ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597941 megtekintés
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #1140 Dátum: 2015. Október 07. 19:12 »
 "tavaszzal jól fejlődhetnek ettől a családok" igen főleg azok amelyek elpusztulnak otóbertől, márciusig. Mert ez a kritikus időszak.

"ahol képtelenség a törzscsaládokkal megeggyező nagyságú szaporulatot létrehozni"

Ebben már van valami, de ezer más oka is lehet.

Az ajánlott szerek nevében mit jelent az(X) ? Mert így semmit nem ad ki a google.

« Válasz #1141 Dátum: 2015. Október 07. 19:59 »
Időközben folytattam a témát a nozéma rovatban..azért kezelje valaki hogy ne pusztuljanak el a legyengült családjai, igen rengeteg olyan méhészet van az országban amely májusban még termel akácon de szeptemberre legyengül és tönkre megy.
Remélem csak viccelsz az (x)-el nem akarok reklámot csinálni termékeknek de a nyugati mézelő méh Apis mellifera és a kaptár, hive angol megfelelőjéből könnyen rájöhetsz a termékek eredeti nevére.

« Válasz #1142 Dátum: 2015. Október 07. 20:38 »
Rendben, az egyiket megtaláltam, de errőll már volt szó itt, a Timol tartalma miatt  került képbe.  Hát nem igazán azért hogy reklámozzák. Egyébként én is Timolt használok de kicsit másképpen, már ismertettem. 

« Válasz #1143 Dátum: 2015. Október 12. 08:22 »
Sziasztok/Üdvözletem Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni, hogy hogyan használjam az oxálsavat (még nem használtam) csurgatásnál. Keverési arány? Mivel juttassam be, mert már a Perizin adagolót nem kapni. Azt már tudom, hogy léputcánként 5 ml kell alkalmazni, de hogyan csináljam az oldatot.

Előre is köszönöm! Méhész üdvözletem Kavalecz András / Mézédes Méhészet https://www.facebook.com/M%C3%A9z%C3%A9des-M%C3%A9h%C3%A9szet-1470844099872553/timeline//

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1144 Dátum: 2015. Október 12. 08:50 »
Nézd meg ezt a facebook oldalt:

https://www.facebook.com/groups/521243434627488/
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

igi

• *
  • 26
« Válasz #1145 Dátum: 2015. Október 12. 09:26 »
Elküldöd a facebookra,te normális vagy? Ott vak vezet világtalant.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1146 Dátum: 2015. Október 12. 09:33 »
Ott a recept. Az a recept az apioxnak megfelelő összetétel. A többit meg szelektáltan érdemes olvasni.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1147 Dátum: 2015. Október 12. 09:43 »
Mi 1 liter 10%-os cukortartalmú langyos vízhez 46g oxálsavat szoktunk adni (közönséges digitális konyhai mérlegen lemérem). Beletrükközöm kiöblített üdítős flakonba az összetevőket és összerázom. :) Nekünk van 50ml-es műanyag fecskendőnk(sokan szidják,de mivel használat után mindig elmosom ezért a mienk még nem állt be). Annyi lenne a lényeg,hogy ne hűljön ki az oldat.Mi jól be szoktuk bugyolálni a flakonokat. ;)Van még egy közepes méretű uborkás üvegünk,amibe mindig csak 1-2 családra való kutyulmányt öntünk bele,abból azért könnyebb felszívni a fecskendővel. Lehetőleg egyenletesen kell eloszlatni azt az 5 ml-t a léputcában.
Persze biztos van ennél profibb,tudományosabb módszer is... ;)
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1148 Dátum: 2015. Október 12. 09:52 »
Ne felejetsd el, hogy csak ioncserélt vizet vagy desztvizet szabad használni. A cukor mennyisége lehet akár 1:1 arányú is, tehát olyan, amivel etetni szoktunk.

« Válasz #1149 Dátum: 2015. Október 12. 12:11 »
Miféle recept az Geddekas? Kik azok a "vannak akik?" :-)

Én így csinálom:
"Pontosan kimért 160 gramm oxálsav-hidrátot 2340 gramm- kevesebb, mint 2,5 liter- vízben, melegen, forralás nélkül feloldunk és miután az oldódás maradéktalanul megtörtént, az egészbe 2,5 kg cukrot teszünk és azt teljesen, melegítéssel, de nem forralva, feloldjuk. Ha nem melegítettük- forraltuk- túl oldatunkat, egészen pontosan 4 liter, literenként 40 gramm oxálsav-hidrátot tartalmazó szörpöt kapunk (természetesen a javasolt mennyiség kevesebbszerese vagy többszöröse is elkészíthető)."
"Az oxálsavas kezelés a családok fiasításmentes állapotában, ősszel-télen, min. 5 Celsius- fok külső hőmérsékleten (de 12 fok alatt) történjék, úgy, hogy alkalmas osztású fecskedővel, Perizin-adagolóval Hunor léputcánként 5 ml, ennél magasabb(NB) lépeknél valamivel több, 6ml oldatot csurgatunk a méhekre."

Forrás: Méhészet, 2002 November Dr. T.Gy.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1150 Dátum: 2015. Október 12. 13:48 »
Azt csinálsz amit akarsz. Elmondtam mik a kockázatok az oxálsavas atkairtó szer elkészítésénél és hogy csökkentheted. A te írásodban ilyen nincs.
Ennyi.

Az meg marhaság, hogy csak fiasításmentes időszakban használható. öt éve használom fias időszakban is.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1151 Dátum: 2015. Október 12. 13:54 »
Szerintem dr. Tóth György gyakorlati tapasztalat nélkül írta azt amit idéztél.

« Válasz #1152 Dátum: 2015. Október 13. 14:21 »
Sziasztok!
Nem egészen atkairtás, de közvetetten kapcsolódik a kérdés. Taktic-os kezelések után mennyi időnek kell eltelni ahhoz, hogy szermaradvány nélkül gyűjthető legyen propolisz, vagy annyira alacsony szermaradvány-tartalommal, hogy azt nyugodt szívvel adhassam bárkinek?
Köszi előre is a válaszokat
Zoli

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1153 Dátum: 2015. Október 13. 15:46 »
Sajnos erre nem olvastam vizsgálatot. Az amitráz vizes közegben bomlik, de vajon a propoliszba beleoldódik vagy csak belekeveredik?

« Válasz #1154 Dátum: 2015. Október 14. 15:05 »
Köszi a választ, Geddekas.