Sokat kísérleteztem már én is, ha túl nagy a kijáró igazából semmit nem ér, kilökik 10-20 másodperc alatt az egészet.
Szóval ha nincsenek leszűkítve, főleg nyári idényben, akkor a furetto fújás után kb. fél percre be van zárva a kijáró hogy átjárja a kaptárt a köd. A mennyiséggel is variálok, akác után a nagy méhtömegre simán mehet 25-30 mg amitráz 2 ml petróleummal, ősszel viszont amikor már kevesen vannak elég 10-15 mg is.
Most az alsó képen lévő ködölő vált be legjobban. De igazából ezt is teljesen át fogom alakítani. A legnagyobb gond ugye a kicsi 190 grammos gázpalackal szokott lenni. Lefagy, nem egyenletesen jön a nyomás. Ha túl erősen van fűtve a spirál csökken a köd mennyiség, és a magas hőmérséklet miatt kékül a kijövő kijövő köd. Szerintem itt bomlik az amitráz, mert már nem hullik úgy az atka. Nyilván alacsony hőmérséklet esetén pedig nincs el ködölve, folyik a cső végén. Ezt úgy oldottam meg hogy egy 2 kg-os palackba átfejtem a nagy pb palackból a gázt. Ezt a hátamra veszem egy hátitáskába rakva. A palackon van egy reduktor, ezt 0,15 bar-os nyomásra állítom, amíg ki nem fogy, mindig ezen a nyomáson jön a gáz, szóval nagyon egyenletes a spirál fűtése. A spirálcső átmérő méretének az 5x1-es réz fékcső vált be a legjobban. A 100 mm hosszú gázeloszlató égőfej köré 42 mm-es átmérőjű spirál megy, 8 menet hosszan. A végén 30 cm-t lóg ki a cső. Ez vált be a legjobban vagy 10 féle variáció közül. A pontos mennyiséget egy lada ac pumpával állítom be, szinte mindig 2 ml-el vannak ködölve. A gyenge szaporitás egy billenthető ütközővel fél adagot kap nyáron.
Ezekkel a beállításokkal mindig 10 másodpercenként nyomom le a pumpát. Ha átmegyek egy másik sorra, ami ugye hosszabb idő, akkor is rányomok a levegőbe, nehogy túlhevüljön a spirál, és netalántán bomlásnak induljon az amitráz.
Amúgy ti nem vettetek észre kirstályokat a paraffinolajba kevert Mitac után ? Én konkrétan a Varachet Forte-val kevert paraffinolaj után láttam, kb. fél óra állás után. Vagy az amitráz egy rész kristályosodott ki, vagy a tau-fluvalinát. Szval ha valaki ezzel csinálja gyorsan kell dolgozni, és menet közben lötykölni kell az anyagot.
Csinálok egy új verziót majd 3 okból. Ne kelljen nagyot hajolni, egykezes legyen, illetve a tartály alsó szívású legyen.