettót, így a forarasztólámpát egyéb célra is használhatom. Többnyire a füstölő begyujtáshoz, kaptárfertőtlenítéshez, és természetesen forrasztáshoz is.

« Válasz #1120 Dátum: 2015. Szeptember 28. 15:41 »
Meg tudnátok nekem mondani hogy milyen minimum hőmérséklet ajánlott oxálsav szublimáláshoz?

4 Celsius-fok

« Válasz #1121 Dátum: 2015. Szeptember 29. 13:17 »
Köszönöm, ma megoldottam.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1122 Dátum: 2015. Szeptember 29. 15:02 »
Erről mi a véleményetekm? Most szeretnék venni. Olasz szerkezet.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 29. 15:30 írta robi 75 »
Üdv:robi

« Válasz #1123 Dátum: 2015. Szeptember 29. 19:12 »
Nekem ilyen van már hosszú évek óta, én meg vagyok vele elégedve, mondjuk van egy kis hiányossága, ennyi pénzért egy piezó gyújtót szerelhetett volna rá a gyártó. 120 családot kezelek vele egyszerre, ha nem megfelelő a gáz akkor lefagy. Nekem nagy előnyt jelent, hogy itt Kalocsán Dávid Lajos barátom minden alkatrésszel rendelkezik hozzá. Eddíg kétszer kellett bőrőztetnem és egyszer cseréltettem a spirálcsövet a cirka 10 év alatt.
Az ára mondjuk húzós. Van aki szidja mert a bakelitház eléggé törékeny,szerintem meg vigyázni kell rá. Könnyű és egykezes.
Korábban már írtam , a szerbektől 50 euróért hoztam unokaöcsémnek ködölőt, egyenlőre meg van vele elégedve és az árával is.

Üdv. jani bátya

« Válasz #1124 Dátum: 2015. Szeptember 29. 19:28 »
Szerintem nincs baj az otthon készítettekkel sem, ha azt nem Mekk Elek csinálja. Az enyémen  8 éves, köszöni elvan. Amit cseréltem benne tápszivattyú, spirál  és az adagolás pontos.