ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597330 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1095 Dátum: 2015. Szeptember 26. 19:49 »
Nem hiszem hogy az elsődleges célja az volna ennek a fórumnak, hogy innen tanuljanak a kezdő méhészek. Egyébként is egy kezdőnek is tudni kell szelektálni mérlegelni az információk tömkelegében.
Tévedjen csak be egy kezdő, a "ződre" rögtön a sárba lesz döngölve, simán csak úgy kajakból, szórakozásból.
Az is fontos, hogy normálisan szóljanak az emberhez, odaát ez nem erőssége a foncsoros embernek.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #1096 Dátum: 2015. Szeptember 26. 20:28 »
Én a zöldön is vagyok ugyan így. 1 embert ismerek nem többet. Így nem haragszok senkire sem itt sem ott sem nincs rá okom. De az tény hogy oda nagyon sok kezdő ír kérdez. Így idiota kérdések is vannak bőven. Itt ez a jelenség nem áll fenn.
Üdv:robi

« Válasz #1097 Dátum: 2015. Szeptember 26. 20:49 »
Én nem bántom a zöld fórumot sem, elfér mind a kettő a neten (netán). Itt is ott is sokat lehet tanulni. Nade itt a hangulat nekem jobban begyere...

*

izso60

• 573
« Válasz #1098 Dátum: 2015. Szeptember 26. 20:53 »
Üdv. Uraim!Ennek az egyébként létfontosságú ágazatnak sem "ződre sem fehérre sem hupikékre nincs szüksége",szüksége van viszont Őszinte, lelkiismeretes,munkájához legalább alapvető szinten értő méhészekre.Itt sokan nem mondhatják el ezt magukról.Úgy ahogy az előbb olvastuk a kezdő is meg Én is ugyanazon szerző két-három hozzászólása után meg tudom itélni ki mond igazat ki nem,ki érti a dolgát ki csak pislog ki csak az OMME vezetésének szapulásával foglalkozik mert minden bizonnyal Ő tud legjobban mindent és egyébként is ez viszi előre szeretett ágazatunkat nemde!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1099 Dátum: 2015. Szeptember 26. 22:27 »
Izsó!

Sokra megyünk veled. Elégedettséged sokakat megnyugtat, másokat kíváncsivá tesz.

Arra viszont nem vetted a fáradtságot, hogy ha mi itt sokan nem értünk sem az atkairtáshoz. sem a tudományhoz, akkor leírd, mi szerinted a tuti.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1100 Dátum: 2015. Szeptember 27. 08:29 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:01 írta kivancsi111 »

« Válasz #1101 Dátum: 2015. Szeptember 27. 08:51 »
"nem maradok a méhészetben, csak a kontroll lapok ellenőrzéséig."

Én még ott tartok hogy 24 óra elteltével kell a hullást ellenőrízni, ez valami új módszer?
Egyébként még én sem használok maszkot, de már félek. A szélre alapozom én is a "védelmet" De ez felénk kiszámíthatatlan, főleg hajnalban mert vagy nincs egyálltalán, vagy telejesen merőlegesen fúj a kaptár sorokra. Vannak örénylések is, azok abszolút kiszámíthattlanok. Volt hogy inkább elnapoltam a kezelést mert mindent visszahozott volna rám a szél.

« Válasz #1102 Dátum: 2015. Szeptember 27. 09:21 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:01 írta kivancsi111 »

« Válasz #1103 Dátum: 2015. Szeptember 27. 09:40 »
Én minden családhoz rakok kontroll lapot, füstölőcsíkkal fél órát zárok. 24 óra múlva nézem a potyogást. Tavaly nagyon sok volt nálam is ilyenkor, idén töredéke...

« Válasz #1104 Dátum: 2015. Szeptember 27. 10:00 »
Ahogyan fogy a petróleum a tartályból, úgy csökken, illetve bizonytalanná válik az adagolás mennyisége. Ezt a precízebb illesztésű dugattyú ( O gyűrűvel láttam el)sem egésszen küszöböli ki, objektív okok miatt, csökken a folyadékoszlop, szintje, nyomása.....
Csak nyáron ködölök hajnalban, őszön már nappal.

Állományon belül is nagy lehet az eltérés atkát illetőleg. Kevésbé atkás években is szokott néhágy atkában dúsabb család lenni. Szóval minél nagyobb a mintavételezés, annál valósabb képet kaphatunk.

« Válasz #1105 Dátum: 2015. Szeptember 27. 10:09 »
Ezért rakok mindegyikhez. Tavaly volt is olyan, hogy 20 db- ban nulla, aztán egyben 50.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1106 Dátum: 2015. Szeptember 27. 11:05 »
A kontroll lapokra kenjetek parafint vagy vazelint v más marasztaló anyagot. Meg fogtok lepődni, hogy mennyivel több atkát fogtok számolni. Ráadásul ezt nem egy óra múlva kell kivenni, hanem egy nap múlva.

Ezzel a módszerrel sokkal pontosabb adatot fogtok kapni a valós helyzetről.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1107 Dátum: 2015. Szeptember 27. 11:24 »
Én fáradt étolajat használok, szivaccsal bekenem a lapokat, és mehet be!

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1108 Dátum: 2015. Szeptember 27. 13:19 »
Geddekas (Lacinak)! Igaza van! Marasztaló anyaggal be kell kenni a lapokat, mint írja „paraffin” viasszal. Azzal, csak az a gond, hogy nehéz olyan hőmérsékleten tartani a kaptár alján, hogy ragadós (ne szilárduljon meg) maradjon.  ;) Ha egyáltalán egy anyagra gondolunk. Én a gyertya anyagát tudom parafinviasznak. Persze van méhviaszgyertya is.   De lehet Kiváncsi111 megoldása is jó, de abban már azért nem vagyok teljesen biztos.  :o :-[  :-X

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #1109 Dátum: 2015. Szeptember 27. 13:41 »
A fenti írásom a vicc rovatba való! Pici iróniával írtam. izso60-nak sok igaza van abban, hogy sok olyan dolog elhangzik (tőlem is) ami kiigazítást kíván. Emberek vagyunk, hibázunk, beszélünk, írunk sok esetben nem kellő megalapozottsággal. DE azért nem kell sem ezt sem a másik fórumot temetni, temetésre felszólítani. Alapvetően tanulni a meglévő jó szakkönyvekből kell. Már az öregszakitól való tanulás sem álja meg minden estben a helyét. Szoktam mondani; valaki 4 – 5 év alatt felsőfokú végzettséggel bír, valakinek egy élet kevés a 8 általános iskolához.