Miféle recept az Geddekas? Kik azok a "vannak akik?" :-)
Én így csinálom:
"Pontosan kimért 160 gramm oxálsav-hidrátot 2340 gramm- kevesebb, mint 2,5 liter- vízben, melegen, forralás nélkül feloldunk és miután az oldódás maradéktalanul megtörtént, az egészbe 2,5 kg cukrot teszünk és azt teljesen, melegítéssel, de nem forralva, feloldjuk. Ha nem melegítettük- forraltuk- túl oldatunkat, egészen pontosan 4 liter, literenként 40 gramm oxálsav-hidrátot tartalmazó szörpöt kapunk (természetesen a javasolt mennyiség kevesebbszerese vagy többszöröse is elkészíthető)."
"Az oxálsavas kezelés a családok fiasításmentes állapotában, ősszel-télen, min. 5 Celsius- fok külső hőmérsékleten (de 12 fok alatt) történjék, úgy, hogy alkalmas osztású fecskedővel, Perizin-adagolóval Hunor léputcánként 5 ml, ennél magasabb(NB) lépeknél valamivel több, 6ml oldatot csurgatunk a méhekre."
Forrás: Méhészet, 2002 November Dr. T.Gy.